Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-09-19

Cikorijų kąsneliai


Salotinės cikorijos, dar kitaip vadinamos belgiškomis arba prancūziškomis endivijomis, yra nepaprastai sveika daržovė, turtinga skaidulomis, vitaminais ir mineralais, ypač vertinama dėl folio rūgšties bei vitaminų A ir K. Salotinės cikorijos auga tamsoje, t.y. joms beaugant ūkininkas vis pila daugiau žemių, kad salotų gūžė neprasiskleistų ir išliktų balta, traški ir sultinga, švelnaus karstelėjusio skonio. Savo forma cikorinių salotų lapeliai primena valteles, jie puikiai tinka  šviežių užkandžių formavimui, salotoms, troškiniams, sriuboms, juos galima kepinti virš grilio - t. y. naudojame jas visur, kur trūksta to nuostabaus karstelėjimo, kuris, beje, puikiai pažaboja apetitą.

Jūsų dėmesiui pateikiamas įspūdingos išvaizdos, spalvingas, turtingas tekstūrų ir skonių įvairove, lengvas (t.y. nekaloringas), sveikuoliškas, greitai paruošiamas užkandis. Jis tiesiog prašosi būt pateikiamas prie balto vyno ar šampano, tinka prie vaisinių gėrimų, sulčių, kavos ar arbatos.

Progai pasitaikius, be jokių papuošimų šį patiekalą pasiruošiu pusryčiams, ypač kai noriu dieną išgyventi misdama vien vegetariškais skanumynais ir be duonos.
Produktai:
  • 2 gūžės salotinių cikorijų
  • 1/2 citrinos
  • 100 g lašišos file, sūdytos ar rūkytos
  • 450 g grūdėtosios varškės
  • 4 žali svogūno laiškai arba 50 g porų
  • kuokštas petražolių
Papuošimui:
  • 1 paprika
  • citrinos griežinėliai
Paruošimas:
  1. Į mažą dubenėlį išspaudžiame pusės citrinos sultis. Papuošimui atidedame gražesnius petražolių lapelius.
  2. Nepraskleistas salotines cikorijas lengvai apiplauname iš išorės ir nusausiname. Dabar gūžę išskaidome lapeliais, kuriuos tuojau pat pamerkiame į citrinos sultis, kad neparuduotų.
  3. Svogūnus, petražoles ir palikusius gūžių viduriukus smulkiai supjaustome. Viską įmaišome į varškę.
  4. Kiekvieno cikorijos lapelio vidų apšlakstome citrinos sultimis iš dubenėlio, įklojame gabalėlį lašišos file, uždedame šaukštą varškės mišinio. Paruoštus užkandžius išdėliojame lėkštėje. 
  5. Puošiame paprikos ir citrinos griežinėliais, petražolių lapeliais.

6 komentarai:

  1. Kaip gražiai tie spalvoti lapeliai atrodo:) Aš irgi juos labai mėgstu, tik Lietuvoje dar cikorijos nėra dažnai auginamos, nors žiemą jos puikiai atstotų salotų lapus.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Viešėdama Lietuvoje, visada rasdavau cikorinių salotų pirkti Rimi. Turėdavo jų tik žalsvo atspalvio.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Segebute, Rimi cikorijų yra ištisus metus ir gaila, bet jos užaugintos ne Lietuvoje, o kažkur toli, greičiausiai Olandijoje :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kazkodel duodant uzklausa apie cikorines salotas ismeta atsakyma apie pacias cikorijas, nors tai visiskai du atskiri dalykai. Kur rasti info apie cikorines salotas, jos atrodo kaip salotos, bet skonis aitresnis, panasesnis i prieskoniu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Čia radau straipsnį apie salotinių cikorijų auginimą: http://www.walnuts.lt/darzas.php?lt=kaip_auginti_salotines_cikorijas

      Ir čia daugiau informacijos: http://www.sodasirdarzas.lt/darzoves/salotine-cikorija/

      Visos cikorijos yra tos pačios šeimos augalai - tai daugelio salotų rūšių šeima, tai pačiai šeimai priklauso ir ramunės, ir sauėgrąžos... Aš sode auginu įvairias salotas (perku 8 salotų rūšių sėklų mišinį), kai jos perauga, tai ant stiebų išsiskleidžia labai nuostabiai gražūs žydri žiedai - formos kaip ramunės. Šių augalų šaknis naudojama cikorijos prieskoniui gaminti, kuris yra kartus, primena kavos skonį. Lietuvoje pievose vasarą auga daugybė cikorinių augalų. Cikorijos žydras žiedas yra šioje svetainėje: http://en.wikipedia.org/wiki/Chicory

      Panaikinti
  5. Anonimiškas1/14/2018

    labai skanus uzkandis, mano visiems sveciams labai patiko, tik vietoj rukytos lasisos naudojau norvegiska 'rakfisk', arba kitap pudyta upetaki. Norvegams patiko sis naujas skonis :)

    AtsakytiPanaikinti