Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2013-01-05

Menkė kepta orkaitėje

Receptui pasirinkau šį šaltinį ir neapsirikau. Visa terlionė su žuvim užtruko 5 min., plius 20 min. kepimo. O rezultatas - minkštutė, purutė, gražutėlė menkė. Labai gerbiu menkę ne tik už jos skonį, bet ir dėl to, jog ši žuvis mažiausiai kvepia žuviškai, o tai mano namams, kur virtuvė yra be durų, labai svarbus faktorius.

Aš ruošiau šį patiekalą Kūčioms, visi svečiai, nors ir prisivalgę šaltų užkandžių gausybės, nesusilaikė paprašyti pakartoti sultingos karštos menkės po antrą gabaliuką. Vaikai šį patiekalą puikiai valgo, nevalgiukams rekomenduoju jį vadinti "kepta jauna višta", nes juk nuo žodžio "žuvis" kai kurie vaikučiai slepiasi.

Recepto esmė - nesugadinti menkės. Naudojama tik rūpi druska, kuri nenuslopina žuvienos skonio, kepama orkaitėje tik 20 min. - tokia menkė yra pilnai iškepusi, sultinga ir minkšta.

Paruošimui reikia turėti kepimui orkaitėje tinkančią blėką (skardą), kepimo popieriaus.
Išeiga 6-8 porcijos.
Produktai:
  • 0,7-1 kg menkės filė, gali būti šviežia ar šaldyta
  • 2-3 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 1 Valg. Š. "Old Bay" prieskonių mišinio
  • 2/3 arb. š. rūpios druskos
"Žalio sviesto" kamuoliukams:
  • 100 g sviesto, kiek vėsesnio nei kambario temperatūros
  • 1-2 arb. š. citrinų sulčių
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų arba/ir aitriųjų čili pipirų krislelių
  • 1/4 arb. š. druskos
  • kuokštelis šviežių krapų (susmulkinus turi gautis apie 1 Valg. Š.)
Paruošimas:
  1. Jeigu naudojame šaldytą menkę, ją pamažiukais atitirpiname šaldytuve apie 4-5 val.
  2. Paruošiame 180°C (350°F) karštumo orkaitę.
  3. Menkės file nuplauname ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Pirmiausia žuvį apibarstome iš visų pusių "Old Bay" prieskonių ir druskos mišiniu. Dedame žuvies gabalus vienu sluoksniu ant blėkutės, padengtos kepimo popieriaus lakštu  - taip žuvis neprilips prie dugno ir bus lengviau tiesiog nuo popieriaus nukratyti žuvį į servavimo lėkštę.
  4. Dabar apliejame žuvį plona alyvuogių aliejaus srovele. Šauname blėkutę su žuvim į įkaitintą orkaitę ir kepame 20 min.
  5. Kol žuvis kepa orkaitėje, paruošiame "Žalio sviesto" kamuoliukus. Dubenėlyje sumaišome suminkštintą sviestą, susmulkintus krapus, druską, pipirus ir citrinų sultis. Iš mišinio rankomis formuojame 2-3 cm skermens kamuoliukus, juos dedame ant lėktelės. Kamuoliukus šaldome šaldiklyje 10 min.
  6. Iškepusią žuvį tuojau pat tiekiame į stalą, puošiame ant žuvies besilydančiais "Žalio sviesto" kamuoliukais. Šalia menkės labai tinka pateikti virtos bulvės, bulvių puree, blanširuotos daržovės: ankštinės pupuelės, smidrai/šparagai, kalafioras, brokoliai, morkos, arba ryžiai su daržovių mišiniu (morkos, sojos pupelės, žali žirneliai, kukurūzai...). Užsigėrimui rekomenduočiau Chardonnay - nepersausas ir nesaldus baltas vynas.

4 komentarai:

  1. Kažkaip netyčia, klaidžiodama po internetines platybes, užmačiau jūsų receptą, ačiū jums, menkė tirpo burnoje!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas10/10/2020

    Norėjau pamėginti,bet...niekaip negalėjau. Viską sumaišė tas vienintelis žodis "blėkutė".Kas tai, taip ir nesupratau. Indą kepimui orkaitėje, tais laikais kai jų nebuvo kitokių,tik skardiniai, mano močiutė vadindavo tiesiog "skarda". Dabar skardiniai keptuvai manau,kad beveik nenaudojami,nes daugybė puikių,lengvai plaunamų net indaplovėj,keramikinių,silikoninių,kurių net nereikia nei tepti nei kloti popieriumi.O čia šitam receptui reikia "blėkutės"...O jei neturite tai jau jūsų bėda,nekepkite...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už pastabą. Skliausteliuose papildžiau įrašą, kad visiems būtų suprantama. Aš savo kulinarinėje terminologijoje stengiuosi panaudoti senus žodžius, kuriuos vartojo mano močiutės ir prosenelės. Žinau, kad VLKK daugybę tų senų žodžių uždraudė, bet aš noriu juos išsaugoti, taip kaip noriu išsaudoti savo močiučių ir prosenelių kulinarinius receptus.

      Panaikinti
    2. Anonimiškas12/24/2023

      Pritariu autorei. Istiriškai turime nemažai tokių žodžių, vartotų mūsų protėvių, tai ir tebūnie

      Panaikinti