|
Šitaip augančią žaliąją papają aptikau Kurasao (Curaçao) saloje.
|
Papaja - tai Amerikos žemyno atogrąžų srities ir Karibų jūros salyno
vaisius, apie kurį yra žinoma maždaug nuo 10 m. e. a., kai jis pradėtas
auginti soduose, dabartinėje Meksikos teritorijoje. Šiuo metu pasaulyje
yra kultivuojamos apie 40 papajų rūšių, tačiau pagal minkštimo spalvą jos skirstomos į dvi grupes: žaliąją (gelsvo minkštimo papaja) ir raudonąją (oranžinio minkštimo papaja). Skirtingai nuo ananaso, kuris
neprinokęs - nuodingas, kietos pusiau prinokusios papajos yra valgomos. Kieta papaja tinka salotoms ruošti, azijiniam "
Stir-fry"; pernokusi papja tinka troškiniams ir padažams pagardinti.
Papajų
žievelė kieta ir plona, lyg bulvės lupena, žalios spalvos; prinokusios papajos labai minkštos, jų
žievė geltona. Nuskinta papaja daugiau nesunoksta, tik raukšlėjasi ir
fermentuojasi, todėl pirkdami pasirinkite būtent tokią papają, kokios
jums reikia vartojimui. Papajos vaisiai - kriaušės formos, nuo 10 iki 40 cm ilgio, minkštimas panašus į meliono
minkštimą. Papajos sėklos - tai kieti kauliukai juoduose
burbuliukuose, jos patiekaluose atstoja juoduosius pipirus. Šios sėklos - puikus vaistas nuo žarnyno
parazitų. Teoriškai, visos papajos dalys yra valgomos, tačiau
dažniausiai žievės ir sėklos pašalinamos, maistui naudojamas tik
minkštimas.
Papajose yra medžiagos, vadinamos papainu - tai
enzimas, skaidantis baltymus, todėl papajos tyrė tinka mėsos
marinavimui (dėl šio enzimo papaja suardo želatiną, kaip ir ananasas ar kiviai). Papajos vaisiuose apstu vitaminų A (karoteinoidų), C, E, K, folio rūgšties,
kalio, geležies ir kalcio. Papajų gydomosios savybės padeda
atsikratyti viršsvorio, subalansuoti virškinimą, mažina blogo
cholesterino kaupimąsi, veikia priešuždegimiškai. Papaja padeda pagyti
plaučių ligoniams.
Šis vaisius puikiai malšina apetitą, padeda atsikratyti nepageidaujamo viršsvorio. Tad papaja gali būti desretu, kuris valgomas prieš vakarienę, o vakarienės porciją mažinkite 30-50% - alkani neliksite.
|
Pilnai prinokusi žalioji papaja |
|
Žalioji papaja supjaustyta skiltelėmis - puikus užkandis. |
Azijos
virtuvėje, ypač Tailando ir Indonezijos regojono patiekaluose,
naudojamos žaliosios papajos, jų minkštimas yra kietas, žalsvas, beveik
bespalvis, nesaldus. Žalioji papaja žiuljenuojama (pjaustoma
šiaudeliais) ir naudojama salotose, sriubose, vegetariškuose, jūros
gėrybių arba
mėsos troškiniuose.
Papajos skiltelės - tai puikus užkandis prie šviesaus vyno, sūrių, o lengvai apkepintos aliejuje su prieskoniais - nuostabus garnyras prie jūros gyvių patiekalų.
|
Prinokusi raudonoji papaja. |
JAV ir Europoje dažniau parduodamos
oranžinio minkštimo, taip vadinamos raudonosios papajos. Jos labai kvapnios ir saldžios, kartais
sultingos, skonis primena kažką tarpinio tarp kriaušės, meliono ir
morkos. Arčiau koto akutės papaja kietesnė, ši dalis tinka salotoms gaminti. Plačioji papajos dalis - minkštesnė, saldesnė, ji tinka desertams,
glotnučiams (
smoothie-angl.), mėsos padažams ruošti.
|
Atšaldyti papajos kubeliai pusryčiams. |
Pirmąkart paragavus papajos, gali kilti šleikštulys. Papaja arčiau žievelės yra maloniai karstelėjusi, bet prie šio skonio reikia priprasti. Tad pradedančiam ragautojui patarčiau storiau skusti žievę, šaukštu išskobti ir pašalinti sėklas su visias jas jungiančiais plaušais, supjaustyti papają kubeliais ir palaikyti šaldytuve 1-2 val. Atšaldyti papajos kubeliai - labai malonus užkandis pusryčiams, žvaliai dienos pradžiai. Sandariame indelyje papajos kubeliai negenda šaldytuve 3-4 dienas, po to raukšlėjasi, tamsėja, bet vistiek išlieka malonaus skonio.
|
Greipfruto ir papajos-greipfruto sultys. |
Papaja - tai pikus produktas
glotnučiams gaminti. Su sulčiaspaude sultis sunku pasigaminti, lieka daug atliekų - sultingų tirščių. Jeigu papajos kubelius mesti į sulčiaspaudę pakaitomis su greipfruto skiltelėmis, pasigaminsite unikalaus skonio ir nuostabios spalvos gėrimą. Rekomenduoju papajos minkštimą smulkinti blenderyje. Papaja atstoja glotnučių receptuose bananą, ji puikiai dera su citrusų, granatų sultimis, rūgščiomis uogomis, obuoliais.
Sudžiovintos papajos sėklos naudojamos vietoj juodųjų pipirų, jos gali būti malamos arba beriamos sveikos į troškinius ir sriubas. Šviežios minkštos papajos sėklas galima naudoti ant salotų - patiekaluose tik suaugusiems, arba jos pridedamos kaip aštrus prieskonis glotnučiuose.
Aš pripratau prie papajos skonio ir be šio vaisiaus jau man sunku tverti, taip kaip ir be obuolių negaliu išgyventi. Skanaukite papają pamažiukais, neverskite savęs valgyti, jei jaučiate šleikštulį, išmokite mėgautis papajos saldumu ir kartumu, eksperimentuokite su glotnučiais, salotomis, mėsos troškiniais, žuvies papilotėmis. Kai pradės patikti papajos skonis, į plakamą glotnutį pusryčiams įberkite valgomąjį šaukštą papajos sėklų. Esu tikra, jog ilgainiui papaja jums atskleis savo turtus: maistingumą, naujų skonių paletę, vitaminų ir sveikatos "užtaiso" potencialą.
Kol kas mano vaikai geria šviežios papajos glotnutį tik mišinyje su kitais vaisiais ir sultimis, papajos kubelių nenuryja. Mėsos troškiniuose papajos beveik nesijaučia, tad jais mėgaujasi visa šeima.
PAPAJA KŪDIKIAMS
Šviežios prinokusios papajos tyrelė tinka duoti kūdikiams nuo 6 mėnesių amžiaus. Labai skanu papajos tyrelę maišyti su vienu iš pasirinktų priedų:
- bananas
- arbūzas
- melionas
- jogurtas
- paruošta avižų košelė
- paruošta manų košelė
- nerūgšti varškytė arba Ricotta
- avokadas
|
Žiuljenuota (pjaustyta šiaudeliais) žalioji papaja. |
|
Šviežių daržovių salotos su papaja. |
P.S. Turiu aibę gerų papajos patiekalų receptų, pažadu juos pateikti greitu laiku.