Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-06-05

Rūkytos žuvies mišrainė su ryžiais


Jūsų dėmesiui mano mamos receptas. Patiekalas greičiausiai buvo sukurtas individualiai tėvui - kuris niekad neranko žuvies kaulų, o jei kažkas jų neišrankys, tai tėvas žuvies išvis nevalgys. Mama dar ir dviem vaikais turėjo pasirūpinti, kad šeimos racione užtektų fosforo, omega 3 riebalų, vitamino D ir kitų gėrybių, kurias mūsų organizmai pasisavina iš žuvies. Dažnai berankiodama iš žuvies kauliukus mano mama tapo tikra to darbo profesionalė. Savo beviltiškumu įsitikinau ruošdama šį patiekalą pati - man užtruko kaulus išrankioti žymiai ilgaiu, ir vistiek kažkam lėkštėje kliuvo kauliukas...

Dar lemiamą reikšmę receptui atsirasi turėjo faktas, jog tėvo brolis gyvena Lietuvos pajūryje, garsėjančiame skaniais rūkytais karšiais ir unguriais. Mano atmintyje dėdės apsilankymas Vilniuje  visada siejasi su rūkytos žuvies mišraine ant šeimos stalo. Tikiuosi, jog ir jūs turėsite progos paragauti šio patiekalo, ypač jei atostogausite vasarą Lietuvos pajūryje.

Aš pirkau amerikinę rukytą whitefish, lietuviams negalėčiau pasigirti šio laimikio skoniu, bet mišrainė vistiek gavosi skani, beveik kaip mama ruošdavo namuose.
Paruošimui reikia turėti stambią "burokinę" tarką.
Produktai:
  • 300 g karštai rūkytos žuvies
  • 200-240 g šviežių agurkų
  • 120 g (1 stiklinė) virtų ryžių
  • 4-5 žalių svogūno laiškų
  • 4 valg. Š. majonezo
  • žiupsnelis šviežiai maltų pipirų
Paruošimas:
  1. Nulupame žuvies odą, atskiriame mėsą nuo kaulų. Pirštais žuvį susmulkiname nedideliais šmoteliais.
  2. Jeigu agurkai padengti vašku, nuskutame jų žievelę. Agurkus sutarkuojame "burokine" tarka.
  3. Smulkiai supjaustome svogūnus. Visus ingredientus sumaišome dubenyje. 
  4. Pateikiame su juodos duonos riekute, prie alaus.

2 komentarai:

  1. Seilė nutįso...prisiminiau studentiškus laikus, kai tokią mišrainę gamindavome bendrabutyje, visam aukštui užtekdavo nuo vienos rūkytos skumbrės. Ačiū už priminimą, kad tai tikrai labai skanu ir buvo užmiršta:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas5/04/2013

    Labai gaivi misraine. Dekui uz recepta.

    AtsakytiPanaikinti