Recepto idėjos šaltinis čia. Pakoregavau produktų kiekius ir ruošimą pritaikiau šiuolaikiniams standartams, t.y. karamelizavau svogūnus be vandens, kad jie neprarastų savo formos, o tai labai sutaupė laiką.
Skonis - pasaka. Kas mėgsta silkę, išsiugdys priklausomybę šiam receptui, o kas nemėgsta - tai vistiek siūlau paragauti, nes bus realus šansas pakeisti savo nuomonę.
Pagal receptą paruošta silkė telpa į 30 cm ilgio lėkštę. Manau, jog 8-12 asmenų Kūčių stalui, tarpe tuzino patiekalų, šio kiekio pilnai užtenka; juk nenorime, kad visi pultų vieną skanų patiekalą ir neprisiliestų prie kitų vienuolikos.
Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę su dangčiu, pjaustymo mandoliną arba aštrų peilį.
Produktai:
- 300 g silkių filė (gali būti sūdyta, marinuota arba ruošta aliejuje)
- 2 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
- 350 g svogūnų (3-4 svogūnų galvos)
- 1 vnt. lauro lapas, susmulkintas
- 1 Valg. Š. cukraus
- 4-6 vnt. džiovintų slyvų, be kauliukų
- 1 Valg. Š. pomidorų pastos
- Svogūnus pirma pjauname pusiau, o toliau smulkiname labai plonais ruoželiais (aš naudojau mandoliną). Džiovintas slyvas peiliu supjaustome į 1 cm kubelius.
- Keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų, beriame supjaustytus svogūnus, susmulkintą lauro lapelį, pabarstome cukrumi ir, karts nuo karto pamaišant, kepiname apie 15 min. Reik prižiūrėti, kad svogūnai nepradėtų juoduoti - jeigu dalis svogūnų pertamsi, tai sumažiname liepsną ir kepiname iki kol visi svogūnai bus tolygiai gražiai parudavę.
- Dabar svogūnuose praskiriame keptuvės centrą, jame maišant kepiname šaukštą pomidorų pastos, apie 1-2 min., - pomidorų padažas turi paruduoti, t.y. karamelizuotis.
- Pridedame supjaustytas slyvas, visą keptuvės turinį gerai išmaišome, uždengiame dangčiu ir, pakaitinus dar tik 1 min., nukeliame nuo liepsnos.
- Paliekame keptuvę su jos turiniu po dangčiu aušti kambario temperatūroje apie 2,5 val.
- Pailgoje lėkštelėje išdėliojame silkių filė gabaliukus, ant jų formuojame kauburėlį iš karamelizuotų svogūnų. Tiekiame į stalą.
Ši silkė buvo lengvai paskaninta cinamonu. |
P.S. Recepto autorė siūlo patiekalą šaldyti bent 1 val. šaldytuve, tačiau man skanesnė buvo šalta silkė po kambario temperatūros svogūnų troškiniu.
Labai skaniai ir gražiai atrodo silkutė. Nors Kūčios tik praėjo, bet aš jos jau spėjau pasiilgti:)
AtsakytiPanaikintinujaučiu, kad puiki silkutė. Mmmmh. Aš pati niekada šventėms silkės neruošiu, nes jas sutinkam arba pas tėvus arba pas uošvius - ir vieni, ir kiti silkėmis pasirūpina dar prieš mums atvykstant - bet gal kada pavyks Tavo receptą išbandyti ;)
AtsakytiPanaikintiIr tuo pačiu - su Naujais metais :)
oi kaip pasiilgau tokių švenčių, kai reik tik pasipuošti ir į svečius ateiti... Mano jau 3 dešimtmetis beveik visos šventės - tai "pasidaryk pats" variantas. Gyvendama su tėvais (iki 18 metų) gaudavau 50% visų virtuvės ruošos darbų, o nuo 19 metų gaunu viską pati ruošti. Na, turiu gerą vyrą - daržovių skutimo ir smulkinimo profesionalą, ir vaikai stalą jau sugeba padengti...
AtsakytiPanaikintiSu šventėmis ir tave, Rūta! Šiandien 3 Karaliai, arba 12-oji Kalėdų diena, dar priklauso švęsti ir sveikinti :)
megstu siuos svogunus
AtsakytiPanaikintijo taip
AtsakytiPanaikintičia dar galite įdėti šiek tiek cinamono. Bus pasaka :)
AtsakytiPanaikinti