Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-02-11

Šviežių kopūstų troškinys

Dar vienas senoviškas lietuviškas tetos Halinos receptas. Šį kartą be raugintų kopūstų, o tik su šviežiais, arba "saldžiais", kaip juos vadina teta. Matavimai apytikriai, kadangi teta viską daro iš akies ir man neleido nieko išmatuoti.

Troškinti kopūstai gali būti pateikiami kaip garnyras šalia kiaulienos kepsnių, kepto kumpio, avienos patiekalų, maltinukų, dešrelių ir kt. Man asmeniškai skaniau be grietinės, majonezo ir patražolių, mano vyrui patinka su grietine, o mano vaikams išvis nepatinka troškinti kopūstai - tokia mūsų teisybė. Ingredientų aprašyme nekeičiau, nes toks yra tetos receptas.

Išeiga 4 porcijos arba 6-8 garnyrai. Jums prireiks didelės ir gilios keptuvės su ją atitinkančiu dangčiu, didelio grūstuvo.

Produktai:
  • 1/2 gūžės kopūsto (maždaug 1 kg)
  • 1-2 arb. š. druskos
  • 1 arb. š. cukraus
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 1 morka, sutarkuota burokine tarka
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 1/2 arb. š. maltų juodųjų pipirų
  • 100 ml. vištienos arba vegetariško buljono - nebūtinai
  • 2 valg. Š. grietinės arba majonezo - nebūtinai
  • 2 valg. Š. smulkiai supjaustytų petražolių  - nebūtinai

Paruošimas:
  1. Kopūstą žiuljenuojame, t.y. supjaustome šiaudeliais, dedame į dubenį, pasūdome, pasaldiname cukrumi ir sugrūdame, kad kopūsto šiaudeliai suminkštėtų ir išsiskirtų sultys.
  2. Keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos nedideliame aliejaus kiekyje apkepiname svogūnus, maždaug 3 min.
  3. Pridedame kopūstus, morkas, česnaką ir pipirus, pilame dar truputį aliejaus. Viską apkepiname atviroje keptuvėje, maišant mentele,- apie 5 min.
  4. Toliau troškiname po uždengtu dangčiu dar kokias 10 minučių. Kopūstai turi troškintis savo garuose, jeigu skysčio neužtenka, pilame buljono. 
  5. Kopūstams suminkštėjus, įmaišome grietinę arba majonezą, suberiame petražoles ir viską gerai išmaišome. Dar patroškiname 1-2 minutes. Skanaus!

    28 komentarai:

    1. matau, kad lyg Kielecki majoneza naudoji? :) man jis labai skanus deti i morku - censaku misraine

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. SUPER SKANUS RECEPTAS 👌👌👌SIANDIEN ISBANDYTAS IR 100% UZTVIRTINTAS😉😉😉

        Panaikinti
    2. Jo, naudojau Kielecki majonezą. Man jis neskanus, bet vyras nupirko, sąžinė neleidžia išmesti, reikia sunaudoti.

      AtsakytiPanaikinti
    3. Anonimiškas5/20/2011

      Visai patiko :) tik jei sultinį pilat, patarčiau išvis iš pradžių į kopūstus nedėt druskos, nes man truputi per sūru buvo :) bet su juoda duona gerai sulindo :)

      AtsakytiPanaikinti
    4. Ačiū už pastabą. Man neteko patirti, jog gali būt druskos perdaug, gal dėl to, jog mano naminis buljonas nelabai sūrus būna, be to, naudoju tik rupią druską, ją matuojant tankumas mažesnis. Dar aš matuoju specialiu matavimo šaukšteliu, nubraukiu paviršių peiliu, kad nebūtų su kaupu. Jei naudoju rausvą Himalajų druską, visada mažiau sūdau, nes ana sūresnė.

      AtsakytiPanaikinti
    5. Anonimiškas9/04/2011

      Dėkoju, už idėją, kaip sunaudoti likusį kopūstą nuo balandėlių... :D Būtinai išbandysim... :)

      AtsakytiPanaikinti
    6. Anonimiškas1/27/2012

      laaabai skaniai suvalgem :)

      AtsakytiPanaikinti
    7. Man smalsu: ar gaminote su grietine, ar su majonezu? Man asmeniškai, su majonezu neskanu :(~ , bet jau toks yra tetos receptas...

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Anonimiškas10/21/2012

        pirma kart gavosi taip skaniai istroskint kopustus. as ir dejau paprika ir majoneza dejau. dar kecupo truputy. patiekem su bulvem buvo skanumelis

        Panaikinti
      2. Tiko labai pomidoru padazas vietoj grietines ir majonezo

        Panaikinti
    8. Anonimiškas8/10/2012

      vakar dariau....si karta su grietine ir dar naudojau smoked paprika....nerealu,o kaip paprasta!!!!:))) skanu buvo ir siltas ,ir saltas...gerumelis!!!!!!!!!!

      AtsakytiPanaikinti
    9. Oksidy1/09/2013

      Siandien pasigaminau si nuostabu patiekala,niam niam...super skanumas :) Dekui uz nuostabius patiekalus!

      AtsakytiPanaikinti
    10. Anonimiškas4/17/2013

      labai skanus, siandien isbandem, super :) nevegetarams rekomeduoju dar paskaninti patiekala mazais kiaulienos sprandines gabaliukais ar sonkauliukais, mes butent taip ir gaminom :)

      AtsakytiPanaikinti
    11. Anonimiškas10/18/2013

      Tiek geru komentaru-ryt butinai pagaminsiu. Manau, bus skanu. Labai megstu kopustus. Ziedinius irgi.

      AtsakytiPanaikinti
    12. Puikus ir skanus patiekalas, bet didziausia ispudi paliko zodis " žiuljenuojame" .Skamba kietai!

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Anonimiškas1/19/2017

        Žiuljenuoti lietuviškai būtų giljotinuoti, t.y. įvykdyti egzekuciją kopūstui... Nežiūrint žodžių žaismo, gaminau ir aš, ir gavosi tikrai neblogai.

        Panaikinti
    13. Puikus patiekalas. Valgom tokius prie orkaitėje keptų šviežių dešrelių su bulvėmis. Tik aš troškindama įdedu savo daryto pomidorų padažo. Pasaka...

      AtsakytiPanaikinti
    14. Laaabai skanus kopustu troskinys! :) As ipyliau dar sultinio kad butu skystuku ir idejau pomidoru tyres bei siek tiek grietines. Gavos puikiai! Niam niam niam :D

      AtsakytiPanaikinti
    15. Ačiū už receptą. Mėgstu kopūstus. Šeštadienį būtinai gaminsiu pagal šį receptą.

      AtsakytiPanaikinti
    16. Rita Skotija8/09/2016

      As ir snd pabandziau super as dejau liesa grietinele ir dar pomidoru padazo desreliu pjaustytu super su virtom bulvytem

      AtsakytiPanaikinti
    17. Anonimiškas9/25/2016

      nu zinot ka, gavosi tobulai. as nedejau nei grietines, nei majonezo, alieju pyliau tik kepindama svoguna, viska troskinau ipylus slakeli vandens. rezultatas tikrai superinis. aciu

      AtsakytiPanaikinti
    18. Žiūriu receptas patalpintas senokai, bet man labai tiko šiuo metu, kai esu Vokietijoje ir kasdien tenka gaminti valgyti. Vokiečiai juk yra "pamišę" dėl savo baltų dešrų ir su lupena virtų bulvių, todėl šis receptas man - kaip užsakytas. Aš nenaudojau nei grietinės, nei buljono, juolab majonezo. Rezultatas - nuostabus garnyras prie pakepintos baltos dešros ir su lupena virtų, po to dar šiek tiek pakepintų, bulvių! Pietūs buvo karališki :-) Labai ačiū autorei! P.S. alaus mėgėjams jis čia taip pat labai tiktų, manau...

      AtsakytiPanaikinti
    19. Anonimiškas9/27/2018

      Petražolių nededu, nes kažkaip pastebėjau, jog daug greičiau sugenda maistas jų panaudojus, kad ir sriuba. Ar čia tik sutapimas? O kopūstas tinka bet koks? Planuoju jau pavasario darbus, galvoju iš anksto apsirūpinti sėklomis. Na tikrai nesuprantu kuo kopūstas nuo kitos veislės kopūsto skiriasi? https://www.nojus.lt/darzoviu-seklos/kopustai-guziniai žinoma neskaitant raudonųjų kopūstų, jie kietesni, nors salotoms man ir jie patinka

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Jeigu dedate šviežias petražoles, tai barstykite jas tiesiog ant patiekalo į lėkštę. O jeigu planuojate šaldytuve laikyti, tada petražolėmis pabarstytą patiekalą reikia pakaitinti iki virimo temperatūros. Šiuo konkrečiu atveju troškinys, apibarstytas petražolėmis uždengiamas dangčiu ir dar pakaitinamas 3-5 min., kad garuose dezinfekuoti šviežius prieskonius. Dar gedimo priežastimi gali būti bakterijos ant pjaustymo lentutės, jeigu ji anksčiau buvo naudojama ne tik daržovėms, bet ir sūriams bei mėsai. Aš smulkinu šviežius žolinius prieskonius kulinarinėmis žirklėmis, tam nereika lentutės ir prieskoniai gražiau atrodo sukarpyti ir nesugniaužyti. Maisto gedimą daugiausia lemia seilėse ir žmonių gleivėse esančios bakterijos. Aplaižyto šaukšto nedėkite į patiekalą, neragaukite pirštais, ruošiant maistą rankomis nelieskite veido, nosies, burnos... nečiaudėkite ir nekosėkite šalia maisto. Dar pastebėjimas: platsmasiniuose indeliuose, ypač Nr. 1 (♳ Plastic #1. Polyethylene terephthalate - PETE arba PET) maistas genda greičiau, nes plastiko paviršiai absorbuoja riebalus, juos sunku pašalinti plaunant, o kartu lieka ir anksčiau laikyto maisto bakterijos. Stikliniuose indeliuose laikomas maistas išliks šviežias ilgiau.

        Panaikinti
    20. Gal ir nieko,bet cukraus tai tikrai nereik.visi zinom,kad labai nesveika.majonezas taip pat.stengtis reik gamintkuo sveikiau)))

      AtsakytiPanaikinti
    21. Šiandien šis receptas įkrito į paieškos rezultatus. Super skanūs pietūs!

      AtsakytiPanaikinti
    22. jasire.jauciu.kad.labai.geras.recetas.as.dar.neisbanddziau.pasitikiu.komentarais.rytoj.gaminsiu.aciu.

      AtsakytiPanaikinti
    23. Gaminu jau nebezinau kelinta karta :) Dedu grietine, o ne majoneza. Ir sultinio man niekada nereik, uztenka nuo kopusto sulciu. Taip paprasta, o taip nerealiai skanu ! Aciu !!! :)

      AtsakytiPanaikinti