Panašiai vištienos krūtinėles kepa restoranuose profesionalai, tačiau mano šeimoje tai senas naminis receptas, išmokau jo vaikystėje, stebėdama kaip vištieną kepdavo mano dėdė-pediatras (aš savo dėdes, jų turiu 4, skirstau pagal profesijas: psichologas, neforlogas, pediatras ir pulkininkas). Man šis vištienos gaminimo būdas patinka dėl to, jog jame nereikia mėsos prieš kepant nei mušti, nei marinuoti: sumąstai pagaminti vištieną ir jau po 20 min. patiekalas kartu su garnyru garuoja ant stalo. Pagal šį receptą keptos vištienos krūtinėlės gaunasi tikrai puikios: sultingos, minkštos, kvepiančios česnaku ir žoliniais prieskoniais, tinka šventiniam stalui ar iškilmingai vakarienei. Jeigu turite šeimoje česnako nemėgėjų, tai galite šio prieskonio nenaudoti - skonio mėsytei tikrai užteks.
Analogiško recepto šaltinis yra
čia. Paruošimui reikia turėti špižinę keptuvę (gali būti su lygiu ar kertuotu dugnu), tinkančią kepimui tiek virš viryklės liepsnos, tiek orkaitėje; didelę gilią lėkštę arba dubenį - krūtinėlėms prieskoniuose išvolioti. Išeiga 4 porcijos, t.y. keturios vištienos krūtinėlių puselės.
Produktai:
- 4 vnt. vištienos krūtinėlių puselės, su oda arbe be jos, kambario temperatūros
- 3 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
- 1 arb. š. rupios druskos
- 0.5 arb. š. šviežiai maltų juodųjų arba margaspalvių pipirų
- 6 šakelės šviežių čiobrelių
- 2 šakelės šviežio rozmarino
- 4-6 skiltelės česnako - nebūtinai
Paruošimas:
- Paruošiame 205°C (400°F) karštumo orkaitę.
- Ant viryklės virš didesnės nei vidutiniškos liepsnos įkaitiname keptuvę.
- Vištienos krūtinėles nuplauname šaltu vandeniu ir nusausiname. Iš visų pusių ištriname druskos ir pipirų mišiniu, apliejame puse aliejus kiekio.
- Kepame vištienos krūtinėles sausoje keptuvėje, maždaug po 4-5 min iš abiejų pusių, kol paviršius gražiai paruduos.
- Grūstuvėje surtiname susmulkintus rozmarino ir čiobrelio lapelius. Sutriname česnaką. Dideliame dubenyje sumaišome šiuos prieskonius su likusiu aliejaus kiekiu. Šiuo prieskonių mišiniu ištriname keptuvėje apkepintas vištienos krūtinėles.
- Krūtinėlės keliauja atgal į keptuvę, kurią pašauname į orkaitę ir kepame ten dar 10 min.
- Iškepusios vištienos krūtinėlės mėsos storiausią vietą iki vidurio pasmeigiame kulinariniu termometru. Gerai iškepusi mėsa turi būti 80°C (175°F). Arba galima tikrinti šakute: pasmeigiame storiausią krūtinėlės vietą, po to ištraukiame šakutę iš mėsos ir ja paspaudžiame skylučių vietą: iš mėsos turi tekėti skaidrus sultinys, gali būti lengvai rausvas, bet be raudonumo atspalvio.
- Prieš pjaustant paliekame krūtinėles "pailsėti" kambario temperatūroje 7 min. Pjaustome skersai 1.5-2 cm storio griežinėliais. Tiekiame į stalą šalia garnyro.
|
Vištienos krūtinėlių puselės ištrintos druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi. |
|
Vištieną kepame sausoe keptuvėje po 4-5 min. iš kiekvienos pusės. |
|
Rozmarino, čiobrelio ir česnako tyrelę sumaišome su likusiu aliejumi. |
|
Po 10 min. kepimo orkaitėje vištienos krūtinėlės "ilsisi" virtuvės temperatūroje. |
Mano vaikystėje pas mus besilankydamas dėdė-pediatras tokią vištieną kepdavo nedidukėje špižinėje glazūruotoje ovalo formos keptuvėje. Tai keptuvei dabar turbūt virš 100 metų, nes ji buvo prosenelės pasoga. Dėdė tiekdavo vištieną su pirktiniais tarkuotais marinuotais burokėliais+susmulkinti svogūnai+saulėgrąžų aliejus. O jeigu aš būdavau gera padėjėja ir nuskusdavau nors vieną bulvę, tai šalia mėsytės dar gaudavau traškius bulvių griežinėlius. Mano vaikystės prisiminimai visi labai skanūs...
Skaniai atrodo. O aš šiuo momentu esu išprotėjusi ant lėto kepimo. Gaunasi nerealiai minkšta ir sultinga mėsytė. Paimu krūtinėle, paprieskoninu. Tada į labai įkaitintą keptuvę dedu po max 2 min. ant vieno ir ant kito šono, kad parustų. Orkaitę įkaitinu iki 110-120 laipsnių ir kepu 30min. Jeigu storesnė krūtinėlė, tai ir 40. Su anties krūtinėle darau dar kitaip, bet ten jau esu aprašiusi pas save bloge. Pabandyk, žiauriai skaniai gaunasi. Mano šeimyna ir draugai nebenori kitaip keptos, na nebent kinietiškai, troškintai ar dar kažkaip išsidirbinėtai, o jeigu paprastuoju būdu, tai tik šitaip:)
AtsakytiPanaikintimatėm matėm tavo lėtus receptėlius Odeta :) Dar panašų lėtą anties krūtinėlės kepimą neseniai aprašė "BulviųKošė": http://bulviukose.lt/2013/12/05/anties-krutinele/ Tokie receptai geri, kai lauki ilgai kažko pareinant, arba planuojant šventišką vakarienę, kur bus daug užkandų ir garnyrų ir reikia daug laiko viskam. Mano namuose dažniausiai vakarienė gaminama tik 20 min. Arba 10 min. maisto apdorojimui, po to ilga pertrauka vaikų namų darbams, ir po to dar 10 min. maisto gamybai. Būtinai išbandysiu tavo receptą.
Panaikintiišbandžiau. Puikus receptas, svarbiausia - greit pagaminamas. Ačiū :) Jolanta
AtsakytiPanaikinti