"Thai" agurkų salotos su imbieru |
Tokius panašius agurkus tiekia mano mėgstamiausias Tailando virtuvės restoranas. Nežinau, ar tai autentiškas Tailando valgis, kadangi visi patiekalai šiame restorane yra "Fjužn" stiliaus. "Fjužn" (fusion cuisine - angl.) - tai kulinarija, kurioje susipynė keleto tautų tradicijos, kurioje desertai-sriubos-padažai-antrieji patiekalai - viskas ruošiama tarpusavio sąmyšyje, atrandant naujus skonio ir maisto grožio atspalvius. Mano recepte galima keisti produktus, galima naudoti ne visus produktus ("nebūtinai" pažymėtų produktų galima išvis nenaudoti), galima pasirinkti prieskonius. Nekintama lieka tik esmė - agurkai ir saldžiai rūgštus padažas.
Šios salotos tinka prie Azijos virtuvės patiekalų, prie žuvies, šiaip labai malonus gaivus užkandis, ypač karštą vasaros dieną.
Receptui tinka "Angliški" agurkai - šiltnamiuose auginami ilgi salstelėjusio skonio agurkai, jie dar vadinami "besėkliais" - tačiau sėklos yra, bet jos visiškai minkštos ir smulkutės. Dar tinka "Kirby" agurkai, arba į juos panašūs išvaizda ir skoniu Lietuvoje populiarūs "Rodničiok" agurkai. Pasirinkite skanius, nekarčius agurkus, kurių odelė švelni, sėklos labai minkštos.
Labai rekomenduoju išbandyti šį receptą su braškėmis. Pasirinite kietas uogas, jos gali būti nevisai prinokusios, nesaldžios. Supjaustykite braškes šiaudeliais ir įmaišykite į šias salotas - vaizdas ir skonis nuostabus.
Išeiga 4 porcijos.
Produktai salotoms:
- 500 g agurkų
- 1 vnt. saldus svogūnas / arba "Vidalia" svogūnas (čia netinka aitrūs svogūnai) / arba 2-3 vnt. mėlynųjų šalotų
- 1 vnt. nedidelė raugonoji paprika / arba 8 vnt. braškės / arba 2-5 vnt. šviežių ar marinuotų čilių, kaip pvz. "Thai Bird's Eye"
- 1/3 stiklinės (sauja) kepintų žemės riešutų / arba anakardžių / arba 1 Valg. Š. sezamo sėklų
- 1/2 Valg. Š. šviežio imbiero tarkių / arba susmulkinto marinuoto imbiero
- 1/3 stiklinės (1 sauja) susmulkintų šviežių mėtų /arba kalendros lapelių / arba "Thai" baziliko
- 1/4 stiklinės (4 Valg. Š.) balto cukraus / arba geltonų "Tkemali" slyvų uogienės skystymo
- 1/4 stiklinės (4 Valg. Š.) ryžių acto / arba balto vyno acto / tinka baltas balzamikas / arba citrinų sultys
- 1/2 arb. š. druskos
- Agurkus supjaustome 4-5 mm storio griežinėliais. Svogūną supjaustome griežinėliais arba žiuljenuojame trumpais šiaudeliais. Papriką, čilę arba braškes (priklausomai ką pasirinkome), supjausome smulkiais kubeliais arba griežinėliais.
- Nedideliame puodelyje išmaišome padažo ingredientus. Mišinį užviriname, jeigu naudojame cukrų - jis turi visiškai ištirpti padaže. Padažą atvėsiname iki kambario temperatūros (aš puodą su padažu įstatau į didesnį pudą pripildytą vandens su ledukais - padažas atvėsta per 3 min.) Gautas padažas turi būti gana tirštas, lyg skystas kisielius, bet nesikristalizuoti.
- Visus ingredientus sumaišome dubenyje, jeigu nenaudojame čilių, tai patartina salotas legvai apšlakstyti čilių marinatu. Palaikome salotas šaldytuve 10-30 min., tiekiame į stalą.
Žaibiškai atvėsinamas tik užvirintas salotų padažas. |
"Thai" agurkų salotos su čilėmis. |
Išeiga: 4 porcijos. |