Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-01-18

Čiobrelių arbata su medum ir mano namų vaistinėlė

Mokyklinio amžiaus vaikų tėveliai pripratę prie kasmetinių peršalimų ir gripų sezonų. Mano vienas vaikas dar ir alergijų kankinamas, tad aš ne tik žiemai, bet prieš kiekvieną sezoną vis atnaujinu ir papildau savo gamitinę namų vaistinėlę.

Amerikoje pas pediatrą kreipiamasi bet kokios ligos proga tik su kūdikiais. Vaikui karščiuojant gripu ar peršalus, registruojanti seselė telefonu mandagiai atsako: "Gerkite daug skysčių, muškite temperatūrą, vėl skambinkite tik atsiradus komplikacijoms arba temperatūrai laikantis virš 4 dienų". Pradžioje aš piktinausi tokiu gydytojų abejingumu, tačiau dabar išmokau puikiai apsieiti su savo namų vaistinėlės priemonėm. Pas pediatrą lankomės tik rimtai bėdai ištikus.

Mano šeimoje yra keletas medikų, aš augau namuose, kur nuolat sveikatą stebi mylintis šeimos narys su medicinos išsilavinimu. Gyvenant išeivijoje, visi šeimos daktarai man tapo nepasiekiami. Tad pasikliauju savo gyvenimo patirtimi, močiutės ir senelio išmokytais patarimais, bei telefoninėnims konsultacijomis su daktarais dėdėmis ir tetomis. Beje, mano viena teta jau apie 40 metų gyvena nevartodama cheminių vaistų, gydosi vien žolelėm ir sveiku maistu.

Prieš savaitę visa mūsų šeima atgulė su temperatūrom, kosuliu ir varvančiom nosim. Kadangi temperatūros nepakilo virš 38°C, konstatavau, jog tai buvo ne gripas, o tik peršalimas. Tylenol neseniai buvo atšauktas vaistinėse dėl neva vaistų partijos "atsitiktinio" užterštumo, bet greičiausiai dėl šio vaisto rizikos kepenų komplikacijoms sukelti. Gydėmės be vaistų, tik gamtinėmis priemonėmis, ir visi po 3-4 dienų pasveikome.















Ar pastebėjote, jog sergant, kartais dingsta apetitas ir ligonis atsisako sunkiai virškinamo maisto. Be to, ne visi mėgsta medų, o sergant nemėgstamas maistas dar ir iššaukia ašaras. Aš sugalvojau tokį lengvą užkandį ligoniams: susmulkinau baronkytes ir apvarvinau medumi. Valgant traška gabaliukai lyg riešutėliai. Šis užkandis labai lengvas, neapsunkina skrandžio, o prie kvapnios čiobrelių arbatos - tiesiog delikatesas. Pabandykite, gal patiks ir jums. Pateikus vaikams baronkyčių traškučius mažuose dubenėliuose, nebuvo jokio pasipriešinimo.


Vaistažolių arbatos ruošimas:
Nodojame tik lapelius arba žiedus, jų nesmulkiname. Keramikinį indelį išskalaujame verdančiu vandeniu. 1 Valg. Š. vaistažolių užplikome 1 stkline (250ml) vandens. Uždengiame ir paliekame 10-15 min. - per šį laiką gydomieji augalo junginiai prisotina vandenį. Nenaudojame metalinio sietelio, jei reikia, perkošiame arbatą per merliuką. Geriame tuojau pat šiltą, arba 1-2 valandų laikotarpyje.

Nuoviro ruošimas:
Nuovirui naudojamos vaistinės žievės, šaknys ir stiebai. 2 Valg. Š. susmulkintų žievių ir stiebų užplikome puode 2 stiklinėmis (0,5l) vandens. Viriname virš mažos liepsnos 10-30 min. Ataušiname; perkošiame per merliuką ir suvartojame vienos paros bėgyje.

Užpilo ruošimas:
Stipresnei žolių ekstrakto koncetracijai gauti verdame užpilą. 2 Valg. Š. vaistažolių užpilame stikline karšto vandens ir 15 min kaitiname vandens vonelėje (įstatome į kitą indą su verdančiu vandeniu). Paliekame 30 min. atvėsti, nukošiame per merliuką. Jei reikia, prieš vartojant užpilą praskiedžiame virintu vandeniu.

Plikymas termose:
Džiovintos erškėtuogės netenka savo vitaminų ilgiau virinant, o tik užplikius arbatą - vanduo nepritraukia erškėtuogių gydomųjų savybių. Tad šiuo ir panašiais atvejais erškėtuoges ar kitas vaistažolas užplikome termose. Termoso vidus turi būti nemetalinis - tinka stiklinis veidrodiniu paviršiumi. Termosą sandariai uždengiame, vartojame užpilą po 2-jų val. Steriliame termose gėrimas išliks šviežias apie 24 val.

Mano amžinatilsis diedukas sakydavo: "Jei pacientas valgo, vadinasi gyvens", tačiau kartais 1-2 dienų badavimas padeda organizmui natūraliai apsivalyti. Ligos metu būtina daug vartoti skysčių, ypač badaujant, viduriuojant ar vemiant.

Mano Diedukas buvo "Respubilikės vaikų ligoninės" LOR chirurgas. Čia išvardysiu jo patarimus peršalimo ir gripo virusų ligoniams:
  • Sergant infekcinėmis ligomis nepatartina vartoti pieno produktų ir cukraus - mat tai yra maistas bakterijoms daugintis. 
  • Šaldyti visad saugiau negu šildyti - mat šilumoje tik dauginasi bakterijos ir pūliai; patartina skaudamą vietą šaldyti: ledukus sudedame į maišiuką, įvyniojame į virtuvinį rankšluostį ir dedame ant skaudamos vietos arba karščiuojančios galvos.
  • Medus (tyras ir ekologiškas), nors yra saldus, tačiau žudo virusus ir bakterijas. Gydymui netinka cukrumi maitintų bičių medus.
  • Vitaminas C - stiprina imunitetą ir pagreitina gijimą. Kai ligonis pradeda stiprėti ir neatsisako maisto, jį girdome citrinos sultimis paskanintu vandeniu arba arbata, užkandžiaujame česnako ant juodos duonos sumuštinukais, sustiprėjus galima valgyti didesniais kiekiais apelsinus ir mandarinus. 
  • Kuo daugiau geri skysčių, tuo greičiau "išsiplauna" nuo ligų kraujas. 
  • Grynas oras - vaistas nuo visų ligų. Sergant reikia kuo dažniau vėdinti patalpas. Tarp kitko, "peršalimu" apsikrečiame uždarose patalpose, - tai virusinė liga.
Žemiau pateikiu mano namų vaistinėlėje naudojamus natūralius vaistus ir patikrintus metodus, kuriuos galima naudoti suaugusiems ir vaikams nuo 2 metų. Nėščioms moterims reikia vengti jonažolių, asiūklio, ežiuolės ir kodeino, jokiai būdais negalima vartoti pelyno. Vaikų gydymui visada naudokite sumažintus vaistų kiekius ir praskiestus nuovirus.

Nuo kosulio: mėtų arbata, trauklapio arbata, čiobrelių (geriau šviežių) arbata, raudonasis dobilas, krapai, šalpusnis. Gerklės kutenimą ramina 10 min. virtas liepžiedžių užpilas: jis turi tapti rausvas ir tirštas, lyg kisieliusThermopsis (geltonasis kalnų lubinas, jis auga Sibire) - stiprus vaistas nuo kosulio. Jei nieks nepadeda, tai padės Kodeinas (Codeine - lot.) - tai iš aguonų gaminamas narkotinis vaistas, jokiais būdais jo negalima vartoti kartu su alkoholiu. Atsikosėjimui padeda: vaistinė svilarožė dar vadinama pelkine dedešva (Althaea officinalis - lot.), anyžius, nardas - valerijono šeimos augalo aliejus (Nardostachys jatamansi - lot.), laukinis rozmarinas, raudonėlis, šalpusnis (coltsfoot - angl.), gyslotis, saldymedis, pušų pumpurai, laukinė našlaitė, čiobreliai, thermopsissaulašarė (Drosera - lot.).

Nuo gerklės skausmo: gerti kakavą, kakavos aliejų (Cacao oil - angl.) lašinti į gerimus, gerti šalavijų arbatą, skalavimas medetkų arbata, nuryti 1 Valg. Š. šviežių alijošiaus lapelių sulčių ir medaus mišinio.

Alijošius ir oro antiseptikas - kvapioji pelargonija
Nuo burnos ertmės infekcijų: skalavimai medetkų arbata, dedešva, ąžuolo žievės nuoviru, ramunėlių arbata, arba 1 stiklinė vandens + 1 arb. š. druskos arba sodos. Kol nesugijo žaizdelės burnoje, nevalgyti citrusų, pomidorų, kitų rūgščių valgių.

Nuo ausies infekcijos: nakčiai į ausį įdėti švarų, sulamdytą ir suminkštintą kvapiosios pelargonijos lapelį. Arba įlašiname nakčiai į abi ausis po 2-4 lašus kokybiškos degtinės ir užsandariname liuosai vatos tamponėliais. Ryte viską iš ausies pašaliname. Svarbu nieko nekišti giliai į ausį - visi lapeliai ir tamponėliai didesne savo dalimi turi būti ausies išorėje!

Akies perštimui numalšinti: valome akį juodoje arbatoje sumirkytu vatos gumulėliu. Arbatai naudojame birias arbatžoles, be jokių prieskonių ir priedų, be popierinių pakelių, 2-4 min. užplikome verdančiu vandeniu. Juoda ir žalia arbatos efektyviausiai veikia tik pirmose jų užplikymo minutėse.

Nuo akies miežio, t.y. pūlinuko šalia akies: paraudusią vietą tepame medumi. Kelis kartus dienos metu užsimerkus stipriai įtempiame raumenis apie akis, akį plauname arbata (žiūrėk aukščiau).

Nuo peršalimo viruso ir gripo: medus, gerti daug syksčių, liepžiedžių arbata.  Labai padeda maudynės po dušu: vėsus dušas žemina kūno temperatūrą, šiltesnis dušas palengvina atsikosėjimą ir šnervių išsivalymą. Tačiau maudynės vargina, ligoniui reikia pagelbėti maudymosi metu. Labai nusilpusį ligonį gulintį lovoje geriau drėgnu rankšluosčiu apvalyti, o kambario orą drėkinti specialiu oro drėkintuvu.
Čia yra geras straipsnis apie peršalimo profilaktiką naudojant aromaterapiją: http://aromata.lt/kvapai/lt/receptai/eteriniai-aliejai-nuo-persalimo 

Nuo slogos: mėtų arbata, čiobrelių arbata, skalauti nosį druskos tirpalu (1 arb. š. druskos ištirpintas 1 stiklinėje virinto vandens) - tam reikalui naudoti purkštuką arba pipetę. Lašinti į nosį šviežias alijošiaus sultis. Padeda eterinių aliejų inhaliacijos: eukalipto arba pušų aliejus. Ant vatos tampono uostyti arba ant drabužio dalies šalia veido (pižamos kalnieriuko, pvz.) galima užlašinti eterinio aliejaus. Pasirenkame tik vieną aliejų: mirų, mirtų, mairūnų, čiobrelio, eukalipto.

Astma: kai kurie medicinos šaltiniai teigia, jog sergant astma negalima naudoti eterinių aliejų. Tačiau yra antra nuomonė, jog būtent eteriniais aliejais įmanoma išgydyti astmą. Aš nesu susidūrusi su šia liga savo šeimoje, tad negaliu palaikyti nei vienos, nei antros nuomonės. Čia yra šaltiniai apie astmos gydymą eteriniais aliejais:  http://www.naha.org/articles/treating_asthma.htm ir http://health.howstuffworks.com/wellness/natural-medicine/aromatherapy/how-to-treat-asthma-with-aromatherapy.htm

Odos infekcijų antiseptikai: odą plauname trauklapio arbata, ramunėlių arbata (ramunėlės yra dirgiklis, jos neveikia raminančiai), medetkų nuoviru, vos rausvu kalio permanganato tirpalu. Medus tinka pūliniams gydyti.

Spuogai, piktvotės, psoriazė ir egzema: ruošiamas susmulkintų varnalėšų šaknų nuoviras arba užplikoma termose (Valg. Š. varnalėšų + 1 stiklinė vandens). Varnalėšų (Burdock - angl.) nuoviras nuo senų laikų žinomas kaip priemonė, valanti kraują,  priešgrybelinė ir veikianti antibakteriškai.

Burnos ertmės infekcijai: skalaujame burną ir gerklę ąžuolo žievės nuoviru, medetkų nuoviru, šalavijų nuoviru, šiltu vandeniu su soda (1 stiklinėje virinto vandens ištirpiname 1 arb. š. sodos). Dažnai keičiame dantų šepetėlį, esant pažeistoms danetnoms naudojamas tik minkšas "soft" šepetėlis. Pavalgius valome dantis minkštu šepetėliu, tarpudančius siūlu (geriausiai tinka floss picks - angl.), liežuvio paviršių braukome plastmasiniu šaukšteliu.

Širdies veiklai pagerinti: valgome džiovintus abrikosus, graikinius riešutus, vynuoges arba razinas. Geriame ąžuolo žievės nuovirą. Sukatžolės (пустырник - rus.) arbata stiprina širdį bei žemina kraujospūdį.

Nuo vidurių užkietėjimo: slyvos, abrikosai, kiviai, kefyras, grietinė, sviestas, žalios lapinės daržovės.

Nuo viduriavimo: Viduriavimas gripo metu ar apsinuodijus - tai natūralus organizmo apsivalymas nuo toksinų, tad venkite Imodiumo, nes bet koks toksinų sulaikymas organizme tik sulėtins pasveikimo procesą. Imodiumas tinka atvejams, kai ištinka laikinas viduriavimas dėl nervų, nelabai šviežio suvartoto maisto arba persivalgius slyvų ar kitų liuosinančių ingredientų, ir tą pačią dieną reikia dalyvauti labai svarbiame dalykiniame susitikime ar egzamine. Visais kitais atvejais geriau leisti žarnynui išsivalyti. Virinto vandens ar ramunėlių arbatos švirkštynės (klizmos - tautiškai) labai padeda pagreitinti žarnyno apsivalymą ir sušvelnina deginimo pojūtį. Taip pat padeda vaikški cinko kremukai išeinamąjai angai apsaugoti. Nuo ilgiau užtrukusio viduriavimo geriamas granatų žievelių (tik raudonos dalies) nuoviras, trauklapio (gysločio) arbata, jonažolių arbata, valgomos gervuogės, virti ryžiai, mėlynės - visuose jų pavidaluose: džiovintos, mėlynių kompotas, kisielius, mėlynės šviežios arba iš kompoto ant ryžių košės,

Vėmimas: Po vėmimo 30 min. nepatartina nieko gerti, tik vandeniu skalauti burną - bet koks rijimas sukels traukulius ir pakartotiną vėmimą. Jeigu vėmimas pageidaujamas, siekiant atsikratyti skrandžio turinio, - jį sukelti padės toks gėrimas: 2 arb. š. druskos ištirpinta 1 stiklinėje vandens. Vėmimą sukelti padeda dviem pirštais pakutenus gerklės gilumą, ten kur baigiasi liežuvis. Jeigu kas bijo nagais sudraskyti ploną gerklės sienelę (pvz. mažam vaikui suvalgius nuodingą daiktą reik staigiai ištuštinti pilvą), tai vėmimui sukelti tinka supintos plaukų kasos galas - lyg ilgų šerių teptukas (tai senų senoviškiausias būdas). Vėmimo metu patartina pagelbėti ligoniui, prilaikyti jo galvą, pečius, nes spazmų metu žmogus gali prarasti lygsvarą, susižeisti galvą, nukristi. Po vėmimo 30 min. patartina tik vandeniu skalauti burnos ertmę. Po to galima čiulpti mažus ledukus. Praėjus 2 val. po paskutinio vėmimo būtina pradėti atstatinėti organizmo skysčius ir prarastus mineralus. Ligoniui tiekiame gėrimus, kuriuose yra natrio, chlorido, kalio junginiai (jie vaistinėse vadinami elektrolitais) ir gliukozė, pvz. tai gali būti sūrus mineralinis vanduo (Vytautas ir Birutė - patys geriausi), vynuogių ar razinų ir imbiero kompotas, vandeniu skiestos pirktinės vynuogių sultys, virtos mėsos sultinys.

Žarnyno mikroflorą atstato: visos žalios lapinės daržovės, žalieji kokteiliai, kefyras, jogurtas.

Nuo spalinukių: nukerpame labai trumpai nagus, kiekvienąkart pasinaudojus išviete rankas ir nagus plauname muilu, specialiu šepečiu (mažiems vaikams turi rankas plauti suaugęs). Nakčiai padarome tokius sumušinius: ant juodos duonos tepame sviesto, dosniai barstome šviežio česnako gabaliukų, galima šiek tiek pasūdyti; užsigeriame nevirintu pienu. Vaikams, jeigu labai niežti užpakaliukas, išeinamąją angą tepame taukais, vaikišku tepaliuku su cinku arba Aquaphor. Kelnaites keičiame kasdien; patalynę, rankšluosčius ir apatinius rūbus skalbiame karštame vandenyje, džioviname karštame džiovintuve arba lyginame lygintuvu. Šiaip spalinukės žarnyne padeda atsikratyti daugelio chroniškų ligų: astmos, alergijų ir visos eilės imuninių susirgimų, tad gali būti nevisada pageidajama jų visiškai atsikratyti, o tik sumažinti jų kiekį organizme. Dr nuo spalinukių padeda citrinų sėklų nuoviras arba citrinmedžio lapų arbata. Jeigu neturite daug citrinų, tai tisiog kramtykite ir rykite jų sėklas.

Nuo kitų organizmo parazitų (pagal Dr. H. Clark): juodasis riešutmedis (Juglans nigra), pelynas (Artemisia absinthium) ir prieskoniniai gvazdikėliai (Eugenia caryophyllata). Šie trys preparatai, naudojant juos kartu, žudo iki 100 rūšių žmogaus organuose gyvenančių parazitų. Daktarė Hulda Clark pataria profilaktiškai vartoti šį vaistažolių mišinį bent kartą per mėnesį, jeigu žmogus valgo mėsą ir žuvį. Jeigu žmogus gyvena kartu su į lauką išeinančiais gyvūnais (pvz. katė, šuo) -  vaistažolių mišinį vartoti kas savaitę.

Kartusis pelynas (полынь горькая - rus. artemisia absinthium - lot.) vaistas nuo daugelio parazitų, tačiau tai toksiškas augalas, nėštumo metu sukelia persileidimą.
Anonų sėklos - labai veiksmingas vaistas. Geriamas maltų anonų sėklų nuoviras, jis žudo kirmeles ir keknsmingas amebas, o nuoviru plaunant galvą - žudomos utelės. Šis vaistas tinka suaugusiems - 4 sėklos į dieną; vaikams, vyresniems nei 6 metai - po 2 sėklas į dieną; gyvūnams, priklausomai nuo svorio: katinui - 1 sėklą susmulkinti ir įmaišyti į maistą, suaugusiam vilkšuniui galima duoti 6-8 sėklas į dieną.
Moliūgų sėklos ir papajų sėklos - labai geri vaistai ir profilaktinės priemonės nuo parazitų. Papajos sėklų galima įmaišti į ryte geraimą glotnutį (smoothie-angl.). Čia yra geras šaltinis: http://superfoodprofiles.com/papaya-seeds-parasites

Nuo mažakraujystės (anemija arba geležies trūkumas): tamsios vynuogės, žemuogės, visos tamsiai žalios lapinės daržovės, džiovintos slyvos, abrikosai, tamsios razinos, granatai, raudonas vynas, žolėdžių (jautiena, aviena) mėsa ir kepenėlės. Vitaminas B-6 (pyridoksinas) vaidina lemiamą vaidmenį hemoglobino ląstelių susidaryme. Jo yra žuvienoje, mėsoje, visose lapinėse ir šakninėse daržovėse, Vitamino B vartojimas tabletėse dažnam sukelia alergines reakcijas, todėl žymiai saugiau valgyti šiuo vitaminu natūraliai turtingą maistą.

Nuo skausmo: liepžiedžių arbata, ledas maišiuke, valerijonas, kodeinas (Codeine) - jo negalima vartoti kartu su alkoholiu. Mėtų arbata padeda galvos skausmui malšinti.

Nuo temperatūros: liepžiedžių arbata, ledas maišiuke, vėsus dušas kūnui arba šluostyti kūną šaltame vandenyje sudrėkintu rankšluosčiu, gerti šalto vandens, kramtyti ledukus. Anonų grupės vaisiai - juos valgant mušama aukšta temperatūra kaip ir vartojant aspiriną.

Imunitetui stiprinti: greipfrutai, aitriosios paprikos / čilės, erškėtuogės, vitaminas C, ežiuolė (Echinacea - lot.).

Palaiko jėgas, padeda nuo išsekimo: aviečių lapų arbata, avietės, šokoladas, vitaminas D.

Nuo inkstų ir šlapimo takų ligų: meškauogių arbata, valgyti spanguoles šviežias, džiovintas, gerti spanguolių sultis, kompotus, kisielių. Sėdėti dubenyje nuoviro iš medetkų, spanguolių lapelių, rudų svogūno lupenų.

Kai tinsta kojos ir rankos: naudojamos šlapimą varančios arbatos, į kurių sudėtį ieina dilgėlių lapai, raudonasis dobilas.

Tirpina inkstų akmenis: valgyti citrinas, arbūzus, žemuoges.

Gamtiniai antibiotikai: ciberžolė (turmeric - angl.), česnakas, imbieras, krienai, pipirai, čilės, koriandras (kalendra), kuminas, cinamonas, gvazdikėliai, kardamonas, anyžiai, pankolis, kmynai, muškatas, garstyčios, mairūnas, rozmarinas, raudonėlis, peletrūnas, bazilikas, šalavijas, petražolė, krapai, mėta, bazilikas, lauro lapai, vasabi.

Nuo nervingumo ir nemigos: mėtų arbata, jonažolės, valerijonas, čiobreliai, aguonos, melisa. Melisa kartu valerijonu veikia migdomai. Nervus gerai gydo vitaminas B-12, t.y. kobalaminas. Geri jo šaltiniai yra ikrai, žolėdžių mėsa (aviena, jautiena, antiena, žąsiena),jautienos kepenėlės, žuvis, krabai ir krevetės, kiaušiniai, sūris, alus.

Nuo aukšto kraujospūdžio: aronijos uogos (Chockeberry-angl., aronia aelanocarpa -lot.),  sukatžolė (пустырник - rus.), melisa, medetkosPaprastasis amalas (viscum album - lot.) - naudojami tik lapeliai, ruošiama jų arbata. Dar padeda ryte 1 Valg. Š. tikro prancūziško konjako, brendis netinka. Nevartoti raudonėlio.

Nuo sezoninės alergijos: ruošiamas toksužpilas: pienių lapai + erškėtuogės + širdažolė + jonažolė + asiūklis + kukurūzų šilkas (visų žolių po 1 valg. Š, tik asiūklio 1 arb. š.). Gerti triskart kasdien po 60 ml, 30 min. prieš valgį. Pavasario alergijos metu: prisiskinti pienių lapų, sumalti, išspausti sultis, praskiesti perpus vandeniu, gerti kasdien po 3 valg. Š. Dar nuo alergijos labai padeda dilgėlių lapai - valgyti juos sriubose, sulamdytus lapelius naudoti salotose, džiovintus lapelius plikyti arbatose. Jeigu alergija nestipri, tai jos simptomus gali palenkvinti išgėrus šviežiai plikytos kavos puodelis. Ryte tik prabudus išgerta 1stiklinė tyro vandens su keliais citrinų sulčių lašais irgi palengvina alergijos simptomus.

Nuo ekzemos: maudantis nenaudoti muilų, į šilto vandens vonią pripilti 100-200 g į miltus sumaltų avižinių dribsnių, gulint vandenyje dribsniais masažuoti pažeistas odos vietas. Ekzemos pažeistai odai gyti padeda kremai su cinku, avižų koloidais, ultravioleto spinduliai. Dar padeda maudymasis į vandens vonią įlašinus šaltalnkių ar rožių aliejaus, pastarasis labai brangus. Rūbus, patalynes ir rankšluosčius skalbti švelniais skalbikliais, skalauti dvigubai, nenaudoti jokių minkštiklių ir kvapų. Priemonės, skirtos rūbų skalbimui vos šiltame arba šaltame vandenyje, savo sudėtyje turi enzimų, kurie labai kenkia ekzemos pažeistai odai. Pirkite tik karštam vandeniui skirtas skalbimo priemones, Švelniems rūbamas tas priemones galima pirmiausia ištirpinti karšto vandens dubenėlyje ir ataušinus supilti į skalbinius.

Odos nudegimams: svogūno membranos. Nudegimai greičiau gija, kai žaizda yra švari, sausa ir atvira orui. Šlapiuojančią nudegimo vietą padengiame svogūno membrana (išardžius svogūno galvą, tarp sluoksnių nulupama permatoma plėvelė), virš jos trumpam uždedame gerai nuplautą, nusausintą ir suglamžytą trauklapį (gysločio lapą). Kai trauklapis nuo kūno šilumos įkaista, jį būtina pakeisti. Svogūne tarp sluoksnių yra dvi membranos - viena storesnė - ji geriau tinka karščiuojančiai žaizdai, o ta plonytė sunkiau atskiriama membrana - tinka gijimo pabaigai, joje labiau sukencentruoti gajumo elementai. Dar skaičiau, jog nudegimams gyti padeda plakti kiaušinio baltymai - tai mano dar neišbandytas būdas.

Varikozinės venos: geriausiai venas stiprina vyšnios, kuo tamsesnės ir kartesnės - tuo geriau, vyšnių sultys. Patartina dažnai valgyti produktus, turtingus organiais junginiais kalcio, fosforo ir vitamino C, t.y. visos tamsiai žalios lapinės daržovės, žuvis, citrusai... Įtraukti į savo kasdieninį meniu: mėlynes, rėžiuką (watercress-angl.), avokadą, rozmariną, imbierą, burokėlius, šparagus, grikius.

Kaulų retėjimas, kalcio nepriteklius: kalcis yra metalas, tad sveikiausia vartoti jo organinius junginius. Organinio kalcio junginių yra apstu visose tamsiai žaliose daržovėse, vaisiuose, kur yra kauliukas (vyšnios, slyvos, abrikosai, persikai...) Pieno produktuose yra kalcio junginių, tačiau yra atlikti tyrimai, kurie įrodo, jog virškinant pieno produktus, iš organizmo su šlapimu pasišalina padidinti kiekiai kalcio fosfato, t.y. prarandamas gyvybingas kalcis ir fosforas. Geri kalcio šaltiniai yra šie: baltos pupelės, žirniai, laukinė žuvis ir jos kaulai, apelsinai, figos, migdolai, sezamo sėklos, avižos. Mažinti kavos suvartojimą, jeigu mėgstate kavą, tai būtinai prieš kavą išgerkite stiklinę vandens.

Vitamino D nepriteklius: mano vienas dėdė (vardo neminėsiu) yra medicinos mokslų akademikas, daugelio knygų ir periodinių leidinių autorius (čia neužteks vietos jo pasiekimams aprašyti). Jo žodžiais tariant: "šiandienos išsivysčiusių visuomenių daugelio ligų priežastis - chroniškas vitamino D trūkumas". Prieš šimtmetį žmogus dirbo lauko darbus, atliko kasdieninius veiksmus lauko šviesoje beveik kasdein, bet kokiu oru. Be to, mėsai naudojami gyvūnai augo saulės šviesoje, mėsa, pienas, sviestas, grietinė, žuviena - viskas buvo turtinga vitamino D. Šiandien mūsų gyvūnai auga tvartuose, baseinuose, narvuose - šie produktai neturi vitamino D. Žmogaus odą saulė tiesiogiai apšviečia tik retkarčiais, mes visi esame vitamino D "deficitikai", iš ko kyla depresijos, nemigos, chroniškas nuovargis, nervingumas, sąnarių skausmai, imuniteto sutrikimai, diabetas ir aibė kitų ligų. Vaikams pradedant jau nuo pirmų metų amžiaus daktarai rekomenduoja varoti papildomai vitamino D kasdien po 600 IU (15 mcg), o nuo 10-12 metų jau po 1000 IU (25 mcg). Geriausiai tinka nusipirkti vaistinėje vitamino D - skysto geltono aliejuko pripidytas kapsules, jos veiksmingiausios. Jeigu yra galimybė - valgykite laukinę žuvį, ypač riebią jos dalį - odą ir poodinį sluoksnį, ikrus. Geri vitamino D šaltiniai yra lauke ganomų karvių sviestas, lauke lakstančių vištų kiaušinių tryniai, austrės, krevetės.

Nuo cukraligės (2 tipo diabeto): valgyti įvairių rūšių grybus. Diabetikams patartina maistui kasdeina vartoti šiuos produktus: ciberžolė dar vadinama kurkuma (turmeric - angl.), cinamonas, ožragė (fenugreek -angl.), tamsi kakava (be cukraus), kava, tamsių vynuogių žievelės, tamsiai raudonas vynas, mėlynės ir šilauogės, braškės, žemuogės ir spanguolės, vyšnios ir trešnės, migdolai ir graikiniai riešutai, grikiai, visų rūrių pupelės, jūržolės (wakame - angl.), žalia ir juoda arbata.

Nuo vėžio: anonų grupės vaisiai, vienas suvalgytas vaisius žudo vėžio ląsteles kaip vienas chemoterapijos seansas, tačiau nuo vaisiaus nėra jokių kenksmingų efektų.

Vaistažolės, kurias patartina turėti:

Medetkos (Calendula): žiedlapiai tinka žaizdų gijimui pagreitinti, medetkų arbata veikia priešuždegimiškai: burnos ertmei, žarnynui, šlapimo takams.

Jonažolės (St. John's Wort - angl.) - nuo depresijos, nervingumo, nemigos, viduriavimo, žarnyno uždegimų.

Katės nagai (cat's claw, uña de gato, Uncaria tomentosa, Uncaria guianensis): vakarų europiečių naujas atradimas, nuo senų laikų žinomas Inkos tautų vaista. Padeda nuo žarnyno infekcijų, herpio, gerina imunitetą ir inkstų veiklą.

Trauklapis (plačialapis gyslotis) - stebuklingas augalas, kuris auga Lietuvoje beveik visur. Nuoviras padeda nuo kosulio, uždegimų, viduriavimų, hipertonijos (padidinto kraujo spaudimo), trauklapio arbata plaunamos žaizdos greičiau gija. Žaizdoms ir sumušimams gydyti naudojamas švarus trauklapio lapas, gerai nuplautas, nusausintas, suglamžytas iki kol išsiskiria sultys.

Garšva (Aegopodium podagraria - lot.) - antras stebuklas, augantis Lietuvoje beveik visur nuo gegužės iki spalio mėnesio. Nepaprastas vaistas nuo sąnarių ligų, podagros, kepenų apsivalymui, padeda atsigauti pažeistoms ląstelėms, gerina inkstų ir kvėpavimo sistemos būklę, yra puikus gyvybingumui reikalingų vitaminų, mineralų ir ląstelienos šaltinis. Aš patariu garšvą vartoti jos sezono metu kasdien, su šviežiom obuolių sultim - tam reikalinga lėtaieigė sulčiaspaudė. Jeigu turite nuosavą žemės lopinėlį, neravėkite pienių, garšvos, trauklapio, dobilo, dilgėlių, o visas šias "geražoles" nuolat vartokite su sultimis arba pesto. Jeigu neturite nuosavo žemės lopinėlio, tai šiuos augalus galite rasti prie upelio, paežerėje; neskinkite parkuose, kur vedžiojami šunys, prie kelio, prie statybos objekto.


Alijošius tropikuose
Alijošius (Aloe Vera Barbadensis Miller - pati geriausia rūšis) - dar vienas stebuklas, vitaminų ir žmogui reikalingų aminorūgščių "bomba", auganti namų vazonėliuose. Perplėšto alijošiaus lapelio sultimis gydomos žaizdos, sloga (lašinama į nosį), o su medum sumaišius, nors ir bjaurus skonis, gydoma gerklė peršalus. Alijošius mažina blogo cholesterolio kiekį kraujyje. Alijošius, apdirbtas termiškai arba paveiktas cheminių medžiagų, praranda savo gydomasias savybes, todėl jo niekad neverdame, o pirktiniai kremai ir kiti alijošiaus gaminiai - greičiausiai bus neveiksmingi.
Yra nuomonė, jog prieš vartojant, alijošiaus nuplėštą lapelį reikia palaikyti šaldytuve bent parą-dvi. Sakoma, jog tada alijošiaus gydomasis poveikis veiksmingesnis, sultys mažiau gleivingos.

Mano vaikai vasaros atostogų metu labai noriai dalyvauja vaistažolių rinkime ir džiovinime. Dar man labai padeda draugės, su kuriomis mainomės ne tik vaistažolių receptais, bet ir pačių užaugintomis ar surinktomis žolelėmis: dedame savo liepžiedžius, mėtas, melisą, miško čiobrelius ir t.t. į medvilninius mažų pagalvių užvalkalėlius ir kasmet vis iškeliauja arba grįžta tie patys užvalkaliukai iš vienų namų į kitus.


Jei ligos simptomai po 2 dienų savarankiško gydymosi negerėja, karščiavimas tęsiasi ilgiau 4 dienų arba atsiranda ligos komplikacijos, būtinai kreipkitės pas gydytoją!



P.S. Pasidalinkite patirtimi: kokios jūsų šeimoje visada po ranka esančios gamtinės gydymo priemonės?

Šaltiniai: dr. H. Clark, mano močiutė Valentina - Sibiro žolininkė, senelis Tadas - pediatras ir LOR chirurgas, draugė Skaidra - Lietuvos žolininkė, patirtis auginant vaikus, gyvenimas...

Naudingos nuorodos: 

Žolinių arbatų receptai ir jų poveikis: http://lmedicina.dnp.lt/arbatos_receptai.htm
Lietuvos vaistiniai augalai ir receptai: http://www.zolininkas.lt/ 
Vaistinių augalų informacija: http://www.e-vaistine.lt/vaistazoles/vaistiniai-augalai
Britų informacinis vaistažolių puslapis ir parduotuvė: http://www.lionheartherbs.com/herbs-a-z/  
Eterinių aliejų informacinis FB grupsas "AromatinesDiskusijos": https://www.facebook.com/groups/369361776470712/

9 komentarai:

  1. Jei ligos simptomai po 2 dienų negerėja, karščiavimas tęsiasi ilgiau 4 dienų arba atsiranda ligos komplikacijos, būtinai kreipkitės pas gydytoją ir nesimaivydami vartokine cheminius vaistus, nes kitaip galite atgulti amzinojo poilsio;

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jei per 2 dienas namų gydymosi savijauta negerėja, vadinasi reikia nusatyti tikslesnę diagnozę, kad žinoti nuo ko gydytis. O kai temperatūra ilgai nekrenta, gali būti sinusitas, plaučių uždegimas, meningitas ar kokia kita liga, kai jau reikia gerti antibiotikus - juos prirašo tik daktarai. Be antibiotikų ir cheminių vaistų įmanoma pasveikti, bet ne visad verta rizikuoti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas10/22/2014

    Aciu.labai daug naujo suzinojau

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ramunė1/09/2015

    Laaabai pravers šis straipsnis. Puikūs vaistai!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Bernadeta8/18/2015

    Labai dekui uz visai naujus dalykus apie vaistazoles. Radau netiketai, kai mane netiketai uzpuole vemimo priepuoliai ir galvos skausmas.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Pastaruoju metu dažnai skauda sąnarius, turbūt man ir bus vitamino D nepriteklius. O vat, kad garšva yra naudinga sąnariams nežinojau.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki, man taip pat gan daznai uzkieteja viduriai, nors nieko ypatingo nekeiciu.. Tad reikalingas geras gastroenterologas. Klaipeda

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Paskaitykite mano naują įrašą. Čia yra paminėtas nuostabus vaistas Chiro-Klenz. Galima nusipirkti Internetu. http://segebute.blogspot.com/2015/12/sveikatos-patarimai-seimai.html

      Panaikinti
  8. Ten, kur galima apsieiti be cheminių vaistų, vertėtų rinktis žoleles - bus ir sveikiau ir pigiau.

    AtsakytiPanaikinti