Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-01-30

Vaisinis kokteilis "Havajų malonumas"


Vaisinis kokteilis "Havajų malonumas" (Smoothie Hawaiian Delight - angl.) - tai puikus tirštas gėrimas, karštą vasaros dieną atstojantis lengvą užkandį, o speiguotą žiemos dieną vitaminų užtaisu ir saulėtu skoniu prablaškantis depresijas. Šaltinis - maisto krautuvėje vaisių skyriuje šeimininkavęs storulis šefas su balta kepure: visus vaišino, praeinančias moterėles žavėjo, pasakojo kaip ir kodėl jis suderino būtent šiuos ingredientus, dalino atspausdintą savo receptą, tačiau jo vardo nepaklausiau - bijojau, jog dar ne taip supras...
Skonio patikrinimui visada pasikliauju savo lepiais vaikais: retas kuris kokteilis įtinka jų liežuvėlių receptoriams. Kol kas šis receptas - tai vienintelis pavidalas, kuriuo mano vaikai suvartoja papajas.
Valstybinė lietuvių kalbos komisija šiuos tirštus, pastaruoju metu labai išpopuliarėjusius plakinius, vadina "vaisiniais kokteiliais", Vincentas Sakas siūlo juos vadinti "sveikatinančia putra", o liaudyje šis patiekalas žinomas vardu "smuzis" arba "glotnutis". Vadinkinte, kaip norite, bet paragauti rekomenduoju.
Paruošimui reikia turėti blederį arba maišiklį. Išeiga 4 stiklinės.
Produktai:
  • 1,5 stiklinės ledukų - nebūtinai
  • 1/4 šviežio ananaso, arba 1/2 indelio konservuoto
  • 1/4 prinokusios papajos
  • 1/2 žaliosios citrinos sulčių
  • 1/2 stiklinės granatų sulčių
  • 1/2 stiklinės guavos nektaro
Paruošimas:
Vaisius supjaustome kubeliais. Visus ingredientus sumalame blenderyje iki tolygios tyrelės. Smaguriaujame.










2012-01-28

Aštriai įdaryti pomidorai

Šiuo patiekalu mane pirmąkart vaišino Eva (giminaitė), seniau nei prieš du metus, rodė seną rusiško žurnalo iškarpą (recepto šaltinį) bei leido man stebėti visą patiekalo gamybos eigą. Nieko neužsirašiau, bet viską įsidėmėjau, o vėliau sėkmingai atgaminau. Patiekalas veganiškas, aštrokas, nepaprastai skanus. Prie karštų bulvių ar virtų ryžių - pats tas. "Aštriai įdarytus pomirodus" gaminau praėjusioms Kūčioms ir gavau nemažai komplimentų.
Paruošimui reikia turėti keptuvę, nedidelę blėkutę ar indą aukštais kraštais, tinkamą kepimui orkaitėje, apvalų skaptuką vaisiams.
Šiam patiekalui gali būti naudojami paprasti apvalūs arba pailgi slyviniai pomidorai (liaudyje dar vadinami tomatais). Perkant patartina pasirinkti tokius, kurie "stovėtų" vertikaliai, pastačius ant akutės (kur paliko nuo kotelio). Pirkite pomidorų tiek, kad kepimo blėkutė būtų pilna, kitaip jie bekepant kris ant šono. Su apvaliais pomidorais mažiau vargo: mat jie negriuvinėja ant šono, na ir "kepurės" jiems nereikalingos: pašaliname kotelio akutę, išskaptuojame pomidorą ir kepame prikimšus įdaru atvira anga aukštyn.
Užkandžio porcijai užtenka 1 pomidoro, taigi: išeiga yra tiek porcijų, kiek naudosite pomidorų.
Neišsigąskite, jog recepte naudojama daug morkų. Ruošiamas įdaras labai susitraukia ir net galite jo pritrūkti.
Produktai:
10 vnt. slyvinių pomidorų
8-10 vnt. morkų
2 valg. Š. alyvuogių aliejaus
4 skiltelės česnako
1 arb. š. susmulkintų raudonųjų pipirų arba 1 čilė (aitrioji paprika)
1 arb. š. druskos
1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
kuokštas žalumynų: petražolės, čiobreliai, česnakiniai svogūnai - papuošimui
Paruošimas:
  1. Paruošiame 190°C (375°F) karštumo orkaitę.
  2. Nupjauname pomidorų viršūnėles ir dedame šalia pomidoro, kad nesupainioti, kokiam pomidorui kuri skirta "kepurė". Apvaliu skaptuku į nemetalinį dubenėlį išskobiame pomidorų "vidurius".
  3. Nuskutame ir burokine tarka sutarkuojame morkas.
  4. Virš vidutiniškos liepsnos keptuvėje įkaitiname aliejų. Pirma apkepiname morkas apie 5 min., kol morkos gražiai paruduos. Pasūdome, papipiriname, pridedame pomidorų "vidurius" su visu skystymu. Maišant kepame dar apie 5 min., kol beveik visas skystis nugaruos. Pridedame susmulkintus česnaką ir čiles, maišant kepiname dar 2 min. 
  5. Arbatinio šaukštelio pagalba, paruoštu karštu įdaru prikemšame pomidorus ir užvožiame "kepurėmis". Sudedame pomidorus ant aliejumi išteptos blėkutės (arba į tą pačią taukuotą nuo morkų kepimo palikusią keptuvę, jei tik ji tinkama kepimui orkaitėje).
  6. Kepame 15 min. Iškepę pomidorai turi likti standūs, beveik nesusiraukšlėję, "kepurės" lengvai parudavusios. Pateikiame apibarstę susmulkintais žalumynais.













P.S. Žalumynus galima sumaišyti su keptų morkų įdaru ir juo prikimšti pomidorus.

Bananiniai keksiukai su cinamono trupiniais


Bananas - nuostabus vaisius, šiais laikais prieinamas ištisus metus, nesvarbu kur begyventume. Neskubėkite išmesti pernokusius bananus. Jų minkštimas tinka pyragams ir keksiukams kepti.
Šis keksiukų receptas ypatingas ne tik bananiniu skoniu, bet ir saldžiu cinamoniniu-trupininiu paviršiumi. Keksiukai iškepa nuostabūs: vidus minkšas, nedrėgnas ir nelipnus, turtingas bananiško saldumo, su traškiais cinamoniniais lydyto cukraus krisleliais paviršiuje. Tokie bananiniai keksiukai tinka savaitgalio vėlyviems pusryčiams ar priešpiečiams arba užkandžiui, labai skanu užsigerti pienu arba prie arbatos ar kavos.
Pasinaudojau Lisos Kreft "Banana crumb muffins" receptu, pelniusiu penkias žviagždutes ir susilaukusiu šimtus komplimentų, šiek tiek jį pakeisdama, t.y. nenaudojau kepimo miltelių ir šiek tiek paderinau ingredientų kiekius. Kepiau šiuos keksiukus jau 4 kartus, šiuo metu jie skatosi mano šeimos mėgstamiausi.
Paruošimui reikia turėti 12-18 silikoninių keksiuko formelių, o jei naudojame metalines formeles, jas išklojame kepimo popieriaus krepšeliais. Aš nemėgstu, kai keksiukai išsilieja per kraštus, tai iš aprašyto kiekio gaminau 18 vidutinio dydžio keksiukų.
Ruoša trunka apie 15 min., kepimas 20 min.
Produktai tešlai:
  • 1 ½ stiklinės (190 g) kvietinių miltų
  • 1 arb. š. sodos
  • 1 valg. Š. krakmolo
  • ½ arb. š. druskos
  • ½ stiklinės (110 g) ištirpinto sviesto arba 1/3 stiklinės (75 g) vynuogių kauliukų aliejaus
  • ¾ stiklinės (150 g) balto cukraus (galima naudoti kiek mažiau)
  • 1 kiaušinis
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • 1 valg. Š. citrinų sulčių arba obuolių acto (5% stiprumo)
  • 3 pernokę bananai: labai minkšti, bet nesupuvę, tokie būna, kai jų žievės tampa rudos, o vidus dar yra gelsvas, be rudų dėmių.
Produktai trupininiam pabarstymui:
  • 1/3 stiklinės (150 g) rudo cukraus
  • 2 valg. Š. kvietinių miltų
  • ½ arb. š. malto cinamono
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • 1 Valg. Š. ištirpinto sviesto
Paruošimas:
  1. Paruošiame 190°C (375°F) karštumo orkaitę. Silikonines formales lengvai ištepame aliejumi.  Jei naudojame metalines formeles, jas išklojame kepimo popieriumi arba įsodiname po popierinį krepšelį.
  2. Dideliame dubenyje sumaišome pirmus keturis sausus ingredientus: miltus, sodą, krakmolą ir druską. 
  3. Kitame dubenyje pirmiausia gerai ištriname ištirpintą sviestą su cukrumi. Įmušame kiaušinį, išplakame. Pridedame šakute suminkštintus bananus, citrinų sultis ir vanilę, gerai išmaišome. Mišinyje gali likti nedideli banano gumuliukai.
  4. Skystą bananinį mišinį įmaišome į miltų mišinį, kol masė taps vientisa. Gauta tešla turi būti lipni, grietinės tirštumo. Jeigu bananai nebuvo sultingi ir tešla gavosi sausa, pilame šiek tiek daugiau aliejaus ir išmaišome.
  5. Paruoštas formeles pripildome tešla, maždaug 2/3 jų tūrio. 
  6. Atskirame dubenėlyje sumaišome pirmuosius tris "Trupininio pabarstymo" ingredientus. Pridedame vanilės ekstrakto ir sviesto, vėl išmaišome. Šiuo trupininiu mišiniu apibarstome keksiukų tešlą formelėse. 
  7. Kepame 18-20 min. Iškepę keksiukai turi būti pakilę apie 2 cm, gražiai parudavę. Tikriname mediniu smeigtuku, kuris, įsmeigus į keksiuko vidų ir ištraukus, turi likti sausas.




















    2012-01-26

    Karambola


    Karambola dar vadinama "Žvaigždės vaisiumi", dėl savo nuostabios formos, išryškėjančios vaisių supjausčius griežinėliais. Šis vaisius gali turėti nuo trijų iki septynių "spindulių", bet dažniausiai pasitaiko penkiakampės karambolos. Vaisius valgomas kartu su minkšta, tarsi vaškine, žievele. Minkštimas labai sultingas, bet stokoja skonio gilumo. Karambolos skonis švelnus, primena vynuoges, spalva - tai dažniausiai visi geltonos spalvos atspalviai, nuo žalsvo iki rusvo. Karambolos žvaigždutės žavingai ir prašmatniai papuošia desertus, salotas, užkandžius.
    Karamboloje daug vitamino C ir antioksidantų, visaip valančių, gaivinančių ir jauninančių mūsų pavargusius organizmus. Be to, šis vaisius turi antimikrobinių savybių - prisiminkite karambolą, kai sustreikuos žarnynas.
    Karambola, kaip ir braškės, gali sukelti alergijas, nepatartina jos vartoti inkstų ligoniams.
    Kasdien, grįžę iš mokyklos, mano vaikučiai užkandžiauja RAW (žaliavalgiškais) daržovių ir vaisių kąsneliais. Karambola - ypač vaikų megstama, paskanintas žvaigždutes vaikai mielai kramsnoja be jokių priedų. Dažnai karambolą pateikiu su apelsino pusžiedžiais, braškėmis, avietėmis, banano griežinėliais... Karambolai paskaninti naudoju sekantį receptą:
    "Paskanintos žvaigdutės"

    Produktai:
    • 1 karambola
    • 1/2 arb. š. cukraus - nebūtinai
    • 1 valg. Š. citrinų sulčių
    Paruošimas:
    Karambolą supjaustome 3 mm griežinėliais, išdėliojame ant lėkštės. Apliejame citrinų sultimis, pabarstome cukraus ir pateikiame.
    Šalia nesaldžių užkandžių pateikiame karambolą be cukraus.



    Pitajos jogurtas, papuoštas karambola.

    Karambola puošia Velykų stalą, šalia "Lašišos suktinukų". Ruošiu juos labai panašiai, kaip ir Neringa ruošia savo "Lašišos trikampėlius".

    2012-01-22

    Traiškytos bulvikės

    Šį receptą pastebėjau ir juo susižavėjau Villa Alps įraše. Tačiau išbandžiau jį, tik kai mano draugė Amerikonka, nežinanti lietuvių kalbos, pradėjo pasakoti, kaip toji apvirtas mažikes bulvikes traiško, kepa orkaitėje ir josios vaikai iš pasiutimo jas mėgsta. Aš panašiu būdu jau 15 metų kepu bulvių puseles: pirma apverdu, po to pjaunu pusiau, tepu aliejumi, barstau prieskoniais ir kepu orkaitėje. Tačiau šios mažikės sprogdinukės apžavėjo mane ir jau skaičiuoju ketvirtą mėnesį nuo to, kai jos tapo įtrauktos į mūsų šeimos kas-savaitinių patiekalų sąrašą.
    Orkaitėje apkeptos "Traiškytos bulvikės" (aš naudojau "Golden" rūšį, plonom lupenom, bet tiks ir raudonų lupenų bulvytės) pasižymi savo jaunatvišku skoniu, apkepinant tampančia traškia plona žievele, šiek tiek salstelėjusiu puriu minkštimu.
    Šio recepto kūrėja yra australė, maisto žurnalistė ir knygų autorė, Jill Dupleix. Rekomenduoju pasižvalgyti po josios svetainę, kupiną puikių receptų.
    Paruošimui reikia turėti puodą, medinį arba smulkaus tinklelio grūstuvą, kepimui orakitėje skirtą blėkutę, mentelę.
    Porcijai tenka 2-3 bulvikės, tad pasiskaičiuokite, kiek yra valgytojų ir gaminkite iš reikiamo kiekio.
    Produktai:
    • 8 -12 vnt smulkių bulvyčių (kiek telpa į kepimo skardą)
    • 1 valg. Š. alyvuogių aliejaus - rafinuoto
    • 1 valg. Š. alyvuogių aliejaus Extra Virgin
    • 1/4 arb. š. druskos
    • žiupsnelis šviežiai maltų pipirų - nebūtinai
    • 1/2 arb. š. susmulkintų rozmarino lepelių / kmynų / petražolių / čiobrelio lapelių ar kitų jūsų mėgstamų prieskonių (česnako pvz.)

    Paruošimas:
    1. Bulves su lupenomis veradme vandenyje: po užvirimo dar verdame 12-15 min. iki kol jos taps minkštos, bet nesubyrančios - tikriname šakute.
    2. Paruošiame 230°C (450°F) karštumo orkaitę.
    3. Blėkutės dugną ištepame aliejumi. Apvirtas bulves sudedame į blėkutę, paliekant 3 cm tarpus. Smulkaus tinklelio grūstuvu (arba mediniu) sutrėškiame bulves iki 2 cm storio. Dabar bulves pasūdome, papipiriname, apiberiame pasirinktais prieskoniais, apliejame aliejumi Extra Virgin. Svarbu aplieti aliejumi ant visų prieskonių, kitaip jie, kepant orkaitėje, džiūsta ir dega.
    4. Šauname į prikaitintą orkaitę ir kepame 25 min. Bulvių viršus turi lengvai paskrusti ir paruduoti. Iškepusias bulves nuo skardos atsargiai, kad jos nesubyrėtų, nukeliame mentele.
    5. Pateikiame bulves karštas, su šviežių daržovių salotomis, silke, kumpiu, kepta žuvimi, arba kitu kepsniu. Man asmeniškai, "Traiškytos bulvikės" skaniausios su raugintais kopūstais, mmm...


















      2012-01-20

      Charčio su pomidorais

      Dėkoju Jurgai už man perduotus Kabardino-Balkariško "Charčio sriubos" ruošimo principus.
      Pagrindinis kaukazietiškos virtuvės išskirtinumas yra jos aromatai. "Charčio" neįmanomas be didelio puntelio vieno ar kelių žalumynų: kalendros, baziliko, peletrūno, krapų, petražolių, arba / ir patiekalas dosniai paskaninamas Khmeli Suneli prieskoniniu mišiniu.  Šviežius pomidorus recepte galima pakeisti konservuotais savo sultyse, tokiu atveju juos naudojame kartu su skysčiu. Ryžiai gali būti ilgagrūdžiai arba apvalūs, netinka kapoti ar apvirti pusfabrikačiai ryžiai. Aštrumas patiekalui nebūtinas, jei "Charčio" valgys vaikai, pagardinkite tik 1/2 arb. š. juodųjų pipirų.

      "Charčio sriuba" gali būti ruošiama pakeitus pomidorus vyšninėmis slyvutėmis (алыча - rus.) - tai tokios rūgčios mažikės geltonos slyvos, Lietuvoje daug kas augina jas soduose. Arba kartais naudojamas "Tkemali" padažas - bet tai jau būtų pusfabrikatis produktas, nuo jo kokybės priklausys patiekalo skonis.

      Paruošimui reikia turėti didelį puodą (5-7 litrų) su dangčiu. Išeiga 6 porcijos.
      Produktai:
      • 400 g neriebios avienos arba jautienos (jei su kaulu, reiks daugiau)
      • 2 arb. š. druskos
      • 2 lauro lapeliai
      • 1/2 arb. š. (ar daugiau) stambiai sugrūstų juodųjų, kvapiųjų ir margaspalvių pipirų
      • 2 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
      • 2-3 svogūno galvos (300 g)
      • 600 g labai prinokusių pomidorų (8 pomidorai), arba 800 g indelis konservuotų savo sultyse
      • 2 Valg. Š. pomidorų pastos - nebūtinai 
      • 4 Valg. Š. ryžių
      • 1 aitrioji paprika (čilė) - nebūtinai
      • 2-4 skiltelės česnako
      • 2 stiklinės susmulkintos kalendros ar/ir kitų žalumynų: baziliko, peletrūno, krapų, petražolių...
      • 1/2 Valg. Š. Khmeli Suneli - nebūtinai 
      Paruošimas:
      1. Pirmiausia paruošiame mėsos buljoną. Mėsą verdame 1 valandą 3 litruose vanens, pagardinę druska, juodaisiais pipirais ir lauro lapeliais. Dabar mėsą išdedame ant lėkštės, atskiriame nuo kaulų, supjaustome kubeliais. Sultinį perkošiame. Puodą išplauname.
      2. Dabar puode įkaitiname aliejų, apkepiname smulkiai supjaustytą svogūną apie 5 min., pasūdome, papipiriname. Pridedame mėsos kubelius, išmaišome, uždengiame dangčiu ir troškiname apie 15 min.
      3. Tuo tarpu negiliai įpjauname peiliu pomidorų viršunėles ties kotelių šerdimis, maždaug 3 cm ilgio pjūviais, kryžmai. Sudedame pomidorus į dubenį įpjovomis aukštyn, apliejame verdančiu vandeniu, vanduo turi pilnai apsemti pomidorus. Paliekame 1-2 min. Vandenį išliejame, nulupame pomidorų žievelės. Pomidorus susmulkiname žirklėmis.
      4. Į troškinio puodą sudedame pomidorus kartu su visomis išsiskyrusiomis jų sultimis, išmaišome ir dar patroškiname 5-10 min. Ragaujame: jei troškiniui trūksta pomidoriško skonio gilumo, galima pagardinti pomidorų pasta, 1 arbatiniu šaukšteliu cukraus, citrinos sultimis.
      5. Troškinį apliejame buljonu, užviriname. Beriame ryžius, išmaišome ir paverdame 5 min. (ryžiai neturi būt išvirę, jie suminkštės vėliau, karštoje sriuboje).
      6. Likus 2 min. iki virimo pabaigos, į puodą sudedame susmulkintą česnaką, čilę, susmulkintus žalumynus, beriame Khmeli Suneli. (Nepadauginkite su prieskoniais, ragaukite ir atraskite jums priimtiną skonį).
      7. Sriubą nukeliame nuo ugnies ir paliekame kambario temperatūroje 1 val. - skoniams persisunkti ir ryžiams išbrinkti.



















        P.S. Ši sriuba gana tiršta, jei patinka skystesnė, pilkite daugiau vandens.
        Jei naudojami pomidorai šiltnaminiai ir beskoniai, pagardinkite sriubą 1 arb. šaukšteliu cukraus ir pusės citrinos sultimis.

          2012-01-18

          Čiobrelių arbata su medum ir mano namų vaistinėlė

          Mokyklinio amžiaus vaikų tėveliai pripratę prie kasmetinių peršalimų ir gripų sezonų. Mano vienas vaikas dar ir alergijų kankinamas, tad aš ne tik žiemai, bet prieš kiekvieną sezoną vis atnaujinu ir papildau savo gamitinę namų vaistinėlę.

          Amerikoje pas pediatrą kreipiamasi bet kokios ligos proga tik su kūdikiais. Vaikui karščiuojant gripu ar peršalus, registruojanti seselė telefonu mandagiai atsako: "Gerkite daug skysčių, muškite temperatūrą, vėl skambinkite tik atsiradus komplikacijoms arba temperatūrai laikantis virš 4 dienų". Pradžioje aš piktinausi tokiu gydytojų abejingumu, tačiau dabar išmokau puikiai apsieiti su savo namų vaistinėlės priemonėm. Pas pediatrą lankomės tik rimtai bėdai ištikus.

          Mano šeimoje yra keletas medikų, aš augau namuose, kur nuolat sveikatą stebi mylintis šeimos narys su medicinos išsilavinimu. Gyvenant išeivijoje, visi šeimos daktarai man tapo nepasiekiami. Tad pasikliauju savo gyvenimo patirtimi, močiutės ir senelio išmokytais patarimais, bei telefoninėnims konsultacijomis su daktarais dėdėmis ir tetomis. Beje, mano viena teta jau apie 40 metų gyvena nevartodama cheminių vaistų, gydosi vien žolelėm ir sveiku maistu.

          Prieš savaitę visa mūsų šeima atgulė su temperatūrom, kosuliu ir varvančiom nosim. Kadangi temperatūros nepakilo virš 38°C, konstatavau, jog tai buvo ne gripas, o tik peršalimas. Tylenol neseniai buvo atšauktas vaistinėse dėl neva vaistų partijos "atsitiktinio" užterštumo, bet greičiausiai dėl šio vaisto rizikos kepenų komplikacijoms sukelti. Gydėmės be vaistų, tik gamtinėmis priemonėmis, ir visi po 3-4 dienų pasveikome.















          Ar pastebėjote, jog sergant, kartais dingsta apetitas ir ligonis atsisako sunkiai virškinamo maisto. Be to, ne visi mėgsta medų, o sergant nemėgstamas maistas dar ir iššaukia ašaras. Aš sugalvojau tokį lengvą užkandį ligoniams: susmulkinau baronkytes ir apvarvinau medumi. Valgant traška gabaliukai lyg riešutėliai. Šis užkandis labai lengvas, neapsunkina skrandžio, o prie kvapnios čiobrelių arbatos - tiesiog delikatesas. Pabandykite, gal patiks ir jums. Pateikus vaikams baronkyčių traškučius mažuose dubenėliuose, nebuvo jokio pasipriešinimo.


          Vaistažolių arbatos ruošimas:
          Nodojame tik lapelius arba žiedus, jų nesmulkiname. Keramikinį indelį išskalaujame verdančiu vandeniu. 1 Valg. Š. vaistažolių užplikome 1 stkline (250ml) vandens. Uždengiame ir paliekame 10-15 min. - per šį laiką gydomieji augalo junginiai prisotina vandenį. Nenaudojame metalinio sietelio, jei reikia, perkošiame arbatą per merliuką. Geriame tuojau pat šiltą, arba 1-2 valandų laikotarpyje.

          Nuoviro ruošimas:
          Nuovirui naudojamos vaistinės žievės, šaknys ir stiebai. 2 Valg. Š. susmulkintų žievių ir stiebų užplikome puode 2 stiklinėmis (0,5l) vandens. Viriname virš mažos liepsnos 10-30 min. Ataušiname; perkošiame per merliuką ir suvartojame vienos paros bėgyje.

          Užpilo ruošimas:
          Stipresnei žolių ekstrakto koncetracijai gauti verdame užpilą. 2 Valg. Š. vaistažolių užpilame stikline karšto vandens ir 15 min kaitiname vandens vonelėje (įstatome į kitą indą su verdančiu vandeniu). Paliekame 30 min. atvėsti, nukošiame per merliuką. Jei reikia, prieš vartojant užpilą praskiedžiame virintu vandeniu.

          Plikymas termose:
          Džiovintos erškėtuogės netenka savo vitaminų ilgiau virinant, o tik užplikius arbatą - vanduo nepritraukia erškėtuogių gydomųjų savybių. Tad šiuo ir panašiais atvejais erškėtuoges ar kitas vaistažolas užplikome termose. Termoso vidus turi būti nemetalinis - tinka stiklinis veidrodiniu paviršiumi. Termosą sandariai uždengiame, vartojame užpilą po 2-jų val. Steriliame termose gėrimas išliks šviežias apie 24 val.

          Mano amžinatilsis diedukas sakydavo: "Jei pacientas valgo, vadinasi gyvens", tačiau kartais 1-2 dienų badavimas padeda organizmui natūraliai apsivalyti. Ligos metu būtina daug vartoti skysčių, ypač badaujant, viduriuojant ar vemiant.

          Mano Diedukas buvo "Respubilikės vaikų ligoninės" LOR chirurgas. Čia išvardysiu jo patarimus peršalimo ir gripo virusų ligoniams:
          • Sergant infekcinėmis ligomis nepatartina vartoti pieno produktų ir cukraus - mat tai yra maistas bakterijoms daugintis. 
          • Šaldyti visad saugiau negu šildyti - mat šilumoje tik dauginasi bakterijos ir pūliai; patartina skaudamą vietą šaldyti: ledukus sudedame į maišiuką, įvyniojame į virtuvinį rankšluostį ir dedame ant skaudamos vietos arba karščiuojančios galvos.
          • Medus (tyras ir ekologiškas), nors yra saldus, tačiau žudo virusus ir bakterijas. Gydymui netinka cukrumi maitintų bičių medus.
          • Vitaminas C - stiprina imunitetą ir pagreitina gijimą. Kai ligonis pradeda stiprėti ir neatsisako maisto, jį girdome citrinos sultimis paskanintu vandeniu arba arbata, užkandžiaujame česnako ant juodos duonos sumuštinukais, sustiprėjus galima valgyti didesniais kiekiais apelsinus ir mandarinus. 
          • Kuo daugiau geri skysčių, tuo greičiau "išsiplauna" nuo ligų kraujas. 
          • Grynas oras - vaistas nuo visų ligų. Sergant reikia kuo dažniau vėdinti patalpas. Tarp kitko, "peršalimu" apsikrečiame uždarose patalpose, - tai virusinė liga.
          Žemiau pateikiu mano namų vaistinėlėje naudojamus natūralius vaistus ir patikrintus metodus, kuriuos galima naudoti suaugusiems ir vaikams nuo 2 metų. Nėščioms moterims reikia vengti jonažolių, asiūklio, ežiuolės ir kodeino, jokiai būdais negalima vartoti pelyno. Vaikų gydymui visada naudokite sumažintus vaistų kiekius ir praskiestus nuovirus.

          Nuo kosulio: mėtų arbata, trauklapio arbata, čiobrelių (geriau šviežių) arbata, raudonasis dobilas, krapai, šalpusnis. Gerklės kutenimą ramina 10 min. virtas liepžiedžių užpilas: jis turi tapti rausvas ir tirštas, lyg kisieliusThermopsis (geltonasis kalnų lubinas, jis auga Sibire) - stiprus vaistas nuo kosulio. Jei nieks nepadeda, tai padės Kodeinas (Codeine - lot.) - tai iš aguonų gaminamas narkotinis vaistas, jokiais būdais jo negalima vartoti kartu su alkoholiu. Atsikosėjimui padeda: vaistinė svilarožė dar vadinama pelkine dedešva (Althaea officinalis - lot.), anyžius, nardas - valerijono šeimos augalo aliejus (Nardostachys jatamansi - lot.), laukinis rozmarinas, raudonėlis, šalpusnis (coltsfoot - angl.), gyslotis, saldymedis, pušų pumpurai, laukinė našlaitė, čiobreliai, thermopsissaulašarė (Drosera - lot.).

          Nuo gerklės skausmo: gerti kakavą, kakavos aliejų (Cacao oil - angl.) lašinti į gerimus, gerti šalavijų arbatą, skalavimas medetkų arbata, nuryti 1 Valg. Š. šviežių alijošiaus lapelių sulčių ir medaus mišinio.

          Alijošius ir oro antiseptikas - kvapioji pelargonija
          Nuo burnos ertmės infekcijų: skalavimai medetkų arbata, dedešva, ąžuolo žievės nuoviru, ramunėlių arbata, arba 1 stiklinė vandens + 1 arb. š. druskos arba sodos. Kol nesugijo žaizdelės burnoje, nevalgyti citrusų, pomidorų, kitų rūgščių valgių.

          Nuo ausies infekcijos: nakčiai į ausį įdėti švarų, sulamdytą ir suminkštintą kvapiosios pelargonijos lapelį. Arba įlašiname nakčiai į abi ausis po 2-4 lašus kokybiškos degtinės ir užsandariname liuosai vatos tamponėliais. Ryte viską iš ausies pašaliname. Svarbu nieko nekišti giliai į ausį - visi lapeliai ir tamponėliai didesne savo dalimi turi būti ausies išorėje!

          Akies perštimui numalšinti: valome akį juodoje arbatoje sumirkytu vatos gumulėliu. Arbatai naudojame birias arbatžoles, be jokių prieskonių ir priedų, be popierinių pakelių, 2-4 min. užplikome verdančiu vandeniu. Juoda ir žalia arbatos efektyviausiai veikia tik pirmose jų užplikymo minutėse.

          Nuo akies miežio, t.y. pūlinuko šalia akies: paraudusią vietą tepame medumi. Kelis kartus dienos metu užsimerkus stipriai įtempiame raumenis apie akis, akį plauname arbata (žiūrėk aukščiau).

          Nuo peršalimo viruso ir gripo: medus, gerti daug syksčių, liepžiedžių arbata.  Labai padeda maudynės po dušu: vėsus dušas žemina kūno temperatūrą, šiltesnis dušas palengvina atsikosėjimą ir šnervių išsivalymą. Tačiau maudynės vargina, ligoniui reikia pagelbėti maudymosi metu. Labai nusilpusį ligonį gulintį lovoje geriau drėgnu rankšluosčiu apvalyti, o kambario orą drėkinti specialiu oro drėkintuvu.
          Čia yra geras straipsnis apie peršalimo profilaktiką naudojant aromaterapiją: http://aromata.lt/kvapai/lt/receptai/eteriniai-aliejai-nuo-persalimo 

          Nuo slogos: mėtų arbata, čiobrelių arbata, skalauti nosį druskos tirpalu (1 arb. š. druskos ištirpintas 1 stiklinėje virinto vandens) - tam reikalui naudoti purkštuką arba pipetę. Lašinti į nosį šviežias alijošiaus sultis. Padeda eterinių aliejų inhaliacijos: eukalipto arba pušų aliejus. Ant vatos tampono uostyti arba ant drabužio dalies šalia veido (pižamos kalnieriuko, pvz.) galima užlašinti eterinio aliejaus. Pasirenkame tik vieną aliejų: mirų, mirtų, mairūnų, čiobrelio, eukalipto.

          Astma: kai kurie medicinos šaltiniai teigia, jog sergant astma negalima naudoti eterinių aliejų. Tačiau yra antra nuomonė, jog būtent eteriniais aliejais įmanoma išgydyti astmą. Aš nesu susidūrusi su šia liga savo šeimoje, tad negaliu palaikyti nei vienos, nei antros nuomonės. Čia yra šaltiniai apie astmos gydymą eteriniais aliejais:  http://www.naha.org/articles/treating_asthma.htm ir http://health.howstuffworks.com/wellness/natural-medicine/aromatherapy/how-to-treat-asthma-with-aromatherapy.htm

          Odos infekcijų antiseptikai: odą plauname trauklapio arbata, ramunėlių arbata (ramunėlės yra dirgiklis, jos neveikia raminančiai), medetkų nuoviru, vos rausvu kalio permanganato tirpalu. Medus tinka pūliniams gydyti.

          Spuogai, piktvotės, psoriazė ir egzema: ruošiamas susmulkintų varnalėšų šaknų nuoviras arba užplikoma termose (Valg. Š. varnalėšų + 1 stiklinė vandens). Varnalėšų (Burdock - angl.) nuoviras nuo senų laikų žinomas kaip priemonė, valanti kraują,  priešgrybelinė ir veikianti antibakteriškai.

          Burnos ertmės infekcijai: skalaujame burną ir gerklę ąžuolo žievės nuoviru, medetkų nuoviru, šalavijų nuoviru, šiltu vandeniu su soda (1 stiklinėje virinto vandens ištirpiname 1 arb. š. sodos). Dažnai keičiame dantų šepetėlį, esant pažeistoms danetnoms naudojamas tik minkšas "soft" šepetėlis. Pavalgius valome dantis minkštu šepetėliu, tarpudančius siūlu (geriausiai tinka floss picks - angl.), liežuvio paviršių braukome plastmasiniu šaukšteliu.

          Širdies veiklai pagerinti: valgome džiovintus abrikosus, graikinius riešutus, vynuoges arba razinas. Geriame ąžuolo žievės nuovirą. Sukatžolės (пустырник - rus.) arbata stiprina širdį bei žemina kraujospūdį.

          Nuo vidurių užkietėjimo: slyvos, abrikosai, kiviai, kefyras, grietinė, sviestas, žalios lapinės daržovės.

          Nuo viduriavimo: Viduriavimas gripo metu ar apsinuodijus - tai natūralus organizmo apsivalymas nuo toksinų, tad venkite Imodiumo, nes bet koks toksinų sulaikymas organizme tik sulėtins pasveikimo procesą. Imodiumas tinka atvejams, kai ištinka laikinas viduriavimas dėl nervų, nelabai šviežio suvartoto maisto arba persivalgius slyvų ar kitų liuosinančių ingredientų, ir tą pačią dieną reikia dalyvauti labai svarbiame dalykiniame susitikime ar egzamine. Visais kitais atvejais geriau leisti žarnynui išsivalyti. Virinto vandens ar ramunėlių arbatos švirkštynės (klizmos - tautiškai) labai padeda pagreitinti žarnyno apsivalymą ir sušvelnina deginimo pojūtį. Taip pat padeda vaikški cinko kremukai išeinamąjai angai apsaugoti. Nuo ilgiau užtrukusio viduriavimo geriamas granatų žievelių (tik raudonos dalies) nuoviras, trauklapio (gysločio) arbata, jonažolių arbata, valgomos gervuogės, virti ryžiai, mėlynės - visuose jų pavidaluose: džiovintos, mėlynių kompotas, kisielius, mėlynės šviežios arba iš kompoto ant ryžių košės,

          Vėmimas: Po vėmimo 30 min. nepatartina nieko gerti, tik vandeniu skalauti burną - bet koks rijimas sukels traukulius ir pakartotiną vėmimą. Jeigu vėmimas pageidaujamas, siekiant atsikratyti skrandžio turinio, - jį sukelti padės toks gėrimas: 2 arb. š. druskos ištirpinta 1 stiklinėje vandens. Vėmimą sukelti padeda dviem pirštais pakutenus gerklės gilumą, ten kur baigiasi liežuvis. Jeigu kas bijo nagais sudraskyti ploną gerklės sienelę (pvz. mažam vaikui suvalgius nuodingą daiktą reik staigiai ištuštinti pilvą), tai vėmimui sukelti tinka supintos plaukų kasos galas - lyg ilgų šerių teptukas (tai senų senoviškiausias būdas). Vėmimo metu patartina pagelbėti ligoniui, prilaikyti jo galvą, pečius, nes spazmų metu žmogus gali prarasti lygsvarą, susižeisti galvą, nukristi. Po vėmimo 30 min. patartina tik vandeniu skalauti burnos ertmę. Po to galima čiulpti mažus ledukus. Praėjus 2 val. po paskutinio vėmimo būtina pradėti atstatinėti organizmo skysčius ir prarastus mineralus. Ligoniui tiekiame gėrimus, kuriuose yra natrio, chlorido, kalio junginiai (jie vaistinėse vadinami elektrolitais) ir gliukozė, pvz. tai gali būti sūrus mineralinis vanduo (Vytautas ir Birutė - patys geriausi), vynuogių ar razinų ir imbiero kompotas, vandeniu skiestos pirktinės vynuogių sultys, virtos mėsos sultinys.

          Žarnyno mikroflorą atstato: visos žalios lapinės daržovės, žalieji kokteiliai, kefyras, jogurtas.

          Nuo spalinukių: nukerpame labai trumpai nagus, kiekvienąkart pasinaudojus išviete rankas ir nagus plauname muilu, specialiu šepečiu (mažiems vaikams turi rankas plauti suaugęs). Nakčiai padarome tokius sumušinius: ant juodos duonos tepame sviesto, dosniai barstome šviežio česnako gabaliukų, galima šiek tiek pasūdyti; užsigeriame nevirintu pienu. Vaikams, jeigu labai niežti užpakaliukas, išeinamąją angą tepame taukais, vaikišku tepaliuku su cinku arba Aquaphor. Kelnaites keičiame kasdien; patalynę, rankšluosčius ir apatinius rūbus skalbiame karštame vandenyje, džioviname karštame džiovintuve arba lyginame lygintuvu. Šiaip spalinukės žarnyne padeda atsikratyti daugelio chroniškų ligų: astmos, alergijų ir visos eilės imuninių susirgimų, tad gali būti nevisada pageidajama jų visiškai atsikratyti, o tik sumažinti jų kiekį organizme. Dr nuo spalinukių padeda citrinų sėklų nuoviras arba citrinmedžio lapų arbata. Jeigu neturite daug citrinų, tai tisiog kramtykite ir rykite jų sėklas.

          Nuo kitų organizmo parazitų (pagal Dr. H. Clark): juodasis riešutmedis (Juglans nigra), pelynas (Artemisia absinthium) ir prieskoniniai gvazdikėliai (Eugenia caryophyllata). Šie trys preparatai, naudojant juos kartu, žudo iki 100 rūšių žmogaus organuose gyvenančių parazitų. Daktarė Hulda Clark pataria profilaktiškai vartoti šį vaistažolių mišinį bent kartą per mėnesį, jeigu žmogus valgo mėsą ir žuvį. Jeigu žmogus gyvena kartu su į lauką išeinančiais gyvūnais (pvz. katė, šuo) -  vaistažolių mišinį vartoti kas savaitę.

          Kartusis pelynas (полынь горькая - rus. artemisia absinthium - lot.) vaistas nuo daugelio parazitų, tačiau tai toksiškas augalas, nėštumo metu sukelia persileidimą.
          Anonų sėklos - labai veiksmingas vaistas. Geriamas maltų anonų sėklų nuoviras, jis žudo kirmeles ir keknsmingas amebas, o nuoviru plaunant galvą - žudomos utelės. Šis vaistas tinka suaugusiems - 4 sėklos į dieną; vaikams, vyresniems nei 6 metai - po 2 sėklas į dieną; gyvūnams, priklausomai nuo svorio: katinui - 1 sėklą susmulkinti ir įmaišyti į maistą, suaugusiam vilkšuniui galima duoti 6-8 sėklas į dieną.
          Moliūgų sėklos ir papajų sėklos - labai geri vaistai ir profilaktinės priemonės nuo parazitų. Papajos sėklų galima įmaišti į ryte geraimą glotnutį (smoothie-angl.). Čia yra geras šaltinis: http://superfoodprofiles.com/papaya-seeds-parasites

          Nuo mažakraujystės (anemija arba geležies trūkumas): tamsios vynuogės, žemuogės, visos tamsiai žalios lapinės daržovės, džiovintos slyvos, abrikosai, tamsios razinos, granatai, raudonas vynas, žolėdžių (jautiena, aviena) mėsa ir kepenėlės. Vitaminas B-6 (pyridoksinas) vaidina lemiamą vaidmenį hemoglobino ląstelių susidaryme. Jo yra žuvienoje, mėsoje, visose lapinėse ir šakninėse daržovėse, Vitamino B vartojimas tabletėse dažnam sukelia alergines reakcijas, todėl žymiai saugiau valgyti šiuo vitaminu natūraliai turtingą maistą.

          Nuo skausmo: liepžiedžių arbata, ledas maišiuke, valerijonas, kodeinas (Codeine) - jo negalima vartoti kartu su alkoholiu. Mėtų arbata padeda galvos skausmui malšinti.

          Nuo temperatūros: liepžiedžių arbata, ledas maišiuke, vėsus dušas kūnui arba šluostyti kūną šaltame vandenyje sudrėkintu rankšluosčiu, gerti šalto vandens, kramtyti ledukus. Anonų grupės vaisiai - juos valgant mušama aukšta temperatūra kaip ir vartojant aspiriną.

          Imunitetui stiprinti: greipfrutai, aitriosios paprikos / čilės, erškėtuogės, vitaminas C, ežiuolė (Echinacea - lot.).

          Palaiko jėgas, padeda nuo išsekimo: aviečių lapų arbata, avietės, šokoladas, vitaminas D.

          Nuo inkstų ir šlapimo takų ligų: meškauogių arbata, valgyti spanguoles šviežias, džiovintas, gerti spanguolių sultis, kompotus, kisielių. Sėdėti dubenyje nuoviro iš medetkų, spanguolių lapelių, rudų svogūno lupenų.

          Kai tinsta kojos ir rankos: naudojamos šlapimą varančios arbatos, į kurių sudėtį ieina dilgėlių lapai, raudonasis dobilas.

          Tirpina inkstų akmenis: valgyti citrinas, arbūzus, žemuoges.

          Gamtiniai antibiotikai: ciberžolė (turmeric - angl.), česnakas, imbieras, krienai, pipirai, čilės, koriandras (kalendra), kuminas, cinamonas, gvazdikėliai, kardamonas, anyžiai, pankolis, kmynai, muškatas, garstyčios, mairūnas, rozmarinas, raudonėlis, peletrūnas, bazilikas, šalavijas, petražolė, krapai, mėta, bazilikas, lauro lapai, vasabi.

          Nuo nervingumo ir nemigos: mėtų arbata, jonažolės, valerijonas, čiobreliai, aguonos, melisa. Melisa kartu valerijonu veikia migdomai. Nervus gerai gydo vitaminas B-12, t.y. kobalaminas. Geri jo šaltiniai yra ikrai, žolėdžių mėsa (aviena, jautiena, antiena, žąsiena),jautienos kepenėlės, žuvis, krabai ir krevetės, kiaušiniai, sūris, alus.

          Nuo aukšto kraujospūdžio: aronijos uogos (Chockeberry-angl., aronia aelanocarpa -lot.),  sukatžolė (пустырник - rus.), melisa, medetkosPaprastasis amalas (viscum album - lot.) - naudojami tik lapeliai, ruošiama jų arbata. Dar padeda ryte 1 Valg. Š. tikro prancūziško konjako, brendis netinka. Nevartoti raudonėlio.

          Nuo sezoninės alergijos: ruošiamas toksužpilas: pienių lapai + erškėtuogės + širdažolė + jonažolė + asiūklis + kukurūzų šilkas (visų žolių po 1 valg. Š, tik asiūklio 1 arb. š.). Gerti triskart kasdien po 60 ml, 30 min. prieš valgį. Pavasario alergijos metu: prisiskinti pienių lapų, sumalti, išspausti sultis, praskiesti perpus vandeniu, gerti kasdien po 3 valg. Š. Dar nuo alergijos labai padeda dilgėlių lapai - valgyti juos sriubose, sulamdytus lapelius naudoti salotose, džiovintus lapelius plikyti arbatose. Jeigu alergija nestipri, tai jos simptomus gali palenkvinti išgėrus šviežiai plikytos kavos puodelis. Ryte tik prabudus išgerta 1stiklinė tyro vandens su keliais citrinų sulčių lašais irgi palengvina alergijos simptomus.

          Nuo ekzemos: maudantis nenaudoti muilų, į šilto vandens vonią pripilti 100-200 g į miltus sumaltų avižinių dribsnių, gulint vandenyje dribsniais masažuoti pažeistas odos vietas. Ekzemos pažeistai odai gyti padeda kremai su cinku, avižų koloidais, ultravioleto spinduliai. Dar padeda maudymasis į vandens vonią įlašinus šaltalnkių ar rožių aliejaus, pastarasis labai brangus. Rūbus, patalynes ir rankšluosčius skalbti švelniais skalbikliais, skalauti dvigubai, nenaudoti jokių minkštiklių ir kvapų. Priemonės, skirtos rūbų skalbimui vos šiltame arba šaltame vandenyje, savo sudėtyje turi enzimų, kurie labai kenkia ekzemos pažeistai odai. Pirkite tik karštam vandeniui skirtas skalbimo priemones, Švelniems rūbamas tas priemones galima pirmiausia ištirpinti karšto vandens dubenėlyje ir ataušinus supilti į skalbinius.

          Odos nudegimams: svogūno membranos. Nudegimai greičiau gija, kai žaizda yra švari, sausa ir atvira orui. Šlapiuojančią nudegimo vietą padengiame svogūno membrana (išardžius svogūno galvą, tarp sluoksnių nulupama permatoma plėvelė), virš jos trumpam uždedame gerai nuplautą, nusausintą ir suglamžytą trauklapį (gysločio lapą). Kai trauklapis nuo kūno šilumos įkaista, jį būtina pakeisti. Svogūne tarp sluoksnių yra dvi membranos - viena storesnė - ji geriau tinka karščiuojančiai žaizdai, o ta plonytė sunkiau atskiriama membrana - tinka gijimo pabaigai, joje labiau sukencentruoti gajumo elementai. Dar skaičiau, jog nudegimams gyti padeda plakti kiaušinio baltymai - tai mano dar neišbandytas būdas.

          Varikozinės venos: geriausiai venas stiprina vyšnios, kuo tamsesnės ir kartesnės - tuo geriau, vyšnių sultys. Patartina dažnai valgyti produktus, turtingus organiais junginiais kalcio, fosforo ir vitamino C, t.y. visos tamsiai žalios lapinės daržovės, žuvis, citrusai... Įtraukti į savo kasdieninį meniu: mėlynes, rėžiuką (watercress-angl.), avokadą, rozmariną, imbierą, burokėlius, šparagus, grikius.

          Kaulų retėjimas, kalcio nepriteklius: kalcis yra metalas, tad sveikiausia vartoti jo organinius junginius. Organinio kalcio junginių yra apstu visose tamsiai žaliose daržovėse, vaisiuose, kur yra kauliukas (vyšnios, slyvos, abrikosai, persikai...) Pieno produktuose yra kalcio junginių, tačiau yra atlikti tyrimai, kurie įrodo, jog virškinant pieno produktus, iš organizmo su šlapimu pasišalina padidinti kiekiai kalcio fosfato, t.y. prarandamas gyvybingas kalcis ir fosforas. Geri kalcio šaltiniai yra šie: baltos pupelės, žirniai, laukinė žuvis ir jos kaulai, apelsinai, figos, migdolai, sezamo sėklos, avižos. Mažinti kavos suvartojimą, jeigu mėgstate kavą, tai būtinai prieš kavą išgerkite stiklinę vandens.

          Vitamino D nepriteklius: mano vienas dėdė (vardo neminėsiu) yra medicinos mokslų akademikas, daugelio knygų ir periodinių leidinių autorius (čia neužteks vietos jo pasiekimams aprašyti). Jo žodžiais tariant: "šiandienos išsivysčiusių visuomenių daugelio ligų priežastis - chroniškas vitamino D trūkumas". Prieš šimtmetį žmogus dirbo lauko darbus, atliko kasdieninius veiksmus lauko šviesoje beveik kasdein, bet kokiu oru. Be to, mėsai naudojami gyvūnai augo saulės šviesoje, mėsa, pienas, sviestas, grietinė, žuviena - viskas buvo turtinga vitamino D. Šiandien mūsų gyvūnai auga tvartuose, baseinuose, narvuose - šie produktai neturi vitamino D. Žmogaus odą saulė tiesiogiai apšviečia tik retkarčiais, mes visi esame vitamino D "deficitikai", iš ko kyla depresijos, nemigos, chroniškas nuovargis, nervingumas, sąnarių skausmai, imuniteto sutrikimai, diabetas ir aibė kitų ligų. Vaikams pradedant jau nuo pirmų metų amžiaus daktarai rekomenduoja varoti papildomai vitamino D kasdien po 600 IU (15 mcg), o nuo 10-12 metų jau po 1000 IU (25 mcg). Geriausiai tinka nusipirkti vaistinėje vitamino D - skysto geltono aliejuko pripidytas kapsules, jos veiksmingiausios. Jeigu yra galimybė - valgykite laukinę žuvį, ypač riebią jos dalį - odą ir poodinį sluoksnį, ikrus. Geri vitamino D šaltiniai yra lauke ganomų karvių sviestas, lauke lakstančių vištų kiaušinių tryniai, austrės, krevetės.

          Nuo cukraligės (2 tipo diabeto): valgyti įvairių rūšių grybus. Diabetikams patartina maistui kasdeina vartoti šiuos produktus: ciberžolė dar vadinama kurkuma (turmeric - angl.), cinamonas, ožragė (fenugreek -angl.), tamsi kakava (be cukraus), kava, tamsių vynuogių žievelės, tamsiai raudonas vynas, mėlynės ir šilauogės, braškės, žemuogės ir spanguolės, vyšnios ir trešnės, migdolai ir graikiniai riešutai, grikiai, visų rūrių pupelės, jūržolės (wakame - angl.), žalia ir juoda arbata.

          Nuo vėžio: anonų grupės vaisiai, vienas suvalgytas vaisius žudo vėžio ląsteles kaip vienas chemoterapijos seansas, tačiau nuo vaisiaus nėra jokių kenksmingų efektų.

          Vaistažolės, kurias patartina turėti:

          Medetkos (Calendula): žiedlapiai tinka žaizdų gijimui pagreitinti, medetkų arbata veikia priešuždegimiškai: burnos ertmei, žarnynui, šlapimo takams.

          Jonažolės (St. John's Wort - angl.) - nuo depresijos, nervingumo, nemigos, viduriavimo, žarnyno uždegimų.

          Katės nagai (cat's claw, uña de gato, Uncaria tomentosa, Uncaria guianensis): vakarų europiečių naujas atradimas, nuo senų laikų žinomas Inkos tautų vaista. Padeda nuo žarnyno infekcijų, herpio, gerina imunitetą ir inkstų veiklą.

          Trauklapis (plačialapis gyslotis) - stebuklingas augalas, kuris auga Lietuvoje beveik visur. Nuoviras padeda nuo kosulio, uždegimų, viduriavimų, hipertonijos (padidinto kraujo spaudimo), trauklapio arbata plaunamos žaizdos greičiau gija. Žaizdoms ir sumušimams gydyti naudojamas švarus trauklapio lapas, gerai nuplautas, nusausintas, suglamžytas iki kol išsiskiria sultys.

          Garšva (Aegopodium podagraria - lot.) - antras stebuklas, augantis Lietuvoje beveik visur nuo gegužės iki spalio mėnesio. Nepaprastas vaistas nuo sąnarių ligų, podagros, kepenų apsivalymui, padeda atsigauti pažeistoms ląstelėms, gerina inkstų ir kvėpavimo sistemos būklę, yra puikus gyvybingumui reikalingų vitaminų, mineralų ir ląstelienos šaltinis. Aš patariu garšvą vartoti jos sezono metu kasdien, su šviežiom obuolių sultim - tam reikalinga lėtaieigė sulčiaspaudė. Jeigu turite nuosavą žemės lopinėlį, neravėkite pienių, garšvos, trauklapio, dobilo, dilgėlių, o visas šias "geražoles" nuolat vartokite su sultimis arba pesto. Jeigu neturite nuosavo žemės lopinėlio, tai šiuos augalus galite rasti prie upelio, paežerėje; neskinkite parkuose, kur vedžiojami šunys, prie kelio, prie statybos objekto.


          Alijošius tropikuose
          Alijošius (Aloe Vera Barbadensis Miller - pati geriausia rūšis) - dar vienas stebuklas, vitaminų ir žmogui reikalingų aminorūgščių "bomba", auganti namų vazonėliuose. Perplėšto alijošiaus lapelio sultimis gydomos žaizdos, sloga (lašinama į nosį), o su medum sumaišius, nors ir bjaurus skonis, gydoma gerklė peršalus. Alijošius mažina blogo cholesterolio kiekį kraujyje. Alijošius, apdirbtas termiškai arba paveiktas cheminių medžiagų, praranda savo gydomasias savybes, todėl jo niekad neverdame, o pirktiniai kremai ir kiti alijošiaus gaminiai - greičiausiai bus neveiksmingi.
          Yra nuomonė, jog prieš vartojant, alijošiaus nuplėštą lapelį reikia palaikyti šaldytuve bent parą-dvi. Sakoma, jog tada alijošiaus gydomasis poveikis veiksmingesnis, sultys mažiau gleivingos.

          Mano vaikai vasaros atostogų metu labai noriai dalyvauja vaistažolių rinkime ir džiovinime. Dar man labai padeda draugės, su kuriomis mainomės ne tik vaistažolių receptais, bet ir pačių užaugintomis ar surinktomis žolelėmis: dedame savo liepžiedžius, mėtas, melisą, miško čiobrelius ir t.t. į medvilninius mažų pagalvių užvalkalėlius ir kasmet vis iškeliauja arba grįžta tie patys užvalkaliukai iš vienų namų į kitus.


          Jei ligos simptomai po 2 dienų savarankiško gydymosi negerėja, karščiavimas tęsiasi ilgiau 4 dienų arba atsiranda ligos komplikacijos, būtinai kreipkitės pas gydytoją!



          P.S. Pasidalinkite patirtimi: kokios jūsų šeimoje visada po ranka esančios gamtinės gydymo priemonės?

          Šaltiniai: dr. H. Clark, mano močiutė Valentina - Sibiro žolininkė, senelis Tadas - pediatras ir LOR chirurgas, draugė Skaidra - Lietuvos žolininkė, patirtis auginant vaikus, gyvenimas...

          Naudingos nuorodos: 

          Žolinių arbatų receptai ir jų poveikis: http://lmedicina.dnp.lt/arbatos_receptai.htm
          Lietuvos vaistiniai augalai ir receptai: http://www.zolininkas.lt/ 
          Vaistinių augalų informacija: http://www.e-vaistine.lt/vaistazoles/vaistiniai-augalai
          Britų informacinis vaistažolių puslapis ir parduotuvė: http://www.lionheartherbs.com/herbs-a-z/  
          Eterinių aliejų informacinis FB grupsas "AromatinesDiskusijos": https://www.facebook.com/groups/369361776470712/

          2012-01-16

          Balta mišrainė

          Balta mišrainė per mūsų Velykas.
          Liaudyje žinoma "Balta mišranė" kartais valgyklų ir kavinių valgiaraščiuose dar vadinama "Lietuviškomis salotomis". Kiek žinau, šis patiekalas paplito Lietuvoje sovietmečiu. Panašias mišraines gamina ir lietuvių kaimyninės tautos.

          Lenkai, pvz., šią mišrainę vadina "Salatka Jarzynowa", joje dominuoja morkos, o vietoje virtų bulvių naudojami 3-4 min. virti pastarnokai. Žirnelius lenkiškame recepte kartais pakeičia konservuoti kukurūzai. Dar lenkai dažnai naudoja obuolį savo receptuose. Padažui naudojamas majonezas ir garstyčių šaukštelis arba acto šaukštas - ši mišrainė rūgštesnė, lyginant su lietuviška.

          Rusų ir baltarusių receptuose "Салат Оливье" dominuoja virtos bulvės, arba jos pakeičiamos virtais ryžiais. Rusų mišrainėje būtinai yra smulkiai supjaustytos mėsos, kaip jautiena, vištiena arba virta tešmeninė dešra ("Daktariška" arba "Pieniška"). Padažui naudojamas vien majonezas, svogūnas - būtinai baltas ropinis. Kartais vietoj mėsos mišrainė barstoma raudonaisiais lašišų ikrais.

          Rusiška balta mišrainė su ryžiais ir puošta ikrais.
          Lietuviai "Baltoje mišrainėje" proporcingai vienodai naudoja virtų morkų ir bulvių. Kiti ingredientai naudojami šiek tiek mažesniais kiekiais. Būtinai naudojami virti kiaušiniai. Lietuvės šeimininkės mėgsta pagardinti patiekalą šviežiais žalumynais: petražolėm, krapais, laiškiniu česnaku ir pan. Padažui naudojamas perpus sumaišyti majonezas ir grietinė.

          Yra keletas taisyklių, kurių prisilaikant, pagaminama ideali mišrainė, nesvarbu pagal kokias tradicijas:
          • Bulvės ir morkos, verdamos su lupenomis, atskiruose puoduose. Svarbu prieš verdant jas gerai nuplauti. Nešvariai verdamos daržovės bus karčios.
          • Svarbu daržovių nepervirti, pjaustant jos turi likti kietos, nesubyrėti.
          • Daržovėms išvrus, vanduo išliejamas ir jos aušnamos atvirame puode, sausai. Vandenyje ataušintos daržovės bus pažliugusios.
          • Jeigu mišrainė, pridėjus padažo, liko sausa - klaidinga naudoti daugiau majonezo. Geriau tinka mišrainę aplieti 1-2 Valg. Š. marinato arba raugo iš agurkų stiklainiuko.
          • Naudojant padažui vien majonezą, pagaminama lipnesnė mišrainė, kuri pusapvaliuose dubenėliuose suformuojama į rutulius ir pateikiama porcijomis.
          • Obuolys, supjaustytas 5 mm kubeliais, padės mišrainės sultingumui ir sušvelnins skonį.
          • Pagal sezoną receptas gali būti keičiamas: 
                 - baltą ropinį svogūną galima pakeisti žaliais svogūno laiškais,
                 - vietoj marinuotų ar raugintų agurkų gali būt naudojami švieži agurkai,
                 - dalį bulvių recepte galima pakeisti trumpai apvirtais pastarnokais,
                 - konservuotus žirnelius galima keisti šviežiais arba šaldytais, juos apvirus 2-3 min. lengvai pasūdytame vandenyje.

          Ruošdama "Baltą mišrainę" Velykų stalui, aš paprastai naudoju žalius laiškinius svogūnus, šviežią "Anglišką" (ilgas besėkilis) agurką arba turkiškus "Kirbi" (trumpi besėkliai) agurkėlius ir šviežias petražoles. Tokia mišrainytė pavasariškesnė, gaivesnė ir spalvingesnė. Pasileidusios šviežio agurko sultys padažui suteikia lengvumo. Su šviežiomis daržovėmis pagamintai mišrainei skoniams persisunkti užtenka vienos valandos.

          Visada gaminu mišrainę iš dvigubo recepto kiekio.
          Produktai:
          • 3 didelės bulvės (400 g)
          • 4-5 didelės morkos (300-400 g)
          • 1 indelis (420 g) žaliųjų žirnelių
          • 3 vnt. kiaušiniai
          • 4-6 vnt. marinuoti agurkėliai
          • 1/2 saldaus svogūno (saldūs būna dideli, šviesiai rudų lukštų svogūnai)
          • 1/2 stiklinės majonezo ir grietinės mišinio
          • 1/2 arb. š. druskos
          • 1/4 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
          • kuokštelis petražolių arba krapų - nebūtinai
          Paruošimas:
          1. Bulves nuplauname ir verdame su lupenomis 20 min.* Morkas nuplauname ir verdame su lupenomis apie 13 min.* Išvirusias daržoves ataušiname sausai, t.y. išpilame visą vandenį ir paliekame aušti atvirame inde, kad laisvai garuotų.
          2. Kiaušinius verdame 9 min.* Perliejame šaltu vandeniu, galima pridedėti ledukų - atauš greičiau.
          3. Virtas daržoves nulupame, kiaušinius ir svogūną išlukštename. Supjaustome bulvės, morkas, svogūną, agurkus ir kiaušinius 5 mm kubeliais. Žirnelius gerai nuvarviname.
          4. Visus mišrainės produktus, prieskonius ir majonezą dubenyje išmaišome ir paliekame šaltai 2-12 val.
          * - virimo laikas pradedamas skaičiuoti nuo skysčio užvirimo (burbuliavimo) pradžios.



          P.S. Aš visad ruošiu "Baltą mišrainę" iš dvigubo ingredientų kiekio: juk nevirsi pusiau tuščio puodo daržovių. Be to, mano šeimoje šios mišrainės "niekad nebūna perdaug", o be jos, mano vyro žodžiais tariant: "jokia šventė - ne šventė".

          Balta mišrainė per mūsų Kalėdas - papuošta didele spanguole.

          2012-01-15

          Obuoliniai putėsiai


          Savo 11 metų motinystės stažu įsitikinau, jog vaikai nuo prigimties yra žaliavalgiai, o mes, suaugę, juos tik kankiname virtomis daržovėmis bei troškiniais. Maža to, vaikai mėgsta vaisius ir daržoves ne mišiniuose, bet atskirai, natūraliame jų pavidale - tuo paaiškinama kai kurių vaikų salotų ir mišrainių "baimė". Maniškiai įpratę kasdien užkandžiauti šviežiomis daržovėmis ir vaisiais, o aš džiaugiuosi, jog man nieko čia daug ruošti nereikia: tik nuplaunu ir supjaustau kąsnio dydžio gabalėliais.
          Pirmoji  6-8 mėnesių kūdikio tyrelė gali būti tarkuotas obuoliukas arba putėsiai (jei turite rankinį blenderį). Braškes galima duoti nuo 18 mėn. amžiaus, mažiems vaikams iki 2 metų patartina pašalinti barškių sėklas, t.y. jas apskusti, mat braškių sėklos turi mikro kabliukus, kurie dirgina skrandžio ir žarnyno sieneles.
          Šiuos putėsius savo motinystės karjeros pradžioje ruošdavau beveik kasdien, o dabar jų tik kartais prireikia, dažniausiai kai "naktiniai vaiduokliai" pradeda varstyti šaldytuvo duris.
          Yra gera sveikuoliška taisyklė: jei naktį norisi kažko skanaus ir saldaus, reik užvalgyt vaisių. Juk tai organizmo vitaminų poreikio šauksmas. Sumuštiniai ir uogienės jį patenkina, suvartoti dideliais kiekiais, o vienas obuolys, bananas, kriaušė ir pan. - yra būtent tai, ko prašo naktinis skrandis.
          Obuoliniai putėsiai greit ruduoja. Ruduojančio obuolio sudėtyje sumažėja maistingumo ir vitaminų kiekis, tačiau padidėja obuolio toksinus iš organizmo šalinančios savybės. Jeigu nepatinka rudi putėsiai, naudokite sykiu braškes, avietes ar kitas uogas, arba įlašinkite citrinų sulčių.
          Paruošimui reikia turėti rankinį blenderį, stiklinę, į kurią iki dugno tilptų blenderio galas. Išeiga 1 porcija. Paruošimo trukmė 3 min.
          Produktai:

          • 1 obuolys, geriau sultingas ir  saldus
          • 3-4 braškės - nebūtinai

          Paruošimas:

          1. Obuolį nuskutame, supjaustome ketvirčiais ir pašaliname sėklalizdžius.
          2. Vaisius sudedame į stiklinę. Plakame rankiniu blenderiu, stipriai spaudžiant jį žemyn į stiklinės dugną. Pasiekus dugną toliau plakame judindami blenderį aukštyn ir žemyn, kol neliks gumuliukų ir visa masė pavirs putomis.
          3. Pateikiame ir suvartojame tuojau pat. Skanaus!