Anskčiau mano skelbtas Kalėdinių Cukatų receptas yra čia; o dabar - iš citruso žievės pagaminai saldainiai!
Šių metų Adventas ir Kalėdos - aš lovoje su gipsuota koja, mano duktė pluša virtuvėje, o sūnus ir vyras puošia namus, aš esu tik žiūrovas. Jaunoji karta visko daug išmoksta iš Youtube, atsakymus į gyenimo klausimus irgi randa internete. Visai nedaug reikalinga mama su jos patarimais. Daugiau reikalinga mamos šypsena ir džiaugsmas už savarankiškai priimtus gerus sprendimus, pasiekimus moksluose, gerai iškeptą pyragą, gražiai numegztą antklodę... Tačiau iš tikrųjų akies krašteliu suaugę vaikai mus stebi, ir tai, kaip mes elgiamės, kaip kalbame, kokias vertybes sau iškeliame gyvenime - visa tai turi įtakos mūsų vaikams ištisą jų gyvenimą.
Aš rašau šeimos receptus didele dalimi būtent su ta viltimi, kad vieną dieną prireikus, mano vaikai, o gal ir ateities anūkai, galės rasti mano aprašymus ir pagaminti šeimos tradicinius valgius, kad išliks mūsų šeimos kulinarinis paveldas. Konkuruoju su interneto platybėmis, esu smiltelė smėlynų platybių dykumoje. Bet esu.
Šiuos saldainius šiandien paruošė dukra. Ypatingai prašmatnus, visiškai natūralus ir minimalistinis patiekalas, - būtent tokius labiausiai vertinu. Kažkuo primena marmeladinius saldainius arba turkišką Lokum, bet čia pagrindas - vaisius. Gaunasi sultingi, nelipnūs, gaivūs lyg vaisiaus gabaliukai trikampėliai ir kubeliai.
Recepto pagrindas - pomelas, - tai toks didžiulis greipfrutas, jo labai stora balta žievės dalis, o skiltelių minkštimas tiesiog puikus, lengvai išardomas, nesutyžta, ypač patogu jį panaudoti salotoms, desertams. Apie pomelą jau anksčiau minėjau čia. Saldainių receptui pasirinkite kuo didesnį pomelą, tiks bet kokios spalvos: žalias, geltonas, rausvas, švelniai oranžinis...
Duktė pagamino šį desertą per 30 minučių. Kažkas nepakartojamo! Iškart į namus atkeliavo šventinė nuotaika.
Paruošimui reikia turėti daržovių žievelių skustuką, maždaug 2 litrų talpos dubenį, rėtį, peilį, nesvylamą gilią keptuvę. Išega: apie puslitris saldainių, užtenka pasidalinti 4 mažose desertų vazelėse.
P.S. Jei jums patiko mano servavimo vazelė, tokias keturias pirkau iš Nespresso, vadinasi Affogato Bowls.
Produktai:
- 1 kuo didesnis pomelas (0.9-1.5 kg)
- 400 g (200-220 ml - nepilna stiklinė) cukraus
Paruošimas:
- Pomelą nuplauname, nusausiname, daržovių skustuku nuskutame ploną paviršiaus žievelę. Ši žievelė gali būti panaudota virti "Prieskoningam obuolių sidrui" (Spiced apple cider - angliškai). Reika visiškai ją nuskusti, nes jei paliks kur spalvotos žievės lopinėlis - ten bus daug kartumo.
- Nulupame baltą storą žievės minkštimo dalį - būtent jos mums prireiks saldainių gamybai. O atlikusias pomelo vidurio skilteles galima panaudoti viename iš mano anksčiau aprašytų receptų.
- Baltą žievės minkštimą supjausmoe maždaug 2 cm kubeliais ar trikampėliais. Pamerkiame dubenyje su šaltu vandeniu. Plauname lyg kempinėles - švelniai paspaudžiant ir atleidžiant. Keičiame vandenį ir vėl plauname.
- Keptuvėje užviriname litrą vandens. Dedame ten "kempinėles", maišant paverdame 3 minutes, nukošiame per rėtuką. "Kempinėles" rėtuke nuplauname tekančio šalto vandens srove, lengvai išspaudžiame vandens perteklių. Šitaip bus iš dalies pašalintas žievelių minkštimo kartumas. Visiškai jo pašalinti nereikia, nes lengvas kartumas su cukrumi gerai dera.
- Keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos vienoje stiklinėje tyro vandens ištirpiname 400 g curaus, užviriname. Turi gautis kunkuliuojantis skystas cukraus sirupas. Į tą sirupą išdedame nuplautas "kempinėles". Vis maišant mentele verdame apie 10-20 min. Skystys keptuvėje turi pilnai išgaruoti arba susigerti į "kempinėles", kurios įgaus švelniai rausvai-oranžinę spalvą. Tačiau stebėkite, kad kempinėlės nepratėtų kepti!
- Išdedame paruoštus saldainius į gražų dubenį. Servuojame šaukštu, nes "Pomelo saldainiai" gaunasi gana drėgni. Tiekiame mažose vazelėse su mediniu smeigtuku.
![]() |
| Prie kitokio kambario apšvietimo, kitaip atrodo ir saldainių spalva. |


Komentarų nėra:
Rašyti komentarą