Puslapiai

2010-11-26

Keptas baklažanas

Daugumas žmonių atstumia šią nuostabią daržovę, nes kadaise jiems teko ragauti kartaus, nedakepusio, arba siaubingai riebaus ir perkepusio baklažano patiekalo. Tačiau nebijokite sugrįžti prie šio tamsiai violetinio blizgančio gražuolio, tik šį kartą jį ruoškite patys. Kepto baklažano griežinėlis tinka būti garnyru šalia mėsos patiekalo, arba tiesiog pakeisti mėsos kepsnį šalia ryžių, kitų daržovių ir salotų. Be to, yra begalės galimybių keptam baklažanui atsidurti įvairiuose sumuštiniuose ir salotose; kepti baklažano kubeliai tinka pastos-makaronų patiekalams, mišrainėms. Atšildant baklažano griežinėlį orkaitėje arba keptuvėje, padenkite jį pomidoro skrituliuku arba pomidorų padažu, įvairiais prieskoniais, sūriu - čia galimybės neišsenkamos.
Neišsigąskite: baklažano kepimui panaudota gana daug druskos, vistiek gali atrodyti nesūru. Baklažanas gali būti kepamas ant grotelių orkaitėje, virš žarijų grilyje, arba ant nesvylamos keptuvės - šiuo būdu sunaudojama daug aliejaus.
Produktai: 
  • 1 baklažanas (300 g)
  • 2 Valg. Š. rupios druskos
  • 3 Valg. Š. balzaminio acto arba citrinos sulčių
  • 6 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 1/2 arb. š. pipirų
  • 4 sutrintos skiltelės česnako - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Baklažaną nuplauname, supjaustome 1.5 cm storio griežinėliais, dosniai pasūdome iš visų pusių ir sudedame į rėtį, pastatytą kriauklėje. Paliekame 15-45 min. karčioms sultims nuvarvėti.
  2. Paruošiame 200°C (400°F) laipsnių orkaitę arba vidutinio karštumo grilį. 
  3. Indelyje gerai išplakame likusius ingredientus. Baklažanus nuplauname nuo druskos, nusausiname, sudedame į dubenį ir iš visų pusių apliejame paruoštu padažu. Paliekame marinuotis 10-15 min.
  4. Išdedame baklažano griežinėlius ant grotelių virš kepimo skardos, o jeigu kepame grilyje - tiesiog ant grotelių. Kepimas orkaitėje - 30 min., o jeigu grilyje - tik 15 min. Vidury kepimo griežinėlius apverčiame.
  5. Gerai iškepę baklažano griežinėliai turi suminkštėti viduje, bet nesubyrėti, žievelė neturi atsiskirti nuo minkštimo. Pateikiame baklažaną su pasirinktu padažu (žiūrėk žemiau), arba lipdome sumuštinį, arba pjaustome smulkiais kubeliais ir naudojame salotose.
  6. Kepti baklažano griežinėliai sandariame indelyje, šaldytuve, išlieka švieži apie mėnesį.














Padažiukai jau keptiems baklažanams aptepti:
  • 3 Valg. Š. nesaldinto jogurto + 1 Valg. Š. tahini + 1 Valg. Š. citrinos sulčių + druska ir prieskoniai pagal pageidavimą.
  • Alyvuogių aliejuje pakepintas svogūnas + 2 Valg. Š. pomidorų pastos + prieskoniai.
  • Tepamas ožkos sūris arba majonezas + susmulkinas česnakas + susmulkintos petražolės arba kalendra.
  • Alyvuogių aliejuje pakepinti pomidorai + susmulkinti baziliko lapeliai.
  • Kiti padažai: hoisin padažas, aioli, tzatzikirémoulade, rančio padažas, rusiškas padažas (taip vadinamas amerikietiškas patiekalas), įvairios brusketos (bruschetta - ital.)humusas, šviežių kalendrų padažas, "Čimičiuris", ir t.t.
P.S. Įdomu sužinoti, su kokiais padažais / priedais baklažano griežinėlius valgote jūs. Laukiu komentarų.
P.P.S. Panašų receptą su jogurtiniu-tahini padažu radau "Savaitgalio rendez-vous".

      12 komentarų:

      1. Anonimiškas12/15/2012

        Vidutinio karstumo grilis, cia kiek mazdaug :)

        AtsakytiPanaikinti
      2. Vidutinio karštumo grilis: 180°C-230°C (350°F-450°F)
        Karštas grilis: 230°C-340°C (450°F-650°F)
        Vėsus grilis: 120°C-180°C (250°F-350°F)

        AtsakytiPanaikinti
      3. Anonimiškas2/20/2013

        O tai kokioje temperaturoje geriau kepti nes 180-230, nu labai jau didelis skirtumas :)

        AtsakytiPanaikinti
      4. Anonimiškas2/21/2013

        O į padažą druskos dėti?

        AtsakytiPanaikinti
      5. Anonimiškas2/21/2013

        Labai skanu, tik man druskos per daug.

        AtsakytiPanaikinti
      6. Svarbu baklažanus gerai nuplauti, po to kai jie druskoje išleidžia karčias sultis. Daugiau sūdyti dažniausiai nereikia, nei baklažanų, nei padažo. Kartais baklažanai neprisigeria druskos ir tada juos paragavus pagal pageidavimą galima šiek tiek pasūdyti padažą. Aš kai kepu orkaitėje, tai nustatau temperatūrą 200°C (400°F), jeigu jūsų grilis dujinis ir jame galima palaikyti tikslią temperatūrą, tada būtent tokiai temperatūrai ir nustatykite. O jeigu grilyje naudojamos malkos arba anglys, tada teks vidutiniškai apytikriai eksperimentuoti ir žiūrėti, kad baklažanas nesudėgtų.

        AtsakytiPanaikinti
      7. Aurelija8/15/2013

        dekui uz recepta. butu viskas gerai, tik druskos tikrai per daug. gavosi baisiai suru!!! nors viska dariau pagal recepta. palaikiau pasudziu, po to po vandeniu perploviau. taciau ragavau tik jau iskeptus. siaip tikrai butu skanu.

        AtsakytiPanaikinti
        Atsakymai
        1. Kuo smulkesnė druska, tuo ji labiau įsigeria į baklažanus, po to sunkiau ją nuplauti. Aš naudoju tik rupią druską. Ačiū už komentarą, pataisysiu recepto aprašymą.

          Panaikinti
      8. Anonimiškas10/19/2013

        Malonu, misis Segebute, skaityti ir gaminti pagal Jusu receptus. Aciu, kad temperatura rasote ir foringeitais. Gyvenu Pensilvanijos valstijoje (esame kaimynes seip jau) todel daug lengviau gaudytis kepimo tempertauroje. Patiekalai nuostabus. Gaila, kad tik pries keleta dienu radau si puslapi.

        AtsakytiPanaikinti
      9. Anonimiškas4/05/2014

        O galima į marinatą įdėti medaus?

        AtsakytiPanaikinti
        Atsakymai
        1. mano manymu - galima, jei neperdaugiausiai, kad tik šiek tiek salstelėjęs marinatas būtų.

          Panaikinti
      10. Anonimiškas4/26/2014

        Labai labai skanūs, nors ir šiek tiek per sūrūs.Kitą kart dėsiu mažiau druskos.Labai dėkoju už receptą.Nerealiai mėgstu baklažaną.Bandysiu ir kitus jūsų receptus.

        AtsakytiPanaikinti