Kažinkodėl "Agurkinė" sriuba yra labai mėgstama vaikų? Gal todėl kad dauguma vaikų labai mėgsta agurkus? Mano šeimoje visi mėgstame šią sriubą, o ypač sūnus ir aš.
Agurkinei sriubai virti tinka tiek rauginti, tiek marinuoti agurkai. Aš sunaudoju vienam 5 litrų sriubos puodui 750 ml pirktinių agurkų indelį, palikdama iš jo porą agurkų kitos dienos sumuštiams. Mano recepto "Agurkinėje" nenaudojamos bulvės. Pabandykite taip išsivirti, gal patiks ir jums? Mano manymu, bulvės čia nebūtinos, ir netgi trukdo kitų "Agurkinės" ingredientų tekstūroms ir skoniams patirti.
"Agurkinės" sriubos bazė - tai lengvas (neriebus) sultinys. Jam ruošti pasirinkite vieną iš variantų:
- mėsos faršo kukuliai (jautiena+kiauliena arba vištiena)
- vištienos sparneliai ir/arba kogalviai
- kiaulienos šonkauliai
- jautienos kaulas su mėsa
- inkstai veršienos arba jautienos
Jeigu pasirinkome sriubos bazei inkstus (perspėju: kas niekad jų nevalgė, tai gali nepakęsti kvapo), juos prieš ruošą gerai nuplauname, pašaliname plėves bei riebalus, supjaustome 1 kąsnio gabalais ir bent 40 min. mirkome dideliame kiekyje šalto vandens; po mirkymo tą vandenį išpilame. Veršienos inkstai mažiau kvapnūs, tačiau jautienos inkstus prieš naudojant sultinio virimui patartina vandenyje užvirinti ir tą pirmą vandenį išpilti. Mano mama, kuri teigia kad ši sriuba yra baltų ir salvų vienas seniausių valgių, visada verda "Agurkinę" su inkstais; tėvas tuo metu užsidaro kabinete ir neišeina iš kambario. Aš esu pripratusi prie to kvapo ir žinau, kad skonis bus puikus. Tačiau mano nauja šeima (vyras ir vaikai) iš tolo nepakenčia inkstų kvapo.
Paruošimui reikia turėti 5l talpos puodą, kiaurasamtį, sietelį arba koštuvą, antrą puodą arba dubenį apie 4l talpos. Išeiga maždaug 6-8 porcijos.
Sultinio receptas
Ingredientai:
- 0,5-0,8 kg (±1 svaras) mėsos iš aukščiau pateikto pasirinkimo sąrašo
- 1-2 lauro lapai
- 5-10 vnt. juodųjų ir kvapniųjų pipiriukų
- 2 arb. š. druskos
Paruošimas:
- Puodan pilame apie 3,5 litro tyro vandens, užviriname virš vidutiniškos liepsnos.
- Į verdantį vandenį dedame gerai nuplautą mėsą arba suformuotus mėsos faršo kukulius, visus prieskonius. Vėl vandeniui užvirus, sumažiname liepsną iki mažos, uždengiame puodą dangčiu ir verdame 40 min. Su kaulu mėsą patartina virti bent 60 min., mėsos kukuliams pakanka 20 min. virimo.
- Dabar mėsą išgriebiame kiaurasamčiu į lėkštę, perkošiame sultinį į kitą indą, puodo kraštus nuplauname, kad neliktų jokių mėsos putėsių likučių. Mėsą nuimame nuo kaulų ir supjaustome 1 porcijos gabaliukais.
Agurkinės sriubos receptas
Ingredientai;
- 3.5 litro sultinio (maždaug tiek gausis iš auksčiau aprašyto recepto)
- 1 Valg. Š. aliejaus
- 1 didelis svogūnas (150 g)
- 1/2 stiklinės (120 ml) perlinių kruopų
- 2 vnt. morkos (150 g)
- 4 vnt. saliero stiebai (100 g) - nebūtinai
- 4 vnt. česnako skiltelės, gali būti iš agurkų stiklainio - nebūtinai
- 450 g raugintų arba marinuotų agurkų su sūrymu (tai maždaug 0,75 litro indelis, arba kiek mažiau)
- kuokštas petražolių ir krapų lapelių - galutiniam paskaninimui
- Svogūną, morkas, saliero kotus ir agurkus supjaustome 1,5x1,5 cm kubeliais
- Švariame puode virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų, apkepiname iki auksinės spalvos svogūną - tai užtruks apie 5 min.
- Dabar puodan pilame anksčiau paruoštą sultinį, beriame mėsos gabalėlius ir visus sriubos ingredientus, išskyrus petražoles/krapus. Užvirus sumažiname liepsną iki mažos, uždengiame puodą dangčiu ir kunkuliuojame apie 20 min.
- Ragaujame. jeigu trūksta rūgšties, pilame palikusį sūrymą iš agurkų indelio. Jeigu reikia - daugiau sūdome ir paskaniname šviežiai maltais pipirais.
- Tiekiame į stalą užbarsčius petražolių ir/arba krapų lapelių. Šalia labai tinka ruginės duonos riekelė. Skanaus!
Pas mus ši sriuba irgi užima garbingą vietą:) O kodėl tu nededi bulvių? Man kaip tik atrodo, kad agurkinėje bulvės būtinos. dėl tos pačios tekstūros:)
AtsakytiPanaikintiMan kai kurios sriubos skanesnės be bulvių, arba kai bulvės ruošiamos atskirai ir tiekiamos šalia, kaip rašiau "Batvininės" recepte. http://segebute.blogspot.com/2011/10/batvinine.html
Panaikinti"Agurkinėje" perlinės kruopos vaidina masiškumo vaidmenį, be to, aš naudoju salierus - traškumui ir svogūnus - kvapnumui; slidūs lyg drebučiai virto agurko gabaliukai tampa patiekalo "dominante", bulvės juos tik slopintų.
Be to, kai senoviškame recepte nenaudojamos bulvės, mano vaizduotėje tas receptas iškart nusikelia į "priešbulvinę erą" - 16 amžių ir anksčiau. Aš dėčiau į agurkinę ropelių, bet ne bulvių :)