Paprasčiausia Kūčioms ruošiama silkutė. Jeigu pirktinė silkė skani, arba silkė jūsų sūdymo naminė - tai jos nereikia marinuoti prieskoniuose - tik supjaustyti, užkloti marinuotais svogūnais ir pipiriniais citrinų griežinėliais. Na, o jeigu pirktinė silkė stokoja skonio, vien jaučiasi druska, tai geriau pasinaudoti šiuo receptu ir silkę šaldytuve pamarinuoti mažiausiai 12 val.
Produktai silkės marinavimui:
- 1 vnt. sūdytos arba marinuotos pirktinės silkės file (300 g)
- 1 vnt. lauro lapas
- 5 vnt. - "žirniukai" juodųjų pipirų
- 2 vnt. - "žirniukai" kvapniųjų pipirų
- 2 arb. š. cukraus arba medaus
- 1/3 stiklinės (60 ml) obuolių acto 5% stiprumo
- 1/2 stiklinės virdančio vandens
- 200 g svogūno, gali būti kelių rūšių svogūnai
- 1 arb. š. cukraus
- 1/2 arb. š. druskos
- 1 Valg. Š. citrinų sulčių arba šviesaus acto
- 1 citrina (arba pusė žaliosios + pusė geltonosios citrinos)
- 1/2 arb. š. šviežiai maltų margaspalvių pipirų
- 1 arb. š. Tabasco padažo arba čilių marinato
- 1/8 arb. š. (žiupsnelis) rupios druskos
- Indelyje, kuriame marinuosis silkė, sudedame pipirus, lauro lapą, cukrų arba medų, pilame acto, išmaišome. Pilame verdančio vandens ir maišydami ištirpiname cukrų (arba medų). Paliekame aušti iki kambario temperatūros.
- Tuo tarpu išdarinėjame silkę. Silkės filė (be kaulų ir odos) supjaustome 1 kąsnio gabaliukais, juos panardiname marinate ir laikome šaltai mažiausiai 12 val.
- Svogūną supjaustome 3 cm juostelėmis, sudedame į atskirą indelį. Svogūną apiberiame curumi ir druska, apšlakstome citrinų sultimis (arba actu) ir paliekame šaltai marinuotis 1-12 val.
- Citriną supjaustome labai plonais griežinėliais, išdėliojame ant lėkštelės. Grūstuvėje sugrūdame margaspalvius pipirus. Citrinos griežinėlius barstome pipirais, druska, apšlakstome aštriu padažu. Uždengiame kita lėkšte (arba plastikine maistine plėvele) ir paliekame šaltai marinuotis 1 val.
- Servavimo lėkštėje išdeliojame anksčiau užmarinuotus, nuvarvintus sikės filė gabaliukus. Juos padengiame svogūnų "patalu", viską apliejame palikusiu svogūnų marinatu. Patiekalą uždengiame pipiriniais citrinų griežinėliais; arba dėliojame silkę, svogūnus ir citriną juostomis. Tiekiame patiekalą į stalą.
Silkės kąsneliai po marinuotų svogūnų ir prieskoniuotų citrinų "patalu". |
Silkės, marinuotų svgūnų ir prieskoniuotų citrinų "juostos". |
Dėl silkės ir naktį atsikelčiau į šaldytuvą:) Yapč retai gaminu silkę pataluose, bet dėl jos labiausiaiseilė tįsta:)
AtsakytiPanaikinti