Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2015-03-26

Rusiški barščiai


Yra mūsuose toks rusiškas fusion maisto restoranas "Just". Mes dažnai lankomės šalia esančioje delikatesų krautuvėlėje, tad esame kartais užsukę ir į restoraną papietauti. Šiame restorane mūsų šeima gana stipriai kontrastuojame nuo vietinės moseračiais ir bentliais suvažiavusios auksuotos ir kailiniuotos rusakalbės pubilkos, tačiau nieks ten nesmerkia mūsų pilkumo ir kasdieniškumo. Šiame restorane kiekvieną valgytoją aptarnauja atskiras padavėjas, kiekvienam staleliui vadovauja "dirigentas", pagal kurio ženklus uniformuoti padavėjai sinchroniškai išžygiuoja nešini virš peties iškeltais patiekalais ir milisekundės tikslumu visiems stalo valgytojams vienu metu tiekiami jų užsakyti valgiai. Tarp valgių tiekiami komlimentiniai "paletės nuvalymui" skirti užkandžiai. Viskas vyksta ypatingai subtiliai ir iškilmingai. Mano vaikams šis restoranas nepaprastai patinka - tiek maistas, tiek aptarnavimas; mano brangiausiajam šita vieta sukelia įtampą ir jis visais būdais bando jos išvengti. Na, mane labiausiai domina maisto skonis ir patieklų pasirinkimas, o šiais aspektais restoranas "Just" manęs dar nenuvylė.

Jūsų dėmesiui pateikiu "Just" restorane ragautus "Rusiškus barščius" (русский борщ - rus.), kuriuos pagal įsimintą skonį ir lėkštėje išgaudytus ingredientus atgaminau namie, ir savo rezultatu esu labai patenkinta. Tikiuosi, kad patiks ir jums.

Rusiškų barsčių esmė - tai jautienos sultinio fone išryškinti trys skoniai: šakninių daržovių saldumas, česnakas ir krapai. Būtinai šie skoniai turi likti ryškūs, nepadauginkite druskos ar pipirų, jokiaisi būdais barščiai neturi būti rūgštūs. Recepte neneaudojamos bulvės ar kitos krakmolingos daržovės.

Paruošimui reikia turėti 4,5-5 litrų talpos puodą, nedidelę keptuvę. Išeiga 8 porcijos.

Produktai:
  • 500 g jautienos, gali būti su kaulu, be gyslų ir riebalų
  • 1-2 lauro lapeliai
  • 1/2 Valg. Š. druskos
  • 6 vnt. juodųjų pipiriukų
  • 2 vnt. (100 g) morkos
  • 1/4  gūžės (200 g) šviežio kopūsto
  • 4-5 vnt. (200 g) nedideli jauni burokėliai kartu su batviniais (burokėlių lapai)
  • 1 vnt. (60 g) raudona arba oranžinė saldi mėsinga paprika
  • 3-4 vnt. šviežių pomidorų arba 2-3 Valg. Š. pomidorų pastos
  • 1 svogūnas + 2 Valg. Š. alyvuogių aliejaus arba sviesto
  • 1 česnako galvutė (apie 10 skiltelių)
  • 1 ryšelis krapų (30-40 g)
Paruošimas:
  1. Mėsą nuplauname ir pamerkiame šaltame vandenyje apie 40 min. Kruviną vandenį išpilame ir vėl gerai mėsą nuplauname. Tokią mėsą verdant sultinys mažiau putos, bus skaidresnis, o skonis neprarandamas.
  2. Mėsą verdame 60 min., vandens pilame apie 3 litrus. Pasūdome, pridedame lauro lepelių, pipiriukų. Užvirus, nugriebiame paviršiuje susidarančias putas.
  3. Kol verda sultinys, paruošiame daržoves. Gerai nuplauname batvinius ir nuskutame nevirtus burokėlius bei morkas, iš paprikos pašaliname sėklas ir vidines plėves. Kopūstą, morkas, burokėlius, batvinius ir papriką žiuljenuojame, t.y. supjaustome kuo plonesniais ilgais šiaudeliais. 
  4. Virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname keptuvėje aliejų. Plonais šiaudeliais supjaustome svogūno puseles, apkepiname tik iki sidabrinės spalvos (apie 4-5 min.).
  5. Mėsą ištraukiame iš sultinio, atskiriame nuo kaulų, supjaustome 2 cm kubeliais ir vėl grąžiname į sultinį. Pridedame apkepintą svogūną, šiaudeliais supjaustytas daržoves, verdame apie 10 min.
  6. Dabar į barščius keliauja naminė pomidorų tyrė (žiūrėk paruošimo aprašymą žemiau) arba pirktinė pomidorų pasta.
  7. Į barščius dedame nuo šaknų išvalytą šiek tiek aplukštentą, statmenai pusiau perpjautą česnako galvutę,  kulinarine virvute (medvilnine, švaria, be dažiklių) surištą krapų ryšelį. Verdame dar 10 min. 
  8. Ragaujame. Sriuba turi būti gana saldi, turtinga daržovių skonio. pagal skonį gali tekti pasaldinti cukrumi arba pasūdyti. 
  9. Išjungiame kaitrą ir paliekame sriubą skoniams persisunkti apie 1 val. Prieš tiekiant į stalą pašaliname iš sriubos krapų ryšęlį ir česnako galvutės puseles. Labai skanu "Rusiškus barščius" dubenėlyje užbalinti grietinės šaukštu, tačiau man patinka be grietinės mėgaustis šiuo nepaprastu gardėsiu.
Šviežios pomidorų tyrės paruošmas:
  1. Negiliai peiliu įpjauname pomidorų viršunėles ties kotelių šerdimis, maždaug 3 cm ilgio pjūviais, kryžmai. 
  2. Sudedame pomidorus į dubenį įpjovomis aukštyn, apliejame verdančiu vandeniu, vanduo turi pilnai apsemti pomidorus. Paliekame 1-2 min. 
  3. Vandenį išliejame, nulupame pomidorų žievelės. Pomidorus susmulkiname žirklėmis.



2015-03-05

Angelų makaronų mišrainė


Šio recepto autorius - italas moterų vilioklis, vienos delikatessų krautuvėlės sąvinikas. Pirkau kitus dalykus iš jauno aukšto juodbruvo pardavėjo, bet štai pasirodė krautuvės sąvinikas nešinas mažu indeliu ir man jį įteikė kaip didžiausią vertybę sakydamas: "Tai tau mano komplimentai (suprask dovana), kad tu čia dar sugrįžtum", ir šypsodamas pusiau užmerkė akis...

Šiaip, mano pastebėjimu, Italijoje vyrai daugiau savimylos, negu Amerikos italai. Pastarieji greičiausiai labiau išsaugojo savo senelių tradicijas - šeimos vertybių išaukšinimas, motinos kultas, saldžialiežuvavimas siekiant moterų dėmėsio ir šeiminkių piniginių atsilapojimo. Pvz. mano bendradarbė amerikietė Džiordžiana (35 metų) visada piktinasi tokiu italų vyrų elgesiu, netgi yra pasiskundusi personalo skyriui apie priekabiavimą vieno kolegos, kuriam beje 76-eri, neva tais komplimentais jis ją ižeidžiąs. Mane jis irgi kas rytą pasveikindavo iš toli šaukdamas "Buongiorno signora Vittoria!!!"; į ką aš jam tokiu balsu kaip Felinio filmuose moterys pro langus rėkia: "Ciao signor Paolo, vero italiano!". Na, o tada jis mane jau nueinačią nulydėdavo savo nesibaigiančiu: "Oh, belissima! Bella donna! Oh Vittoria! Dolce..." Man šie mūsų rytiniai pasišūkavimai tik nuotaiką dienai pagerindavo, jokios priekabiavimo potekstės man juose nebuvo, bet, matyt, įvairiose kultūrose įvairiai reikia bendrauti.

Grįžtant prie to indelio. Išklausinėjau kas čia, kas gamino, kas recepto autorius. Atsakymai buvo tradiciški, kokius tik gali išgirsti iš italo: "Mano mama mane mokino, ir močiutė, bet aš už jas neblogiau paruošiu, tai mūsų šeimos receptas, tik iš "Angel hair" pastos galima tokią mišrainę pagaminti. Sugrįžk ir pasakysi man, ar patiko", ir vėl šypsena bei primerktos akys.

Na ką aš galiu pasakyti. Tik lietuvišku slengu: UŽSIKABLIAVAU! Gaminu šią mišrainę kas antrą dieną, ji tapo mano šios žiemos topu - atstoja garnyrą ir salotas prie bet kokio mėsos kepsnio, o ir be kepsnio viena sau ši mišrainė nepaprastai puiki. Visi ingredientai žieminiai, ta prasme šiuolaikiniai žieminiai, ne 19 amžiaus Šiaurės Europos pasirinkimas. Laaaaabai skanu ir laaaaabai paprasta!

Ingredientų keisti negalima, nebent galima tik mažinti svogūno kiekį pagal pageidavimą. Mišrainė tiekiama į stalą kiek šiltesnė negu kambario temperatūros, tuojau pat po paruošimo, bet išlieka labai skani ir netgi makaronai geriau prisigeria padažo skonio 2 dieną. Mišrainė turi būti gana šlapia, makaronai turi dosniai persisunkti aliejaus-acto padažu, mišrainės dugne esantis padažas - pats skanumas.

Išeiga 2 porcijos arba 4 garnyrai. Paruošimui reikia turėti 3 l talpos puodą, kulinarines žnyples, dubenį.

Produktai:
  • 100 - 120 g (1/4 pakuotės) itališkų makaronų "Angel hair" (capelli d'angelo -it.) - tai patys ploniausi spagečiai
  • 1/2 arb. š. druskos - vandeniui pasūdyti
  • 70 g (2 didelės saujos) gražgarsčių, dar vadinamų rukola arba arugula
  • 8-10 lapelių šviežio baziliko
  • 150 g (1 didelis) kietas pomidoras
  • 60-80 g (1/4 galvos) saldaus (neaitraus) svogūno 
  • 1/2 arb. š. cukraus
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1/2 arb. š. druskos - salotoms pasūdyti
  • 1 Valg. Š. alyvuogių aliejaus "Extra Virgin"
  • 2 Valg. Š. 5% stiprumo obuolių acto arba raudono vyno acto
  • 1 Valg. Š. citrinų sulčių arba daugiau acto
Paruošimas:
  1. Pagal pakuotės instrukcijas pasūdytame vandenyje išverdame makaronus. Makartonus dedame į jau verdantį vandenį ir kai jie suminkštėja bei visu savo ilgiu panirsta vandenyje, gerai išmaišome kulinarinėmis žnyplėmis - kad neliktų tarpusavy sukibusių. Virimas užtruks tik 2 min. Makaronus nukošiame, bet ne iki galo, juose turi likti šiek tiek skysčio. Paliekame vėsti kambario temperatūroje. 
  2. Tuo tarpu, kai verda / vėsta makaronai, paruošiame salotas iš visų likusių ingredientų. Gražgarstes - jeigu stambios - suplėšome, baziliko lapus visus kartu sudeame ir susukame į cigarą - šifonuojame, t.y. pjaustome plonom juostelėm. Pomidorą supjaustome 2 cm kubeliais, svogūną 3 cm juostelėmis. Visas daržoves dubenyje pasaldiname, pasūdome, papipiriname, apliejame actu ir aliejumi, gerai išmaišome.
  3. Dabar į salotas keliauja šiek tiek atvėsusi ir gerai nukošta pasta - t.y. mūsų makaronai. Kulinarinėmis žnyplėmis viską gerai išmaišome. Makaronai turi perisunkti acto ir aliejaus skonio. 
  4. Tiekiame į stalą tuojau pat, arba paliekame antrai dienai - bus tik skaniau. 

Pasta ir salotos prieš sumaišymą.