Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2013-10-29

"Tsadziki" arba "Raita"



Tas pats patiekalas egzistuoja Indijoje skysteniame pavidale ir vadinamas salotomis "Raita", arba Graikojeje - tirštesniame pavidale ir vadinamas padažu "Tsadziki". Reik žinoti abu pavadinimus, nes pvz. Indiškame restorane užsakę "Tsadziki" išgirsite atsakymą: "tokio patiekalo neturime".

Analogiški patiekalai gaminami Turkijoje - "Cacık" (tariasi "džiadžik"), Kipre - "Talattouri", Bulgarijoje, Makedonijoje ir Serbijoje - "Tarator", Irake - "Jajeek" (tariasi "žiažyk"), Irane - "Mast-o-khiar", Kaukazo kraštuose - "Ovdukh". Iš šio padažo recepto kildinama ir rusiška šaltsriubė "Okroška".

Man tai nei padažas, nei salotos. Aš vadinu šį patiekalą "panardu" ir "čili karščio gęsintuvu", dažnai pasigaminu jį sau pusryčiams ir mėgaujuosi su paskrudinta pitos ar naan duonele. Nėra nieko geresnio ir skanesnio, kaip šalia super-aštraus patiekalo nedideliame dubenėlyje pateikti šio šalto ir gaivaus gėrio, nesvarbu ar "Tsadziki" ar "Raitos" vardu pavadinto. Skirtumas yra tas, kad indiškoje "Raitoje" naudojamas skystenis nesaldintas jogurtas arba tirštas kefyras, o graikiškame "Tsadzikyje" - tirštas graikiškas jogurtas. Aš nuolat perku nesaldintą jogurtą, dažniausiai pilno riebumo, o dėl skystumo - tai "kaip pasiseks" atvėrus indelį: jeigu rasiu skystą jogurtą, patiekalas bus indiškas, o jeigu tirštą - graikiškas.

Šiam patiekalaui aš pipirų nenaudoju, nes iš principo, jis yra tiekiamas šalia aštrumynų. Jeigu valgysite "Tsadziki/Raitą" pusryčiams, tai šalia duonelės lėkštėje pasidėkite ir marinuotą arba šviežią čilę - toks valgis tikrai pažadins iš miegų.

Paruošimui reikia turėti česnako trintuvę, arba galima česnaką smulkinti peiliu, dubenėlį, kulinarines žirkles. Išeiga 1 porcija.

Produktai:
  • 1 stiklinė (250 ml) nesaldinto jogurto arba tiršto kefyro
  • 200 g  minkštų sėklų (vadinamo "besėklio") agurko
  • 1 skiltelė česnako
  • 15 vnt. šviežių mėtų /krapų/baziliko/prieskoninio šalavijo lapelių
  • 1/2 arb. š. druskos
Papildomi produktai, pasirenkame tik vieną:
  • 1 Valg. Š. gelsvų razinų
  • 1 vnt. morka, tarkuota burokine tarka
  • sauja susmulkintų šviežių špinatų lapelių
  • žiupsnelis tarkuoto imbiero 
  • 1 Valg. Š. tarkuoto moliūgo 
  • 1 Valg. Š. susmulkintų žalių svogūniukų
  • 1 Valg. Š. susmulkintų pistacijų
  • 2-3 vnt. alyvuogių - papuošimui
  • 1 Valg. Š. susmulkintų graikinių riešutų
Paruošimas:
  1. Agurką sutarkuojame burokine tarka arba supjaustome 0.5 mm kubeliais. Česnaką sutriname arba labai smulkiai supjaustome. Žalumynus sukarpome kuo plonesniais ruoželiais. 
  2. Visus ingredientus sumaišome dubenėlyje ir tuojau pat tiekiame į stalą. Šis patiekalas išlieka šviežias ir išvaizdus iki 2 val.

Tarkuoto agurko "Raita" šalia deginančiai aštrios "Vandalū avienos".

"Tsadziki" padažas šalia orkaitėje apkepinto baklažano ir aitrųių čilių. 

2013-10-27

Kari prieskonių mišinys

Indijoje "kari" (curry - angl.) reiškia "prieskonis". Kiekviena save gerbianti indė prie namų augina kari medelį, kurio šviežių lapelių skonis nieko bendra neturi su tuo pačiu vardu vakariečiais pramintu mišiniu.


"Kari prieskonių mišinys" - tai kiekvienos šeimininkės individualiai pagal skonį sudėta prieskoninių žolelių puokštė. Naudokite didesnius kiekius tų prieskonių, kuriuos mėgstate, sumažinkite kiekius prieskonių, kurie mažiau prie širdies (šiuo atveju būtų tiksliau "prie skrandžio").

Didesnė Indijos dalis - vegetariška, tad dažniau "Kari prieskonių mišinys" naudojamas su daržovėmis arba ryžių troškiniais, tačiau Europiečiai mėgsta naudoti šį mišinį ir su vištiena, arba tigrinėmis krevetėmis.

Paruošimui naudojami sausi prieskonių milteliai, visų ingredientų dedame maždaug vienodais kiekiais, arba labiau mėgstamų prieskonių naudojame daugiau.
Ingredientai:
  • 8-10 vnt. kardamono ankštys - susmulkintos (cardamon pods - angl.)
  • 10-12 vnt. - prieskoniniai gvazdikėliai - susmulkinti (cloves - angl.)
  • 1 Valg. Š. cinamono žievelė - susmulkinta (cinnamon chips - angl.)
  • 3-4 vnt. lauro lapai - susmulkinti (bay leaves - angl.)
  • 1 Valg. Š. kumino sėklos (cumin seeds - angl.)
  • 1 Valg. Š. čili pipirų milteliai (chili powder - angl.)
  • 1 Valg. Š. kurkuma arba ciberžolė (turmeric - angl.)
  • 1 Valg. Š. kalendra (coriander - angl.)
Stambesnius ingredientus susmulkiname grūstuvėje. Viską sumaišome ir saugome sandariame indelyje iki 1 metų.







Papildomi ingredientai, naudojami pagal pageidavimą:
  • raudonosios paprikos milteliai
  • ožragė (шамбала - rus., fenugreek - angl.)
  • maltos pankolio sėklos (fennel - angl.)
  • česnako milteliai
  • svogūno arba/ir poro milteliai
  • šviežiai malti juodieji pipirai
  • ...

2013-10-25

Lazanja


"Lazanja" (lazagna - it.) - tai šiaurės Italijos patiekalas, šventiškas sluoksniuotas mėsos ir įvairių sūrių apkepas. Tarp raudono ir balto sluoksnių dedami lengvai apvirti 5-6 cm pločio pastos (makaronų dirbinio) lakštai. Dviejų įdarų ruoša ir sluoksniavimas užtrunka apie 30 min., kepimas orkaitėje - apie 1 val. Rezultatas - didžiulis apkepas, kuris pamaitina 10-12 asmenų; su mažesniais kiekiais neapsimoka prasidėti.

Recepto šalitinis: mano altruistiškiausias gyvenime sutiktas žmogus - Rita Cooper. Ji yra vegetarė ir alergiška pieno laktozei, tad net neprisiliečia prie daugelio gyvulinės kilmės produktų. Rita baigusi kulinarijos mokyklą, mechanikos inžineriją, architektūrą, psichologiją ir japonų kalbą, apkeliavusi visą pasaulį, dėsčiusi įviariuose universitetuose ir yra puikiausia mokytoja. Aš, vadovaujama Ritos, ruošdavau daugybę įvairių patiekalų (visa tai buvo dar iki mano santuokinio gyvenimo) ir mes juos išvežiodavom šeimoms, kurioms reikia paramos. Dažniausiai tai buvo sunkių ligonių šeimos, žmonės, kuriems nebuvo nei laiko, nei galimybių pasigaminti naminį valgį. Mūsų tikslas buvo padėti šeimoms vakare susirinkti prie vieno stalo, atsipalaiduoti, pajusti, jog apie juos galvoja ir kiti žmonės, kad jie ne vieniši šiame pasaulyje. Kitą dieną mes atvažiuodavom indelių susirinkti ir matydavome švytinčius veidus - tai buvo geriausias atpildas už mūsų triūsą.

Mano vaikai giliai gerbia "Lazanją". Dar tokio negirdėjau, kad būtų koks pateisinimas nesuvalgyti "Lazanjos" gabaliuko iki galo, netgi kai jiems tiekiu suagusias porcijas. Ruošiu šį patiekalą gana retai - lietingais rudens arba ilgais žiemos vakarais, ypač kai laukiame vakarienei svečių. Tad mano šeimai patiekalas nepabodo.

Kituose "Lazanjos" receptuose rasite, jog nenaudojami kiaušiniai, arba baltame sluoksnyje naudojamas vien Ricotta sūris, be Mozzarela sūrio. Tokia "Lazanja" bus skani, bet žiauriai didelė rizika subyrėti lėkštėje. Nepatingėkite gauti visus ingredientus, tada jūsų "Lazanja" bus sotesnė ir stangresnė, estetiškesnė tiekiant į stalą.

Dar kituose receptuose būna rekomenduojama, kad viršutinis / paskutinis "Lazanjos" sluoksnis būtų raudonasis. Šis sluoksnis orkaitėje kepant akivaizdžiai burbuliuoja, tad lengviau stebėti "Lazanjos" kepimą. Tačiau burbuliuojantį sluoksnį reikia uždengti folija (aš nenaudoju aliuminio), be to, gražiai sūriškai plutelei paviršiuje prireiks dvigubai daugiau sūrio, kitaip mėsiškas sluoksnis persimatys ir liesis. Tad aš prisilaikau kulinarų nuomonės, jog paskutinis, t.y. viršutins "Lazanjos" sluoksnis turi būti baltas Rikotos sūrio sluoksnis. Jis kepant neburbuliuoja, nereikia naudoti aliuminio folijos, pakanka kontroliuoti orkaitės temperatūrą ir užstatyti taimerį tiksliam kepimo laikui. Kepdama Ricotta paviršiuje lengvai apdžiūva, vėliau, padengus patiekalą riebaus sūrio tarkiais, susiformuoja graži plutelė.

"Lazanjos" mėsiškam sluoksniui gali būti naudojamas tiek jautienos, tiek vištienos faršas. Aš visada naudoju jautieną. Vegetarai vietoj mėsos recepte naudoja smulkiais kubeliais supjaustytą arba burokine tarka sutarkuotą baklažaną, arba susmulkintus mėgstamos rūšies grybus.

Į stalą "Lazanja" tiekiama šalia "Cezario salotų", raudono vyno - jautienos "Lazanjai", balto vyno - vištienos faršo "Lazanjai", arba užsigeriama obuolių sultimis.

Paruošimui reikia turėti stačiakampį, gilų keramikinį kepimo indą - maždaug 33x23x6cm (13x9x2 coliai), didelį ir platų virimo puodą - maždaug 5 litrų talpos, dubenį - baltam įdarui sumaišyti, didelę keptuvę -raudonam įdarui ruošti, dvi silikonines menteles, padėklą ir rolę kepimo popieriaus - virtiems lipniems "Lazanjos" lakštams išdėti. Išeiga 10-12 porcijų.

Produktai raudonam įdarui:
  • 450-500 g (1 lb) jautienos ar vištienos faršo (gali būti susmulkinti grybai ar baklažanas) 
  • 1 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 2 vnt. svogūnai (300 g)
  • 4-5 vnt. česnako skiltelės
  • 700 ml (1 indelis) smulkintų pomidorų savo sultyse 
  • 200 g (1 indelis) tirštos pomidorų pastos
  • 1 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1 Valg. Š. "Itališko prieskonių mišinio": bazilikas, mairūnas, rozmarinas, čiobrelis, raudonėlis

Produktai baltam įdarui:
  • 1 litras (900 g arba 2 lb) Ricotta sūrio
  • 250 g (8 oz) tarkuoto Mozzarela sūrio - maždaug 2 stiklinės
  • 4 vnt. kiaušiniai
  • 150-200 g šviežių petražolių+špinatų+baziliko lapelių
  • 1/2 arb. š. druskos


Produktai "Lazanjos" formavimui
  • 460 g (1 pakuotė) "Lazanjai" skirtų plačių pastos lakštinių
  • 1 arb. š. druskos
  • 80-100 g tarkuoto Parmigiano sūrio, arba tiks "Džiugas"
Paruošimas:
  1. Raudono įdaro paruošimas: virš vidutiniškos liepsnos keptuvėje įkaitiname aliejų, 3 min. maišant apkepiname smulkiai supjaustytus svogūnus ir česnakus. Pridedame faršo (grybų arba tarkuoto baklažano), pasūdome ir papipiriname, mentele skaidant faršą į trupinius toliau kepiname apie 5 min., kol mėsa praras raudonumą, susitrauks į mažus pilkus gumulėlius. Dabar pridedame likusius raudono padažo ingredientus, išmaišome, užviriname, sumažiname kaitrą ir pakunkuliuojame atviroje keptuvėje apie 20-25 min. Paruoštas padažas turi būti tirštas. Nukeliame keptuvę nuo liepsnos ir paliekame šiek tiek pravėsti kambario temperatūroje.
  2. Balto įdaro paruošimas: Susmulkiname šviežius žalumynus. Dubenyje sumaišome "Rikotą", pusę kiekio "Mocarelos" sūrio, žalumynus, įmuštus kiaušinius, druską.
  3. Puode užviriname 3 litrus pasūdyto vandens (sūdytame vandenyje pastos gaminiai mažiau sulimpa). Į verdantį vandenį švelniai nardiname "Lazanjos" lakštus, kad jie nesubyrėtų. Verdame pagal pakuotės instrukciją, mano atveju tai buvo 10 min. Išvirę lakštai turi likti gana stangrūs, labai "al dente". Atsargiai nukošiame lakštus per rėtį, trumpai apliejame šaltu vandeniu ir išdedame juos vieną šalia kito eilėmis ant kepimo popieriumi padengto padėklo. Reikia darbuotis mikliai, kad virti lakštai nesuliptų tarpusavyje. 
  4. Paruošiame 175°C (350°F) karštumo orkaitę. "Lazanjos" kepimo indo dugną pirmiausia ištepame plonu sluoksniu raudono padažo. Toliau sluoksniuojame "Lazanją" sekančia tvarka:
    • uždengiame "Lazanjos" pastos lakštais, užvožiant 1.5 cm kraštus, kad suliptų,
    • balto įdaro 2 cm (arba 1/3 viso turimo kiekio)
    • uždengiame "Lazanjos" pastos lakštais, užvožiant 1.5 cm kraštus, kad suliptų,
    • raudono įdaro 1 cm (arba 1/2 viso turimo kiekio)
    • uždengiame "Lazanjos" pastos lakštais, užvožiant 1.5 cm kraštus, kad suliptų,
    • balto įdaro 2 cm (arba 1/2 viso likusio kiekio)
    • uždengiame "Lazanjos" pastos lakštais, užvožiant 1.5 cm kraštus, kad suliptų,
    • raudono įdaro 1 cm (arba visas likęs kiekis)
    • uždengiame "Lazanjos" pastos lakštais, užvožiant 1.5 cm kraštus, kad suliptų,
    • balto įdaro 2 cm (arba visas likęs kiekis)
  5. Išlyginame "Lazanjos" paviršių silikonine mentele ir šauname į orkaitę 40 min. Šioje stadijoje "Lazanja" turi būti vis dar balta, "Rikotos" paviršius sausas, palei indo kraštus matyti burbuliuojantis raudonas padažas. 
  6. Burokine tarka sutarkuojame "Parmezaną", sumaišome su palikusiais "Mocarelos" tarkiais. Šiuo tarkių mišiniu apibarstome "Lazanją" ir vėl šauname į okaitę dar 20 min. Sūrtis turi išsilydyti, lengvai paruduoti.
  7. Ištraukiame "Lazanją" iš orkaitės ir paliekame kambario temperatūroje 15 min. - šiek tiek atvėsti ir sutvirtėti. Pjaustome vienos porcijos dydžio stačiakampiais ir tuojau pat tiekiame į stalą. Buon appetito!

"Lazanjos" lakštus apverdame ir tuojau išdedame ant kepimo popieriaus, kad nesuliptų. 
Paruošti baltas ir raudonas įdarai.
"Lazanjos" indo dugną ištepame raudonu sluoksniu, apdengiame pasta, toliau seka baltas sluoksnis.
"Lazanjos" lakštus dedame lygiagrečiai, užvožiant maždaug 1.5 cm, lakštai tuojau pat sulimpa.
40 min. apkepusią "Lazanją" padengiame šviežiais sūrio tarkiais ir vėl pašauname į orkaitę 20 min.
Pilnai iškepusi "Lazanja" paliekama 15 min. kambario temperatūroje atvėsti ir sutvirtėti.
Pjaustome "Lazanją" vienos porcijos dydžio stačiakampiais.
"Lazanjos" porcija.

P.S. Yra "Lazanjos" receptų, kuriuose vietoj sūrio sluoksnio naudojamas "Bešamelio" padažas (miltai+pienas+sviestas). Šis padažas labai lipnus, bet mano nuomone, visiškai netinkamas "Lazanjai", kurios skonio esmė - tai Ricotta ... plius tirštas pomidoriškumas, pastos lakštų tamprumas, kepto Parmigiano sūrio pluteliškumas, prieskoninių žolelių aromatas...

2013-10-24

Taino Aravakan kukurūzai


Kasmet Amerikos žemyno tautos susivienija Paw Waw šventėje - tai vietinių tautų suvažiavimas, vykstantis didelėje atviroje teritorijoje (šiuo atveju tai vyko žirgų lenktynių hipodromo pievoje) mažiausiai 3 paras. Iš dabartinės Kanados, JAV, Meksikos, pietų Amerikos žemyno bei salų suvažiuoja šokėjai, virėjai, amatininkai, menininkai ir meistrai, bei susirenka didelė minia žiūrovų. Žmonės puošiasi nuostabiausiais rankų darbo kostiumais ir papuošalais. Šventės metu vyksta šokių, būgnavimo konkursai, atliekamos ritualinės apeigos, dalinamasi patirtimi, jaunimas mokinamas meistrauti. Vyrai dalyvauja įvairiose rungtyse ir imtynėse. Palei teritorijos kraštus išsidėsčiusiose palapinėse vyksta prekyba gražiausiais rankdarbiais ir skaniausiais patiekalais.

"Indėnai" - tai europiečių pavadinimas, neišskiriantis virš 200 įvairių tautų, su savo kalbomis, tradicijomis, istorija, kultūra. Juos vienija istorija - t.y. europiečių atvežtas genocidas, bei tautų nuolatinis pasipriešinimas kultūriniam sunaikinimui. Šių tautų kultūras vienija ir tai, jog jose labai svarbią vietą užima pagarba gamtai, išminčiai, vyresnei kartai, optimizmas ir tikėjimas gyvenimo prasmingumu. Jie yra pasakotojų tautos, žodiniu būdu perduodantys savo žinias, papročius, legendas ir pasakas. Todėl mano perdėtas smalsavimas "kodėl", "iš kur", "kokiu pagrindu", "kas jus išmokino", "ar tai tik jūsų šeimos, ar tai genties tradicija" buvo priimtas geranoriškai ir laiko nepašykštėta mano visus smalsavimus patenkinti.

Dievinu amerikos tautų virtuves. Visada žavi paruošimo paprastumas, produktų natūralaus pavidalo išlaikymas, spalvų ir skonių įvairovė. Mano pastebėjimu, yra daug bendrumo su itališka kulinarija, tik jeigu iš jos pašalinsime pastą-makaronus, bei 10 kartų sumažinsime aliejaus sąnaudas.

"Taino Aravakan kukurūzus" ragavau ir gavau receptą dalyvaudama minėtame Paw Waw iš mielos jaunos virėjos, atvykusios iš dabartinės Puerto Rico salos, šimtmečiais priklausiusios Taino genies, Aravak tautinei grupei (aravakų kalboje "taino" reiškia "taika").

Receptą užsirašiau čia sau - kad nepamirščiau, ir jums - jeigu kam bus įdomu.

Jaunoji Taino genties šeimininkė naudojo savo pačios užaugintus milžiniškų margaspalvių (geltonų, rusvų ir rudų) grūdelių kukurūzus, "Adži kabaljero" čiles bei savo gamybos sūrį. Ji man patarė, jog pagal skonį tinka ir feta sūris - tik nelabai sausas; tinka bet kokie čilės pipirai, kaip pvz. halapenjo, bei bet kokie kukurūzai. Tad yra daug laisvės, galima bandyti gamybą.

Išeiga 8 porcijos.  Paruošimui reikia turėti grilį arba didelį puodą.

Produktai:
  • 8 kukurūzų burbuolės
  • 1 arb. š. druskos 
  • 50 g žalių svogūno laiškų
  • 50 g sviesto arba aliejaus
Produktai padažui:
  • 150 g "Feta" arba "Bryndza" tipo sūrio, riebesnio 
  • 1 vnt. šviežia čilė (pagal skonį)
  • 200 g kalendrų arba petražolių (didelis kuokštas)
  • 1-os citrinos sultys 
  • 1-os žaliosios citrinos sultys
Paruošimas:
  1. Kukurūzų burbuoles išvalome nuo plaušų ir verdame pasūdytame vandenyje 5-10 min. (tos margaspalvės burbuolės verda ilgiau); arba kepame burbuoles ant grotelių virš grilio, kol grūdeliai išsipūs ir pradės ruduoti. 
  2. Smulkiai supjaustome svogūnų laiškus. 
  3. Padažui skirtus ingredientus suplakame blenderyje. Turi gautis tirštas ryškiai žalias padažas.
  4. Karštus kukurūzus išdedame ant lėkštės, aptepame sviestu arba apliejame aliejumi. Dabar dosniai apliejame žaliu padažu ir apibarstome svogūnais. 
  5. Pateikiame tuojau pat kaip užkandį arba vegetarišką patiekalą. Labai tinka pikniko gamtoje. metu.
P.S. Kukurūzus galima kepti tiosiog laužo žarijose (tikriausias Taino paruošimo būdas), bet tada jie turi būti neišvalyti nuo burbuoles dengiančių žalių lapų arba teks vynioti į aliuminio foliją, kas yra nesveika. Arba pasmeigus kukurūzo burbuolę ant iešmo, kepame laikydami virš laužo liepsnos - vaikams turi patikti šis būdas.

Šokėjai kviečiami pasiruošti konkursui. 

Šokėjos su savo gamybos kostiumais - spalvos ir apranga atspindi tautą, gentį ir šeimą.

Šokyje rungtyniauja įvairių tautų ir įvairaus amžiaus moterys. Judesiai primena paukščio skrydį. 
Jaunos merginos vos kojų pirštų galiukais atsispiria nuo žemės.

Atogrąžų regiono tautos kviečia visus prisijungti bedram šokiui ir dainai pagal būgno ritmą. 

Vyrai ir moterys šoka ratu dviejose eilėse, kurios vėliau juda viena šalia kitos.

Susijungusios dvi eilės pradeda vingiuoti.

Šokėjų lyderiai.

Nuogumas ir tatuiruotės - tai tautinio kostiumo dalis.

Inka tautos (Peru teritotija) raštuotas megztukas iš lamos vilnos - mergaitei.

Inka tautos raštuotas megztukas - berniukuui.

Inka tautos kepurė, lamų vilna dažyta augalinais dažais. 

Kitos tautos vilna - veliama. 

Austi vilnoniai kilimėliai.

Tautiniai suvenyrai, sapnų gaudyklės ir papuošalai.

Ginklai.

Sapnų gaudyklė, kabinama virš lovos ar gulto, veja šalin blogus ir beprasmiškus sapnus. Oda ir plunksnos.

Gražus veidas ir stiprus žvilgsnis. Amerikos tautų išlikę palikuonys - stiprios savigarbos žmonės.

Rankų darbo ekologiški žaisliukai, šlepetės.

Kaukės apeigoms ir interjerui (tarp švenčių).

Austas ir virvele siuvinėtas sijonas.

Austas ir virvele siuvinėtas sijonas.

Marškinėliai su užrašu: "Saugumo tarnyba kovje su terorizmu nuo 1492 metų"

Matriarchalinė dievybė, prarijusi uraganą, kad apsaugoti pusiaujo tautų salas. Ji išleidžia vėją kai žmonės negerbia gamtos.

Šiaurės Amerikos tautiniai batai.

Odiniai batai ir karoliukais siuvinėtos piniginės.

Aztekų (actekų) namus saugojanti dievybė.
Medžiotojų trofėjai. 

Labai gražūs plonos odos drabužiai moterims, autoriniai darbai.

Būgnai šokėjams - šokėjai dažnai patys dainuoja ir būgnuoja sau ritmą.

Navaho tautos suvenyrai.

Mano dukra su mylimiausia rankų darbo lėlyte, apsigaubusi Navaho ploniausios ir švelniausios vilnos skraiste. Austų drabužių ir anklodžių spalvos reprezentuoja metų laikus, šiuo atveju viena pusė - ruduo, išvirkščia pusė - pavasaris.

Madžiotojų trofėjai panaudojami apeidinių kostiumų ir kaukių gamybai.

Vyrų šokių konkursas. Amerikos Valstijų vėliava neša rimtį ir liūdesį. 

Vyrų šokiai.

Vyrų šokiai.

Šokėjų kostiumai iš nugaros.
P.S. Jeigu susižavėjote Amerikos žemyno tautų rankdarbiais, tai galite jų nusipirkti National Geographic Internetinėje parduotuvėje: http://shop.nationalgeographic.com/
Į paiešką šveskite žodį "alpaca" ir matysite didžiulį pasirinkimą autentiškų švelniausios vilnos, šilčiausių ir lengviausio svorio raštuotų megztinių, šalikų, kepurių, liemenių, skraisčių ir lovatiesių.


Kviečių pasižiūrėti seniausio Amerikos tautinių šokių video įrašo: https://www.youtube.com/watch?v=igmpvrRQIkI