Puslapiai

2011-03-19

Nerealus vištienos marinatas


Galit juoktis, galit netikėti, bet šios sultingos vištienos skonis nerealiai skanus, tiesiog fantastiškas. Vienas kąsnelis šio patiekalo, ir pamiršite visus kitus vištos paruošimo būdus. Tokio vištienos marinavimo recepto analogų daugybę rasite Internete, tituluojamų "Nuostabus vištienos marinatas", "Neįtikėtinai skani vištiena" ir panašiai. Mano recepto įkvėpimo šalinis - dar 90-tųjų pabaigoje per TV matyta laida, kurioje prancūzas aktorius Gerard Depardieu maždaug panašiai marinavo vištieną pagal savo senelių tradicinį receptą.

Šiame marinate puikiai subalansuoti visi ingredientai - nieko nei pridėsi, nei atimsi. Reguliuokite marinato ingredientų kiekius pagal savo skonį; ragaukite marinatą prieš nardinant į jį vištieną. Geras marinatas yra toks, kuriame negali pasakyti, kokio skonio yra daugiau: garstyčių aitrumo, rūgšties, sūrumo ar saldumo.

"Nerealus vištienos marinatas" tinka kapotai gabalais vištai ruošti, bet kokiai vištienos daliai - su kaulu ar be kaulų. Vištienos krūtinėles rekomenduoju lengvai išmušti - tokios jos geriau prisigers marinato skonio ir keps žymiai greičiau bei tolygiau.

Gerai išmarinuota vištiena kepama labai karštai ir trumpai, kepti galima ant grilio, orkaitėje arba keptuvėje be teflono, geriausiai įkaista ir temperatūrą laiko špižinė keptuvė. Žinoma, skaniausia yra vištiena, kepta virš išdegusių malkų grilio.

Marinato kiekio užtenka maždaug 1 kg sveriančiai vienai vištai, supjaustytai gabalais, arba 4-6 vištienos krūtinėlėms paruošti (apie 700 g). Aš naudojau 4 dideles ekologiškos vištienos krūtinėles. Išeiga: 4 porcijos.
Produktai:
  • 1/4 stiklinės (60 ml) obuolių acto, 5% stiprumo
  • 1/3 stiklinės (80 ml) rudo cukraus arba akacijų medaus (kitoks medus netinka)
  • 3 Valg. Š. garstyčių (aš naudojau rūpiai maltų garstyčių padažą)
  • 3 skiltelės česnako, sutrintos
  • 2 Valg. Š. citrinų sulčių
  • 2 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 2 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 4 vištienos krūtinėlės arba 1 višta, supjaustyta ketvirčiais (0,7-1 kg)
  • + 2 Valg. Š. aliejaus - tik jeigu kepsite keptuvėje
Paruošimas:
  1. Dideliame dubenyje (be aliuminio) gerai išmaišome visus produktus, išskyrus vištą. Vištienos krūtinėles lengvai mušame plaktuku iš tarsi plėvele dengtos pusės iki 1-1,5 cm storumo. Vištieną panardiname marinate, uždengiame (ne aliuminiu, ne folija!) ir paliekame šaltai marinuotis 2-12 val.
  2. Vištienos gabalus ištraukiame iš marinato, šiek tiek nuvarviname. Kepame pagal vieną pasirinktą būdą:
    • Paruošiame karštą grilį arba orkaitę 230°C (450°F) ar karščiau. Kepame vištieną ant grotelių, iš abiejų pusių po 5 min.- mėsai be kaulo, po 10 min. - mėsai su kaulu.
    • Virš didesnės nei vidutiniškos liepsnos įkaitiname keptuvę, pilame į ją 2 Valg. Š. aliejaus. Kepame vištieną po 5 min. iš abiejų pusių.
  3. Tiekiame į stalą tuojau pat, apliejus keptuvėje ar blėkutėje po grotelėmis susikaupusiu padažu. 
P.S. Jeigu kepate orkaitėje, kurios temperatūra kontroliuojama termostatu (termopora), tai pasiekus užstatytą temperatūrą, kaitinimas išsijungs. Kad to neįvyktų, kepkite truputį praviroje orkaitėje, arba naudokite "Broil" režimą.

Vištiena marinuojasi 2-12 val. 

Nuvarvintą vištieną dedame ant grotelių ir šauname į orkaitę.

Vištiena tik iš orkaitės.

Vištiena aplieta padažu, susikaupusiu blėkutės dugne.

P.P.S. Jeigu jūsų vištienai trūksta įdegio, o padažas blėkutėje perdaug sudegęs, pasinaudokite "Kepsnių makiažo" patarimais.

    65 komentarai:

    1. Anonimiškas3/23/2011

      Labai patiko. Daugiau tokių receptų prašom :)
      T.

      AtsakytiPanaikinti
    2. Anonimiškas4/10/2011

      siandien bandysiu si receptuka :)

      AtsakytiPanaikinti
    3. Sekmės! Prašau parašykite, kuriuo būdu kepėte, ar geras rezultatas, kaip patiko skonis.

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Anonimiškas8/07/2017

        Pats pats fantastiskiausias vištienos kepsnys ant žarijų Ryt mėginsiu triušį
        Jums gilus reveransas

        Panaikinti
    4. Anonimiškas4/18/2011

      Hmm ka tik uzsimarinavau vistos file , bet svarstau , kad rytoj dar dasimarinuosiu sparneliu ir vakare kepsim ant barbecque, nes dabar siek tiek per velai uzmarinavau , kad siandien vartoti .Kvepia tai liuks :)

      AtsakytiPanaikinti
    5. Anonimiškas3/04/2012

      Keleta kartu kepiau vistiena su siuo marinatu, skonis buvo idealus, nepersaldus, ne rugstus. Kepiau orkaiteje ir keptuveje, o karta nesiausi marinuota vista pas draugus, kur kepeme ant grilio. Visiems labai patiko, nepayginamai skaniau uz Maximos marinuota vistiena, tikrai tokios daugiau nepirksiu.
      Sima

      AtsakytiPanaikinti
    6. Anonimiškas4/02/2012

      Kas nors pasakykit del garstyciu. Kas yra garstyciu padazas? Paprastos garstycios indelyje? Ar dar kas kitko?

      AtsakytiPanaikinti
    7. Anonimiskas: garstyciu padazas yra paprastos garstycios indelyje. Garstycios dar gali buti naudojamos seklu pavidale.

      AtsakytiPanaikinti
    8. Pagaminau vištieną su šiuo marinatu, šiek tiek savaip pavarijuotu. Tvirtinu, jis tikrai nerealus. Kai grįšiu į LT, būtinai aprašysiu:) Ačiū!

      AtsakytiPanaikinti
    9. Ačiū, Odeta! Džiugu, jog ir kitiems patinka, kas man patinka :)

      AtsakytiPanaikinti
    10. Anonimiškas5/12/2012

      Siandien si marinata taip pat pabandysiu jau viskas stovi saldytuve :)

      AtsakytiPanaikinti
    11. Anonimiškas6/16/2012

      isbandziau,labai,labai visiems patiko ,tikrai dar gaminsiu,gytene.

      AtsakytiPanaikinti
    12. Anonimiškas9/24/2012

      Mano draugas puikus kulinaras ir jį nustebinti labai sunku. Kai atnešiau ant žarijų iškeptą, dūmu kvepiančią vištieną, žinoma nerimavau. Po pietų sulaukiau netikėto įvertinimo:"Kitą kartą taip skaniai negamink. Persivalgiau!":D

      AtsakytiPanaikinti
    13. Anonimiškas1/03/2013

      isbandziau si marinata (tik kepiau tiesiog keptuveje) su jautiena. man dar labiau patiko nei vistiena

      AtsakytiPanaikinti
    14. Anonimiškas1/24/2013

      Tikrai kad nerealus marinatas,jau pamegtas ir tarp favouritu:)

      AtsakytiPanaikinti
    15. Anonimiškas1/31/2013

      Gailiuosi, kad gaminau pagal si recepta- sugadinau mesa (vistiena). Seimai nepatiko.Visko dejau kaip nurodyta.

      AtsakytiPanaikinti
    16. Anonimiškas4/19/2013

      Namie neturėjau rudojo cukraus, tai įdėjau gerą valgomąjį šaukštą medaus (vienintelis pliusas turėti bites auginanti kaimyną - skanus natūralus medus, nors kartais su kokia žoliapjove išgąsdinu ir reikia bėgti slėptis). Kepiau ant grotelių orkaitėje ~15 minučių kiekvieną pusę. Gavosi puikiai :)

      AtsakytiPanaikinti
    17. Anonimiškas6/04/2013

      Dariau diandiena, tai labai saldziai gavosi,nieko aparat cukraus ir nejauciau :(manau cukraus reikia per pus maziau o gal net dar maziau...tiek visko prideta o tik cukru valgai

      AtsakytiPanaikinti
    18. Ačiū už puikų receptą! Labai skani saldžiarūgštė vištiena gaunasi. Kepiau jau du kartus ant žarijų ir tikrai kepsiu dar :)

      AtsakytiPanaikinti
    19. marinuojasi mano vištytė,lauksiu rezultatų vakare :)

      AtsakytiPanaikinti
    20. Anonimiškas7/27/2013

      sveiki stiklines neturiu, kaip man atmatuoti 80ml cukraus?gal galima suzinoti kiek saukstu?

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. 80 ml - tai apytikriai 5 Valg. saukstai - reik matuoti nubraukus sauksto pavirsiu. Cia yra matavimu lentele: http://segebute.blogspot.com/2010/11/lentele.html

        Panaikinti
    21. Nuostabus marinatas!!! Mūsų šeimynos šios vasaros topas :) Ačiū už puikų receptą.

      AtsakytiPanaikinti
    22. Anonimiškas10/23/2013

      neriu i pardavykla pirkti vista

      AtsakytiPanaikinti
    23. Anonimiškas11/13/2013

      Turiu viska, tame tarpe ir vista, bet neturiu obuoliu acto. Ar tai butinas ingridientas?

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. obuolių actas suteikia patiekalams ypatingo skonio. Neturėdama obuolių acto esu bandžiusi maišyti vyno actą su obuolių sultimis, kažkiek pakeičia produktą, bet obuolių actas visada skaniau.

        Panaikinti
      2. Aciu uz NEREALAUS marinato recepta. Jis tikrai puikus.Naudojuosi juo nuo pavasario, isgelbsti jis ir kai reikia skubiai paruosti kepsnius, ir kai uzsistovi ilgesni laika kepsniai saldytuve. Zodziu , produktas superinis, topinis ....
        Atsakant klausiantiems: as intrepretuoju - vietoj acto pilu savo gamybos rugscias svarainiu sultis, kurios yra be cukraus. Jas taip pat naudoju darydama namie majoneza. Kuris sveciu vadinamas - kremu.

        Panaikinti
    24. Anonimiškas12/18/2013

      O vietoje vištienos galima būtų kalakutienos krūtinėlę naudoti???

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Pagal mano skonį, kalakutienai nelabai tinka garstyčios. Kalakutienai marinuoti aš pasirenku baltą vyną, rozmariną, čiobrelius, lauro lapą. Be to, kalakutiena yra žymiai sausesnė mėsa, ją prieš kepant patartina dosniai aptepti sviestu/aliejumi. Tačiau galite eksperimentuoti pagal savo skonį. Parašykite, kaip pasisekė.

        Panaikinti
    25. Anonimiškas12/18/2013

      Ačiū už atsakymą...

      AtsakytiPanaikinti
    26. Anonimiškas12/20/2013

      Sveiki, tikiuosi, kad vištienos ketvirčiam šis receptas tinka, Ačiū, labai noriu pabandyti.

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. šis receptas tinka vištienos ketvirčiams, vien kojoms, vien sparneliams arba vien krūtinėlėms.

        Panaikinti
    27. Anonimiškas1/10/2014

      norėjau paklausti, o antį galima būtų šiuo marinatu marinuoti. O gal turite kokį irgi skanų receptą?

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Aš anties nemarinuoju. Man antis nestokoja skonio natūraliame pavidale, nebent prieš kepant antį ištepu riebalų+ prieskonių mišiniu. Anties prieskoniams tinka: apelsinas, persikas, abrikosai, vyšnios (ir jų uogienės), obuolių košė, obuoliai, ananasas, medus, rozmarinas, čiobreliai, česnakas (pastarąji naudoju rečiau ančiai), vynas, konjakas ir žinoma druska+pipirai.

        ČIa yra mano anties receptai, galite pasirinkti vienokį kepimo būdą ir iš kito recepto padažą/prieskonius:
        http://segebute.blogspot.com/2011/02/kepta-anties-krutinele.html
        http://segebute.blogspot.com/2011/02/antis-su-apelsinu-abrikosu-padazu.html
        http://segebute.blogspot.com/2011/01/antis-su-obuoliais-ir-vysniu-padazu.html

        Panaikinti
    28. Anonimiškas1/22/2014

      O gal galima kuo nors garstyčias pakeisti? Aš alergiška joms.

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. tada naudokite kita receptą, pvz.
        http://segebute.blogspot.com/2013/12/keptuveje-apskrudintos-vistienos.html
        http://segebute.blogspot.com/2012/12/vistiena-lorange.html
        http://segebute.blogspot.com/2012/09/vistienos-kari-kotletai.html

        Panaikinti
    29. Sveiki,kaip jus manote,ar galeciau sitam marinate marinuoti kiaulienos saslyka,gal ir svogunas nepamaisytu?

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Man nelabai tinka kiauliena marinuota garstyčių padaže, tad aukščiau aprašyto marinato nerekomenduočiau. Kiaulienai geriau tinka 1) rūgštinis marinatas: iš skiesto acto, citrinų sulčių, granatų sučių; 2) arba kiaulienos mėsą suminkština marinatas su enzimais: kefyras, kiviai, anansaso sultys; 3) labai tinka kiaulienai salstelėję padažai: barbekiu, slyvų ar vyšnių uogienės padažas, aitriųjų paprikų uogienė - galima padažą naudoti ant jau iškepusios kiaulienos, arba pradžioje aptepti mėsos gabalus saldžiu lipniu padaži ir po to kepti.

        Panaikinti
    30. Labai labai aciu uz toki issamu atsakyma,butinai pasinaudosiu patarimais :)

      AtsakytiPanaikinti
    31. Viskas kaip ir gerai, bet kam tas actas, "suėda" jis gi mėsytę!

      AtsakytiPanaikinti
    32. neblogas receptukas tik va as dar ziupsneli safrano imetu ir siek tiek cinamono pabarstau, bei imbiero itarkuoju.... skonis buna TOBULAS

      AtsakytiPanaikinti
    33. Anonimiškas5/09/2014

      Sveiki, medaus tiek pat reikia kiek cukraus? Nes man gavosi dominuojantis medaus skonis... :)

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Arba medaus naudojame, arba cukraus. Dvigubo kiekio saldumo nereikia.

        Panaikinti
    34. Noreciau pasiteirauti, koks garnyras tinka prie taip iskeptos vistos? Ryziai, bulves? Kokios darzoves, salotos?Aciu.

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Garnyrui rekomenduočiau kažką lengvo. Labai tinka virti ryžiai sumaišyt su garintų daržovių mišiniu. Aš perku tokį šaldytą labai spalvingą mišinį, viskas supjaustyta smulkiais gabalėliais: morkos, pupelės, žirneliai, kukurūzai... Aplieju daržoves verdančiu vandeniu ir po dangčiu pagarinu 3 min. Sumaišius su virtais ryžiais gaunasi labai linksmas garnyras; kad jis būtų sultingesnis, aplieju padažu nuo vištos kepimo.

        Dar garnyrui labai tinka ananso žiedai. Galima susipjaustyti griežinėliais šviežią ananasą, arba galima nusipirkti konservuotą: "ananaso žiedai savo sultyse". Tuos žiedus labai skanu ant grilio pakaitinti, kad šiek tiek įgautų rudumo šoneliai, arba galima tiesiog ant sausos špižinės-emaliuotos keptuvės ananaso griežinėlius pakepinti, bet nebus taip gražiai parudavę, kaip ant grilio kad būna.

        Panaikinti
    35. Anonimiškas7/04/2014

      favoritas, idealus skonio balansas. Man tinka ir vyno actas, tik šiek tiek mažiau jo tuomet pilu:)

      AtsakytiPanaikinti
    36. Anonimiškas10/31/2014

      Per saldu,cukrų dėčiau perpus mažiau,bet tai aišku skonio reikalas.

      AtsakytiPanaikinti
    37. Anonimiškas12/23/2014

      o toks receptas tinka cielai vistai?kaledoms noriu kepti , vista didele virs 2kg.

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Ne. Kalėdoms rekomenduoju Vištiena a L'Orange receptą: http://segebute.blogspot.com/2012/12/vistiena-lorange.html

        Panaikinti
    38. Kiek medaus deti vietoj cukraus?

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Aš tokį pat kiekį dedu medaus arba cukraus. Bet naudoju tik 2-3 rūšių medų: 1) citrusų žiedų (būna itališkas apelsinų plantacijose pastatytų avilių medus) arba 2) akacijų medus (vokiškas arba ekollogišas iš Vengrijos importuotas). Visos kitos medaus rūšys man turi prieskonio, kuris nepageidaujamas. Iš Lietuvoje kopiamų medaus rūšių tinka 3) skystas (nesusicukravęs) liepžiedžių medus. Kai bitės maitinamos cukrumi, tai medus greičiau cukruojasi. Ekologiškas medus ilgainiui tirštėja, bet kitai nesusicukruoja.

        Panaikinti
    39. Anonimiškas4/21/2015

      Jei pazodziui kopijuojate receptus prasom nebuti kiaulei ir akredituoti recepto savinike Ruth Crickmer is Allrecipes.com.

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Anonime: Nekopijavau šito recepto. Ruošdavau vištienos marinatą pagal Gerard Depardieu panašų receptą, matytą per TV. Mano indėlis yra ingredientų proporcijos ir pasirinkimas. Yra aibė šio recepto variantų Internete (apie tai parašiau įraše), tai nėra nei mano išradimas, nei jūsų paminėtos Ruth Crickmer originalus receptas. http://www.food.com/recipe/amazing-chicken-marinade-29598 Šis receptas yra šimtmečių senumo, prancūzai amžiais taip marinuodavo vištieną. Beje, mano naudojami ingredientai ir jų proporcijos skiriasi nuo Ruth Crickmer aprašyto recepto. P.S. Jeigu aprašysiu kaip kietai išvsivirti kiaušinį (tūkstanmečių senumo receptas), kokio gyvulio vardą man esate paruošę?

        Panaikinti
      2. Nu bet jau anonimiškas komentatorius tai aršiau už kiaulę, kad drėbė tai net nejauku už jį prieš kitus.

        Panaikinti
    40. Anonimiškas10/29/2015

      Nuostabus marinatas - visa šeima pirštelius laižė. Kepiau mažąją vištienos krūtinėlės file, nedaužiau, palikau natūraliam pavidale, kepiau orkaitėje skardoje. Nepaprastai gardu.

      AtsakytiPanaikinti
    41. Anonimiškas1/07/2016

      Sveiki, ar sis receptas tinka blauzdelems? Kiek laiko reikia kepti blauzdeles ir kokiame karstyje?
      O kiek reikia kepti mazaja vistienos file?

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Šis martinatas tinka tiek blauzdelėms, tiek bet kokiai kitai vištienos daliai. Kuo mažesni ir plonesni vištienos gabalai, tuo trumpiau juos reikia kepti. Blauzdelės keps tiek pat kaip ir recepte aprašytos krūtinėlės. Mažoji vištienos filė keps maždaug po 3 min. iš abiejų pusių.

        Panaikinti
    42. Labai Skanus mrinatas :)~

      AtsakytiPanaikinti
    43. WOW great looking recipe. I love to eat this one, we done
      Buy Halal Meat Online | Click Halal

      AtsakytiPanaikinti
    44. O paprastas maistinis actas tinka? Ne obuoliu?

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Paprastas actas tinka, bet jo stiprumas gali būti 9%, tad reik pusiau skiesti. Aš skiedžiu obuolių sultimis, kad skonis gautusi panašesnis į obuolių actą. Labai patariu nusipirkti ir turėti gero ekologiško obuolių acto, ne vien dėl ypatingo skonio mėsos ir daržovių kepsniams, salotoms; obuolių actas - tai labai sveikas produktas, naudojamas liaudies medicinoje (viršinimui, liekniejimui, aukštai temperatūrai mušti, odos susirgimams...)

        Panaikinti
    45. Anonimiškas7/10/2020

      Nepykite, bet slykstesnio marinato nesu ragaves, iskepiau ant grilio tai nejo valgyti...

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Anonimiškas5/13/2022

        Marinato nereikia valgyti😀

        Panaikinti
    46. Aš pastebėjau, kad naudojant stipraus skonio medų, šis padažas tikrai gaunasi nekoks. Aš naudoju tik akacijų žiedų medų. Tačiau kartą reikėjo sunaudoti dovanotą tamsų medų, ir jis sugadino skonį. Ačiū net už neigiamą komentarą. Papildysiu aprašyme, jog bile koks medus netinka.

      AtsakytiPanaikinti
    47. As naudoju Balzamiko acta tam marinatui,labai gertai gaunasi,jis panasus i obuoliu acta

      AtsakytiPanaikinti