Ši mišrainė skaniausia tiekiama kiek šiltesnė už kambario temeratūrą.
Išeiga 8-10 porcijų. Paruošimui reikia turėti vieną 5 litrų talpos puodą, vieną didelę (28-32 cm skersmens) keptuvę su dangčiu, labai pagreitina darbą virdulys užkaitinto vandens.
Produktai:
- 1 pakelis (340 g) itališkos forminės pastos, aš naudoju "Farfalle"
- 1 arb. š. druskos, ar daugiau
- 3 Valg. Š. aliejaus
- 1 vnt. (250 g) svogūnas
- 300 g šviežių grybų (aš naudoju šitakius, bet tinka ir pievagrybiai)
- 4 skiltelės česnako
- 300-350 g žalių ankštinių pupelių arba žalių šparagų
- 150-300 g (1-2 indeliai) skanių alyvuogių, bet kokios spalvos
- 3-4 Valg. Š. konservuotų kaparėlių
- 1 Valg. Š. citrinų sulčių - nebūtinai
- 50-100 g marinuotų čilių (aitrųjų paprikų)
- 300 g vyšninių, vynuoginių arba kt. skanių pomidorų - nebūtinai
- 1/2 arb.š. šviežiai maltų juodųjų arba margų pipirų
- kuokštas petražolių
- Dideliame puode užviriname 4 litrus tyro vandens. Beriame pastą (makaronus) ir vis pamaišant verdame ne ilgiau, negu nurodyta pakuotės instrukcijoje: salotoms pasta turi būti "al dente" (kieta, nesuvirusi - itališkai). Pastą sūdome 1 arb. š. druskos vidury virimo - italai teigia, jog taip geriau atsiskleidžia natūralus pastos aromatas.
- Tuo tarpu, kol puode verda pasta, staigiai paruošiame daržoves. Atviroje keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname nedidelį kiekį alyvuogių aliejaus. Pradžioje apkepiname smulkiai supjaustytą svogūną. Kai svogūnas pradės įgauti rusvą atspalvį, pridedame smulkiai supjaustytus grybus (grybai turi būti sausi!!!) ir 5 mm kubeliais supjaustytą česnaką. Viską maišant mentele kepiname iki pasklis kepintų grybų aromatas.
- Išvirusią pastą nukošiame, gerai nuvarviname, išverčiame į didelį dubenį ir tuojau pat apliejame kepintų daržovių mišiniu iš keptuvės. Gerai išmaišome, kad pasta nesuliptų.
- Dabar į ištuštintą po daržovių keptuvę (plauti nereikia) beriame 5-6 cm ilgio gabalėliais supjaustytas ankštines pupeles (arba šparagus). Lengvai pasūdome, pilame verdančio vandens iš virdulio, tik kad būtų apie 1-1,5cm gilumo, apsemti pupelių nebūtina. Uždengiame keptuvę dangčiu ir apie 3 min. gariname pupeles (arba šparagus) virš vidutiniškos liepsnos. Išvirusios pupelės turi būti vis dar stangrios.
- Į dubenį su šiek tiek atvėsusia pasta pridedame susmulkintas čiles, alyvuoges, kaparėlius, pomidoriukų puseles, susmulkintus petražolių lapelius ir pipirus. Galiausiai nukošiame apvirusias pupeles (šparagus), jas beriame į pastos dubenį ir viską gerai išmaišome. Ragaujame, pagal skonį galima mišrainę apšlakstyti citrinų sultimis, kaparėlių raugu (skysčiu iš indelio), daugiau papipirinti.
- Tiekiame į stalą mišrainę dar šiek tiek šiltą. Labai tinka šia mišraine pasmaguriauti prie vyno ir sūrio asorti lėkštelės.
P.S. Mano vienas vaikas valgo šią mišrainę, o kita vaikė - tik piršteliais rankioja kas jai skanu.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą