Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-10-09

Netikras zuikis

Netikras zuikis, bulvių purée ir mangoldų troškinys.
Netikras zuikis (meatloaf - angl.) - tai šiauriniuose kraštuose paplitęs patiekalas, tiek Lietuvoje, tiek Vakarų Europe, tiek JAV ir Kanadoje. Jo galima užsisakyti airių virtuvės restoranuose ir pabuose (Irish Pub - angl.).

Čia pateikiu paprastutį mano šeimos receptą, kurio išmokau iš savo tetos Nijolės. Turiu dvi tetas Nijoles - viena gyvena Lietuvos pajūryje, kita - JAV, tai šitas būtent mano amerikonės-lietuvės tetos receptas. Tetos Nijolės "Netikras zuikis" visada labai sultingas, skoniu labai skiriasi nuo maltinukų.

Lyginant su maltinukais, "Netikro zuikio" ruoša yra greitesnė ir lengvesnė: nereik stovėti prie keptuvės - tik šmukšt į orkaitę ir po valandos jau turi vakarienės valgį. Kas paliko nuo vakarienės kitą dieną gali būti sėkmingai atšildoma. Karšti "Netikro zuikio" griežinėliai tinka hamburgeriams (mėsainiaims) gaminti, o šalti - sumuštiniams (tepame duonos riekę majonezu, dedame griežinėlį "Netikro zuikio" ir išilgai supjaustytą raugintą ar marinuotą agurką).

Mano receptas nuo kitų internetinių skiriasi tuo, jog čia mėsos yra maždaug tik pusė tūrio. Tad jeigu koks išlepęs vaikas atstūmia daržoves, šis patiekalas gelbėja reikalą: griežinėlyje "Netikro zuikio" yra porcija mėsos ir porcija daržovių.

Paruošimui reikia turėti kepimui orkaitėje tinkančią gilią blėkutę arba pailgą indą, dubenį; ruošą pagreitins daržovių kapoklė. Išeiga 8-10 porcijų.

Produktai:
  • 500 g jautienos faršo
  • 500 g kiaulienos faršo
  • 250-300 g sausai išvalytų grybų (tinka pievagrybiai, baravykai ir kt.)
  • 1 didelis arba 2 maži svogūnai (200 g)
  • 400 g virtų pupelių (gali būti konservuotos - 1 indelis)
  • 2 pomidorai arba 2 Valg. Š. pomidorų pastos
  • 2-3 Valg. Š. švelnaus skonio majonezo
  • 2 vnt. kiaušiniai
  • 1 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1 Valg. Š. jūsų mėgstamų sausų prieskoninių žolelių: čiobrelių, mairūno, raudonėlio, petražolių - nebūtinai
  • 1/2 stiklinės tarkuotų džiuvesėlių - nebūtinai
Padažui:
  • 100 ml balto vyno
  • 1-2 arb. š. krakmolo - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Paruošiame 190°C (375°F) karštumo orkaitę.
  2. Kapokle susmulkiname grybus, svogūnus ir nukoštas pupeles.
  3. Smulkiai supjaustome pomidorus.
  4. Dubenyje sumaišome visus ingredientus, išskyrus džiuvesėlius. Turi gautis minkšta bet neskysta masė, tinkanti formavimui. Jeigu faršo masė perskysta, pilame po saują džiuvesėlių ir vis pamaišome, kol masė taps tinkamo tirštumo. Ant blėkutės suformuojame duonos kepalo pavidalo kepsnį.
  5. Kepame orkaitėje neuždengus, apie 1 val. Termometru patikrinus "Netikro zuikio" vidurį, temperatūra turi siekti 77°C (170°F).
  6. Pateikiame su virtomis bulvėmis arba bulvių purée, šviežių daržovių salotomis arba raugintais kopūstais. 
Padažas:
  1. Iškepusio "Netikro zuikio" inde bus susidarę nemažai sultinio. Perkošiame šį sultinį į mažą puodą per sietelį, statome puodą virti virš mažos liepsnos.
  2. Puodelyje vyno suplakame krakmolą, mišinį pilame į karštą padažą puode. Padažą maišant kaitiname apie 2-3 min., kol sutirštės. 
  3. Šiuo padažu apliejame "Netikro zuikio" griežinėlius lėkštėse.
P.S. Be krakmolo padažą kaitiname 5 min. ilgiau, kad skystis nugaruotų. oks padažas bus skystesnis, bet irgi labai skanus.

"Netikras zuikis" su žoleliųi prieskoniais.

Prieskoningas "Netikras zuikis" tik iš orkaitės.

"Netikras zuikis" be žolinių prieskonių.

"Netikras zuikis" tik iš orkaitės

"Netikras zuikis" pjūvyje.

 P.S. Jeigu kam patinka tamsiai įdegęs "Netikras zuikis", tai kepimo pabaigoje, išliejus apie patiekalą susidariusį sultinį, dar 6-8 min. kepame "zuikį" maksimaliame orkaitės karštyje.

Rėžiuko ir balto vyno panardas

Šio recepto autorius - Chef Andrėjus (tik ingredientų kiekiai mano pakoreguoti). Jau ne vieną kartą ruošiau šį padažą/panardą, todėl kad jis labai skanus, todėl kad lengva paruošti, todėl kad jis atstoja greitą užkandį, ir todėl kad rėžiuką parduoda krautuvėse milžiniškomis šusnimis ir jį reik per dieną sunaudoti, mat šviežias rėžiukas labai greit suglemba ir suvysta.

"Rėžiuko ir balto vyno panardas" skanus su krekeriais, nesaldžiais džiuvesėliais, į jį galima panardinti druskuotas lazdeles arba precelius, jis gali būti naudojamas kaip padažas ant keptos žuvies.

Rėžiukas (watercress angl.) - tai drėgnose ir pavėsingose vietose augantis augalas, Lietuvoje jis įrašytas į "Raudonąją knygą", kol kas jis prieinamas tik Lietuvos sodininkams, o vakarų Europos bei JAV šiauriniuose regionuose parduodamas maisto krautuvėse. Lietuvoje parduodamos rėžiuko sėklos, tad jeigu jūsų sode yra kur nedžiūstanti bala - rėžiukui ten patiktų.

Rėžiuko lapelių skonis primena krienus arba garžgarstes, tačiau rėžiuko tekstūra labai švelni. Vienos saujos rėžiuko lapelių užtenka primaišyti į šviežias žalias salotas. Šis augalas vertinamas dėl savo mikroelementų sudėties, kurie veikia priešvėžiškai, naudingi anemikams, padeda nuo kaulų retėjimo. Rėžiukas turtingas organinių kalcio, geležies, jodo ir folio rūgšties junginių, vitaminų A ir C. Aš jį perku ne vien dėl sveikatos, man jis skanus. 

"Rė­žiu­kai sa­lo­toms par­da­vi­nė­ja­mi dau­ge­ly­je Va­ka­rų ša­lių pre­ky­bos cent­rų. Rė­žiu­kų ger­bė­jai tvir­ti­na, kad rė­žiu­kai ne tik pa­ge­ri­na or­ga­niz­me me­džia­gų apy­kai­tą, bet ir ak­ty­vi­na ke­pe­nų, tul­žies ir inks­tų veik­lą. Dau­ge­lio pa­sau­lio ša­lių liau­dies me­di­kai rė­žiu­kų pre­pa­ra­tais iš­va­ro ak­me­nis iš tul­žies pūs­lės, gy­do šla­pi­mo pūs­lės ne­ga­la­vi­mus. Yra faktiškai pa­tvir­ti­ni­ta, jog rė­žiu­kai pa­de­da nuo vir­šu­ti­nių kvė­pa­vi­mo ta­kų li­gų, nuo cuk­ri­nio dia­be­to"...

Paruošimui reikia turėti keptuvę su dangčiu, rankinį blenderį.

Produktai:
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • 30 g sviesto
  • 1/2 svogūno (170-200g)
  • 4 saujos (100-140g) rėžiukų
  • 100 ml balto vyno
  • 1 stiklinė (250 ml) grietinės
  • žiupsnelis (1/8 arb. š.) druskos
  • žiupsnelis (1/8 arb. š.) šviežiai maltų pipirų
  • 1 valg. Š. citrinos sulčių - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Pašaliname stambesnius rėžiukų stiebus. Smulkiai supjaustome svogūną.  
  2. Keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų, ištirpiname sviestą. Pakepiname iki sidabrinės spalvos svogūną, pridedame rėžiukus, išmaišome ir, uždengus dangčiu, kepame dar 2 minutes. 
  3. Pilame vyno, kepiname atviroje keptuvėje dar 2 min., kad vynas nugaruotų. 
  4. Pilame grietinės, pasūdome ir papipiriname, gerai išmaišome. Paragavus, jei trūksta rūgšties, pridedame citrinos sulčių. Pakaitiname, bet neužviriname. Padažą susmulkiname rankiniu blenderiu. 
  5. Pateikiame karštą su žuvimi, arba šaltą kaip panardą skrebučiams.  
  6. Šaldytuve, sandariame indelyje, patiekalas išliks šviežias 4 dienas.


Rėžiukas (Nasturtium officinale). Nuotrauka pasiskolinta Internete. Fotografas Dan Tenaglia, Missouriplants.com.

2012-10-07

Evelinos keksiukai su vaisiais


Šis receptas yra mano dukrelės Evelinos, labai išdidžiai ji juos kepdavo vos būdama 6-rių metų. Negaliu šio patiekalo vadinti kasdienišku, nors Evelina juos ruošia gan dažnai, nes mes visada šiuos keksiukus valgome šventiškai nusiteikę, - juk kaip gi kitaip galima pamaloninti jaunąją kulinarę. Keksiukai iškepa idealūs: purūs, lengvi, nepersaldūs, skanučiai ir gražučiai, tinkami papusryčiauti. Jeigu kepsite šiuos keksiukui desertui - dėkite daugiau cukraus.

Man patinka šis receptas, nes jame galima naudoti bet kokias uogas ar vaisius: saują šviežių ar šaldytų uogų, džiovintų vaisių, pusę banano, vieną nedidelį obuolį arba kriaušę... Obuolio ar kriaušių kubelius rekomenduojama aplieti citrinos sultimis arba 5 min. pamarinuoti 1 arb. š. cukraus+cinamono mišinyje, kad neruduotų.

Recepto šaltinis: "Perfect Cupcakes - Delicious, Easy and Fun to Make" (Fog City Press, mažytė vaikiška knygelė). Paruošimui reikia turėti 2 dubenis, silikoninę mentelę, rankinį mikserį - nebūtinai, šešias 125 ml keksiukų formeles - gali būti silikoninės arba metalinės su popieriniais įklotais, mažą sietelį.

Produktai:
  • 2/3 stiklinės (105 g) baltų kvietiniių miltų
  • 1/4 arb. š. sodos
  • 1 arb. š. karkmolo - nebūtinai
  • 1/4 arb. š. cinamono miltelių arba šviežių citrusų tarkių - nebūtinai
  • 1 Valg. Š. + 2 arb. š. rudo cukraus
  • 3 Valg. Š. (40 g) grietinėlės sūrio (kaip Philadelphia)
  • 1 kiaušinis, lengvai išplaktas
  • 1/4 stiklinės (60 ml) pieno
  • 1,5 Valg. Š. (20 g) ištirpinto sviesto
  • 1/4 arb. š. vanilės ekstrakto arba 1 arb. š. vanilinio cukraus
  • 1/2 Valg. Š. citrinų sulčių 
  • 1/2 stiklinės 1 cm kubeliais supjaustytų braškių / obuolių / kriaušių / džiovintų vaisių  arba 12-18 vnt. aviečių / šilauogių
  • 1 arb. š. cukraus pudros papuošimui - nebūtinai
Paruošimas:
Šioje nuotraukoje perdaug naudota uogų.
  1. Paruošiame 180°C (350°F) karštumo orkaitę. 
  2. Dubenyje sumaišome sausus birius produktus: miltus, sodą, cinamono miltelius ir cukrų.
  3. Mažesniame dubenėlyje šaukštu suminkštiname grietinėlės sūrį, pridedame kiaušinį, pieno, sviesto, citrinų sulčių ir vanilės, gerai išmaišome mikseriu.
  4. Šlapią mišinį pilame į sausą mišinį ir išmaišome iki vientisos masės. Į tešlą beriame uogas (arba vaisių kubelius), lengvai tešlą pavartome silikonine mentele, kad uogos tolygiai pasiskirstytų, bet nesubyrėtų.
  5. Tešlą paskirtome į 6 formeles. Kepame 25-30 min. Gerai iškepę keksiukai turi būti iškilę iš formelių, paviršius rusvai įdegęs. Ištraukus iš orkaitės, paliekame keksiukus aušti formelėse kambario temperatūroje apie 10 min. 
  6. Atvėsusius iki kambario temperatūros keksiukus galima papudruoti cukraus pudra per sietelį. Skanaus!
P.S. Mano nuotraukose - gaminta tešla iš dvigubo recepte nurodyto kiekio. Jeigu pasirinksite sultingas uogas, kaip pvz. avietes ar šilauoges, tai jų reikia naudoti mažiau, kad vienam keksiukui tektų tik po 2-3 uogas, nes uogos kepinyje susprogsta ir pažliunga. Kaip matyti iš knygelės nuotraukų, keksiukuose viduj panardinta tik po 1 uogą, o kitos dvi - prilipintos prie keksiuko viršaus.

Evelina kepa keksiukus su braškėmis.

Aš kepu keksiukus 35 minutes, kad kepurėlės būtų traškios ir gražiai "įdegusios". Avietės kepdamos paleido savo sultis.
Šioje nuotraukoje matyti, kaip kepinyje išsileidžia šviežios avietės.




















Su sultingom avietėm pasiteisino kepimo variantas, kai viena uoga nardinama į keksiuko tešlą formelėje, o trys uogos tupdomos ant viršaus.