Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-09-04

Tiramisu


Lengvai paruošiamas prabangus desertas. Rekomenduoju šį receptą pradedantiems kulinarams. Kai kurie tėveliai vengia "Tiramisu" duoti mažyliams, kadangi jame yra žalio kiaušinio, alkoholio ir kavos. Mano pateiktame recepte kiaušinio tryniai termiškai apdorojami, tačiau patariu prieš skeliant kiaušinius juos gerai nuplauti, rėtuke aplieti 2 litrais verdančio vandens, po to iškart ataušinti šalto vandnes srove ir nusausinti.

"Tiramisu" - tai klasikinis itališkas desertas, pateikiamas vazelėse, torto arba pyragaičių pavidale. Jis kildinamas iš viduramžių laikų Treviso - miesto šiaurinėje Italijoje. Tačiau rašytiniai šaltiniai patvirtina "Tiramisu", kokį mes jį žinome šiandien, atsiradimą ir išpopuliarėjimą tik 1970-71 metais.
Mano pateiktas supaprastintas receptas, kepti nereikia, tešlą atstoja sausainiai "Ponių piršteliai" (LadyFinger - angl., Savoiardi - ital., arba "Biscuit à la cuillère" et "Boudoirs" - pranc.).

"Zabaljonė" (zabaglione - ital.) kremas gaminamas iš kiaušinių trynių, maskarpone sūrio ir plaktos grietinėlės. Paprastai "Zabaljonė" kremas ruošiamas be prieskonių, tačiau jį galima paskaninti šlakeliu Marsala vyno, vanilės ekstraktu, citrnų žievelių tarkiais.

Torto skoniui ir papuošimui tradiciškai naudojama kava, šokoladas ir kakavos milteliai. Alternatyviniame recepte gali būti naudojamos uogos: braškės, avietės, gervuogės, (vietoje kakavos su šokoladu) ir jų sultys (vietoje kavos). Šį kartą pateikiu klasikinį receptą su kava, šokoladu ir kakavos milteliais.

Išeiga 16 porcijų. Porcijos dydis nuotraukoje, įrašo apačioje. Palikusius kiaušinių baltymus panaudokite baltyminiam omletui ruošti.

Paruošimui reikia turėti puodą ir už jį didesnį dubenį, mikserį arba plakimo šluotelę, daržovių skustuką, silikoninę mentelę, sietelį, didelį stiklinį indą arba desertines vazeles.

Produktai:
  • 6 kiaušinių tryniai
  • 250 ml (1 stiklinė) cukraus
  • 500 ml (2 indeliai) maskarponė sūrio
  • 450 ml (1 3/4 stiklinės) plakamosios grietinėlės (25% riebumo), šaltos
  • 400 g (2 pakeliai) sausainių "Ponių piršteliai"
  • 70 ml (1/3 stiklinės) espresso kavos, atšaldytos
  • 1-3 Valg. Š. alkoholio (tinka romas, konjakas, kavos skonio likeris)
  • 1 arb. š. grynos kakavos miltelių
  • 50 g (1/2 plytelės) tamsaus, kartaus šokolado
Paruošimas:
  1. Dubenyje ištriname trynius su cukrumi, statome dubenį virš puodo su verdančiu vendeniu, sumažiname ugnį ir, kaitindami trynių mišinį, plakame apie 10 min. Paruošta masė - Zabaljonė - turi būti tiršta, citrinos geltonumo. Masę atšaldome. 
  2. Į atvėsusią Zabaljonę sudedame maskarponė sūrį, išmaišome ir toliau šaldome šaldytuve.
  3. Atskirame dubenyje iki standumo išplakame grietinėlę, ją suvečime į sūrio-kiaušinių masę ir silikonine mentele lengvai išmaišome, grietinėlė neturi sukristi. Kremas paruoštas.
  4. Puodelyje sumaišome šaltą kavą su alkoholiu. 
  5. "Ponių piršeliais" išklojame torto indo dugną bei apdedame šonus (galima sausainius laužti pusiau). Šaukštelio pagalba apšlakstome išdėliotus sausainius kavos ir alkoholio mišiniu.
  6. Ant drėgnų sausainių išdedame pusę kremo masės, paviršių išlyginame.
  7. Kartojame sluoksnį sausainių, vėl sausainius šlakstome kavos-alkoholio mišiniu, uždengiame likusiu kremo sluoksniu, vėl paviršių išlyginame. Uždengiame tortą maistine plėvele ir šaldome šaldytuve 6-12 val.
  8. Šokolado briauną virš lėkštelės nugramdome skustuku. Kad šokoladas netirpų tapr pirštu, patariama prieš tai rankas nuplauti po labai šalo vandens srobe ir gerai nusausinti.
  9. Prieš tiekiant į stalą, torto paviršių apibarstome kakavos milteliais  - per sietelį, ir pasigamintais šokolado tarkiais - šaukštu.
Į gerai atšaldytą "Zabaljonės" ir maskarponės masę įmaišoma plakta grietinėlė. 

Plataus dubens dugną išklojame sausainias "Ponių piršteliai".

Sausainius sulaistome kavos-likerio mišiniu ir sluoksniuojame pakaitomis su kremu.

Prieš tiekaint į stalą tortą barstome šokolado tarkiais. 

"Tiramisu" tortas pjūvyje.

"Tiramisu" torto porcija lėkštėje. 

Sausainiai "Ponių piršteliai"
Dar vadinami Ladyfingers arba Savoiardi
Receptas iš "Le Cordon Bleu namuose". Išeiga apie 24 dideli (12 cm ilgio) arba 28-30 maži (6-8 cm ilgio) sausainiai. Paruošimui reikia turėti mikserį, silikoninę mentelę arba medinį šaukštą, kulinarinį maišelį su paprastu apvaliu antgaliu arba polietileninį maišelį, sietelį, dvi kepimo skardas, išklotas kepimo popieriumi arba silikoniniu lakštu.
Produktai:
  • 3 kiaušiniai, atskirti tryniai nuo baltymų
  • 6 šaukštai (75 g) smulkaus granuliuoto cukraus
  • 3/4 stiklinės (95 g) aukščiausios kokybės kvietinių miltų, išsijotų
  • 2 valg. Š. krakmolo
  • 5 valg. Š. (50 g) cukraus pudros
Pruošimas:
  1. Paruošiame 175°C (350°F) karštumo orkaitę.
  2. Mikseriu kiaušinių baltymus suplakame iki standžių putų. Toliau plakame ir palaipsniui pridedame visą granuliuotą cukrų. Plakame iki kol ištirps visas cuktus, morengo (kiaušinių baltymų) masė taps standi ir blizgi.
  3. Mažame dubenėlyje šakute lengvai išplakame kiaušinių trynius, pilame į morengo masę ir lengvai išmaišome silikonine mentele.
  4. Miltus sijojame virš paruošto mišinio, švelniai išmaišome mentele. Svarbu nepersistengti maišant, tešla turi būti labai puri, baltymai neturi sukristi.
  5. Kulinarinį maišelį su paprastu apvaliu antgaliu arba tiesiog plastikinį maišelį pripildome tešlos, sukerpame 1 cm pločio kampuką. Ant paruoštų kepimo paviršių spaudžiame 8-12 cm ilgio ir 2 cm pločio juosteles, paliekant 2 cm tarpus.
  6. Per sietelį apiberiame sausainius cukraus pudra, maždaug puse viso cukraus pudros kiekio. Paliekame kambario temperatūroje 5 minutes. Cukrus kristalizuosis į mažus perliukus, sudrėks ir taps blizgus. Dabar pabarstome likusiu cukraus pudros kiekiu. Šis žingsnis padeda pasiekti "Ladyfingers" sausainiams būdingą traškumą.
  7. Lengvai pakeliame kepimo popieriaus kampą ir atsargiai pašaliname cukraus pudros perteklių iš sausainų tarpų.
  8. Kepame orkaitėje 10 minučių. Dabar kepimo skardas apsukame 180° ir kepame dar 5 minutes. Gerai iškepę sausainiai bus auksinės rusvos spalvos ir vis dar minkšti.
  9. Sausainius vėsiname kambario temperatūroje, neišėmus iš kepimo skardos, mažiausiai 5 min. Metaline mentele perkeliame sausainius ant grotelių ir paliekame juos pilnai atvėsti. Sandariame indelyje laikomi "Ladyfingers" sausainiai išlieka švieži 3 savaites.
Tiramisu?


      6 komentarai:

      1. Tiramisuuuu.... Net žodžių nereikia :)

        AtsakytiPanaikinti
      2. Dažnai pirkdavau tiramisu parduotuvėje. Jo galiojimo data kartais būdavo pusmetis ir ilgiau. Kai pati paruošiau, tai ir skonis geresnis, žinau ko ten įdėjau ir galiojimo data tik tiek, kiek buvo parašyta ant Maskarponės pakelio.

        AtsakytiPanaikinti
      3. Sveiki. Noriu paklausti, kur šiam skanėstui pirkote sausainius? Nes niekur nerandu... O taip noriu tiramisu pasigaminti... Tie sausainiai taip ir vadinasi - Ponių piršteliai? Ačiū už atsakymą. :)

        AtsakytiPanaikinti
      4. Sausainiai vadinasi "Ladyfingers", parduodami krautuvėse prie visų kitų sausainių. Aš pasirenku tuos, kurie importuoti iš Italijos, jeigu yra pasirinkimas, aišku. Šiuos sausainius galima išsikepti namuose. Įrašo apačioje pridėjau sausainių receptą.

        AtsakytiPanaikinti
      5. Anonimiškas11/24/2011

        sveiki,
        turiu kalusima - ar tiramisu saldytuve per nakti neistyzta?? (kazkaip visada ta pacia diena valgydavom ir budavo liuks, o dabar taip neiseina, reik is vakaro pasidaryti...)
        aciu uz atsakyma :)

        AtsakytiPanaikinti
      6. Man tai atvirkščiai buvo: antrą dieną tortas sukietėjo labiau. Galima mažiau sulaistyti sausainius, tada jie sugers didžiumą drėgmės iš kremo. Arba, jeigu markarponė labai drėgna, ją galima prieš naudojant nuvarvinti rėtuke arba koštuve. Jeigu maskarponė labai skysta, darykite desertus mažose vazelėse, tas kremo minkštumas tik pjaustant tortą nepageidautinas, smaguriaujant, man skystas kremas netgi skaniau.

        AtsakytiPanaikinti