Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2013-11-24

Bandelės su cinamonu


Šias bandeles kepu savaitgaliais pusryčiams. Kai nemiga mane kankina vėlai vakare - užmaišau tešlą iš vakaro, o kai nemiga kankina ryte ir atsikeliu 4 ryto, tai maišau tešlą ryte. Šiaip tai šios bandelės skanios bet kokiu paros metu, bet dėl sotumo, šiltumo, lipnumo ir nepaprastai gero skonio derinio su kava ar pienu, mano šeimoje jos atstoja pusryčius.

Paruošimui reikia turėti didelę (30-32 cm skersmens) keptuvę, tinkančią kepimui orkaitėje, kočėlą, picos ratukinį arba paprastą aštriabriaunį peilį, mikserį, nemetalinius puslitrį indelį mielėms kildinti, dubenį tešlai.
Produktai tešlai:

  • 1 stiklinė (250 ml) šilto pieno (kiek šiltesnio už kūno temperatūrą: 40-45°C)
  • 12 g šviežių mielių (2 a. š. arba vienas 9 g pakelis sausų mielių) 
  • 75 ml cukraus 
  • 4 stiklinės (450 - 500 g) kvietinių miltų
  • ½ arb. š. druskos 
  • 75 g sviesto, kambario temperatūros

Įdarui: 

  • 25 g sviesto, kambario temperatūros 
  • 2 Valg. Š. malto cinamono 
  • 2 Valg. Š. ir daugiau rudo cukraus
  • 2-4 Valg. Š. maltų karijų arba smulkių razinų - nebūtinai
Glaistui:
  • 1 stiklinė (250 ml) cukraus pudros
  • 1 Valg. Š. šilto pieno arba grietinėlės
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto

Paruošimas:

  1. Dideliame puodelyje sumaišome mieles su 1 Valg. Š. cukraus, pilame šilto pieno, paliekame šiltai 10 min. Aš įstatau puodelį į dubenį su beveik karštu vandeniu (iš karšto čiaupo). Šviežios mielės po 5 min. pradės putoti, po 10 min. mišinio tūris padvigubės. Jei mišinys nesuputojo, keičiame mieles ir bandome viską iš pradžių.
  2. Dubenyje sumaišome miltus, druską, likusį cukrų ir riebalus. Pilame suputojusį mielių mišinį, viską išmaišome pradžioje šaukštu arba mentele, po to ant miltuotos lentutės 5-10 min. rankomis minkome tešlą. Jeigu tešla labai limpa prie rankų, pridedame truputį miltų, puresnės bandelės bus iš lipnios tešlos.
  3. Tešlą dedame į dubenį, uždengiame šiek tiek drėgnu lininiu rankšluosčiu ir paliekame 30-60 min. šiltai kilti - kol tešlos kiekis išsipūs, padvigubės savo tūriu. Aš truputį pakaitinu ir išjungiu orkaitę, ranka patikrinu, kad būtų maždaug karštos vasaros dienos temperatūra ir tada išjungtoje orkaitėje kildinu tešlą.
  4. Tešlą rankomis suplojame ir, keletą kartų vis užlenkiant kraštus bei tempiant rankomis, formuojame keturkampį. Lengvai pakočiojame kad suformuoti maždaug 5-8 mm storumo 60x40 cm tešlos stačiakampį. 
  5. Naudojame įdaro ingredientus. Tešlos stačiakampį ištepame sviestu, apiberiame cinamono milteliais ir rudu cukrumi. Suvyniojame tešlą kaip vyniotinį. Gautą vyniotinį lengvai apiberiame rudu cukrumi ir paridename, kad cukrus prikibtų iš visų pusių. Supjaustome tešlos vyniotinį 5-6 cm pločio gabalėliais. 
  6. Bandelių gabalėlius dedame pjūviu aukštyn į sviestu išteptą keptuvę, paleikant 3 cm tarpus. Paliekame keptuvę šiltai dar 30-40 min., kol bandelės išsipūs, užpildys tarpus per visą keptuvę. 
  7. Paruošiame 180°C (360°F) karštumo orkaitę. Apibarstome iškilusias bandeles nedideliu kiekiu cinamono ir cukraus mišinio - nebūtinai. Šauname keptuvę su bandelėmis į gerai prikaitusią orkaitę ir kepame 30 min. Iškepusios bandelės turi būti gražiai parudavusios, paspaudus pirštu tešla turi būti minkšta - spyruokliuojanti. 
  8. Puodelyje mikseriu iki vientisos masės sumaišome glaisto ingredientus. Apliejame glaistu keptuvėje dar karštas bandeles. Paliuosuojame bandeles peiliu, kad atliptų nuo keptuvės sienelių. Plėšome po vieną bandelę ir tiekiame prie arbatos, kavos, pieno, vanilinių ledų kamuoliuko...


P.S. Iš anksto paruoštas bandeles su visa keptuve galima kildinti per naktį uždengtas plėvele, šaldytuve.








3 komentarai:

  1. Anonimiškas7/04/2014

    Kodel mieles neputoja? ka ne taip darau? ar mieles sumaisyti su pienu ? ar tik uzpilti ant mieliu ir palikti ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. mieles reikia sumaisyti su siltu pienu. Jeigu neputoja, vadinasi mieles nera sviezios, teks eiti i parduotuve pirkti nauju svieziu mieliu.

      Panaikinti
  2. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti