Šaime recepte maždaug vienodais kiekiais naudojami trys pagrindiniai ingredientai: svogūnas, salierai ir konservuoti savo sultinyje tunai.
Paruošimui reikia turėti tosterį, labai smullkų rėtuką arba koštuvą, dar labai praverčia daržovių kapoklė. Išeiga 10 sumuštinių. Aš vienam kartui skrudinu tik tiek, kiek reikia duonos riekelių. Patuošta tuno mišrainė-užtepas sandariame indelyje, šadytuve, išlieka šviežias 3-4 dienas, tad patiekalą suvalgome pietums per keletą dienų.
Produktai:
- 2 indeliai po 113 g konservuoto vandenyje tuno
- 1 vnt. (200 g) saldusis svogūnas
- 6-8 vnt. (200 g) vidinių saliero stiebų
- 1 vnt. citrina
- 4 Valg. Š. švelnaus skonio majonezo
- 1/2 arb. š. druskos (galima ir daugiau)
- 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų (galima ir daugiau)
- 20 riekelių pilnų grūdų kvietinės forminės duonos
- Tunus iš konservų indelių iškratome į koštuvą virš kriauklės ir labai gerai nuvarviname, skysčio likučius šaukštu nuspaudžiame iš tunų mėsos.
- Labai smulkiai supjaustome arba kapokle sukapojame svogūną ir saliero kotus.
- Nutarkuojame citrinos žieveles, išspaudžiame sultis.
- Dubenyje sumaišome susmulkintas daržoves, citrinų tarkius ir sultis, druską, pipirus, majonezą.
- Tosteryje paskrudiname duonos riekeles. Tepame paruoštą tuno užtepą ant paskrudintos duonos riekelės ir užvožiame antra duonos riekele. Tiekiame į stalą prie saldžios arbatos.
P.S. Ant šviežios duonos šie sumuštiniai gaunasi peršlapi. Jeigu neturite tosterio, duoną galite skrudinti 2 būdais:
a) 3-4 min. labai karštai prikaitintoje orkaitėje;
b) duoną iš dviejų pusių tepame tirpintu sviestu ir skrudiname iš abiejų pusių po 2 min. sausoje karštai prikaitintoje keptuvėje.
išbandyta, labai patiko. Mano skoniui norėjosi tik mažiau citrinos sulčių (kitą kartą telašinau šlakelį), bet citr. žievelės skonis puikiai čia tinka.
AtsakytiPanaikintiSvajoju kada nors rasti gerą receptą lietuvių kalba be majonezo - šis mitybinis šlamstas/nuodas tiesiog įsisunkęs į lietuvišką virtuvę ir lietuvių gaspadinių kraują:DDD; pamėginkite rasti nors vieną nereikalngą gramą šio produkto itališkuose receptuose - nepavyks; užtai italai ir didžiuojasi sveikiausia ir ilgaamžiškiausia Europoje visuomene. Lietuvaitės gi nuo seno varo savo vyrus į kapus ankščiau laiko su šia cholesterolio ir riebalų bomba, ir joks lietuviškas baliukas nera vykęs, jei patiekalai drauge su svečiais nenuskandinami majoneze:D. Gal kas turi pasiūlymą - kuo pakeisti baisųjį "majo" šiame tikrai puikiame, tiesiog skrandžio sultis skirtis žadinančiame receptėlyje? Aū, help! :D
AtsakytiPanaikintiman majonezas - tikras gėris, nepaprastai tinka prie žuvies, kiaušinių, keptų bulvių. Šis padažas kidinamas iš Ispanijos (18 amžiaus vidury), vėliau išpopuliarintas Prancūzijoje. Aš be kitų padažų galėčiau apseiti, bet neatsisakysiu majonezo. Perku visada geresnį, be cheminių priedų, pagamintą iš tyro alyvuogių aliejaus - dėl tokio netingiu važiuoti iki krautuvės už 60 km. nuo mano namų. Jeigu jums nesiseka nusipirkti skanaus majonezo, tai patys galite pasigaminti suplakę (mikseriu, šluotele arba šakute) iki emulsijos tyrą alyvuogių aliejų, ekologiškus kiaušinių trynius ir paskaninant citrinų sultimis ir garstyčiomis, Svarbu aliejų pilti labai pamažiukais, palaukti, kol visas jo kiekis virs emulsija ir tada vėl šiek tiek pilti aliejaus... Graikai gamina padažą vien iš trynių ir citrinų sulčių - irgi mano labai mėgstamas padažas, tinka "Dolmai" pamirkyti, arba grilintoms daržvėms aplieti - šiuo atveju kiaušinių truniai plakami dubenyje virš garų... Alyvuogių aliejus ir kiaušiniai - tai geriausias gėris mūsų sveikatai. Blogas cholesterinas kraujyje kaupiasi nuo metabolizmą trikdančio cheminio maisto ir nejudraus gyvenimo būdo.
PanaikintiAčiū už išsamų atsakymą - jūs ne tik puiki šeimininkė, bet ir maloni dama (ne visi blogeriai varginasi, rašydami atsakymus :D). Ką gi, majonezą pagal jūsų receptą palieku šventėms - prie kokių nors labai didelių krevečių:D, o šiam patiekaliui vietoje majo panaudojau trintą avokadą su trupučiu citrinos sulčių - puikiai tiko. Gražių artėjančių švenčių!
AtsakytiPanaikintiJums irgi linkiu puikiai praleisti šventes su draugais ir šeima! Jeigu patinka avokado padažai, - tai Jums turėtų tikti mano anksčiau aprašyta "Žalioji Deivė" http://segebute.blogspot.com/2011/03/padazas-ir-panardas-zalioji-deive.html Ruošiu šį padažą gana dažnai, nes labai padeda vaikus pripratinti valgyti žalias daržoves. Kaip tik šiuo metu mano vaikai laukia vakarienės ir gardžiuojasi šiuo padažu, į jį mirkydami brokolio floretes (žiedyno pumpurų kekes).
Panaikinti