Lietuviškas klasikinis maltinukų receptas, be jokių mandrų produktų, pats paprasčiausias ir skaniausias. Tokius maltinukus man kepdavo prosenelė, abi močiutės ir mama, tokius maltinukus dievina mano vyras ir vaikai. Padažas - grietininis, tačiau šie maltinukai labai skanūs ir be jokio padažo, paįvairinimui tinka krienai, garstyčių padažas, kečupas, grybų padažas, o šalti maltinukai skaniausi su adžika.
Sultingi ir skanūs maltinukai iškepa, jei lygiomis dalimis sumaišysime tamsią mėsą su šviesia ir sultinga mėsa, t.y. avienos ar jautienos faršas maišomas su malta kiauliena, kalakutiena arba vištiena.Iš aprašyto kiekio aš iškepu apie 30 maltinukų.
Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę su dangčiu, didelį dubenį ir dar labai praverčia daržovių kapoklė bei rankinis blenderis.
Produktai:
- 0,5 kg neriebios maltos jautienos arba avienos
- 0,5 kg neriebios maltos kiaulienos, kalakutienos arba vištienos
- 1 didelis svogūnas
- 1-2 skiltelės česnako - nebūtinai
- 200 g kvietinės duonos, gali būti padžiuvusi
- 100 ml pieno
- 1 kiaušinis
- 1 arb. š. rūpios druskos
- 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 3-5 valg. Š. aliejaus
- 2 valg. Š. grietinės - nebūtinai
- Duoną sutrupiname į pieną, paliekame brinkti porai minučių. Mišinį išplakame rankiniu blenderiu.
- Svogūną ir česnaką sukapojame kapokle arba labai smulkiai supjaustome.
- Dubenyje išmaišome abiejų mėsų faršą, duonos-pieno tyrę, svogūną, druską, pipirus, įmuštą kiaušinį. Masė turi būti gana minkšta, bet neskysta.
- Virš vidutiniškos liepsnos keptuvėje įkaitiname 1-2 valg. Š. aliejaus. Rankomis iš faršo sukamuoju judesiu lipdome persiko dydžio kamuoliukus, šiek tiek juos suplojame ir dedame į keptuvę. Visą keptuvės dugną padengiame maltinukais, palikdami 1 cm tarpus.
- Įdėjus paskutinį maltinuką keptuvėn, uždengiame dangčiu ir kepame apie 5 min. Maltinukų viršutinė pusė kepdama garuose iš skaisčiai rožinės spalvos turi tapti rusva. Dabar apverčiame maltinukus mentele - apkepusi pusė turi būti gražiai parudavusi. Sumažiname liepsną, uždengiame keptuvę dangčiu ir dar kepame 20 min. Keptuvės dugne turi susidaryti apie 1 cm skysčio, jeigu keptuvė sausa, pilame vandens.
- Kartojame procesą, kol iškeps visi maltinukai. Aš nemėgstu juodų skrudulių, todėl po kiekvienos partijos maltinukus kraunu į dubenį, keptuvės dugne palikusį sultinį pilu į atskirą indelį padažui, o keptuvę nuskalauju.
- Prieš pat pateikiant, iš maltinukų išsiskyrusį sultinį pašildome, sumaišome su grietine ir apliejame maltinukus. Jeigu išsiskyrusiu sultiniu (be grietinės) apliesime maltinukus indelyje, jie mažiau džius, ilgiau išliks švieži ir sultingi.
- Maltinukus pateikiame su bulvių purée, virtais ryžiais, grikiais arba makaronais. Maltinukai, laikomi uždarame inde šaldytuve, išlieka švieži ir skanūs 1 savaitę. Atšildome keptuvėje po dangčiu, pripylę truputį vandens.
Nuotraukoje "Lietuviški maltinukai" su "Lietuviškomis salotomis" ir "Traškytomis bulvikėmis".