Indijoje "kari" (curry - angl.) reiškia "prieskonis". Kiekviena save gerbianti indė prie namų augina kari medelį, kurio šviežių lapelių skonis nieko bendra neturi su tuo pačiu vardu vakariečiais pramintu mišiniu.
"Kari prieskonių mišinys" - tai kiekvienos šeimininkės individualiai pagal skonį sudėta prieskoninių žolelių puokštė. Naudokite didesnius kiekius tų prieskonių, kuriuos mėgstate, sumažinkite kiekius prieskonių, kurie mažiau prie širdies (šiuo atveju būtų tiksliau "prie skrandžio").
Didesnė Indijos dalis - vegetariška, tad dažniau "Kari prieskonių mišinys" naudojamas su daržovėmis arba ryžių troškiniais, tačiau Europiečiai mėgsta naudoti šį mišinį ir su vištiena, arba tigrinėmis krevetėmis.
Paruošimui naudojami sausi prieskonių milteliai, visų ingredientų dedame maždaug vienodais kiekiais, arba labiau mėgstamų prieskonių naudojame daugiau.
Ingredientai:
- 8-10 vnt. kardamono ankštys - susmulkintos (cardamon pods - angl.)
- 10-12 vnt. - prieskoniniai gvazdikėliai - susmulkinti (cloves - angl.)
- 1 Valg. Š. cinamono žievelė - susmulkinta (cinnamon chips - angl.)
- 3-4 vnt. lauro lapai - susmulkinti (bay leaves - angl.)
- 1 Valg. Š. kumino sėklos (cumin seeds - angl.)
- 1 Valg. Š. čili pipirų milteliai (chili powder - angl.)
- 1 Valg. Š. kurkuma arba ciberžolė (turmeric - angl.)
- 1 Valg. Š. kalendra (coriander - angl.)
Papildomi ingredientai, naudojami pagal pageidavimą:
- raudonosios paprikos milteliai
- ožragė (шамбала - rus., fenugreek - angl.)
- maltos pankolio sėklos (fennel - angl.)
- česnako milteliai
- svogūno arba/ir poro milteliai
- šviežiai malti juodieji pipirai
- ...
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą