Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-11-29

Tomatiljas arba žalioji dumplūnė

Tomatiljas arba žalioji dumplūnė (Physalis philadelphica lam - lot.) - tai nesaldi uoga, priskiriama daržovėms, pomidoro pusseserė ir agrastinės dumplūnės sesuo. Žalia arba gelsva pomidoro pavidalo uoga slypi apvalkalėlyje, kuris prieš vartojant vaisių maistui yra pašalinamas. Lyginant su pomidoru, kurio skonis yra artimiausias, tomatiljas yra mažiau sultingas ir mažiau  rūgštus. Aš mėgstu tomatiljus naudoti ypač salsų ir salotų ruošimui, kadangi jie ilgai negenda, nepažliugsta, gražiai atrodo tiek supjaustyti skiltelėmis, tiek smulkiais kubeliais. Tomatiljuose esanti į pektiną panaši medžiaga padeda sutirštinti verdamus padažus, o švieži ingredientai, kaip pavyzdžiui įvairios salotos, ilgiau negenda išmaišytos tomatiljo tyrelėje.
Tomatiljas - tai Centrinės Amerikos augalas, maistui jis buvo naudojamas jau senovės actekų ir kitų Amerikos kontinento tautų. Nokdami tomatiljai įgauna geltoną spalvą ir netenka savo rūgštumo, todėl patiekalams dažniau naudojami neprinokę, žalios spalvos tomatiljai.
Tomatiljai vertinami dėl juose esančios didelės vitamino C koncentracijos. Taip pat juose daug vitamino K, likopeno, kalio, flavonoidų ir folio rūgšties junginių, tomatiljuose yra medžiagų (IxoA ir kt.) padedančių išvengti vėžio.
 
Tomatiljo ir mango salsa

Produktai:
  • 1-2 vnt. Serano ar Halapenjo čilės pipiriukų
  • 0.5 kg (8-10 vnt.) tomatiljų/žaliųjų dumplūnių, be apvalkalų
  • 1 vnt. kietas mangas
  • kuokštas kalendros (silantro) lapelių
  • 1/4 baltojo arba mėlynojo svogūno arba 3-4 žalio svogūno laiškai
  • 2 Valg. Š. žaliosios citrinos (laimo) sulčių
  • 1/2 arb. š. druskos 
  • 2 Valg. Š. aštraus padažo, kaip žaliasis Tabasco arba čilių marinato
Paruošimas:
  • Pašaliname iš čilių sėklas - tai sumažins patiekalo aitrumą.
  • Mangą nuskutame ir pašaliname sėklą. Mangą, tomatiljus, išvalytas čiles ir svogūną supjaustome 5 mm kubeliais.  Kalendros lapelius supjaustome kuo smulkiau. Visus ingredientus dubenyje pasūdome, apliejame citrinų sultimis ir aštriu padažu, lengvai išmaišome ir pateikiame. 
  • Tomatiljo salsa išlieka šviežia apie 7 dienas, jei saugoma sandariame indelyje, šaldytuve.
Salsa valgoma kaip priedas su sekančiais patiekalais:
  • su kukurūzų čipsais,
  • su paskrudintais tortiljos (tortilla - isp.) trikampėliais,
  • ant fermentinio arba varškės sūrio griežinėlio,
  • su varške,
  • ant kiaušinienės arba omleto,
  • salsa įdarytos virto kiaušinio baltymo puselės,
  • ant orkaitėje keptų bulvių, kartu su grietinės "kepure", mmmm...
  • ant suplėšytų salotų lapelių salsos kauburėlis - tai ir salotų dalis, ir padažas,
  • ant keptos vištienos arba kalakutienos krūtinėlės,
  • ant keptos lašišos,
  • salsa įdaryti žaliosios paprikos "laiveliai" - šaltas užkandis prie tekilos,
  • ant hikamos (jicama - isp.) griežinėlių,
  • ant agurko,
  • su virtomis pupelėmis,
  • įmaišius į paruoštą šiltą kuskusą arba kinvą (quinoa),
  • su virtu ar keptu kalafioru,
  • su garintu brokoliu, 
  • su keptais aguročiais arba cukinijomis,
  • ant kepto baklažano griežinėlio,
  • su Meksikos virtuvės patiekalais: taco, quesadilla, enchilada, burrito, fajitas, nacho...

Žaliasis "Salsa Verde" padažas
Pasakiško skonio Meksikiečių virtuvės padažas. Jis yra tyrelės pavidalo, labai tinka su vištiena, arba su bet kokiu patiekalu, kuriam trūksta "cinkelio". Paruošimui reikia turėti maisto procesorių.
Produktai:
  • 2 vnt. Serano/ar Halapenjo/ar Poblano čilės pipirų
  • 0.5 kg (8-10 vnt.) tomatiljų/žaliųjų dumplūnių, be apvalkalų
  • kuokštas kalendros (silantro) lapelių
  • 1 Valg. Š. susmulkinto raudonėlio (oregano - angl.), skaniau šviežias 
  • 1/2 arb. š. malto kmyninio kumino
  • 1/2 svogūno galvos
  • 3 Valg. Š. žaliosios citrinos (laimo) sulčių
  • 1-2 skiltelės česnako
  • 1 arb. š. druskos
Paruošimas:
  • Pašaliname čilių sėklas - tai sumažins patiekalo aitrumą.
  • Visus ingredientus sumalame blenderyje ir pateikiame kaip padažą prie mėsos arba šalia traškučių/čipsų.
P.S. Užvirinus "Salsa Verde" padažą (galima pripilti šiek tiek vandens arba acto) jis išliks šviežias mėnesį ar ilgiau, o išpilstytas į sterilius indelius padažas tinka konservavimui.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą