Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2013-11-22

Burėkas su moliūgo įdaru


"Burėko su moliūgo įdaru" receptas kartu su visu iškeptu pyragu Halovyno dieną atkeliavo į mano namus iš Moldoveanu šeimos virtuvės. Mano draugai rumunai labai kukliai pristatė šį patiekalą: "moldaviškas-rumuniškas pyragas, tokį patį kepa Graikijoje tik su mėsos arba varškės-špinatų įdaru". Mes visi valgėme šį pyragą ir alpome iš skanumo. Aš pati kol kas nebandžiau šio pyrago kepti (recepto kiekiai nepatikrinti ir nepatikslinti), bet pasidalinsiu pyrago receptu su visais, kas mėgsta išbandyti "grieko vertas" naujoves, nes šis pyragas tikrai vertas "didelio grieko".

Jufka - taip centrinėje Europoje ir Turkijoje vadinama "Filo" tešla (phyllo dough - angl.). Naminė tešla - žymiai skaniau (žiūrėk receptą įrašo apačioje), bet galima apsieiti ir su pirktine. Įdaras ruošiamas iš moliūgo masės, pridėjus maltus graikinius riešutus ir džiovintus abrikosus. Alyvuogių aliejus "Extra Virgin" (šalto spaudimo tyras aliejus) suteikia pyragui ir tešlai ypatingo skonio. Prieskonimas galima naudoti bet kokius jūsų mėgstamus pyrago mišinius: cinamonas, vanilė, ciržtrusų žievelės, kardamonas, imbieras... Jeigu labai patiks pyragas, tai galite bandyti jį ruošti ir su graikiškais įdarais:

  • kepintas avienos faršas+pakepinti svogūnai+česnakas (skonis turėtų būti panašus į kibinų);
  • kepinti svogūnai+smulkinti špinatai+varškė+kiaušinis;
  • vaškė arba ricotta+2 kiaušiniai+cukrus+vanilė.

Sūkurinis pyragas "Burėkas" gali būti pjaustomas skersai ir išilgai - kaip pica, tačiau Alina (mano rumunė draugė) rekomendavo tiesiog atsiplėšti norimo ilgio vamzdelį tešlos - taip mažiau rizikos, jog išbyrės įdaras ar išlašės įdaro sultys.

Jeigu naudosite pirktinę "Filo" tešlą, tai ją prieš 12 val. iki ruošos neišpakuotą perkelkite iš šaldiklio į šaldytuvą - kad ji pamažėle tolygiai atitirptų.

Darbui reikia paruošti maždaug 1,5 skersmens virtuvės stalo paviršių. Paruošimui reik turėti didelę 30-32 cm skersmens keptuvę - geriau špižinę, tinkančią kepimui orkaitėje; mėsmalę arba maisto procesorių riešutams ir abrikosams smulkinti. Jei naudosite pirktinę "Filo" tešlą, tai ruošai prireiks kulinarinio teptuko, švaraus ir plono (ne frotinio ir ne vaflinio) lininio arba medvilninio rankšluosčio, mažo dubenėlio.

Produktai:

  • 1/2 pakuotės (220 g) pirktinės "Filo" tešlos arba paruoštos tešlos pagal receptą šio įrašo apačioje
  • 30 g sviesto - tik pirktinei "Filo" tešlai
  • 50 ml alyvuogių aliejaus "Extra Virgin" - tik pirktinei "Filo" tešlai
  • 1,5 stiklinės (380 g) moliūgo tyrės, labai gerai nuvarvintos
  • 1 stiklinė (150 g) rupiai maltų graikinių riešutų arba karijų
  • 1 stiklinė (150 g) maltų džiovintų abrikosų
  • 1-2 arb. š. "Rudeninio kvapo" prieskonių mišinio arba cinamonas+gvadzikėliai+citrinų žievelė
  • 1 arb. š. sukraus pudros
  • 1 arb. š. cinamono miltelių

Paruošimas:

  1. Paruošiame 220°C (425°F) karštumo orakitę. Orkaitėje 1-2 min. pašildome špižinę keptuvę. Statome keptuvę šalia stalo, ant kurio bus ruošiama tešla. Keptuvėje ištirpiname sviestą, pridedame aliejų, išmaišome kulinariniu teptuku. Virtuvinį rankšluostį suvilgome tyru vandeniu, gerai nugręžiame. 
  2. Dubenyje sumaišome moliūgo tyrę su riešutais, džiovintais abrikosais ir prieskonių mišiniu. 
  3. Su pirktine "Filo" tešla reik dirbti labai mikliai, nes ji staigiai džiūsta ir tampa trapi. Išpakuotą nenaudojamą tešlą nuolat laikome uždengtą drėgnu rankšluosčiu. Ant stalo paviršiaus išdėliojame vieną šalia kito stačius "Filo" tešlos lakštus per visą stalo ilgį, maždaug 2 cm padengiant šalia esančio lakšto kraštą. Tešlą ištepame sviesto-aliejaus mišiniu, padengiame antru "Filo" tešlos lakštų sluoksniu, dabar lakštus centruojame ant apatinių lakštų sudūrimo vietų. 
  4. Stalo kitame gale pagaminame analogišką antrą dvigubos "Filo" tešlos lakštų juostą. Dabar šias dvi juostas sudūriame, kad jos viena ant kitos užeitų 2 cm. Turi gautis "Filo" tešlos milžiniškas stačiakampis, per visą stalą. 
  5. Ant paruoštos tešlos stačiakampio ilgesnio krašto dedame mažojo pirštelio storumo įdaro juostą, kurią vyniojame į "dešrą" iki pat kito tešlos krašto. 
  6. Jei liko keptuvėje riebalų, juos išliejame į indelį. Į keptuvę suvingiuojame paruoštą "dešrą", kad gautųsi "sraigė" per visą keptuvės skersmenį. 
  7. Paruoštą keptuvėje "sraigę" apliejame palikusiais riebalais, galima aptepti kiaušinio plakiniu, bet nebūtinai.
  8. Kepame apie 20 min., iki kol "Burėko" paviršius gražiai paruduos. 
  9. Iškepusį "Burėką" šiek tiek atvėsiname kambario temperatūroje, apibarstome cukraus pudra ir cinamono milteliais. Mėgaujamės šalia kavos arba arbatos. Poftă bună!


Filo tešlos receptas

Filo tešla arba "Jufka" gali būti ruošiama pradžioje šiek tiek iškočiojant, o po to tempiant tešlą rankomis. Filo tešlos gamybai tinka miltai turintys 9-10% ir daugiau glitimo, tokia tešla bus tampri, neplyš tempiama.

Paruošimui reikia turėti didelę lentą arba silikoninį kilmėlį minkymui ir kočiojimui, plastikinę maisto plėvelę, 100% medvilninę arba lininę staltiesę (ant jos bus tempiama tešla), picos ratukinį arba bet kokį aštriabriaunį peilį.

Produktai:

  • 2,5 stiklinės (320 g) ir daugiau kvietinių miltų (tinka "King Arthur All Purpose Flour") 
  • 0,5 arb. š. smulkios druskos
  • 1 stiklinė (250 ml) šilto vandens (kiek šiltesnio už kūno temperatūrą: 45°C)
  • 0,5 Valg. Š. alyvuogių aliejaus "Extra Virgin", ir daugiau - tešlos aptepimui
  • 0,5 Valg. Š. stalo acto 
Paruošimas:

  1. Dubenyje sumaišome 2,5 stiklines miltų su druska. Puodelyje suplakame likusius recepto skystus ingredientus. Maišant į miltus pamažėle pilame skystą mišinį. Gauta tešla turi būti tąsi, lengvai atlimpanti nuo rankų. Jeigu tešla labai lipni, pridedame daugiau miltų.
  2. Daliname tešlą į 3 dalis, kiekvieną dalį rankomis minkome ant pamiltuoto paviršiaus po 40-50 kartų. Išminkytus tešlos rutulius uždengiame plastikine maisto plėvele ir paliekame 30 min. kambario temperatūroje "pailsėti".
  3. Kartą "pailsėjusi" tešla suminkštės, bus puresnė. Vėl minkome kiekvieną tešlos gumulą po 40-50 kartų. Dabar visus tris gumulus aptepame aliejumi, uždengiame plastikine plėvele ir paliekame "pailsėti" dar 30 min. 
  4. Lentutę arba silikoninį paviršių ištepame aliejumi. Iškočiojame kiekvieną tešlos gumulą iki 20-30 cm skersmens ovalo, aptepame aliejumi ir paliekame "pailsėti" dar 20-30 min. - dabar tešla turi tapti tampri lyg guminė.
  5. Ant staltiese padengto stalo padedame tešlos lakštą, pakišame po lakštu delnus ir tempiame tešlą į įvairias puses, kol lakštas padengs visą virtuvinio stalo paviršių (maždaug 1,5 metro skersmens) ir taps plonas ir permatomas. 
  6. Ant tešlos ilgesnio krašto išdedame mažojo pirštelio storumo juostelę paruošto įdaro. Vyniojame į ilgą dešrą iki pat kito tešlos krašto. Susukame tešlą į "sraigę" ir išdedame į aliejumi apteptą keptuvę. 
  7. Iš likusios tešlos dviejų lakštų kartojame tempimą ir vyniojimą į "dešras". Prijungiame paruoštą "dešrą" prie keptuvėje esančios "sraigės" galo ir toliau vingiuojame. Iš trijų įdarytos tešlos "dešrų" turi susivingiuoti 30-32 cm skersmens "sraigė". Arba galima kepti atskiras tris mažas "sraigytes", jas išdėjus ant kepimo popieriumi padengtos skardos. 
  8. Prieš kepant, "Burėko" paviršių galima aptepti kiaušinio plakiniu - nebūtinai. Kepame apie 20 min. iš anksto prikaitintoje iki 220°C (425°F) orakitėje. Iškepęs "Burėkas" turi būti gražios rusvos spalvos. 

Pabaigai kviečiu pasiklausyti Rumunijos moldavų vaikinų įdainuotos šokių muzikos "Dragostea Din Tei "

2 komentarai:

  1. Labai dailus! kai pati isbandysi, parasyk; as tada gal irgi pabandysiu;

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ne per seniausia išsikepiau šį pyragą - tikrai gardus, ačiū už receptą. Buvau kepusi kažkada moliūgo pyragą su filo tešla, bet tada nepasiteisino, išėjo kažkoks blankaus skonio. Abrikosai ir riešutai reikalus gerokai pataisė. Manau, reikės dar kada pamėginti su kitos rūšies moliūgu, nes šįkart kepiau su paprastu, ir man jis buvo per mažai "desertiškas". Bet atitaikius savo skonio produktus, receptas tikrai geras.

    AtsakytiPanaikinti