Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2013-09-22

Burokėlių padažas


Nuostabiausias, egzotiškiausias ir parasčiausias burokėlių patiekalas, patiksiantis netgi burokėlių nemegėjams. Burokėlių sulčių sutirštintas padažas (Beet reduction - angl.) - tai mano atradimas. Grįžusi iš kelionės po Karibų salą Arubą, kur 3-4 kartus dienoje valgomi arba geriami patiekalai su ananasais... aš sugebėjau atrasti fantastišką burokėlių receptą. Tai yra gilios raudonos spalvos burokėlių padažas, kuris pilamas lėkštėn, o į jį galima tupdyti mėsos kepsnį, apkepą, "Kyšo" (Quiche-pranc.) ketvirtį ir panašiai.

Esmė padažo labai paprasta: šviežiai spaustos burokėlių sultys sumaišomos su cukrumi bei actu, ir ilgai garinamos virš mažos ugnies. Pasirinkite kietus, sultingus, gražius burokėlius, prieš spaudžiant sultis būtinai juos paragaukite - jeigu burokėlis kartus, tai ir padažas nebus skanus. Burokėliai turi būti saldūs. 

Recepto šaltinis: "Red Parrot" restorano šefas, kuris palūžo po mano daugybės komplimentų ir galų gale pasidalino savo paslaptimi.
Spaudžiame sultis.

Paruošimui reikia turėti sulčiaspaudę, nedidelį puodą. Išeiga - maždaug 2/3 stiklinės, koštuvą arba sietelį.

Ingredientai:

  • 2 vnt. vidutiniško dydžio burokėliai (400-500 g)
  • 1/2 stiklinės (125 ml)  raudono vyno acto arba Marsala acto (5-6% stiprumo), tinka ir obuolių actas
  • 2-4 Valg. Š. cukraus - kuo sladesni burokėliai, tuo mažiau reiks cukraus
Paruošimas:
  1. Sulčiaspaude išspaudžiame burokėlių sultis. Mums reikės maždaug 1 stikinės sulčių. Likusias sultis labai sveika išgerti, o tirščius nuo sulčių spaudimo galima panaudoti salotų arba barsčių gamybai. 
  2. Nedideliame puode virš mažos liepsnos kaitiname burokėlių sultis, paskanintas actu ir cukrumi. Padažas turi pamažu garuoti, bet ne burbuliuoti, iki kol nugaruos iki pusės ir sutirštės. Man tas garinimas užtrūko gal 1,5 val. Jokių prieskonių nereikia dėti, turi išlikti burokėlių spalva, skonis ir aromatas. Labai labai skanu.
  3. Padažą perkošiame per sietelį ir tiekiame į stalą ąsotėlyje prie mėsos; arba patiekalą tiesiog įtupdomę į padažu aplietą lėkštę.

Padažiukas pamažėle garinamas.

Sutirštintas padažas lėkštėje - pasiruošęs įsodinti patiekalui. 

Kyšas (Quiche-pranc.) burokėlių padaže.

2 komentarai: