Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2013-01-04

Silkė su karamelizuotais svogūnais


Recepto idėjos šaltinis čia. Pakoregavau produktų kiekius ir ruošimą pritaikiau šiuolaikiniams standartams, t.y. karamelizavau svogūnus be vandens, kad jie neprarastų savo formos, o tai labai sutaupė laiką.

Skonis - pasaka. Kas mėgsta silkę, išsiugdys priklausomybę šiam receptui, o kas nemėgsta - tai vistiek siūlau paragauti, nes bus realus šansas pakeisti savo nuomonę.

Pagal receptą paruošta silkė telpa į 30 cm ilgio lėkštę. Manau, jog 8-12 asmenų Kūčių stalui, tarpe tuzino patiekalų, šio kiekio pilnai užtenka; juk nenorime, kad visi pultų vieną skanų patiekalą ir neprisiliestų prie kitų vienuolikos.

Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę su dangčiu, pjaustymo mandoliną arba aštrų peilį.

Produktai:
  • 300 g silkių filė (gali būti sūdyta, marinuota arba ruošta aliejuje)
  • 2 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 350 g svogūnų (3-4 svogūnų galvos)
  • 1 vnt. lauro lapas, susmulkintas
  • 1 Valg. Š. cukraus
  • 4-6 vnt. džiovintų slyvų, be kauliukų
  • 1 Valg. Š. pomidorų pastos
Paruošimas:
  1. Svogūnus pirma pjauname pusiau, o toliau smulkiname labai plonais ruoželiais (aš naudojau mandoliną). Džiovintas slyvas peiliu supjaustome į 1 cm kubelius.
  2. Keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų, beriame supjaustytus svogūnus, susmulkintą lauro lapelį, pabarstome cukrumi ir, karts nuo karto pamaišant, kepiname apie 15 min. Reik prižiūrėti, kad svogūnai nepradėtų juoduoti - jeigu dalis svogūnų pertamsi, tai sumažiname liepsną ir kepiname iki kol visi svogūnai bus tolygiai gražiai parudavę.
  3. Dabar svogūnuose praskiriame keptuvės centrą, jame maišant kepiname šaukštą pomidorų pastos, apie 1-2 min., - pomidorų padažas turi paruduoti, t.y. karamelizuotis.
  4. Pridedame supjaustytas slyvas, visą keptuvės turinį gerai išmaišome, uždengiame dangčiu ir, pakaitinus dar tik 1 min., nukeliame nuo liepsnos.
  5. Paliekame keptuvę su jos turiniu po dangčiu aušti kambario temperatūroje apie 2,5 val.
  6. Pailgoje lėkštelėje išdėliojame silkių filė gabaliukus, ant jų formuojame kauburėlį iš karamelizuotų svogūnų. Tiekiame į stalą.
Ši silkė buvo lengvai paskaninta cinamonu. 
P.S. Recepto autorė siūlo patiekalą šaldyti bent 1 val. šaldytuve, tačiau man skanesnė buvo šalta silkė po kambario temperatūros svogūnų troškiniu.

6 komentarai:

  1. Labai skaniai ir gražiai atrodo silkutė. Nors Kūčios tik praėjo, bet aš jos jau spėjau pasiilgti:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. nujaučiu, kad puiki silkutė. Mmmmh. Aš pati niekada šventėms silkės neruošiu, nes jas sutinkam arba pas tėvus arba pas uošvius - ir vieni, ir kiti silkėmis pasirūpina dar prieš mums atvykstant - bet gal kada pavyks Tavo receptą išbandyti ;)

    Ir tuo pačiu - su Naujais metais :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. oi kaip pasiilgau tokių švenčių, kai reik tik pasipuošti ir į svečius ateiti... Mano jau 3 dešimtmetis beveik visos šventės - tai "pasidaryk pats" variantas. Gyvendama su tėvais (iki 18 metų) gaudavau 50% visų virtuvės ruošos darbų, o nuo 19 metų gaunu viską pati ruošti. Na, turiu gerą vyrą - daržovių skutimo ir smulkinimo profesionalą, ir vaikai stalą jau sugeba padengti...
    Su šventėmis ir tave, Rūta! Šiandien 3 Karaliai, arba 12-oji Kalėdų diena, dar priklauso švęsti ir sveikinti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonimiškas11/18/2013

    jo taip

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiškas12/22/2017

    čia dar galite įdėti šiek tiek cinamono. Bus pasaka :)

    AtsakytiPanaikinti