Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-06-09

Baba ghanušas


Artimųjų Rytų patiekalas, paplitęs kraštuose, kur puikiai auga oberžinai, t.y. baklažanai. Baba ghanušas tiekiamas užkandžiams kaip panardas, dažniausiai su pitos, khabaza ar bet kokios plokščios duonos gabalėliais, tačiau tinka ir su krekeriais, užtepus ant "Septynių grūdų" ar bagetės duonos riekutės, arba su šviežiomis daržovėmis: salierais, brokolių ir kalafiorų žiedais, morkomis, apkepintais grybais ir šparagais, obuolio skiltelėmis...

Aš mėgstu baklažanus, todėl anksčiau visada nepraleisdavau nusipirkti "Baba ghanušą" jau paruoštą. Tačiau kartą paragavus naminio, neįmanoma jo sustoti skanauti. Man vienai iš šio recepto kiekio yra tik 2 porcijos, t.y. užtenka dviems kartams papietauti. Bet teoriškai šio užkandžio turėtų užtekti visam urmui (maždaug 12) svečių pavaišinti. Spręskite patys.

Baklažanus skaniausia apkepinti virš medienos anglių grilio, bet galima kepti ir orkaitėje, špižiniame inde su dangčiu ar suvyniojus į aliuminio foliją (aš folijos nenaudoju). Virš dujų liepsnos maisto ruošti nepatariu, nes nuo jų maistas užsiteršia sieros junginiais, Vanadžiu ir kitais kenksmingais dalykais, kurių apstu dujose.

Aš "Baba ghanušą" mėgstu veganišką, bet kartais paįvairinimui pridedu graikiško jogurto, tada patiekalo ir spalva patrauklesnė, ir skonis bei tekstūra - švelnesni. Aliejų naudokite tik geriausios kokybės, nes jo skonis daug lemia šiame patiekale.


Produktai:
  • 2 vidutinio dydžio baklažanai (1.5 kg)
  • 4 Valg. Š. Tahini tyrės
  • 1-2 skiltelės česnako, sutrintos
  • 2-4 Valg. Š. citrinų sulčių
  • 1/2 arb. š. jūros druskos
  • 1 arb. š. pipirų arba čilių marinato - nebūtinai
  • 2 Valg. Š. alyvuogių aliejaus arba 1/2 stiklinės graikiško jogurto
Papuošimui:
(pasirinkite vieną ar kelis ingredientus)
  • 1 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • petražolės arba kalendra
  • Kalamata alyvuogės
  • paprikos milteliai (skaniau rūkytos paprikos)
  • kedro riešutėliai
  • sezamo sėklos (skaniau pakepintos)
  • granatų uogos
  • šviežių petražolių, kalendros arba saliero lapeliai
Paruošimas:
  1. Paruošiame vidutiniško karštumo malkų ar natūralių anglių grilį; arba 190°C (375 °F) orkaitę.
  2. Kepant virš grilio: būtinai baklažanų žievelę subadome šakute keliose vietose. Degančias malkas/anglis nustumiame į grilio pakraščius.  Baklažanus dedame ant grotelių per vidurį, kad jų neliestų liepsna (mažiausiai 10 cm iki liepsnos). Apkepame iš visų pusių, apie 10-15 min., kol baklažanų žievelė pajuoduos, o vidus pradės minkštėti. Dabar baklažanus deame į kepimo indą arba suvyniojame į foliją ir dar kepame virš grilio 15-20 min.

    Kepant orkaitėje: baklažanus dedame į špižinį puodą su dangčiu, arba suvyniojame kiekvieną atskirai į foliją, ir kepame 1 val. Paliekame atvėsti. Kuo šviežesnis baklažanas, tuo daugiau iš jo ištekės skysčio ir tuo lengviau lupsis žievelė.
  3. Leidžiame baklažanams ataušti, galima nulupti žievelę, bet man skaniau nelupant. Jeigu baklažano minkštimas blizgus, slidus ir gelsvai-rudas, geriau šį grožį išsaugoti ir tik suminkyti šakute. O jei baklažano vidus pilkšvai-rudas ir pažliugęs, tai geriau viską sumalti blenderyje.
  4. Pridedame visus likusius ingredientus, gerai sumaišome (šakute arba blenderiu), paragaujame. Jei reikia, daugiau pasūdome, papipiriname, pilame citrinos sulčių.
  5. Tiekiame į stalą "Baba ghanušą" dubenėlyje, aplieję Extra Virgin alyvuogių aliejumi ir apibarstę papuošimais, kambario temperatūros.

Taip atrodo tik iš orkaitės ištraukti iškepę baklažanai. 

Baba Ghanušas, apibertas sezamo sėklomis, šalia krekerių ir pitos gabalėlių.

    Baba ghanušas su 5 rūšių papuošimais. 

    8 komentarai:

    1. Anonimiškas6/09/2011

      Laba diena, gal galetumete pakomentuoti, kodel nenaudojate folijos. Mano orkaite baisingai dega, tai as galiu kepti tik vieninteliu budu- uzdengus kepinius folija. O dabar susirupinau,tai gal ji kenksminga?? bet tai kodel tada ja prekiaujama??

      AtsakytiPanaikinti
    2. Aliuminis (metalas) atmosferoje visada pasidengia plona aliuminio oksido plėvele, kuri yra lengvai pažeidžiama ir patenka į maistą: braukant per aliumininio indo dugną, lankstant ir tiesinant aliuminio foliją arba kontakte su rūgštimis (praktiškai visas maistas turi savyje rūgščių). Aliuminis į žmogaus organizmą patenka su maistu, paruoštu aliuminio induose, dauguma parduodamų pigių druskų, ypač Morton jodizuota druska (užteršta aliuminio silikatu), kepimo milteliai ir per odą, naudojant skalbimo miltelius (kobaltas ir aliuminis), muilus bei dezodorantus, į kurių sudėtį įeina aliuminio oksidas. Aliuminis ir kiti kenksmingi metalai (nikelis, kadmis, švinas, chromas, gyvsidabris) daugiau kaupiasi organizme, kuriame yra uždegiminiai židiniai (kodėl taip yra, to medikai negali paaiškinti), todėl yra vieniems daugiau kenksmingas, negu kitiems. Nerūgštiems tešlos kepiniams naudojant aliuminį, yra mažiausa rizika jam patekti į maistą. Daržovės (lapinės, pomidorai...) ir marinuota mėsa (su actu, citrina, garstyčiomis), ruošiami aliuminio induose ar su folija, gauna didžiausią užterštumą aliuminio oksidu. Siskaupę organizme metalai (tuose uždegimo židiniuose) ilgainiui tampa vėžio ir kitų ligų priežastimis. Aliuminis siejamas su Alzheimerio liga, nerviniais susirgimais, migrenomis. Kaip išvengti aliuminio: pirktiniame jogurto indelyje, dengtame aliuminiu, nubraukiame ir išmetame viršutinį sluoksnį, perkame sviestą ir sūrį be aliuminio pakuotės, nevartojame gėrimų iš aliuminio indelių...
      Kodėl nerdaudžia? Nes tai kažkam pelninga ir patogu. Juk nedraudžia ir cigarečių prekybos, cheminių saldiklių, dažiklių ir paskanintojų... Prieš 25 metus statyboje buvo uždraustas naudoti asbestas, tačiau jis dar tebėra ant daugelio pastatų, Lietuvoje netgi vaikų darželių pavėsinės dangtos asbestiniu šiferiu; kam nors tai rūpi? Prieš 100-metį nuo temperatūros geriausias vaistas buvo išgerti arb. šaukštelis gyvsydabrio, kas išgyveno, tas liko "sveikas". Žmogus nuolat teršia savo buitį, maistą, aplinką ir gamtą. Kas sveikenis, tas atsparus ir neserga, o kas jautresnis, tas gauna sirgti.
      Jeigu bloga orkaitė, tai geriausia ją pakeisti. Sveikiausia yra elektra kaitinama orkaitė ir viryklė. Degina deguonį iš oro, bet neskleidžia teršalų į maistą ir orą. Jeigu dega maisto viršus, perkeliame orkaitės lentyną į žemesnį lygį.

      AtsakytiPanaikinti
    3. Dar esu skaičiusi apie skydliaukės problemas, siejamas su organizmo užterštumu metalais. Na o jeigu dar geriamas vanduo užterštas chlorinu ir brominu (vendentiekio nefiltruotas vanduo visada jais užterštas), tai slopina skydliaukės jodo įsisvinimą ir iš čia skydliaukės veiklos sutrikimai. Aš nesu medikė, bet man aišku, jog su ekologija siejamos daugybė ligų ir negalavimų priežasčių. Mes negalime pakeisti savo genų, bet nors galime apsaugoti save bei artimuosius nuo kasdieninio užterštumo maiste ir buityje.

      AtsakytiPanaikinti
    4. Anonimiškas6/10/2011

      Aciu LABAI uz toki issamu komentara. Matosi, kad isties daug tame ismanote. O gal tada galima folija keisti kepimo popieriumi?? Ar ir tai nera sveika??
      Ojei, kaip neramu dabar pasidare del tos folijos- labi labai daug jos naudodavau- ir patiekalus dengdavau, ir i skardas klodavau, kad mesa neprikeptu ir but lengviau plauti. Kaip tik dabar kepu kulseles kepimo rankovej, kokia Jusu nuomone apie ja?
      Aciu dar karta.

      AtsakytiPanaikinti
    5. Visa mano pateikta informacija yra prieinama Internete, ypač jei skaitote angliškai. Į paiešką įveskite Jus dominančią medžiagą ir žodelį "toxicity", arba wikipedia yra neblogas šaltinis, nors ten labai ribotas kiekis informacjos. Maisto ruošimas dujų liepsnoje, virš naftos produktais sulaistytų anglių, aliuminio induose ar folijoje, plastikiniuose maišuose ar rankovėse, teflonu dengtuose induose, prastos kokybės plieniniuose induose, kurie oksiduojasi arba rūdija - viskas teršia maistą ir kenkia sveikatai. Sveikiausi indai yra aukštos kokybės plieniniai, špižiniai, emaliuoti (jei nenuskilęs emalis), stikliniai, moliniai, yra dar toks temperatūrai atsparus akmens molis. Daugiau apie tai http://segebute.blogspot.com/p/dovanos-ir-info.html
      Pabandymui užlašinkite citrinos sulčių arba acto ant aliuminio folijos ir palikite uždarame indelyje, kad nenugaruotų, per naktį. Po 12 val. skystis taps tamsios pilkai-žalios spalvos, o po paros aliuminio folijoje bus skylė. Visas aliuminio oksidas iš ištirpusios folijos bus tame skystyje, ar piltumėte tai į maistą, ruošiamą savo šeimai?

      AtsakytiPanaikinti
    6. Kepimo popierius tinka skardai uždengti, kad maistas neprisviltų. Geriau nebalintas, rudas popierius. Kepimo popierius yra dengtas silikonu, kuris skaitomas sąlyginai saugi medžiada, tačiau nėra daug ištirta.
      Mano 4 asmenų šeimai pamaitinti užtenka 2 špižinių kepimo indų su dangčiais: vienas didelės keptuvės dydžio (Baba ghanušo nuotraukose), kitas - mažiukas puodas (Navariečio receptas). Beveik viską kepu šiuose puoduose orkaitėje, o ant viryklės juose gaminu troškinius. Nebent kartais reikia kepti ant grotelių, tada naudoju emaliuotą skardą ir su ja atitinkančiomis plieninėmis grotelėmis. Pyragams naudoju keramikinius indus, dar labai gerai kepa ir neprisvyla maistas Pyrex stikliniuose kepimo induose. Vandenį verdu aukštos kokybės plieniniame virdulyje. Plastmasiniai indai, ypač prie aukštų temperatūrų, užteršia maistą.

      AtsakytiPanaikinti
    7. Anonimiškas6/10/2011

      Ojei, mano aplinkoje visiskai nieko sveiko nera. Aciu uz tokia issamia ir priverciancia susimastyti informacija. Pavydziu Jusu seimai, kad jus turi :) As irgi pasistengsiu bent be folijos, rankoves ir savo subraizytu emaliuotu puodu issiverst :)
      Labai Aciu uz Jusu tinklaraisti- labai mielai visada ji skaitau!

      AtsakytiPanaikinti
    8. Anonimiškas2/21/2012

      Jau ne vieną kartą gaminau pagal šitą receptą. Puikus skonis. Rekomenduoju.
      Nijolė iš Vilniaus

      AtsakytiPanaikinti