Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2018-01-15

Niujorkietiškos salotos


Tai nepaprastai skanios veganiškos, skonio ir meistingumo prasme pilnavertiškos salotos, kurios patiks ir neveganams. Šios salotos labai tinka prie tamsios mėsos (jautienos, avienos, antienos) ir prie raudono sauso vyno. Taip pat skanu su itališka lazanja. Mūsuose šis patiekalas dar vadinamas "Tėvelio slotomis", kadangi jų receptą iš kulinarinės pamokos atsinešė ir salotas šeimai paruošė vaikų tėvas. O šių salotų atsiradimo ant mūsų stalo priežastis - beveik politiška.

Šiuo metu Niujorke ir jo apylikėse (o gal ir visoje JAV) pasikeitė darbuotojų bendro laisvlaikio organizavimo kultūra. Visi žinome, jog pobūvių ir išvykų organizavimas yra labai svarbus palaikyti įmonės darbuotojų draugiškumui, pozityviai motyvacijai, supažindinimui su esamais ir potencialiais partneriais bei užsakovais ar klientais. Tačiau jau nebegalima žmonių nugirdyti alkoholiu - juk daugelis žmonių po pobuvio vairuoja namo (kitaip įmonė privalo apmokėti limuzino paslaugas - ne kiekvieno baliuko biudžetas tai atlaiko). Be to, paskutinį dešimtmetį nėra pobuviuose šokama - bet koks flirtavimas, koketavimas ir kūniškas artumas tarp darbuotojų yra nepageidaujamas, tad šokiai buvo nurašyti į "darbinei atmosferai kenksmingos veiklos" kategoriją (apie Lietuvoje paplitusią pirčių ar kitokią bent dalinio apsinuoginimo reikalaujančią praktiką JAV įmonėse net kalbos negali būti). Tad kas belieka veikti žmonėms, kurie nevisad gerai pažįstami, nevisad turi bendrų interesų, nevisad nori dalintis savo privačia informacija?

Čia į pagalbą atėjo kulinarija - universalus visoms tautoms būdingas menas-amatas. Visi mes valgome ir bet kokie kulinariniai įgūdžiai yra naudingi ne tik praktiniam gyvenimui, bet ir bendravimui. Madinga tampa pasikviesti svečius į namus ir visus paraginti į virtuvę, išdalinti žiurstus ir paskirstyti darbus prie įvairių patieklalų. Įmonės rezervuoja restoranų sales, kuriose garsūs šefai mokina darbuotojus pjaustyti daržoves, minkyti tešlą, lipdyti raviolius, per mašinėlę sukti makaronus-pastą, plakti desertus ir t.t. Visa ši veikla priverčia žmones pozityviai bendrauti, linksmai konkuruoti savo įgūdžiuose, o po to, susėdus prie stalo ir besimėgaujant savo pagamintais patiekalais, yra tiek daug medžiagos vertinimui ir diskusijoms. 

Tad mūsų šeimos tėvelis, dirbantis Niujorke, savo firmos pobūvyje-kulinarinėje pamokoje buvo kartą priskirtas prie salotų gaminimo pogrūpio ir, vadovaujant patyrusiam šefui, išmoko visų ypatingumų, kurių reikalauja šis gardus patiekalas. Pagrindinės šio recepto paslaptys yra dvi: 
  • ingredientų, padažo ir prieskonių nepaprastas skonio derinys - čia nieko nepridėsi ir neatimsi;
  • obuolio griežinėliai mirkomi lediniame vandenyje įgauna ypatingą skonį ir apsaugoma nuo rudavimo jų spalva.
Paruošimui reikia turėti mažą (ledukams) ir didelį (salotoms) dubenis, puodelį ir mažą šluotelę arba šakutę (padažo plakimui), pjaustymo lentutę ir didelį "šefo" arba "santoku" peilį, salotų dživiniomo karuselę, grūstuvę arba mažą peilį (riešutų smulkinimui). Išeiga 4 arba 8 porcijos, priklausomai ar bus tiekiamos salotos tik prie vyno, ar prie mėsos kepsnio. 

Produktai:
  • 170-200 g (vienas pirktinis pakelis) smulkių špinatų lapelių, arba bet kokių tamsių salotinių lapų ar gražgarsčių
  • 1 vnt. (200 g) kietas obuolys, labai tinka žaliasis "Granny Smith
  • 200 g (1 didelis arba 2 mažesni) pomidoras
  • 100 g (pusė didelio) saldžiojo arba "Vidalia" svogūno
  • 30 g. (maža sauja) karamelizuotų riešutų - tinka graikiniai, karijos, migdolai
  • 30 g. (maža sauja) žiovintų uogų - tinka spanguolės, mėlynės, braškės, godži (dygliuotojo ožerškio uogos), razinos - nebūtinai
  • 1 Valg. Š. alyvuogių aliejaus "Extra virgin"
  • 1 Valg. Š. citrinų sulčių
  • 1 Valg. Š. balzaminio acto
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
Paruošimas:
  1. Salotų, špinatų ar gražgarsčių lapelius nuplauname po labai šalto vandens srove, išsukame salotų džiovinimo karuselėje. Lapeliai turi būti kąsnio dydžio, jei yra stambesnių lapų, juos suplėšome. Viską sudedame į salotų dubenį.
  2. Į mažą dubenėlį dedame 6-8 ledukus, pilame stiklinę labai šalto vandens. Obuolį pjauname į 4 dalis, pašaliname sėklalizdžius. Obuolį pjaustome labai plonais pusmėnulio formos griežinėliais. Juos tuojau pat nardiname 1-2 minutėms į paruoštą vandenį su ledukais. Obuolio griežinėlius gerai nuvarviname rėtuke.
  3. Svogūną pjaustome labai plonais griežinėliais. Pomidorą pjaustome vieno kąsnio kubeliais. Nuvarvinti obuoliai, svogūnas ir pomidoras keliauja į salotų dubenį.
  4. Puodelyje suplakame iki emulsijos (iki tirštumo) aliejų, actą ir citrinų sultis. Šiuo skysčiu apliejame salotas dubenyje, pasūdome ir papipiriname. 
  5. Salotas apiberiame susmulkintais karamelizuotais riešutais ir džiovintomis uogomis. Viską išmaišome ir tuojau pat tiekiame į stalą.
"Niujorkietiškų" salotų pagrindiniai ingredientai.

Plonais griežinėliais pjaustome svogūną.

Labai ploni obuolio pusmėnuliai iš ledinio vandens keliauja į salotas.
Alyvuogių aliejus, balzaminis actas ir citrinų sultys - salotų padažui.

Salotos dubenyje apliejamos padažu, apiberiamos prieskoniais ir susmulkintais riešutais.

1 komentaras: