Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-02-15

Barbekiu padažas


Šį padažo receptą sugalvojau būdama 19 metų, o tai buvo senų senovėje, dar Sovietinėje deficito ekonomikoje, kai krautuvių lentynos buvo tuščios. Labai norėjosi kažko skanaus ir aštraus, o nusipirkti to "kažko" buvo neįmanoma. Nostalgiškai prisimindama savo pirmąją kelionę į JAV (1988 metais), sukūriau padažą ir juo nustebinau visą mane supantį pasaulį. Savo padažą pyliau visur: ant perlinės košės, dar buvo tokia kapotų kviečių košė - visai be skonio, ant vištienos, kiaulienos, jautienos, makaronų, sudžiuvusios duonos riekutės ir t.t. Viskas su šiuo padažu tapdavo nepaprastai skanu. Na, o skaniausi su šiuo padažu, žinoma, yra kiaulienos šonkauliai.
Dabar laikai pasikeitė, parduotuvėse apstu padažų, su juose primaišytais stabilizatoriais, konservantais, iš naftos produktų išgautais atspalviais, MSG ir t.t., ir dėl skonio - jokių garantijų. Namuose paruoštas padažas kaskart gaunasi skirtingo skonio, bet visada skanesnis už parduotuvinį.
Išeiga: maždaug 0.5 litro padažo. Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę.
Produktai:
  • 2 valg. Š. cukraus
  • 1/4 stiklinės (60ml) 5% acto
  • 1/4 stiklinės (60ml) augalinio aliejaus
  • 1 didelis svogūnas, labai smulkiai supjaustytas
  • 2 arb. š. druskos
  • 2-3 arb. š. Khmeli Suneli prieskonių, arba kito mėgstamo žolelių mišinio
  • 1 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1 arb. š. šviežiai maltų raudonųjų čili pipirų - nebūtinai
  • 2-3 lauro lapeliai, susmulkinti
  • žiupsnelis (1/8 arb. š.) malto cinamono
  • 170 g indelis pomidorų pastos
  • 3 didelės skiltelės česnako, sutrintos
  • 1 valg. Š. garstyčių
  • 1 - 1.5  stiklinė (250-375 ml) buljono, gali būti vegetariškas
Paruošimas:
  1. Sausoje keptuvėje kaitiname cukrų apie 5 min. Cukrus turi karamelizuotis ir tapti tamsiai rudas, bet nesuanglėti. Kai pasiekiama graži tamsiai ruda cukraus spalva, nukeliame keptuvę nuo liepsnos, pilame actą, gerai išmaišome. Visas cukrus turi atšokti nuo puodo dugno ir ištirpti skystyje. Paruoštą rudą actą pilame į puodelį, keptuvę išplauname.
  2. Keptuvėje įkaitiname aliejų, apkepiname svogūną iki auksinės spalvos. Pasūdome, suberiame sausus prieskonius, viską gerai išmaišome ir dar pakepiname, kol išsiskiria prieskonių kvapas. 
  3. Keptuvėje praskyriame duobutę, į ją dedame pomidorų pastą, kurią maišant karamelizuojame, t.y. kepame tol, kol pastos raudonumas pereis į rudumą, apie 5 minutes. 
  4. Įmaišome česnaką, garstyčias, supilame buljoną ir, mišiniui užvirus, sumažname liepsną bei paliekame padažą virti dar 5-10 min.
  5. Anksčiau paruoštą cukraus-acto mišinį pilame į verdantį keptuvėje padažą. Viską išmaišome ir dar pakunkuliuojame keletą minučių, kol padažas sutirštės. Padažas turi būti sirupo tirštumo, aplipinantis įmerktą šaukštą.
  6. Sandariame indelyje, šaldytuve, padažas išliks šviežias 4 mėnesius. Jeigu karštą padažą supilsite į sterilų indelį ir užsandarinsite, galėsite padažą laikyti spintelėje 1 metus arba padovanoti draugams gurmanams.


    5 komentarai:

    1. Pamaciau ir susizavejau. Manau jog rytoj isbandysiu ji ;)

      AtsakytiPanaikinti
    2. Labai skanus jūsų padažas, kadangi šonkauliukai gaunasi nuostabūs, o marinatą taip ilgai galima laikyti šaldytuve, manau reiks prisiruošti jo atsargų, kad visuomet būtų po ranka :))

      AtsakytiPanaikinti
    3. Džiaugiuosi, jog patiko.
      Mano vaikai labai mėgsta barbekiu šonkauliukus. Visada privalau turėti barbekiu padažo šaldytuve, mat, kartais orkaitėje atšildau vakarykštę kiaulieną ar vištieną (bet kokio pavidalo) tik aptepusi šiuo padažiuku ir turiu jau naują (ne vakar dienos) patiekalą. Kadangi neradau krautuvėse pirkti barbekiu padažo be chemikalų ir konservantų, tai gaminuosi pati.

      AtsakytiPanaikinti
    4. Anonimiškas3/23/2013

      visada tik su situo padazu marinuoju sonkauliukus - jis nepaprastai skanus, o iskeptus irgi gardinam juo :)) aciu labai uz recepta - jau daugiau kaip metai jis mano seimos vienas megiamiausiu ;)

      AtsakytiPanaikinti