Recepto šaltinis - Kary Osmond, Kanados televizijos kulinarinės programos vedėja. Jos maisto gamyba man primena mano namų virtuvę. Jau ne pirmą kartą gaminu pagal Kary Osmond receptus ir dar nė karto neteko nusivilti. Man šis sūrio pyrago receptas imponavo tuo, jog gamyba visiškai nereikalauja terminio apdorojimo. Tai yra fusion receptas, iš keletos tradicinių receptų pasisavinęs įvairius elementus. Skonis mano liežuviui - 7 balai iš 10, mano sūnui ir vyrui - labai patiko, mano dukrai - "alright" skonis.
Mūsų vasarnamyje nėra orkaitės, o ir viryklė tik iš dviejų kaitinimo elementų. Jeigu balių ruošiu vasarnamyje, mano viryklė būna nuolat užimta kunkuliuojančiais puodais. Tad labai paranku turėti deserto receptą, kurio gamybai reikalingas tik šaldytuvas. Tikiuosi, kad ir jums pravers ir patiks šis receptas.
Mano patyrimu, skaniau naudoti geltonos citrinos tarkius ir geltonos citrinos griežinėlius torto papuošimui, žaliųjų citrinų žievelės yra perkarčios - nepageidaujamas skonis šiame deserte. Tačiau sūrio sluoksnio paskaninimui tinka bet kokių citrinų sultys. Aš naudojau ekologišką grietinėlės sūrį, kuris yra sūresnis negu Philadelphia tepamas sūris, tad skonio tobulumui mano recepte šiek tiek padidinti kondensuoto pieno ir citrinų sulčių kiekiai. Grietinėlę patariu naudoti labai saikingai - tik kad būtų įmanoma suplakti sūrio masę, arba geriau išvis jos nenaudoti, nes gražesnis yra standus sūrio pyragas. Kitą kartą ruošiu plonesnį pyragą tik iš 2 pakelių grietinėlės sūrio, nes mano skoniui balansas tarp šokoladinio dugno ir sūrio viršaus buvo stiprioje persvaroje į pastarąjį.
Šio recepto gamybai reikia turėti 25 cm apvalią arba 20x20 cm kvadratinę torto formą. Galima naudoti ir maždaug panašaus dydžio keptuvę stačiomis briaunomis.
Paruošimui reikia turėti maisto procesorių, arba didelę grūstuvę, arba storesnį celofaninį maišą ir kočėlą - sausainių trupinimui; torto formavimui skirtą indą (žiūr. aukščiau), kepimo popieriaus, silikoninę mentelę, mikserį, tarką arba citrusų žievelės gremžtuką. Išeiga 16-20 porcijų.
Produktai dugnui:
- 230 g šokoladinių sausainių, kaip "Oreo"
- 50 g sviesto, kambario temperatūros
- 375 g grietinėlės sūrio (3 pakuotės po 125 g), kambario temperatūros
- 1/2 skardinės (150 ml) saldinto sutirštinto pieno
- 1/5 stiklinės (50 ml) plakamosios grietinėlės - nebūtinai
- 2 arb. š. (10 ml) geltonos citrinos žievelės tarkių (nuo vienos citrinos)
- 1/4 stiklinės (75 ml) citrinų sulčių (maždaug iš 2 citrinų)
- 1 Valg. Š. (15 ml) smulkaus granuliuoto cukraus
- 16 vnt. plonų citrinų griežinėlių, skaniau geltonų (1 graži citrina)
- 1/2 stikinės (125 ml) plakamosios grietinėlės + 1 arb. š. cukraus; arba pirktinė iš buteliuko purškiama plakta grietinėlė
Paruošimas:
- Torto formą išklojame kepimo popieriumi taip, kad dviejuose šonuose atsikištų maždaug 2 cm popiertiaus virš briaunos (šito reikės pagamintam sustingusiam pyragui išimti iš formos).
- Maisto procesoriuje sumalame arba grūstuvėje sutrupiname šokoladinius sausainius. Galima sausainius sudėti į celofaninį maišą ir smūgiuoti kočėlu. Sausainių trupinius sumaišome su sviestu. Anksčiau paruoštoje formoje sausainių mase padengiame visą dugną, sausainių masė turi būti standi - spaudžiame plokščios stiklinės dugnu. Formą su joje paruoštu šokoladiniu dugnu dedame į šaldytuvą 30 min. - kad dugnas sukietėtų.
- Dideliame dubenyje miksriu suminkštiname grietinėlės sūrį. Pridedame kondensuoto pieno, cukraus, citrinos žievelių tarkių ir sulčių. Viską plakame mikseriu iki vientisos masės. Jeigu masė labai tiršta, galima šiek tiek ją suskystinti grietinėle.
- Sūrio plakinį tolygiai paskirstome ant sustingusio šokoladinio dugno formoje. Paviršių išlyginame silikonine mentele. Uždengiame meistine plėvele ir paliekame šaldytuve stingti apie 4 val. (Jeigu pyragas ruošiamas kelios dienos prieš balių, šiame pavidale jį galima laikyti šaldytuve 2 paras).
- Prieš pat tiekiant tortą į stalą, suplakame cukrumi lengvai pasaldintą grietinėlę.
- Pyragą peiliu paliuosuojame nuo formos šonų. Laikant už atsikišusių kepimo popieriaus kraštų, pyragą išimame iš formos. Supjaustome kvadratėliais arba dedame į torto lėkštę, jei tieksime į stalą nepjaustytą. Puošiame plaktos grietinėlės bokšteliais, į juos įstatome citrinos griežinėlius.
P.S. Šio torto papuošimui vietoje citrinų griežinėlių ir plaktos grietinėlės tiktų tamsaus arba balto šokolado tarkiai.
Maisto procesoriuje sumalame šokoladinius sausainius. |
Sausainių-sviesto masę dedame į kepimo popieriumi išklotą formą. |
Spaudžaint stiklinės dugnu išlyginame torto šokoladinį dugną. |
Nutarkuojame citrinos žievelę, išspaudžiame sultis. |
Dubenyje sumaišome grietinėlės sūrį, citrinos sultis ir tarkius, kondensuotą pieną. |
Sūrio mase padengiame atvėsintą šokoladinį dugną. |
Uždengiame tortą plėvele ir šaldome šaldytuve 2 val. (iki 3 parų). |
Tortą tiekiame į stalą papuošus plakta grietinėle, citrusų griežinėliais arba šokolado tarkiais. |
Atrodo labai viliojančiai, seniai ieškojau kažko panašaus. Klausimas-grietinėlės sūris tai maskarponė, kokio jis riebumo?
AtsakytiPanaikintiGrietinėlės sūris angliškai yra "Cream cheese". Jis būna riebesnis ar mažiau riebus, bet koks čia tinka. Lietuvoje aš pirkdavau IKI parduotuvėje, ten parduoda tepamą grietinėlės sūrį "Philadelphia" https://en.wikipedia.org/wiki/Cream_cheese
PanaikintiAš naudoju ekologišką "Organic Valley" firmos grietinėlės sūrį, dabar pažiūrėjau pakuotę, ten parašyta 15% riebumas. http://www.organicvalley.coop/products/cream-cheese/cream-cheese/
Mascarpone gal ir tiktų šiame recepte, bet skonis bus kitoks. Mascarpone neturi sūriško-fermentiško prieskonio, jis yra natūraliai salstelėjęs nefermentinis tapamas grietinėlės sūris. Aš rekomenduočiau naudoti "Philadelphia" dėl sūriško skonio.
Dariau "apgavika" varianta :) .. Musu rajono mazasis iki neturejo oreos, o iki dideles parduotuves padingejau nuvaziuoti. Kadangi issisuko kalba apie surio alternatyvas, cia irgi pa'cheatin'au - ant philadelfijos pakelio LT raso riebumas 21,5 proc. As ismeginau riccota cheese ( vercia sudeti - grietinele ir pieno isrugos). Kazkas gavosi, bet iki chyzkeiko toli saukia :) Gavosi "gaivesnis" / "puresnis" nei yprastas cheesecake, nors riebumas toks pats 23 proc. Labiau primena mascarpone - tik ne riebus variantas. Tik man jis nesustingo iki visisko kietumo - gal reiketu truputi zelatinos istirpdytos ideti. Kaip sako "skanu, bet daugiau nedaryk" :) vis tik philadelphia mane nupirko seniai, seniai.
AtsakytiPanaikintiPagal receptą nenaudojama želatina. Tortas šaldytuve sustingsta, gaunasi pjaustomas ir išlaiko formą, tačiau sūriškas viršus yra gana minkštas - reik atsargiai pjaustyti, kad nesutyžtų. Su Philadeplia gaunasi geras skonis.
Panaikinti