Tomatiljas - tai Centrinės Amerikos augalas, maistui jis buvo naudojamas jau senovės actekų ir kitų Amerikos kontinento tautų. Nokdami tomatiljai įgauna geltoną spalvą ir netenka savo rūgštumo, todėl patiekalams dažniau naudojami neprinokę, žalios spalvos tomatiljai.
Tomatiljai vertinami dėl juose esančios didelės vitamino C koncentracijos. Taip pat juose daug vitamino K, likopeno, kalio, flavonoidų ir folio rūgšties junginių, tomatiljuose yra medžiagų (IxoA ir kt.) padedančių išvengti vėžio.
Produktai:
- 1-2 vnt. Serano ar Halapenjo čilės pipiriukų
- 0.5 kg (8-10 vnt.) tomatiljų/žaliųjų dumplūnių, be apvalkalų
- 1 vnt. kietas mangas
- kuokštas kalendros (silantro) lapelių
- 1/4 baltojo arba mėlynojo svogūno arba 3-4 žalio svogūno laiškai
- 2 Valg. Š. žaliosios citrinos (laimo) sulčių
- 1/2 arb. š. druskos
- 2 Valg. Š. aštraus padažo, kaip žaliasis Tabasco arba čilių marinato
- Pašaliname iš čilių sėklas - tai sumažins patiekalo aitrumą.
- Mangą nuskutame ir pašaliname sėklą. Mangą, tomatiljus, išvalytas čiles ir svogūną supjaustome 5 mm kubeliais. Kalendros lapelius supjaustome kuo smulkiau. Visus ingredientus dubenyje pasūdome, apliejame citrinų sultimis ir aštriu padažu, lengvai išmaišome ir pateikiame.
- Tomatiljo salsa išlieka šviežia apie 7 dienas, jei saugoma sandariame indelyje, šaldytuve.
- su kukurūzų čipsais,
- su paskrudintais tortiljos (tortilla - isp.) trikampėliais,
- ant fermentinio arba varškės sūrio griežinėlio,
- su varške,
- ant kiaušinienės arba omleto,
- salsa įdarytos virto kiaušinio baltymo puselės,
- ant orkaitėje keptų bulvių, kartu su grietinės "kepure", mmmm...
- ant suplėšytų salotų lapelių salsos kauburėlis - tai ir salotų dalis, ir padažas,
- ant keptos vištienos arba kalakutienos krūtinėlės,
- ant keptos lašišos,
- salsa įdaryti žaliosios paprikos "laiveliai" - šaltas užkandis prie tekilos,
- ant hikamos (jicama - isp.) griežinėlių,
- ant agurko,
- su virtomis pupelėmis,
- įmaišius į paruoštą šiltą kuskusą arba kinvą (quinoa),
- su virtu ar keptu kalafioru,
- su garintu brokoliu,
- su keptais aguročiais arba cukinijomis,
- ant kepto baklažano griežinėlio,
- su Meksikos virtuvės patiekalais: taco, quesadilla, enchilada, burrito, fajitas, nacho...
Žaliasis "Salsa Verde" padažas
Pasakiško skonio Meksikiečių virtuvės padažas. Jis yra tyrelės pavidalo, labai tinka su vištiena, arba su bet kokiu patiekalu, kuriam trūksta "cinkelio". Paruošimui reikia turėti maisto procesorių.
Produktai:
- 2 vnt. Serano/ar Halapenjo/ar Poblano čilės pipirų
- 0.5 kg (8-10 vnt.) tomatiljų/žaliųjų dumplūnių, be apvalkalų
- kuokštas kalendros (silantro) lapelių
- 1 Valg. Š. susmulkinto raudonėlio (oregano - angl.), skaniau šviežias
- 1/2 arb. š. malto kmyninio kumino
- 1/2 svogūno galvos
- 3 Valg. Š. žaliosios citrinos (laimo) sulčių
- 1-2 skiltelės česnako
- 1 arb. š. druskos
- Pašaliname čilių sėklas - tai sumažins patiekalo aitrumą.
- Visus ingredientus sumalame blenderyje ir pateikiame kaip padažą prie mėsos arba šalia traškučių/čipsų.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą