Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2015-12-23

Marinuotos alyvuogės


Netikėtam svečiui atvykus, ar lietingu vakaru, surietus kojas ant sofkos prie TV, ar pobūvyje, svečių "apšilimui"... prie vyno taurės malonu turėti kažką pakramsnoti. Tai gali būti krekeriai ir sūris, kriaušių ar figų skiltelės, meliono gabalėliai itališkame prosciutto kumpyje ...  arba alyvuogės.

Iš indelio alyvuogės - "tvarkoj skonis", kaip reiškiasi Amerikos lietuviai, bet nieko ypatingo. Pabandykite alyvuoges pamarinuoti, esu tikra, tai taps vienu populiariausiu užkandžiu ant jūsų stalo, ir ne tik prie vynelio taurės. Marinuotos alyvuogės pralinksmins salotas, žuvies ar mėsos kepsnį, pasmeigtos su sūrio kubeliu ir vynuoge ant iešmuko patiekalas taps nepakartojamais šventiniais kąsneliais.

Marinavimui tinka tiek alyvuodės su kauliukais, tiek be jų; galima ekperimentuoti ir su prekyboje esančiom prieskoningom alyvuogėm, kaip pvz. su čili pipirais, įdarytos ančiuviais, česnakais ir t.t. Man skaniausia maišyti natūralaus skonio, bet keletos rūšių alyvuoges, nes kiekviena rūšis, paveikta marinato, vis kitaip atskleidžia savo skonį.

Mano recepto šaltiniai yra šie: mano draugė Lina G., restoranas "La provence", Beata N.

Paruošimui reikia turėti grūstuvę, maždaug 0,7 ml dubenėlį su sandariu dangteliu. Jeigu jūsų dubenėlis be dangtelio, tai galima alyvuoges maištyti ir šaukštu, tik teks kaskart vis naują švarų šaukštą traukt iš stalčiaus. Išeiga apie 550 g skanių alyvuogių.
Produktai:
  • 1 indelis (apie 300 ml) žalių alyvuogių
  • 1 indelis (apie 300 ml) juodų alyvuogių
  • 1 indelis (apie 300 ml) "Kalamata" alyvuogių
  • 1 Valg. Š. žolių prieskonių, tik lapelių: čiobrelio, rozmarino, mairūno, šalavijo, raudonėlio (skaniau šviežių)
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 2 Valg. Š. medaus arba figų /slyvų džemo
  • 2 Valg. Š. alyvuogių aliejaus "Extra Virgin", arba paskaninto trumais aliejaus
  • 1 Valg. Š. balzamiko / vyno / obuolių acto, arba citrinų sulčių
Paruošimas:
  1. Žaliųjų prieskonių lapelius susmulkiname žirklėmis ir kartu su druska sutriname grūstuvėje. Turi atsiskleisti prieskonių aromatas.
  2. Dubenyje sumaišome sutrintas žoleles su medum (arba džemu), aliejumi ir actu (arba citrinų sultimis). 
  3. Į dubenį keliauja nukoštos alyvuogės. Indelį sandariai uždarome ir gerai supurtome, kad alyvuogės iš visų pusių pasidengtų marinatu. 
  4. Laikome šaldytuve mažiausiai 2 val., bet skaniau 12 val. Aš gaminu alyvuogių didesnį kiekį ir man jų užtenka 4-5 dienom. Kuo ilgiau marinuojasi alyvuogės, tuo labiau jos prisigeria marinato skonio. Patartina, kai praveriate šaldytuvą kitom reikmėm, vis supurtyti indelį su alyvuogėmis. 
P.S. Labai skanu su alyvuogėmis trumais paskanintas aliejus. Tik šiuo atveju naudokite švelnesnius žolinius prieskonius, kad nenublėstų trumų skonis. Tinka čiobreliai.

P.P.S. Vietoj žolinių prieskonių galima grūstuvėje sutrinti džiovinto baravyko porą gabalėlių. Baravykas paskanins marinuojamas alyvuoges neprasčiau negu trumai. 

"Marinuotų alyvuogių" ingredientai

Šitiek aš naudojau žalių prieskonių: čiobrelio, rozmarino, mairūno ir šalavijo.
Marinuotos alyvuogės keliauja į stalą.

1 komentaras: