Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2025-12-21

Karštas prieskoningas sidras



Obelų tėvynė yra Centrinė Azija, o Europoje jos pradėtos auginti maždaug 1500 m. pr.m.e. Ištisus porą tūstantmečių obuoliai nebuvo valgomi, nebuvo išvestos naujos saldžių ir švelnių skonių veislės, obuoliai daugumoje buvo rūgštūs ir kartūs, nors sultingi. Fermentuotas obuolių sulčių gėrimas, vadinamas sidru, buvo vienintelis būdas obuoliams panaudoti žmonių mitybai. 

Sidro kilmė - Keltų ir Britų gentys. Tais laikais pietinė ir centrinė Europa, Juodosios jūros regionas mėgavosi vynuogių vynais, Baltijos jūros pakrančių gentys virė midų, o šaltesni kalnų regionai ir šiaurinė Europa irgi nedžiovino savo gerklių - eksperimentavo su obuolių sultimis ir taip sukūrė sau kitą gardų džiaugsmą - sidrą. 

Senovės Graikijoje ir Romoje pradėta obuolių selekcija, skiepijimai, išvestos vis naujos, skanesnės obuolių rūšys. Dabartinis sidras gaminamas iš įvairiausių obuolių rūšių, kurios visos skanios, visos valgomos. Sidras tapo ne vieninteliu, bet vienu iš daugelio būdų, kaip panaudoti obuolius. 

O karštas gėrimo variantas greičiausiai atsirado ten, kur buvo šalta, arba ten, kur reikėjo "gelbėti" pagedusį nevirtą sidrą (jauną obuolių vyną) ar obuolių sultis. 

Šiais laikais "Karštas obuolių sidras" skaitosi Amerikos virtuvės klasika. Angliškai šis gėrimas vadinasi Mulled Cider arba Spiced Apple Cider. Dažniausiai jis yra nealkoholinis arba mažai alokoholinis, verdamas iš šviežių obuolių sulčių arba jauno obuolių "vyno" (realiai ne iš vynuogių pagamintas gėrimas nekvalifikuoja būti vadinams vynu, nors ir būtų fermentuotas, su alkoholiu). Karštam prieskoningam sidrui pagaminti galima maišyti visus tuos obuolių gėrimus: šviežias obuolių sultis, pirktines sultis, obuolių "vyną". 

Mūsų šeimoje prieskoningą karštą obuolių sidrą labiausiai megsta vaikai. Rudens švenčių metu (Padėkos Diena, sūnelio, vyro gimtadieniai) verdame šį gėrimą iš šviežiai spaustų obuolių sulčių - toks sidras būna skaniausias, ir užkvepina namus citrinos žievelės, cinamono, egzotiškų prieskonių "kvepalais".

Rudenį galima šviežiai spaustų sulčių nusipirkti ir krautuvėse, jos būna tamsiai rudos, drumstos, atrodo kaip gira dideliuose plastikiniuose buteliuose. Verdant sidro spalva prašviesieja, šiek tiek išskaidrėja nes atsiskiria drumslės, ir gėrimas tampa labai gardus. Man sidras dažnai yra persladus, perdaug koncentruotas, tad aš jį sau skiedžiu tyru vandeniu. Jūs ragaukite ir sau nuspręskite, kokio saldumo jums patinka sidras, nealkoholinis ar su alkoholiu, skiestas vandeniu ar koncentruotas.

Taip pat laisvai galite pasirinkti prieskonius iš žemiau mano pateikto sąrašo. Čia variacijų yra begalės. Nenustebkite dėl piprų ir lauro lapų - man labai patinka būtent šis pasirinkimas. Nepadauginkite su žvaigždiniu anyžiumi ir gvazdikėliais, - šie prieskoniai gali užgožti sidro natūralų gaivumą. Visiškai nepatariu naudoti muškato riešuto. Internete rasite aibę receptų, kur karštas sidras gaminamas su muškatu - man šis prieskonis sugadina gėrimo skonį, tad nepatariu. Greipfruto karčią žievelę irgi ribokite, nebent jums pageidaujamas kartumas gėrime.

Aš nemėgstu puošti sidro vaisiais ar pridėti į taures prieskonių, kaip vaizduojama daugumoje internete esančių nuotraukų. Visų pirma kokybiški prieskoniai yra brangūs, ir juos kartą išvirus sidre galima rėtuke nuskalauti, išdžiovinti ir dar kelis kartus panaudoti ateities sidro virimui. O žmonių taurėse tie prieskoniai tiesiog tampa šiukšlėmis, ir dar gali žmogus užspringti. Be to, žmonės grįžta su taurėmis prie garuojančio puodo vėl ir vėl, tad visos tos šiukšlės taurėse tik gadina reikalą. Tinka nebent obuolio griežinėliai, kad pažymėti, jog tai gėrimas iš obuolių.

Paruošimui reikia turėti 5 litrų ar didesnį puodą su dangčiu ir antrą tokio pat tūrio indą, didelio skersmens  smulkų sietelį, samtį su koštuvu ant krašto, storo arba dvigubo stiklo taures - nes rankose karšto stiklo negali nulaikyti, arba tinka alaus bokalai su rankenom. 

Produktai:

  • 4 litrai obuolių sulčių - nesaldintų, nerafinuotų, tinka ir naminis obuolių vynas
  • 1-2 litrai vandens - nebūtinai
  • cukraus pagal skonį
  • šviežio ar džiovinto obuolio griežinėliai - papuošimui
  • Romo - tinka bet kokia rūšis, užtenka po 30 ml vienai taurei "pagardinti" - nebūtinai
Prieskoniai (pasirinkite kas patinka):

Paruošimas:

  1. Puode užviriname obuolių sultis ir paverdame 2-3 minutes. Sulčių tirščiai susikoncentruos į daugybę gumuliukų, o pačios sultys nušviesės, šiek tiek taps skaidresnės. Per sietelį karštas sultis nukošiame į antrą indą, puodo sieneles gerai nuplauname nuo prilipusių drumsčių. Tirščius iš sietelio išmetame. 
  2. Vėl obuolių sultys grįžta į švarų puodą. Pridedame pasirinktus prieskonius iš sąrašo. Vėl užviriname, ragaujame. Jeigu trūksta saldumo, - pridedame cukraus, jeigu perdaug koncentruotas skonis, - pilame šiek tiek vandens.
  3. Sumažiname liepsną iki minimalios, uždengiame puodą dangčiu ir paliekame taip pamažėle kunkuliuoti mažiausiai 30 min. Išjungiame ir paliekame šiek tiek atvėsti. Sidras geriams karštas, bet neturi apdeginti lūpų. 
  4. Pilstome į taures samteliu, kurio šone yra koštuvas - prieskoniams sulaikyti. Puošiame obuolio skiltelėmis. Kas nori stipriau - sau šliūkšeli į bokalą šiek tiek Romo. Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą