Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2014-03-28

Varškės spurgutės


Pastaruoju metu aš turiu vis mažiau ūpo sukinėtis virtuvėje, o šeimos gurmaniški poreikiai tai juk nesikeičia. Tad vis dažniau patys vaikai pradeda reikšti iniciatyvą, jie prisimena mėgstamus mamytės repertuaro patiekalus ir patys bando juos atkartoti - mano vaidmuo lieka tik ingredientų kiekių pasakinėjimui, na dar kartais tenka pabūti viryklės/orkaitės opreatore - labai bijau kad vaikai nenusidegintų, neužmestų sau ant kojų keptos anties su visa keptuve ir panašiai.

Šias spurgas kepė mano 10-metė dukra. Aš tik užkaitinau aliejų ir šalia stovėjau vis patardama, kaip stovėti prie viryklės, iš kokio aukščio mesti spurgas į verdantį aliejų. Ji pati maišė tešlą, pati formavo spurgas, pati jas dėjo į aliejų ir pati išgraibė kiaurasamčiu. Smagiausia dalis - cukraus pudros barstymas - irgi buvo vien dukrai patikėtas. 

Spurgos iškepa traškios išorėje, purios ir tamprios lyg kempinė - viduje, beveik nesaldžios, tad cukraus pudros galite naudoti ir daugiau, kas mėgsta saldžiau.

Paruošimui reikia turėti maždaug 2 litrų talpos (18-19 cm skersmens) puodą, kiaurasamtį, dubenį, didelę lėkštę, groteles virš blėkutės - riebalams nuvarvinti (nebūtinai), sietelį. Išeiga 24-30 vnt.  5-6 cm. skersmens spurgučių. 
Produktai:
  • 1 litras (33 oz) šviesaus aliejaus, kaip pvz. vynuogių kauliukų arba rafinuotas alyvuogių aliejus
  • 300 g varškės, kuo riebesnė - tuo skaniau (aš naudojau pusantro pakelio Friendship Farmer Cheese)
  • 4 Valg. Š. cukraus
  • 5-6 Valg. Š. miltų
  • 2 vnt. kiaušiniai
  • 2 arb. š. vanilės ekstrakto (arba vanilinio cukraus)
  • 1/2 arb. š. sodos
Pabarstymui:
  • 2 arb. š. cukraus pudros

Paruošimas:
  1. Dubenyje šaukštu sumaišome visus tešlos ingredientus. Miltų kiekį reguliuojame pagal tešlos lipnumą. Tešla turi būti gana lipni, bet šlapiomis rankomis turi būti įmanoma suformuoti kamuoliukus. Paliekame tešlą brinkti kambario temperatūroje 20-30 min. 
  2. Puode virš didesnės nei vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų. Aliejaus tur būti mažiausiai 5-6 cm gilumo. Kaitinimas iki reikiamos temperatūros užtruks apie 7 min. (kas turi kulinarinį termometrą: 180-190°C (350-375°F), o kas neturi - tikriname panardinus medinio šaukšto galą - apie medieną aliejus turi inirtingai burbuliuoti.)
  3. Šlapiomis rankomis formuojame graikinio riešuto dydžio (3 cm skermens) rutuliukus ir tuojau pat nardiname juos į verdantį aliejų; prieš paleidžiant, stengiamės spurgas priartinti prie pat aliejaus paviršiaus, kad kuo mažiau tykštų karštas aliejus. Spurgos pradžioje panirs į puodo dugną, po to išnirs į paviršių, iškeps iš vienos pusės, po to pačios apsivers ir iškeps iš kitos pusės. Viso spurgos kepimas užtrunka apie 2 min., iškepusios spurgos išsipūčia, padvigubėja savo dydžiu.  
  4. Kadangi spurgos dedamos puodan po vieną, tai ir kiaurasamčiu išsemiam jas po vieną maždaug ta pačia tvarka - norimo rudumo spurga keliauja lėkšėn. Kas nemėgsta riebaus maisto, tai rekomenduoju pirmas 1-2 minutes po kepimo nuvarvinti spurgas ant grotelių virš blėkutės, ir tik po to perkelti jas į lėkšę.
  5. Kiek pravėsusias spurgas barstome per sietelį cukraus pudra. 
P.S.
  • Jeigu spurgos prisigeria labai daug aliejaus, vadinasi reikia padidinti aliejaus temperatūrą.
  • Jeigu spurgos prieš apsiversdamos tampa labai tamsios, vadinasi reikia sumažinti aliejaus temperatūrą.
  • Jeigu spurgos iškepa grybo formos - kartais spurga prilimpa prie puodo dugno ir kildama paviršiun ištysta - tai tik dar smgiau tokias spurgas valgyti. 
Taip atrodo spurgų tešla. 
Spurgos kunkuliuoja aliejuje.
Barstome spurgutes cukraus pudra.
Sprgučių žievelė traški, o vidus purus ir tamprus, lyg kempinėlė. 

1 komentaras: