Kai pirmąkart paragavau "Kani" mišrainės, buvau maloniai nustebinta jos švelnaus skonio, žaismingai spagečių pavidalu supjaustytais ingredientais, pasirinktų produktų paprastumu ir puikia tarpusavio darna. "Kani" mišrainėje ingredientai pakeičia savo individualų skonį ir sukuria naują, nepatirtą gaivumą. Man ši mišrainė buvo nuostabus atradimas; paragaukite, gal patiks ir jums. Mano vaikai ber balius renkasi vietas prie stalo arčiau šios mišrainės, o tai jau daug ką sako.
Šioje mišrainėje naudojamos
"Krabų lazdelės". Tai yra žuvies produktas, dažniausiai gaminamas iš šiaurinių jūrų menkės, saidos, Pietryčių Azijos vandenų baltojo karšio arba karoso. Žuvies mėsa malama ir verdama, pridėjus krakmolo, kiaušinio baltymo ir pagardų. Pagaminta masė vadinama
"surimi" - tai Japonijos tradicinės virtuvės patiekalas. Iš surimio masės paprastai gaminami kamuoliukai, kurie pasakninami įvairiais prieskoniais, padažais, sultiniu.
"Krabų lazdelių" gamyba prasidėjo 1973 metais ir šiandien jos tapo populiariausiu surimi patiekalu. Iš surimi masės suformuojami lakštai, kurie susukami į lazdeles ir nudažomi raudonais maistiniais dažais, siekiant imituoti krabo mėsos vaizdą. Geresnės kokybės krabų lazdelėse skoniui naudojamas natūralus krabų kiautų nuoviras, žemesnės kokybės produkte - dirbtiniai pagardai. Aš visada atskiriu juos pagal kainas, kai pasirenku dvigubai brangesnį produktą, tai dažniausiai ir skonis būna natūralesnis, mažiau jaučiasi krakmolas.
Skaniau mišrainėje naudoti virtų krabų mėsą. Tačiau daug laiko užima krabų mėsos išgvildenimas. Kartais aš naudoju konservuotą krabų mėsą
white crab meat - angl. Ji parduodama 170 g arba 300 g indeliuose. Kainuoja brangiai, bet dėl švenčių apsimoka paįvairinti stalą. Konservuose ar atskirtos iš kiautų virtų krabų mėsos neįmanoma suformuoti į juosteles. Tokiu atveju aš rekomenduoju formuoti mišrainę užkandžių lėkštelėse, žiedo formoje.
Kulinarinę žiedo formą galima nusipirkti specializuotose įrankių ir indš parduotuvėse, arba ją galima pasigaminti iš tuščio metalinio konservų indelio, arba plastmasinio indelio, nupjovus dugną.
"Kani" salotoms visi produktai pjaustomi 3 mm pločio ir maždaug 12 cm ilgio juostelėmis. Man kruopštus pjaustymas užtruko apie 15 min., o patiekalas susivalgė pergreitai. Savo mišrainę puošiu
karambolos arba citrinos griežinėliais.
Paruošimui reikia turėti patogų aštrų peiliuką, kulinarines žnyples - maišymui ir "sūkuriniam" pateikimui lėkštutėse. Išeiga: 8 mažos porcijos.
Produktai:
- 400-500 g virtų krabų mėsos arba 10 vnt. krabų lazdelių
- 4 agurkėliai arba 1 angliškas besėklis agurkas
- 100 g Japoniškų jūrų kopūstų "Wakame"; arba 6 saliero stiebai* - tik šviesūs iš gūžės vidaus
- 1 Valg. Š. masago ikrų - labai smulkučiai raudonieji ikriukai - nebūtinai
- 1 Valg. Š. panko džiuvesėlių - visiškai balti kvietinės duonos trupininiai džiuvesėliai - nebūtinai
- 1 Valg. Š. sezamo sėklų - nebūtinai
Padažui:
- ½ arb. š. druskos
- ½ arb. š. cukraus
- 1 arb. š. aštriųjų pipirų marinato arba jūsų mėgstamo čilės padažo
- 2 Valg. Š. švelnaus skonio majonezo
- 2 Valg. Š. citrinų sulčių arba ryžių acto
- ½ arb. š. paprikos miltelių - nebūtinai
- ½ arb. š. šviežio tarkuoto imbiero - nebūtinai
Paruošimas:
- Padažo ingredientus sumaišome puodelyje ir paliekame šaltai.
- Krabų mėsą išskaidome plonais ruoželiais. Jeigu naudojame krabų lazdeles, jas supjaustome išilgai plonomis juostelėmis.
- Jeigu agurkų žievelė kieta, ją nuskutame. Agurkus supjaustome 10-12 cm ilgio plonomis lyg spagečiai juostelėmis.
- Jūrų kopūstus "Wakame" supjaustome lapai plonomis ilgomis juostelėmis, kartais parduodami jau plonai supjautyti "Wakame". Jeigu naudojame salierus vietoj kopūstų, juos išvalome (žiūrėk kaip - žemiau) ir supjaustome išilgai plonyčiais lyg spagečiai ruoželiais.
- Visus ingredientus sumaišome dubenyje, apliejame paruoštu padažu, užbarstome masago ikriukų (arba panko džiuvesėlių / arba sezamo sėklų) ir sukamuoju judesiu žnyplėmis lengvai išmaišome. Pateikiame tuojau pat.
Skoniui ir spalvai paįvairinti pasirinkite vieną iš sekančių priedų:
(Viską pjaustome plonyčiais ilgais ruoželiais)
- 1 ananaso šerdis
- 2 morkos
- 1/4 žaliosios papajos, būtinai kietos
- 1/2 mango, būtinai kieto
- 1/2 poro
|
"Kani" mišrainė suformuota žiedo formoje. Čia naudoti parūkyti stintenės ikrai (мойва - rus.). |
Formuojant mišrainę žiedo formoje, ingredientus pjaustome kubeliais. Žiedą statome ant lygios pjaustymo lentutės. Formavimas pradedamas nuo ikrų, toliau - sluoksnis krabų mėsos sumaišytas su padažu (arba majonezu), agurkai ir jūrų kopūstai. Visas cilindro turinys lengvai sustangrinamas stiklinės dugnu, po to išspaudžiamas tiesiai į lėkštelę.
*Salierų stiebų valymas nuo plaušų
Išoriniai saliero stiebai yra tamsesnės spalvos, jie kartesni ir puikiai tinka sriuboms bei troškiniams. Saliero lapija tinka lapinėms salotoms, žuvies patiekalams. Mišrainėms naudojami tik šviesūs, vidiniai gūžės stiebai. Salierus ruošiame sekančiai:
- Nupjauname salieruose esančias jungtis - jos atrodo lyg sustingę sąnariukai.
- Pašaliname iš salierų plaušus:
- Pašaliname iš salierų plaušus:
- tarp peiliuko ašmenų ir nykščio užgnybiame saliero koto išorinės žievelės 2 mm, palengva lupame žemyn - turėtų lyg siūlai išsitraukti plaušai. Palikusius ar nutrūkusius plaušus pašaliname lygiai taip pat užgnybdami iš koto antro galo;
- kitas būdas - laužiame saliero stiebą pusiau; dabar palikę plaušai lengvai išsitraukia pirštais. Laužiame vėl ir vėl, kol pašalinami visi kieti saliero plaušai.
Keli plaušai gali palikti, jie skonio nepagadins ir kramtant nesijaus.