Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2014-05-26

Veršiena "Piccata"


Tai mano mėgstamiausias veršienos receptas. Aprašant šį patiekalą man ilgesingai riaumoja skrandis, net silpna kaip vėl jo noriu... Na, bet susikaupsiu visas jėgas ir aprašysiu, gal pravers ir kitiems panašaus skonio gurmanams.

Anksčiau "Veršienos Piccata" (tariasi "pikáta") eidavau ieškoti italų restoranuose. Patiekalas ne iš pigiųjų, vidutiniškai porcija kainuoja $19-$36, bet buvau pasiruošusi aukotis. Po to buvo periodas, kai įvairiose vietose gaudavau guminę mėsą žiauriai rūgščiame padaže - tai man trigubai sugadindavo nuotaiką. Nutariau pati išmokti idealiai savo skoniui paruošti šį itališką gardėsį, o pasirodė, kad tai visiškai nesudėtinga.

Veršiena šiam patiekalui supjaustoma plonais vieno/dviejų kąsnio dydžio šmoteliais, ji ruošiama citrinų rūgštumo šiek tiek sutirštintame padaže. Citrinos rūgštumą praskiedžia balto vyno gaiva, cinkelio skoniui suteikia sūdyti kaparėliai.

Mėsa turi būti minkštutė. Geriausiai šaim patiekalui tinka veršienos šlaunies minkštesnio raumens plonai supjaustyta mėsa - be kaulų, visiškai neriebi, kuri naudojama "Vienos šniceliams". Ši mėsos išpjova labai greitai džiūsta, tad ji retai būna išdedama vitrinoje. Dažniausiai reikia prašyti mėsininko, kad supjaustytų. Ji angliškai vadinama labai įvairiai, bet reiškia tą pačią išpjovą: veal cutlet, veal leg cutlet, veal scaloppini/scallopini cutlet, veal scallop, veal scaloppini/scallopini, veal escalopes. 

Tačiau aš sugebu "Veršieną Piccata" paruošti ir iš papilvės - pigios mėsos, kurios praktiškai neįmanoma suploninti mušant. Aš šią mėsą supjaustau plonais griežinėliais savo firminiu labai aštriu peiliu.

Man geriausiai tinka "Veršienos Piccata" pateikti su lingviniais (linguine it. - 4 mm platumo plokčia pasta/makaronai), bet tiks ir kitokios rūšies jūsų mėgstama pasta, bulvės arba bulvių košė, batatai, cukinijos, ar kitokios legvai pakepintos daržovės, arba galima sultinga veršiena mėgautis su kvietinės čiabatos riekele.

Mėsos paruošimas užtrunka apie 10 min. Kepimas 10 min., padžo ruošimas dar 5 min.

Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę, mėsos plaktuką - nebūtinai, dubenį, 2 lėkštes. Išeiga 4-6 porcijos, priklausomai nuo garnyro (pastos/makaronų) kiekio.

Produktai:
  • 700 g veršienos "šnicelio" išpjovos
  • 3/4 arb. š. rūpios druskos
  • 1 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 2 Valg. Š. kvietinių miltų
  • 4 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 4 skiltelės česnako
  • 2 Valg. Š. kaparėlių
  • 1 stiklinė sauso balto vyno
  • 1 vnt. citrina
  • 2 Valg. Š. sviesto
  • sauja petražolių lapelių
Paruošimas:
  1. Veršieną nuplauname, nusausiname, supjaustome 5-8 mm sorumo, maždaug 5x8 cm dydžio šmoteliais. Storesnes mėsos šmotelių vietas galima suploninti plakant mėsos plaktuku. Dubenyje mėsą sumaišome su druskos ir pipirų mišiniu. Kiekvieną gabaliuką iš abiejų pusių išvoliojame miltuose ir sudedame į krūvą lėkštėje. 
  2. Didelėj keptuvėje, virš kiek didesnės nei vidutiniškos liepsnos, įkaitiname aliejų. Veršienos šmotelius kepame keliomis porcijomis, nesugrūdus. Dedame mėsą keptuvėn vienu sluoksniu, paliekant 2 cm tarpus. Kepame iš abiejų pusių po 2 min. Iškepusią mėsą išdedame į švarią lėkštę.
  3. Kai visa mėsa jau apkepinta, sumažiname liepsną iki minimalios, į priskrudusią kepuvę dedame plonais griežinėliais supjaustytą česnaką, beriame kaparėlius. Maišant kepame 1 min. Turi pasklisti česnako aromatas, kaparėliai turi prasiverti.
  4. Dabar keptuvėn pilame vyno, beriame pusės citrinos žievelės tarkių. Iš citrinos vidurio išpjauname vėlesniam patiekalo papuošimui 3 plonus griežinėlius. Iš citrinos puselių keptuvėn išspaudžiame sultis. Maišant viriname padažą, kol jis sutirštės iki norimo tirštumo. Pabaigoje pridedame sviesto ir jį padaže ištirpiname. 
  5. Dabar į padažą grįžta apkepinta mėsa. Veršienos gabalėlius padengiame keptuvėje esančiu padažu. Uždengiame keptuvę dangčiu, nukeliame nuo liepsnos ir paleikame skoniams persisunkti 5-10 min. 
  6. Tuo tarpu pagal pakuotės instrukciją paruošiame pastą/makaronus, arba kitą pasirinktą garnyrą. Veršieną tiekiame į stalą italtišku šeimos stiliumi: didelėje lėkštėje, ant garnyro viršaus, apibarsčius susmulkinatais petražolių lapeliais, papuošus citrinos griežinėliais. Valgant labai tinka užsigerti baltas sausas vynas arba naminis limonadas (vanduo+citrinų sultys+cukrus).
Prieskoniuti ir miltuoti veršienos šmoteliai sudėti lekštėje. 

Veršienos šmoteliai vienu sluoksniu, nesugrūdus, kepinami po 2 min. iš abiejų pusių.

Keptuvėje tirštėja padažas.

Mėsa grįžta į keptuvę, ją padengiame padažu, ir paliekame skoniams persisunkti.

Į stalą "Veršiena Piccata" tiekiama itališku šeimos stiliumi. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą