Pirma ruošiau tiksliai pagal recepto ir video (žiūr. ten pat nuo 13 min.) nurodymus, o antrą dieną palikusius plonyčius lietinius greitomis pakaitinau savo jau seniau aprašytame "Saldžiame apelsinų padaže". Rezultatas praktiškai nesiskyrė. Naudojat anksčiau ruoštą padažą paruošimas tapo paprastenis, o patiekalas net skanesnis, mat, paruoštame padažiuke jau buvo iki idealumo suderinti visų ingredientų skoniai.
Žaviojo Eric'o recepte lietiniai gaunasi plonesni, beveik permatomi, lyginant su maniškiu laiko patirkintu receptu. Maniškiai lietiniai geriau tinka įdarui vynioti, aš juos kepu ant milžiniškos 28 cm skersmens keptuvės ir jie nesuplyšta, net labai ploni. Eric'o permatomiems lietiniams ryžausi kepti tik ant 22 cm skersmens keptuvės ir kelis kartus verčiant lietinius sudrebėjo netgi mano įgudusi ranka.
Išeiga teoriškai: 16 lietinių, arba 4 porcijos. Praktiškai man iš pateikto recepto kiekio iškepė 22 lietiniai.
Paruošimui reikia turėti nesvylamą 20-25 cm skersmens keptuvę, mentelę, kulinarines žnyples, mikserį arba plakimo šluotelę.
Produktai blendiniui (skystai tešlai):
- ½ stiklinės (120 ml) kvietinių miltų, kuo baltesnių
- 2 valg. Š. cukraus
- 1/8 arb. š. druskos
- 2 dideli kiaušiniai
- ½ arb. š vanilės ekstrakto
- 2 valg. Š. Grand Marnier
- 1 arb. š apelsinų žievelės tarkių
- 1 arb. š citrinos žievelės tarkių
- 3 valg. Š. sviesto
- ½ - ¾ stiklinės (120-180 ml) pieno
- ½ stiklinės (120 ml) vandens
- 4 valg. Š. "Saldaus apelsinų padažo", geriau jei paskanintas likeriu
- 1 kamuoliukas vanilinių ledų
- Keptuvėje iki rudumo pakepiname sviestą, t.y. paruošiame karamelizuotą "Bernuazet" sviestą (béarnaiset -pranc.). Paliekame ataušti.
- Į dubenį išsijojame miltus, įmaišome kiaušinius, pridedame druskos ir cukraus, pilame pieną ir viską išplakame. Labai svarbu, kad blendinys (skysta tešla) būtų be gumuliukų.
- Pilame vandens, vanilės, Grand Marnier likerio, pridedame apelsino ir citrinos tarkių, gerai išaišome,- blendinys turi būti švelnus lyg šilkinis, skystas.
- Į blendinį įmaišome "Bernuazet" sviestą (keptuvės neplauname) ir vėl viską išplakame, kad susidarytų emulsija, t.y. riebalų lašeliai tolygiai pasiskirstytų visame blendinio tūryje. Paliekame blendinį 30 min. "pailsėti", t.y. leidžiame miltams išbrinkti.
- Virš vidutiniškos kaitros įkaitiname nesvylamą keptuvę ir ją lengvai aptepame sviestu (aš panaudojau ant paviršiaus likusį "Bernuazetą"). Sukamuoju judesiu vartydami keptuvę, pilame samtuką blendinio, t.y. tik kad plonyčiu sluoksniu padengti keptuvės paviršių.
- Kepame tik 1-2 min. iki kol lietinio paviršius taps sausas. Dabar mentele apvedame lietinio pakraščius ir vienu judesiu lietinį apverčiame, antrą pusę kepame 1 min. Teisingai iškepęs lietinis bus labai plonas, minkštas, šviesus (blond), kraštai nesausi. Tęsiame kepimą su visu likusiu blendiniu.
- Prieš pateikiant, keptuvėje įkaitiname apelsinų padažą. Išskleistą lietinį dedame į padažą ir žnyplių bei mentelės pagalba užverčiame jį keturlinkai taip, jog padažas patektų į lietinio vidų. Keptuvėje turi tiplti 4 sulankstyti lietiniai - blyneliai. Lengvai apkepiname blynelius iš abiejų pusių.
- Pateikiame "Kreps Siuzet" karštus, papuošę vanilinių ledų kamuoliuku.