Balta mišrainė per mūsų Velykas. |
Lenkai, pvz., šią mišrainę vadina "Salatka Jarzynowa", joje dominuoja morkos, o vietoje virtų bulvių naudojami 3-4 min. virti pastarnokai. Žirnelius lenkiškame recepte kartais pakeičia konservuoti kukurūzai. Dar lenkai dažnai naudoja obuolį savo receptuose. Padažui naudojamas majonezas ir garstyčių šaukštelis arba acto šaukštas - ši mišrainė rūgštesnė, lyginant su lietuviška.
Rusų ir baltarusių receptuose "Салат Оливье" dominuoja virtos bulvės, arba jos pakeičiamos virtais ryžiais. Rusų mišrainėje būtinai yra smulkiai supjaustytos mėsos, kaip jautiena, vištiena arba virta tešmeninė dešra ("Daktariška" arba "Pieniška"). Padažui naudojamas vien majonezas, svogūnas - būtinai baltas ropinis. Kartais vietoj mėsos mišrainė barstoma raudonaisiais lašišų ikrais.
Rusiška balta mišrainė su ryžiais ir puošta ikrais. |
Yra keletas taisyklių, kurių prisilaikant, pagaminama ideali mišrainė, nesvarbu pagal kokias tradicijas:
- Bulvės ir morkos, verdamos su lupenomis, atskiruose puoduose. Svarbu prieš verdant jas gerai nuplauti. Nešvariai verdamos daržovės bus karčios.
- Svarbu daržovių nepervirti, pjaustant jos turi likti kietos, nesubyrėti.
- Daržovėms išvrus, vanduo išliejamas ir jos aušnamos atvirame puode, sausai. Vandenyje ataušintos daržovės bus pažliugusios.
- Jeigu mišrainė, pridėjus padažo, liko sausa - klaidinga naudoti daugiau majonezo. Geriau tinka mišrainę aplieti 1-2 Valg. Š. marinato arba raugo iš agurkų stiklainiuko.
- Naudojant padažui vien majonezą, pagaminama lipnesnė mišrainė, kuri pusapvaliuose dubenėliuose suformuojama į rutulius ir pateikiama porcijomis.
- Obuolys, supjaustytas 5 mm kubeliais, padės mišrainės sultingumui ir sušvelnins skonį.
- Pagal sezoną receptas gali būti keičiamas:
- vietoj marinuotų ar raugintų agurkų gali būt naudojami švieži agurkai,
- dalį bulvių recepte galima pakeisti trumpai apvirtais pastarnokais,
- konservuotus žirnelius galima keisti šviežiais arba šaldytais, juos apvirus 2-3 min. lengvai pasūdytame vandenyje.
Ruošdama "Baltą mišrainę" Velykų stalui, aš paprastai naudoju žalius laiškinius svogūnus, šviežią "Anglišką" (ilgas besėkilis) agurką arba turkiškus "Kirbi" (trumpi besėkliai) agurkėlius ir šviežias petražoles. Tokia mišrainytė pavasariškesnė, gaivesnė ir spalvingesnė. Pasileidusios šviežio agurko sultys padažui suteikia lengvumo. Su šviežiomis daržovėmis pagamintai mišrainei skoniams persisunkti užtenka vienos valandos.
Visada gaminu mišrainę iš dvigubo recepto kiekio. |
- 3 didelės bulvės (400 g)
- 4-5 didelės morkos (300-400 g)
- 1 indelis (420 g) žaliųjų žirnelių
- 3 vnt. kiaušiniai
- 4-6 vnt. marinuoti agurkėliai
- 1/2 saldaus svogūno (saldūs būna dideli, šviesiai rudų lukštų svogūnai)
- 1/2 stiklinės majonezo ir grietinės mišinio
- 1/2 arb. š. druskos
- 1/4 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- kuokštelis petražolių arba krapų - nebūtinai
- Bulves nuplauname ir verdame su lupenomis 20 min.* Morkas nuplauname ir verdame su lupenomis apie 13 min.* Išvirusias daržoves ataušiname sausai, t.y. išpilame visą vandenį ir paliekame aušti atvirame inde, kad laisvai garuotų.
- Kiaušinius verdame 9 min.* Perliejame šaltu vandeniu, galima pridedėti ledukų - atauš greičiau.
- Virtas daržoves nulupame, kiaušinius ir svogūną išlukštename. Supjaustome bulvės, morkas, svogūną, agurkus ir kiaušinius 5 mm kubeliais. Žirnelius gerai nuvarviname.
- Visus mišrainės produktus, prieskonius ir majonezą dubenyje išmaišome ir paliekame šaltai 2-12 val.
P.S. Aš visad ruošiu "Baltą mišrainę" iš dvigubo ingredientų kiekio: juk nevirsi pusiau tuščio puodo daržovių. Be to, mano šeimoje šios mišrainės "niekad nebūna perdaug", o be jos, mano vyro žodžiais tariant: "jokia šventė - ne šventė".
Balta mišrainė per mūsų Kalėdas - papuošta didele spanguole. |
Bulves dar galima pakeisti topinambais, jų sezono metu :)
AtsakytiPanaikintiRenata, privertei mane kreiptis pagalbos į Vikipediją :) Pirmąkart išgirdau "topinambų" vardą, bet paskaičiusi prisiminiau, jog buvau jais kadaise vaišinama. Topinambų lygtais virti nebūtina?
AtsakytiPanaikintiNebūtina, aš tik supjaustau nedideliais gabalėliais ir dedu į mišrainę vietoj bulvių :)
AtsakytiPanaikintiDažniausiai balta mišrainė būna neskani,kai naudojamas prastas pigus majonezas ir peraugę konservuoti žirneliai, todėl šiems produktams niekada netaupau.
AtsakytiPanaikintiSkaniausias receptas :) Tiesa, svogūno nededu, o bulves ir morkas man ilgiau tenka virti, matyt gigantes nusiperku.
AtsakytiPanaikintilabai patiko sezoniniai b.m. "pagerinimai" :)
AtsakytiPanaikintiĮvedus i google balta mišrainė atradau Jūsų puslapį :) ir tikrai nesigailiu, nes pagaminau šią mišrainę ir ji buvo tiesiog nuostabi. Ačiū už paprastą ir aiškų receptą :)
AtsakytiPanaikinti___
http://inmyflowoflife.blogspot.co.uk/
Ačiū! Visada džiaugiuosi liaupsinama! Šitas receptas turbūt panašus, kaip jūsų močiutės gamindavo mišrainę. Kartais juk visi pasiilgstame senos geros "klasikos".
PanaikintiOj man labai patinka jūsų užrašai. Viskas taip aiskiai surašyta, o dar tie auksiniai patarimai. Na super. Visada gaminu pagal jūsų receptą. :)
AtsakytiPanaikintiAčiū! patiko jūsų stilius ir puikūs aprašymai žaliems:)
AtsakytiPanaikinti