Buljonas, - tai ne vien atskiras patiekalas, jo būtinai prireiks ruošiant padažus, troškinius, greitą sriubą, atšildant vakarykštį maistą. Aš buljonui naudoju 10 litrų talpos puodą ir niekad nebūna paruošto buljono perdaug. Pripildau juo mažiausiai 2-3 ledo ruošimo formeles, jas sušaldau, - pagal šaldiklio aprašymą buljono ledo kubeliai išliks švieži 6-18 mėnesių; aš juos sunaudoju padažams ir troškiniams per 1-2 mėnesius. Būtinai vieną ar du litrinius indelius steriliai pripildau buljonu ir pastatau į šaldytuvo gilumą, mat labai mėgstu greitas sriubas ruošti, tas 1 valandos mėsos virimas man visada prailgsta. Na, o trečia priežastis turėti vištienos buljono atsargų, - tai juk yra pirmas vaistas nuo peršalimo, išsekimo, pervargimo, virškinimo reikalų streikavimo, galvos skausmo ir t.t.
Buljono skonio kubeliai, arba tiksliau - druskos, geltono dažiklio ir MSG koncentratas, - jokiais būdais nepakeičia tikro buljono skonio bei paskirties. Čia mano didelis "NE ir NE!"
Paruošimui reikia turėti didelį puodą ir koštuvą.
Produktai:
- 1 višta, maniškė buvo 1,8 kg arba 4 svarų
- 1 lauro lapas
- 5-10 juodųjų pipiriukų
- 2 arb. š. druskos
- 2-3 morkos, perpjautos pusiau
- 4 saliero stiebai
- 1 svogūnas, perpjautas pusiau
- 1 česnako skiltelė - nebūtinai
- kuokštas petražolių ir krapų kotelių (lapelius paliekame papuošimui, salotoms, kitiems patiekalams)
Paruošimas:
- Vištą labai gerai nuplauname tiek iš vidaus, tiek iš išorės. Dedame į puodą vištą, jos kaklą, skilvį, širdį (aš kepenėlių nededu, nes MB nemėgsta), pilame daug vandens, - višta turi būti pilnai panirusi. Užviriname, nubraukiame puteles, pridedame druskos, pipirų bei lauro lapą, sumažiname liepsną ir verdame 1 val.
- Dabar į puodą dedame nuskustas morkas, perpjautą pusiau svogūną, gerai nuplautus saliero kotus ir lapus, patražolių ir krapų stiebus, česnaką. Verdame buljoną dar 30 min.
- Nukeliame puodą nuo ugnies. Išdedame vištą ant lėkštės. Buljoną liejame per koštuvą į kitą indą. Perkoštą buljoną išpilstome į ledo gamybos formeles, sterilius 1-2 litro talpos indelius.
- Palikusį buljoną pateikiame dubenėliuose su vištienos mėsos kubeliais, apibarstę karpytais krapais / petražolių lapeliais, su duona, skrebučiais (krutonais) arba keptais pyragėliais.
Septyni greitų striubų receptai:
Burokėlių striuba
Į gilią lėkštę įdedame tarkuotus burokėlius (virtus arba konservuotus), apliejame karštu buljonu, pasūdome, pabarstome žalumynais, pateikiame.
Špinatų sriuba
Kietai išverdame 1 kiaušinį. Smulkiai supjaustome špinatus, svogūną, kitus žalumynus (virti nereikia), išlukštentą kiaušinį. Viską dubenėlyje apliejame karštu buljonu. Pateikiame su grietine, citrinos skiltele.
Žirnelių sriuba su makaronais
Lėkštėje susmulkiname vakarykščius virtus makaronus, pridedame saują šaldytų arba konservuotų žirnelių / kukurūzų (virti nereikia). Viską apliejame karštu buljonu, pabarstome susmulkintų žalumynų ir pateikiame.
Svogūno sriuba
Keptuvėje ištirpiname sviestą, jame pakepiname smulkiai supjaustytą svogūną, pasūdome, pridedame mėgstamų prieskonių. Apliejame buljonu, užviriname ir pateikiame pabarstę tarkuoto sūrio, šalia džiuvesėlių.
Pomidorinė sriuba
Sviestuke iki geltonumo pakepiname 2 valg. Š. miltų, pridedame 2-3 valg. Š. pomidorų pastos, labai gerai išmaišome, pilame 1-2 stiklines buljono, užviriname. Pateikiame su
skrebučiais arba džiuvesėliais, apibarstę parmezano sūrio tarkučiais, žalumynais - labai tinka bazilikas arba šalavijas, truputėlis grietinėlės.
Alla kiniška sriuba
Į lėkštę dedame saują palikusių vakardienos virtų ryžių, 2 arb. š. labai smulkiai supjaustyto žalio svogūniuko / poro / laiškinio česnako, pilame 1-2 valg. Š. sojos padažo (virti nereikia). Viską apliejame 1-2 stiklinėmis karšto buljono.
Bulvių sriuba
Reik turėti vakarykščių virtų ar keptų bulvių, arba bulvių košės/
purée. Keptuvėje pakepiname saują susmulkintų lašinukų / kumpio / dešros. Pridedame nedidelį kiekį palikusių bulvių, viską suminkome šakute, pilame buljono (galima dar pilti pieno ar grietinėlės) ir maišant užviriname. Tirštumas priklausys nuo bulvių ir buljono kiekių sanykio, aš mėgstu tirščiau. Pateikiame apibarstę labai smulkiai supjaustytu svogūnu.
Patarimai:
- Jegu vištą naudosime troškiniams, ją ištraukiame po 1 val. virimo, tačiau po 1,5 - 2 val. virimo višta bus labiau suvirusi, o buljonas skanesnis.
- Svogūnas, perpjautas pusiau statmenai rievėms, virdamas nesubyrės, o vėliau bus lengviau jį pašalinti iš paruošto buljono.
- Mano draugė žydaitė mane išmokė įdėti į buljoną vieną-du švarius rudus svogūno lukštus. Toks buljonas bus gražios geltonos spalvos, ir jokių dirbtinių dažiklių nereikia, o skonis dar geresnis.
- Kol buljonas karštas, aš atskiriu riebalus naudodama separatorių. Atvėsus buljonui šaldytuve per naktį, kitą dieną šaukštu nubraukiu ir išmetu lauk visus viršuje sustingusius riebalus. Vaikystėje močiutė man liepdavo valgyti riebalų ratilus, plūdūriuojančius sriubos paviršiuje, tai aš kartais net verkdavau, arba močiutei nematant, riebalus šaukštu perliedavau į josios lėkšę. Sveikas organizmas natūraliai priešinasi jam nereikalingiems ingredientams, - tai mano patikrinta nuomonė.
- Iš virtos vištienos galima ruošti įdarą pyragėliams, čia kartu bus panaudotos ir virtos morkos.
- Supjaustytą kubeliais vištieną pateikiame karštame buljone.
- Dar labai skanu ruošti iš virtos vištos troškinį, kur pridedamos įvairios daržovės: bulvės, morkos, žirneliai, grybai, svogūnas, česnakas ir t.t.
- Arba tiesiog pateikiame virtą vištieną, aplietą padažu: grietinėlės padažas, grybų padažas, krapų padažas, balto vyno, arba kt.
- Koštuve palikusias daržoves šaukštu petriname į dubenėlį. Dabar koštuve palikusį turinį išmetame, o perkoštus tirščius galima panaudoti padažo gamybai. Pvz. svieste pakepiname miltus, sumaišome su daržovių tirščiais, pridedame prieskonių, pilame grietinėlės, paverdame kol sutirštės ir jau turime padažą vištienai aplieti.
Labai laukiu Jūsų komentarų. Gal žinote kitų sriubos receptų, užtrunkančių ruošti tik 3-5 min. ?