Galit juoktis, galit netikėti, bet šios sultingos vištienos skonis nerealiai skanus, tiesiog fantastiškas. Vienas kąsnelis šio patiekalo, ir pamiršite visus kitus vištos paruošimo būdus. Tokio vištienos marinavimo recepto analogų daugybę rasite Internete, tituluojamų "Nuostabus vištienos marinatas", "Neįtikėtinai skani vištiena" ir panašiai. Mano recepto įkvėpimo šalinis - dar 90-tųjų pabaigoje per TV matyta laida, kurioje prancūzas aktorius Gerard Depardieu maždaug panašiai marinavo vištieną pagal savo senelių tradicinį receptą.
Šiame marinate puikiai subalansuoti visi ingredientai - nieko nei pridėsi, nei atimsi. Reguliuokite marinato ingredientų kiekius pagal savo skonį; ragaukite marinatą prieš nardinant į jį vištieną. Geras marinatas yra toks, kuriame negali pasakyti, kokio skonio yra daugiau: garstyčių aitrumo, rūgšties, sūrumo ar saldumo.
"Nerealus vištienos marinatas" tinka kapotai gabalais vištai ruošti, bet kokiai vištienos daliai - su kaulu ar be kaulų. Vištienos krūtinėles rekomenduoju lengvai išmušti - tokios jos geriau prisigers marinato skonio ir keps žymiai greičiau bei tolygiau.
Gerai išmarinuota vištiena kepama labai karštai ir trumpai, kepti galima ant grilio, orkaitėje arba keptuvėje be teflono, geriausiai įkaista ir temperatūrą laiko špižinė keptuvė. Žinoma, skaniausia yra vištiena, kepta virš išdegusių malkų grilio.
Marinato kiekio užtenka maždaug 1 kg sveriančiai vienai vištai, supjaustytai gabalais, arba 4-6 vištienos krūtinėlėms paruošti (apie 700 g). Aš naudojau 4 dideles ekologiškos vištienos krūtinėles. Išeiga: 4 porcijos.
Produktai:
- 1/4 stiklinės (60 ml) obuolių acto, 5% stiprumo
- 1/3 stiklinės (80 ml) rudo cukraus arba akacijų medaus (kitoks medus netinka)
- 3 Valg. Š. garstyčių (aš naudojau rūpiai maltų garstyčių padažą)
- 3 skiltelės česnako, sutrintos
- 2 Valg. Š. citrinų sulčių
- 2 arb. š. druskos
- 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 2 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
- 4 vištienos krūtinėlės arba 1 višta, supjaustyta ketvirčiais (0,7-1 kg)
- + 2 Valg. Š. aliejaus - tik jeigu kepsite keptuvėje
- Dideliame dubenyje (be aliuminio) gerai išmaišome visus produktus, išskyrus vištą. Vištienos krūtinėles lengvai mušame plaktuku iš tarsi plėvele dengtos pusės iki 1-1,5 cm storumo. Vištieną panardiname marinate, uždengiame (ne aliuminiu, ne folija!) ir paliekame šaltai marinuotis 2-12 val.
- Vištienos gabalus ištraukiame iš marinato, šiek tiek nuvarviname. Kepame pagal vieną pasirinktą būdą:
- Paruošiame karštą grilį arba orkaitę 230°C (450°F) ar karščiau. Kepame vištieną ant grotelių, iš abiejų pusių po 5 min.- mėsai be kaulo, po 10 min. - mėsai su kaulu.
- Virš didesnės nei vidutiniškos liepsnos įkaitiname keptuvę, pilame į ją 2 Valg. Š. aliejaus. Kepame vištieną po 5 min. iš abiejų pusių.
- Tiekiame į stalą tuojau pat, apliejus keptuvėje ar blėkutėje po grotelėmis susikaupusiu padažu.
Vištiena marinuojasi 2-12 val. |
Nuvarvintą vištieną dedame ant grotelių ir šauname į orkaitę. |
Vištiena tik iš orkaitės. |
Vištiena aplieta padažu, susikaupusiu blėkutės dugne. |