Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-10-30

Kiaulienos kepsnys "Armonika"

Šio recepto analogus Internete radau bent šešis. Nežinau kas yra tikrasis šio recepto autorius. Tačiau, paragavusi kartą bei prisiklausiusi valgytojų komplimentų, esu tikra, jog ruošiu šį patiekalą dar ne kartą.

Dėkoju Ilonai už puikų receptą "Skaniame gyvenime". Mano recepto esminis skirtumas yra tas, jog aš nenaudojau aiuminio folijos, o kepiau kepsnį inde po dangčiu ir vėliau apskrudinau jį atidengusi. Paįvairinimui siūlau pomidorą keisti ananaso griežnėliais (gali būt konservuoti) arba 10-15 vnt. džiovintų slyvų ir abrikosų.

Šiam patiekalui nereik daug druskos ir prieskonių, mat sūrumo ir skonio suteikia naudojami fermentinis sūris bei majonezas. Iškepusi mėsa labai sultinga, kvapni, kepsnys labai puošnus, tinka šventiniam stalui.

Paruošimui reikia turėti kepimui orkaitėje tinkantį pailgą gilų indą su dangčiu.
Išeiga 10-14 porcijų. Mano pirktinė mėsa svėrė 1,75 kg, iškepusi turėjau 14 mėsos gabaliukų.
Produktai:
  • 1,5-2 kg kiaulienos sprandinės arba nugarinės (pork loin - angl.)
  • 200 g mocarelos (mozzarella - it.) sūrio - pusės kumščio dydžio
  • 200 g fermentinio rūkyto sūrio, pvz. Gouda
  • 4 Valg. Š. majonezo
  • 1 didelis svogūnas
  • 1 didelis pomidoras
Marinatui:
  • 1-1,5 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų margų pipirų
  • 1-2 arb. š. maltų sausų prieskonių: lauro lapelis, čiobreliai, česnakas, kmynai, paprika, mairūnas, garstyčios (pasirinktinai pagal skonį).
Paruošimas:
  1. Mėsą nuplauname ir nusausiname. Kas 1,5 cm skersai įpjauname ruoželius, palikdami nepažeistą 2 cm "dugną". 
  2. Marinato ingredientus sumaišome bei įtriname į mėsą. Paliekame marinuotis 20 min.
  3. Svogūną ir pomidorą supjaustome 4 mm storumo pusžiedžiais. Sūrius supjaustome kaip išeis ploniau.
  4. Kiekvieną mėsos įpjovą pertepame majonezu. Į įpjovas pakaitomis įdedame po gabaliuką vieno iš sūrių, po griežinėlį pomidoro ir svogūno.
  5. Kepame po dangčiu, 200°C (390°F) karštumo orkaitėje 80 min. Dabar atidengiame indą ir toliau kepame dar 20-30 min. 
  6. Pateikiame su bulvėmis arba ryžiais,  šalia taurės Chardonnay.
Čia supjaustyta po 400 g sūrio. Sunaudojau tik pusę šioje nuotraukoje parodyto sūrio kiekio.

Kepsnio viršuje prikaišyti žali prieskoniai kepant pradėjo džiūti ir degti (netgi kepant po dangčiu). Tai pastebėjusi juos sumečiau tiesiog į išsiskyrusį sultinį indo dugne, o to sultinio išsiskyrė geras puslitris. Tad jeigu kepsite folijoje, būtinai dėkite kepsnį į didesnį indą.

Taip atrodo dviejų griežinėlių porcija. 

Taip atrodo vieno griežinėlio porcija.

19 komentarų:

  1. Segebute, šį receptai užskaitai, oij kaip mane jis suintrigavo :) Gal reikės tėvukams pagaminti, kai gryšiu pas juos ;)

    Patinka, kaip kiaulienos kepsnys pateiktas naujoviškai :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mindaugai, esu tikra, jog ir tau patiks šis patiekalas.

    Man krautuvininkė išaiškino, jog į tuos dešrinius rūkytus sūrius pridedamas dirbtinis/cheminis dūmo prieskonis. Tikrai natūraliai rūkytas sūris būna pyrago formos, būtinai su užrašu "Naturally Smoked". Geriausias rūkytas sūris yra importuota Olandiška Gouda. Jis pateikiamas prie Chardonnay, todėl aš šį vyną rekomenduoju ir prie kiauienos kepsnio "Armonika".

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oi čia supermamose jau buvo manija šito kepsnio, bet buv daug gerų atsiliepimų, tikiu, kad skanu

    AtsakytiPanaikinti
  4. Segebute, mano uošvis turi savo mėsos cechą, todėl apie visus E ir "natūralius" rūkymo ypatumus esu gerai supažindintas :) Manau reikės kada kokį straipsniuką paleist, nes tai ka sako per TV, tai toli gražu nuo to, kas vyksta iš tikro :) Kaip pav.: pas uošvį parduotuvėje ant prekystalio guli šviežiai kimštos dešrelės (skirtos virimui), tačiau jos yra pilkos spalvos (o kaip kitaip, juk per laiką, mėsa oksiduojasi ir papilkėja), todėl pirkėjai jos nevertina, nes sako, mat šios dešrelės jau yra pasenusios, mums reikia tų raudonų, kurios yra "šviežios" ( o tiksliau jose yra daug vandens, įvairių E ir kitų skonio stipriklių).. Tai va, o uošvis iš naujo žmonėms primena, kaip anksčiau kaime skersdavo kiaules ir kokios spalvos būdavo dešrelės? Tada žmonės susimąsto ir nuperka, bet perka kelias, bijo apsigauti .. :) Man juokinga, nes pastebiu, kaip greitai žmogus yra linkęs pamiršti savo elgseną ir įpročius, pakanka vos 10 -15 m. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mindaugai, o kur yra jūsų uošvio krautuvėlė? Kažkaip norisi tikros mėsos jei jau pirkt, bet neįsivaizduoju, kur rast.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mindaugai, aš perku panašias pilkšvas dešreles pas lenką krautivininką, jis pasikabino užrašą "Dešros be salietros" ir visi dabar geriau jas perka, negu ružavas dešras. Man ir skonis be salietros kitoks, tikresnis... Pankolio sėklos (fennel) dešrose atstoja trumpalaikį konservantą, italai tas sėklas labai mėgsta savo dešrose.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Smagu, kad is tu visu atrastu pasirinkote mano varianta :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Anonimiškas1/21/2012

    Pabandykit folijoje issikepti tada ne tiek daug sulciu issiskiria, nes mesyte kepdama ir iskepus, palaikius dar keleta minuciu neatidarius folijoje, sugeria visa sultinuka ir buna daar skanesne;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aš nenaudoju nei aliumininių indų, nei aliuminio folijos dėl šio metalo žalingo poveikio žmogaus sveikatai, plačiau apie tai rašiau čia: http://segebute.blogspot.com/2011/11/tersalai-zmogaus-aplinkoje.html.
    "Armoniką" kepiau milžiniškame (jame telpa kalakutas) plieniniame inde po dangčiu, kuris labai sandarus. Prikimšus sūrio ir daržvių, "Armonikos" mėsos išpjova pailgėjo apie 15 cm, netilpo man į jokį kitą indą. Šiaip mėsa viduj buvo labai sultinga, gal net peršlapia. Ateity naudosiu mažą pomidorą ir 1/2 svogūno, dėdama daržoves į kas antrą įpjovą, ir sūrio naudosiu saikingiau. Visi tie prieskoniai ir ypač rūkytas sūris nustelbė natūralų kiaulienos skonį.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Anonimiškas1/22/2012

    Butinai paskaitysiu. ;) Surio tai as is nuotraukos jau matau, kad per daug naudojote, mano gabaliukai buvo beveik permatomi. Bet gal visgi ne del to, kad surio perdaug - isbego viskas, tiesiog butu labai gerai jei suspaudusi armonika pabandytumete sutalpinti i mazesne talpa, na kad is galiniu pusiu suspaustu armonikoje esancius ingridientus, tada gal nebus per slapia mesa, nes man asmeniskai nebuvo, nors pomidorus dejau tokiais paciais gabaliukais.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Anonimiškas4/25/2012

    viska atlikau kaip aprasyta, bet mesa gavosi sausa. Pomidorus pakeiciau dziovintom slyvom ir abrikosais, todel kai skanavom kepsni, viska gadino svogunai. Manau, kad dedant ananasus ar slyvas su abrikosais, nereikia svogunu ir cesnako, o kad sultys neisbegtu is mesos, vertetu ja trumpai apkepti aukstos temperaturos orkaiteje ijungus ventiliatoriu ir tik po to kepti uzdengus. Beje, 80 min aiskiai per daug, uztektu 60, nes mesa ipjauta. Tikrai nesuprantu, kaip kepant aprasytuoju budu mesa gaunasi sultinga. :))

    AtsakytiPanaikinti
  12. Anonimiškas: mėsos sultingumui į tarpus turi būt dedama bent viena "šlapia" daržovė, jeigu nepatinka svogūnai ir pomidorai, bandykite kepti su ananaso griežinėliais. Kiauliena normaliai nevalgoma "ružava", lyginant su jautiena. Kepimo laikas maždaug skaičiuojamas 20-25 min. pusei kg, priklausomai nuo orkaitės karštumo. Mano kepsnys svėrė 1,75 kg, tad teko kepti ilgai.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Anonimiškas12/01/2012

    As dariau si kepsni, kai dariau is sprandines, viskas buvo super, mesa labai sultinga, antra karta pabandziau is karbonado ir gavosi prastai, sausa mesa. Taip kad butina sprandine...

    AtsakytiPanaikinti
  14. Anonimiškas11/02/2013

    Sveiki, as pirma karta pavarciau Jusu puslapi-nerealus.Man ypac patinka tai, kad nu A-Z viskas isasiskinama, o dar kad ir pacio proceso foto step-by-step butu, retai kur maciau!As maista gaminu tik kelinti metai,"isejus i zmonas"...:)Tad man sis puslapis, "puikiai" virtuves virtuozei-atradimas! ACIU!laima

    AtsakytiPanaikinti
  15. Anonimiškas3/19/2015

    ale sprandas? fotkėje bliūde gryna palendrica(nugarinė) ---------------------------TAIGI/ nepykit bet visiškas briedas/ ----o ieškai SPRANDINĖS PARUOŠIMO VERSIJŲ,sękmės
    0

    AtsakytiPanaikinti
  16. Anonimiškas1/03/2016

    Issiliejas patiekalas yra brokas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Karštyje iš mėsos skiriasi sultinys, sūris lydosi, majonezas liejasi, iš svogūno ir pomidoro irgi skiriasi sultys. Šiame patiekale išsiskyręs sultinys - tai ne brokas, tai padažas. Jeigu nepatinka sultingos mėsos receptai, tai rekomenduoju pasirinkiti ant grotelių, ant grilio, suvarstytų ant iešmo mėsos receptus.

      Panaikinti
  17. londonietis1/15/2016

    gaminsiu rytoj 16/01/2016,turetu skaniai gautis,atrasysiu,tik nesuprantu paskutiniu datu 19 menuo,2,5 meneiai i prieki,/segebute ateive?/

    AtsakytiPanaikinti
  18. londonietis1/15/2016

    o cia geras 1/15/2016 supratau.

    AtsakytiPanaikinti