Tsimesas - tai tradicinis žydų kulinarijos troškinys, dažnai ruošiamas Roš hašanai (Rosh Hashanah angl. - žydų nauji metai, maždaug rugsėjo pabaigoje, data kinta pagal mėnulio kalendorių). Šiame patiekale netikėtai vakariečio liežuviui derinamas saldumas ir mėsa. Virš nedidelės liepsnos kartu troškinami mėsos kukuliai, vaisiai, daržovės ir ... cinamonas pvz.
Šio patiekalo įkvepėju man tapo žavusis Romanas Geršunis (Роман Гершуни) - virėjas "šefas" ir šiaip labai charizmatiškas vaikinas. Patiekalo ruošimo procesą, su visomis daržovių emocijomis ir mėsos kukulių gamybos triukais pamatysite čia: "Negailėkit arbatžolių Nr. 85". Jeigu žiūrėsite video epizodą iki pabaigos ir pamatysite, kaip Romanas ragauja savo "Tsimesą", esu tikra, jog jus užplus staigi motyvacija, net ir vidury nakties, paruošti šį saulėtą patiekalą (kaip kad nutiko man pirmąkart pasižiūrėjus).
"Tsimeso" skonis egzotiškas, turtingas švelnių aromatų, saldžiai-sūriai-aštrus. Man patiko stipriau aštrus, tai nepagailėjau sau į lėkštę dar daugiau pabarstyti raudonųjų pipirų. Keleto šio recepto bandymų rezultate supratau, jog ateity šiam patiekalui nenaudosiu medaus - tas vienas šaukštas medaus pastūmėjo skonių balansą į saldumo pusę tiek, jog saldumo man jau buvo perdaug. Ruošdami ragaukite ir nuspręskite patys, kiek reikia saldumo jūsų "Tsimesui".
Deja, vaikai šiuo patiekalu nesusižavėjo: mėsos kukulius išgaudė iš troškinio ir dejavo, jog "itališkai" virti kukuliai yra žymiai skanesni.
Paruošimui reikia turėti didelį (5 litrų) puodą su dangčiu. Išeiga 6-8 porcijos.
Produktai:
- 2 Valg. Š. aliejaus arba sviesto
- 1 didelė (250 g) svogūno galva, supjaustyta kubeliais
- 500 g morkų, supjaustytų kubeliais
- 1/3 ananaso arba 1 indelis (500 g) ananaso gabalėlių kartu su sultimis
- 200 g džiovintų slyvų
- 1 arb. š. šviežiai maltų margaspalvių pipirų
- 1/2 Valg. Š. druskos
- 1 Valg. Š. medaus - nebūtinai
- 400 g jautienos faršo
- 1 kiaušinis
- 4-5 Valg. Š. tarkuotų džiuvesėlių
Paruošimas:
- Puode virš didesnės nei vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų. Apkepiname svogūną iki auksinės spalvos. Pridedame morkas ir jas pakepiname iki "prakaitavimo", t.y. iki kol morkos šiek tiek suminkštės.
- Pridedame ananasus kartu su sultimis, džiovintas slyvas, pilame 500 ml vandens. Troškiniui užvirus, pasūdome, papipiriname, paragaujame ir, jei trūksta saldumo, pridedame medaus. Sumažiname liepsną ir troškiname apie 30 min.
- Tuo tarpu paruošiame mėsos kukulius. Dubenėlyje sumaišome mėsos faršą, įmušame kiaušinį, pasūdome, papipiriname ir pridėję džiuvesėlių tik tiek, kad faršas taptų lipnus, viską gerai sumaišome. Lipdome 3-4 cm skermens kukulius.
- Kukulius gana sunku visus sutalpinti į troškinį. Aš dariau taip: troškinyje tarp daržovių praskyriau duobutę, ten sudėjau trečdalį visų kukulių. Dabar "kasiau" duobutę kitoj vietoj, ir t.t. kol visi kukuliai buvo panardinti ir apkloti daržovėmis.
- Troškiname virš nedidelės liepsnos apie 25-30 min. Pateikiame su balta duona, virtomis bulvėmis, ryžiais arba bulvių koše.
Patarimai iš mano patirties ir kitų šaltinių (žiūr. Tzimmes Internete)
- Slyvas recepte galima pakeisti razinomis arba džiovintais abrikosais.
- Jautienos faršą galima pakeisti kalakutienos faršu, pirktiniais šaldytais kukuliais, vištienos krūtinėlės kubeliais. Tsimesas gali būti vegetariškas - mėsa nebūtina šiam patiekalui, vietoj jos naudojame bulvių kubelius.
- Džiuvesėlius recepte galima pakeisti 150 g virtų ryžių.
- Vietoj dalies morkų galima naudoti saldžias bulves "batatas", tik jas reikia dėti 5 min. prieš virimo pabaigą, nes jos labai greit suverda.
- Jeigu neturime ananaso, jį atstos obuolio kubeliai, o vietoj vandens naudojame apelsinų sultis.
- Tsimesui tinka šie preskoniai: tarkuotas muškatas, cinamonas, citrinų žievelių tarkiai, čilės / aitriosios paprikos.
- Pakeitus dalį morkų bulvėmis, "Tsimesas" bus mažiau saldus.
Labai įdomus receptas, reiks išbandyti.
AtsakytiPanaikintiLabai mėgstu mėsos ir cinamono derinį, reiškia, šis patiekalas turėtų patikti :)
AtsakytiPanaikintiAš jau tris kartus ruošiau, bandžiau su įvairiais prieskoniais, man patinka mažiau saldus Tsimesas, su žiupsneliu cinamono, ir daug čilių. Beje, galima morkas virti ir trumpiau, tada jos kietesnės, man labiau tokios patinka.
AtsakytiPanaikintiIdomus ir toks netikėtas troškinukas...
AtsakytiPanaikinti