"Merilando krabų maltinukai" (Maryland Crab Cakes - angl.) - vienas tų retų jūros gėrybių patiekalų, kurį noriai valgo tiek vaikai, tiek suaugę, o ypač jis patinka alaus gerbėjams. Šis patiekalas privalomas paragauti poilsiaujant JAV Atlanto pakrantės kurortuose. Kadangi man iki vandenyno tik 30-40 min. kelio, tai dažnai susigalvoju pasimėgauti "Merilando krabų maltinukais" restoranėlyje, bežiūrint į vandenyno šėlstančias bangas ar į įlankoje besisupančias jachtas. Šie vaizdai man tokie ypatingi, jog net rašant, prisiminus, širdis suspursta...
"Merilando krabų maltinukai" restoranuose tiekiami dosniai pagardinti čili pipirais, o mano vargšiukai vaikai, kurie taip labai mėgsta šį patiekalą, gauna kas kąsnį užsigerti dideliu kiekiu vandens. Vaikų dėlei aš išmokau šiuos maltinukus ruošti pati, sumažinusi pipirų kiekį. Už tą pačią kainą namie gaunu paruošti keturis kartus daugiau skanių maltinukų.
Receptui naudojama krabų mėsa gali būti šviežių tik pagautų krabų išdarinėti kūneliai - skaniausia, šaldyta krabų mėsa, arba konservuota savo sultinyje. Krabų imitacinės lazdelės, gaminamos iš žuvies, šiam receptui netinka.
Krabai - labai sveikas ir maistingas jūros produktas, delikatesas. Jų mėsa beveik visiškai be riebalų, todėl mažai kaloringa. Tai jūros produktas, kuris mažiau užterštas už bet kokią žuvies rūšį. Krabų mėsa turtinga baltymais, vitaminais A, B ir C, bei organiniais naudingų mineralų junginais su cinku, variu, chromu, selenu. Neorganiniai šių medžiagų junginiai yra kenksmingi žmogui, kai tuo tarpu organiniai - padidina organizmo atsparumą vėžiui, cukraligei ir kt.
Mano pateiktas receptas - tai restoranuose išklausinėtas ir Internete išieškotas variantas. Vietoj džiuvesėlių naudojami sutraiškyti bulviniai traškučiai (čipsai) - aš perku natūralius, be dirbitinių paskaninimų, ekologiškus bulvių traškučius, tačiau tiks ir bet kokie jūsų mėgstamiausi bulvių traškučiai. Krabų mėsa natūraliai yra šiek tiek saldi, o pirktiniai bulvių traškučiai - įvairaus sūrumo, tad, prieš sūdant, paragaukite traškučius ir pagal tai maždaug reguliuokite reikiamą druskos kiekį. Man patinka nenustelbtas krabų mėsos saldumas.
Dar mūsų šeimoje mes visi mėgstame žalius svogūniukus ir petražoles maltinukuose, tačiau kas to nemėgsta, gali šių ingredientų nenaudoti - maltinukai bus švelnesnio, nenustelbto krabų mėsos skonio.
Paruošimui reikia turėti mėsmalę, arba krabų mėsą galima smulkinti ant lentutės peiliu; konservuotų arba virtų šaldytų-atitirpintų krabų mėsą galima smulkinti dviejų šakučių pagalba. Dar reikia turėti keptuvę su dangčiu, geriau nesvylamą, arba glazūruotą špižinę. Išeiga 8 vienos porcijos dydžio maltinukai.
Produktai:
- 500 g krabų mėsos (šviežios / šaldytos / konservuotos)
- 1-2 arb. š. Old Bay prieskonių mišinio (receptas čia)
- 1 kiaušinis
- 120 g (pusė didelio įpakavimo) bulvių traškučių-čipsų
- 2 Valg. Š. majonezo
- 1 arb. š. dijon garsyčių
- 1/2 arb. š. rupios druskos
- 1/2 stiklinės smulkiai supjaustytų žalių svogūno laiškų - nebūtinai
- kuokštelis šviežių petražolių - nebūtinai
- 1 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
- 1 citrina, supjautsyta 1/8 skiltelėmis
- salotų lapai, gražgarstės, ridikai, rėžiukas, pupelių daigai - bet kokie jūsų mėgstami žalumynai
- 8 bandelės /arba 8 porcijos bulvių purée + apvirti šparagai ar ankštinės pupuelės
- 8 Valg. Š. majonezo arba "Aioli" / arba tinka toks padažas: 4 Valg. Š. saldžiarūgščio padažo + 4 Valg. Š. majonezo
- Krabų mėsą sumalame mėsmale arba susmulkiname peiliu; konservuotą krabų mėsą galima susmulkinti dviem šakutėm.
- Grūstuve susmulkiname Old Bay prieskonių mišinį (žiūrėk receptą čia).
- Sausus prieskonius sumaišome su lengvai išplaktu kiaušiniu, pridedame majonezo, garstyčių, druskos, gerai išplakame rankiniu blenderiu arba šakute.
- Kuo smulkiau sutrupiname bulvių traškučius (čipsus) - galima grūstuvėje arba tiesiog smūgiuojant juos maišelyje.
- Dubenyje sumaišome krabų faršą, susmulkintus žalumynus, bulvių čipsų trupinėlius ir kiaušinio-prieskonių plakinį.
- Virš vidutiniškos liepsnos keptuvėje įkaitiname aliejų. Iš krabų faršo mišinio rankomis formuojame plokščius maltinukus. Kepame iš abiejų pusių po 5 min. Keptuvę patartina uždengti dangčiu, kad maltinukai neprarastų drėgmės ir gerai įkaistų iki pat vidurio.
- Pateikiame tuojau pat ant lengvai paskrudintos bandelės su majonezo padažu ir žalumynais, apliejus citrinų sultimis. Arba labai skanu krabų maltinukus servuoti ant lėkštės šalia bulvių purée, blanširuotų (lengvai apvirtų) šparagų ar ankštinių pupelių, su šviežiomis salotomis.
Visi ingredientai dubenyje, prieš sumaišant. |
Krabų maltinukai kepa. |
Prakąstas krabų mėsos maltinukas bendelėje. |
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą