Lenkiškai įdaryti kiaušiniai. |
Visi žinome virto kiaušinio skonį. Pridėkime žiupsnelį kulinarinės kūrybos, šlakelį tikros paslapties (dažniausiai nekulinarai neatspėja šio patiekalo ingredientų) ir turėsime šventinį patiekalą - įdarytus kiaušinius arba "velniškai" paskanintus kiaušnius (Deviled Eggs - angl.). Kiekviena Europos tauta turi savo "Įdarytų kiaušinių" receptą ir pavadinimą. Aš pateikiu keletą mano mėgstamų receptų, kuriuos pasisavinau iš vaišingų draugų, televizijos laidų ir Interneto.
Jeigu planuojate ruošti šį patiekalą, nusipirkite kiaušinių ir palaikykite juos šaldytuve 7-10 dienų. Mat, labai švieži kiaušiniai sunkiai lukštenami ir gali atrodyti nepatraukliai.
Įdarytos kiaušinio puselės yra linkusios apvirsti ir "čiuožinėti" lėkštėje, todėl jas pateikiame specialioje lėkštėje su įdubimais, arba ant salotų lapais iškolotos lėkštės. Dar labai originalu priberti į lėkštę sausų žalių žirnių ir ant jų "tupdyti" nepaklusnias įdarytas kiaušinio puseles.
Visi receptai skaninami druska, juodaisiais arba aštriais raudonaisiais pipirais - pagal skonį ir pageidavimą. Aš mėgstu mažiau arba išvis be druskos, daugiau pipirų.
Paruošimas:
- Kiekvienam receptui naudojami 7 kietai virti kiaušiniai. Juos verdame 9-10 min. ir aušiname po šalto vandens srove. Kiaušinius išlukštename, perpjauname išilgai pusiau ir, spaudžiant pirštu iš išorės, atskiriame trynius nuo baltyminių puselių.
- Yra du būdai kiaušinio įdarui ruošti:
- Įdaro ingredientai smulkinami peiliu, trynys - šakute. Viską sumaišome ir dviejų arbatinių šaukštelių pagalba paskirstome į kiaušinių baltymines puseles.
- Išvien smulkiname įdaro ingredientus ir trynius rankiniu blenderiu. Masę išspaudžiame į paruoštus baltymus iš plastikinio maišiuko pro prakirptą kampą (aš naudoju dar ir žvaigždutės formos antgalį).
Produktai:
Lietuviškas receptas:
Lietuviškai įdaryti kiaušiniai. |
Lietuviškas receptas: grybai su svogūnais ir trynys. |
- 7 kiaušiniai
- 100 g aliejuje pakepintų grybų ir svogūnėlių + druska + malti juodieji pipirai
- 1 Valg. Š. tirštos grietinės
- 1 Valg. Š. petražolių lapelių - papuošmui
Latviškas receptas:
Latviškai įdaryti kiaušiniai |
- 7 kiaušiniai
- 3-4 vnt. šprotų filė (iš konservų"Smoked Riga Sprats in Oil")
- 1 Valg. Š. majonezo
- kuokštelis petražolių - papuošmui
Vokiškas receptas:
- 7 kiaušiniai
- 4-6 vnt. ančiuvių filė
- 2 arb. š. vokiškų saldžių garstyčių padažo arba paprastos garstyčios + žiupsnelis cukraus
- 1 Valg. Š. majonezo
- 1 Valg. Š. raugintų kaparėlių - papuošimui
Prancūziškas receptas:
- 7 kiaušiniai
- 50 g aliejuje keptų paprikų (gali būti iš pirktinio stiklainiuko)
- 1-2 agurkėliai cornichons
- 1 Valg. Š. majonezo
- 1 arb. š. dijon garstyčių
- 1 Valg. Š. petražolių lapelių - papuošmui
Rusiškas receptas:
- 7 kiaušiniai
- 50 g sūdytos lašišos file
- 50 g šviežio agurko, be žievelės ir sėklų
- 1 Valg. Š. majonezo
- 2 Valg. Š. juodųjų arba raudonųjų ikrų - papuošimui
- kuokštelis krapų - papuošimui
Ukrainietiškas receptas:
Ukrainietiškai įdaryti kiaušiniai. |
- 7 kiaušiniai
- 100 g aliejuje pakepintų grybų ir svogūnėlių + druska + malti juodieji pipirai
- 1 Valg. Š. tiršto majonezo
- 1 Valg. Š. petražolių lapelių - papuošmui
- 1-2 vnt. raudonas kietas pomidoras
Amerikoniškas receptas:
- 7 kiaušiniai
- 2 griežinėliai (30 g) bekono (k.r.šoninės), pakepinto orkaitėje arba keptuvėje, susmulkinto
- 1 Valg. Š. čederio sūrio smulkių tarkių
- 1 arb. š. švelnaus skonio garstyčių
- 1 Valg. Š. majonezo
- 1 Valg. Š. petražolių lapelių - papuošimui
- 1/2 arb. š. paprikos miltelių - papuošimui
Lenkiškas receptas:
Lenkiškai įdaryti kiaušiniai. |
- 7 kiaušiniai
- 50 g marinuotų paprikų
- 50 g marinuotų grybų arba 1 vnt. agurkėlis
- 1 Valg. Š. majonezo
- 1/2 arb. š. paprikos miltelių - papuošimui