Šiais pusryčiais jau ne pirmą dieną savo JAV amuose mėgaujuosi prisimindama pernai metų birželį, praleistą Sardinijoje. Turėjau laimės vaišintis autentiškoje Sardiniškų valgių puotoje, buvau sužavėta šios mažos tautos unikaliais skoniais, tradicijomis ir kulinarine kultūra.
Svečius viešbučiuose ar B&B svečių namuose sardiniečiai maitina sočiai, pagal kontinentines tradicijas. Tačiau kaip gi jie patys pusryčiauja? Pasirodo, vietiniai pusryčiams valgo labai nedaug; dažniausiai tai mažas saldumynas - pyragaitis arba skrebutis su džemu, ir espresso puodelis.
Pasaulinį plonos tešlos kepinių konkursą (taip pat ir plonapadės picos konkursą) be abejonės laimėtų Sardinijos kulinarai. Plonesnės ir traškesnės duonos niekur neteko ragauti. Kvapnesne braškių uogiene, kokios gavau Sardinijoje, irgi nesu kitur vaišinta. Tad šis mano pusryčių receptas - tai naminis bandymas sugrąžinti nuostabius pernykščius patirtus skonius ir pojūčius, ir manau - puikiai pavykęs.
Uogų tyrę-padažą-uogienę viriau iš 3-4 dienas šaldytuve tupėjusių "Uogų salotų". Pirktinės ankstyvos uogos nebuvo skaniausios, tad mano šeima nesugebėjo patiekalo įveikti per 3 dienas. Žemiau aprašytame recepte uogienė, o tiksliau uogų padažas, verdamas pagal "Pertintos braškių uogienės" receptą, tik šį kartą cukraus naudojau mažiau ir virimas man užtruko 5-7 min., dėl ko skonio ir kvapnumo uogienėje liko dar daugiau.
Nenustebkite: uogų virimui naudojamas alyvuogių aliejus. Riebalai padeda ilgiau išsaugoti uogų aromatą, be to, verdant sirupas mažiau putoja. Alyvuogių aliejus yra natūralus antiseptikas ir konservantas, apsaugantis patiekalus nuo gedimo.
Paruošimui reikia turėti 1,5-2 litrų talpos puodą, rankinį blenderį, ąsotėlį padažui. Išeiga šapie 0,5-0,7 litro uogų padažo.
Produktai:
- 0.5-0.7 kg braškių / šilauogių / aviečių / gervuogių - arba šių uogų mišinio
- 4 Valg. Š. cukraus
- 1/2 stiklinės (125 ml) vandens
- 1 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
- 1-2 vnt. "Pane carasau" duonos paplotėliai arba tinka bet kokie traškūs, nesaldūs ir neprieskoniuoti ploni krekeriai
- 30 g griežinėlis arba keli kubeliai "Pekorino" sūrio - nebūtinai
- Kruopščiai nupjaustome braškių žalius vainikėlius, pašaliname visus uogų pūvimo pėdsakus. Uogas nuplauname rėtuke ir gerai nuvarviname.
- Supjaustome braškes 1-2 cm kubeliais, kitų rūšių uogų nepjaustome. Puode uogas sumaišome su cukrumi, paliekame 20-30 min. sultims išsiskirti. Kas 10 min. uogas vis pamaišome.
- Išsiskyrusios sultys turi bent 2 cm padengti puodo dugną, jeigu trūksta skysčio, pilame šiek tiek vandens. Virš vidutiniškos liepsnos uogas savo sultyse užviriname, pilame aliejaus, sumažiname liepsną ir dar pakunkuliuojame 5 min.
- Nukeliame uogienę nuo liepsnos. Dabar labai atsargiai, kad neapsitaškyti, uogienę tame pačiame puode suplakame rankiniu blenderiu (aš tarp savęs ir plakamos uogienės apsaugai laikau puodo dangtį).
- Pilame uogų tyrę į ąsotėlį. Mėgaujamės ir laikome šaldytuve iki 2 savaičių.
- Pusryčiams tiekiame "Pane carasau" duonos paplotėlius su uogų tyre (skaniau kambario temperatūros) ir "Pekorino" sūriu.
Skanu :)
AtsakytiPanaikinti