Puslapiai

2011-03-07

Saldus apelsinų padažas

Nemėgstate sausų blynų ir varškėčių? Pasibaigė klevų sirupas ir vyšnių uogienė? Jei turite nors vieną apelsiną ir pusę citrinos, kol keptuvėje kepa blynai, pasigaminkite šį paprastai paruošiamą nuostabaus skonio padažiuką. Esu tikra, kad Jums patiks. Šis oranžinis kvapnus grožis padės pagerinti netgi nuobodžiausią desertą: jis tinka pyragams aplieti, valfiams pamirkyti, ant ledų vazelėje užvarvinti, lėkštelę aptaškyti, kurioje tupi pyragaitis ir t.t. Prancūziškas patiekalas "Siuzetės lietiniai" neįmanomas be šio padažo.
Paruošimui reikia turėti sulčiaspaudę, nedidelį puodą. Išega maždaug 300 ml.
Produktai:
  • 1 apelsinas
  • 1/2 citrinos
  • 5 valg. Š. cukraus
  • 50 g sviesto
  • 2 valg. Š. Grand Marnier arba kitokio apelsinų likerio - nebūtinai
  • 1/2 arb. š. krakmolo

Paruošimas:

  1. Citrusus gerai nuplauname ir nusausiname. Lengvai aptarkuojame apelsino tik oranžinę žievelės dalį. Išspaudžiame apelsino sultis, turi gautis apie 130 ml arba pusė stiklinės. Išspaudžiame citrinos slutis, išega turi būti apie 2 valg. Š.
  2. Puode sumaišome apelsino sultis, cukrų, sviestą, apelsino žievelės tarkučius. Mišinį maišydami kaitiname virš nedidukės liepsnos ir užviriname. Paverdame dar apie 2-3 min., kol pilnai ištirps visas cukrus ir mišinys truputį sutirštės.
  3. Puodelyje suplakame krakmolą su citrinos sultimis. Mišinį pilame į verdantį sirupą, išmaišome ir paverdame apie 1-2 min.
  4. Dabar pilame Grand Marnier, užviriname ir pakunkuliuojame apie 20 sekundžių.
  5. Tik išviręs padažas gali atrodyti labai skystas, bet aušdamas jis sutirštės. Padažą pateikiame šiltą arba šaltą, ant blynelių arba apšlakstę desertą. Padažą saugome uždarame ąsotėlyje, šaldytuve, iki 3 savaičių.





P.S. Nuotraukose mano ruoštas padažas iš dvigubo kiekio, nurodyto recepte. Varškėčių papuošimui naudojau išpjaustytas apelsino skilteles ir avietes.

7 komentarai:

  1. atrodo puikiai, isivaziduoju, kad toks pats skanus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš kiek kitaip darau: troškinu svieste, cukruje ir cinamono milteliuose visas skilteles lengvai paspaudydama, kad išsiskirtų apelsino sultys. Krakmolo nededu. Skanus dalykas labai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man be krakmolo biskį perskystas padažiukas gaunasi. Su cinamonu aš irgi mėgstu, bet vienas mano vaikas - ne. Todėl cinamonus pabarsatu jau ant blynų lėkštėje. Galima padažą ruošti ir be likerio, tačiau su likeriu gaunasi kvapnesnis ir paslaptingesnis skonis :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonimiškas11/27/2011

    kazkada dariau citrinini krema konsistencija, spalva,isvaizda patiko bet skonis neypatingai kazin ar sitas padazas panasus i citrinini krema ?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimškas: Šio padažo skonis labai saldus ir apelsiniškas, kaip skysta uogienė grynai apelsinų skonio. Man ir mano šeimai labai patinka. Kadangi šiais laikais jau niekas nesiždiaugia mandarinais Kalėdoms, tai vietoj jų būtinai pagaminu daug apelsinų padažo, kad sukurti šventinę atmosferą. Naudoju jį pusryčiams ant blynų, varškėčių ar vaflių, o po vakarienės ir ant desertų: pyragų, keksiukų, ledų...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonimiškas4/08/2012

    Labai skanus padaziukas!Kam nepatinka saldziai,kepkit ne tokius saldzius blynus ir bus liuks :D Arba dekit maziau cukraus.Man labai patiko!Aciu uz receptuka.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Džiaugiuosi, jog patiko receptas. Mano visada nesaldūs: kas nori valgo su silke ar ikrais, o kas nori saldžiai - pila sau sirupo.

    AtsakytiPanaikinti