Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2013-11-30

Bulvių, cukinijų ir obuolio latkės


Šiais metais JAV švenčiama Padėkos Diena sutapo su žydų Hanukkah, toks sutapimas kitą kartą įvyks maždaug po 70 tūkst. metų, tad mano draugai izraeliečiai turėjo svarių argumentų visus draugus įkalbėti švęsti pas juos. Aronsonų šeimyna jau ne pirmą kartą visus žavėjo namų puošnumu, patiekalų skanumu, šilta ir draugiška atmosfera, be to, mes išmokome kažką naujo apie žydų kultūrą ir tradicijas. Mano draugė yra pianistė, atvykusi iš Izraelio, moka šiek tiek rusų kalbą, nes jos geriausi mokytojai buvo išeiviai iš Rusijos; ji dėsytojauja, pati koncertuoja didelėse scenose, o namose lavina savo vaikus. Ji papasakojo ką reiškia Hanukos tradicija, vėliau labai gražiai dainavo abi su dukra dviejų balsų duetą hebrajų kalboje ir uždegė menoros žvakutes. Man visada buvo mįslė, koks gi čia stebuklas, jog nedidelio aliejaus kiekio užteko degti 8 dienoms, kodėl verta tai švęsti. Atsakymas toks: švenčiamas ne stebuklas, bet tautos stiprybė, tautos sugebėjimas išsaugoti savo unikalias tradicijas varguose, karuose, ir daugybėje kitų negandų, bet kokiomis sąlygomis, o maži kasdieniai stebuklai tik daugiau įprasmina žmonių siekius ir darbus.

Aš prisiminiau Sovietinio deficito laikus Lietuvoje, kai iki Naujųjų Metų maisto parduotuvės net aidėjo nuo tuštumo, žmonės minimaliomis išgalėmis, nepaisant valdžios draudimų ruošdavo Kūčių stalą, be jokių išeiginių rasdavo laiko įmantriems tradiciniams patiekalams paruošti. Visi žinojome, kad oficialiai šios šventės negalima minėti, bet visi ją švęsdavome, ir svarbiausia šioje šventėje buvo žmonių nepasidavimas, šeimų susibūrimas, tradicijų perdavimas vaikams. Lietuvių tauta irgi išgyveno sudėtingą išlikimo istoriją, tačiau mes neturime savo kasmetinės tautos ištvermės šventės, kuria skelbutme pasauliui apie savo išlikimo svarbą.

Tai va. Pradžioje pietavome pagal Padėkos Dienos papročius: keptas kalakutas, šviežių daržovių salotos, ankštinės pupelės, grybų padažas, bulvių košė, spanguolių pagardas; o vakarieniavome pagal žydų Hanukos papročius: latkės (bulviniai sklindžiai), obuolių pagardas,  salotos "Gaidelis" (tarkuotos morkos, obuolys, česnakas, majonezas), spurgos, šokoladinės-riešutinės bulvytės. Žydiška patiekalų dalis man visiškai autentiškai asocijuojasi su lietuvių valgiais, tad nepabijojau iš anksto pasisiūlyti iškepti šventinių latkių.

Po sočių valgių vaikai dainuodami linksmą dainelę rideno dreidelį (4 pusių vijurkėlis su skirtingais užrašais ant kiekvienos pusės) ir lošė iš šokoladinio gelto monetų. Buvo daug aistrų, įtampos, konkurencijos įkarščio, o viskas baigėsi šokolado persivalgymu. Buvo nuostabiai smagi šventė.

Latkių receptą susiradau "New York" žurnale, norėjau paruošti kažką nekasdieniško, kad nebūtų panašu į eilinius pusryčius. Patiekalas puikiai pavyko, vaikai valgė "iš pasiutimo", suaugę vis atsiprašinėjo, jog nori pakartoti dar porą latkių, na ir dar vieną, ir vėl, ir vėl. Tikiuosi, jog patiekalas patiks ir jūsų šeimoms.

Paruošimui reikia turėti du dubenis, burokinę tarką, didelį sietelį arba koštuvą, didelę keptuvę, mentelę ir šakutę - latkėms vartyti. Išeiga 36 vnt. maždaug 6 cm skersmens 1.5 cm storio sklindžių, arba 6-10 porcijų.

Produktai:

  • 700-750 g  krakmolo turtingų bulvių (aš naudojau Russet)
  • 1 vnt. (180 g) kietas rūgštus obuolys
  • 3 vnt. (500 g) jaunų cukinijų
  • 3 kiaušiniai
  • 3/4 stiklinės tarkuotų džiuvesėlių (panko arba iš sudžiuvusios bagetės)
  • 8 vnt. šviežio šalavijo lapelių - nebūtinai
  • 1.5 arb. š. rupios druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų baltųjų arba juodųjų pipirų
  • 150 ml aliejaus

Paruošimas:

  1. Bulves ir obuolį nuskutame. Sutarkuojame stambia "burokine" tarka. Taip pat sutarkuojame cukinijas.
  2. Daržoves pasūdome, išmaišome ir sudedame į sietelį (smulkaus tinklelio koštuvą) virš dubens. Po 5 min. spaudžiant mentele nuvarviname iš daržovių kuo daugiau skysčio. 
  3. Keptuvėje virš kiek mažesnės nei vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų. Aliejaus keptuvėje turi būti apie 1 cm gilumo. 
  4. Sudedame daržovių tarkius į dubenį, įmušame kiaušinius, papipiriname, pridedame plonais ruoželiais sukarpytų šalavijų. Daržovių sulčių dubenėlio dugne bus nusėdęs krakmolas - skystį pilame lauk, o krakmolą nuo dugno dedame atgal į daržovių tarkius. Dar pridedame džiuvesėlių ir viską gerai išmaišome. 
  5. Iš daržovių-džiuvesėlių tešlos pirštais formuojame 6 cm skermens 1.5 cm storumo paplotėlius. Kepame įkaitusiame aliejuje iš abiejų pusių po maždaug 3 min. Gerai iškepę sklindžiai (latkės - jidiš k.) turi būti gražiai parudavę, traškūs išorėje, minkšti viduje.
  6. Tiekiame į stalą karštus, su grietinės, jogurto+cinamono+česnako, varškės+grietinės, obuolių putėsių ar kitokiu mėgstamu padažu, labai tinka sūdytos lašišos griežinėliai (lox - jidiš k.). Mazel tov! 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą