Puslapiai

2010-07-04

Spaghetti alla Bolognese arba "spag bol"


Elementariausi spagečiai su "tipo" bolonietišku padažu, kurio sudėtyje nėra pieno produktų, ir vyno nebūtina pilti - toks supaprastintas itališko patiekalo variantas. Visa šeima jį tiesiog dievina: lėkštes ištuština man nespėjus nei sulčių išpilstyti.
Išmokau šio patiekalo dar būdama studentė-bedarbė (90-tųjų pradžioje), kai taupydavau centukus pietums ir neįstengdavau nusipirkti mėsytės kepsniukui. Jautienos faršas visada pigesnis, negu išpjova, - visose valstybėse.  Dažniausiai pirkdavomės produktus perpus su mano kaimyne, irgi studente. Kartu ruošdavome vakarienę, o po to būdavo balius, į kurį pasikviesdavome kokį svečią (vaikiną, aišku) bei nekukliai jam užsimindavome, jog prie vakarienės tiktų atsinešti raudono vyno buteliuką...
Iš pateikto kiekio gaunasi apie 4-6 porcijos. Palikusius spagečius būtinai sumaišome su padažu, kad nedžiūtų ir nesuliptų į "padą", tada saugome uždarame indelyje, šaldytuve, iki 4 dienų. Užsimanius kitą dieną juos pasišildome keptuvėje po dangčiu, pripilę trupučiuką vandens.
Patiekalo paruošimui jums prireiks didelio puodo ir didelės gilios keptuvės su dangčiu.

Produktai:
  • 1 pakelis itališkų spagečių (apie 450 g) 
  • 0.5 kg neriebios jautienos faršo
  • 2 valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 1 didelis svogūnas arba poras, smulkiai supjaustytas
  • 2 morkos, supjaustytos smulkiais kubeliais
  • 2 saliero kotai, supjaustyti kubeliais
  • 0.5-0.7 l pomidorų purée arba 200 ml tomatų pastos (patariu pirkti nemetaliniuose indeliuose)
  • 3 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. juodųjų šviežiai maltų pipirų
  • 6-8 skiltelės česnako, perpjautos pusiau
  • 2 arb. š. itališko prieskonių mišinio
  • 100 g šviežiai tarkuoto Parmezano sūrio - nebūtinai
Paruošimas
  1. Užkaičiame puodą vandens, pasūdome 1 arb. š. druskos, pagal pakuotės instrukciją ruošiame spagečius. Svarbu spagečių nepervirti, nes sumaišius su karštu padažu jie ir toliau minkštės.
  2. Tuo tarpu, kol verda vanduo ir jame spagečiai, virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname keptuvę. Faršą dedame į sausą keptuvę ir kepame vis smulkinant mentele, kol mėsos granulės paruduos ir nesimatys ružavos spalvos, apie 5 min.
  3. Į keptuvę pilame aliejų ir beriame supjaustytus svogūnus. Apkepiname svogūnus, juos pasūdžius ir papipirinus, apie 3 min. Keptuvėn sudedame česnakus, morkas ir salierus, pabarstome prieskonių mišiniu, dar pakepiname apie 3-5 min, kol visos daržovės suminkštės.
  4. Pilame pomidorų purée, (jeigu naudojate tomatų pastą, pripilkite ir 400 ml vandens iš verdančių spagečių puodo) gerai išmaišome. Keptuvę uždengiame dangčiu ir, padažui užvirus, jį dar pakunkuliuojame apie 10 min, kol padažas sutirštės.
  5. Spagečius pateikiame didelėse lėkštėse, dosniai apipilus mėsos padažu, maždaug 50/50: padažo tiek pat, kiek spagečių. Pabarstome tarkuotu parmezano sūriu.



Itališkas prieskonių mišinys

Daugel metų naudoju šį mišinį picoms, pastos padažui ir paukštienai ruošti. Jeigu šio mišinio 1 arb. š.  sumaišyti su žiupsneliu druskos, pipirais, 1 valg. Š. alyvuogių aliejaus ir tiek pat obuolių ar balzaminio acto, turėsite puikų padažiuką salotoms aplieti.
Visi žemiau išvardyti prieskoniai turi būti sausi bei susmulkinti.

Sudėtis:
  • 2 arb. š. kvapniojo mairūno (marjoram)
  • 2 arb. š. baziliko
  • 1 arb. š. sausų česnako miltelių
  • 1 arb. š. rozmarino
  • 1 arb. š. čiobrelio (thyme)
  • 1 arb. š. raudonėlio (oregano)
  • 1 arb. š. pankolio sėklų (fennel seed) 
Visus prieskonius sumaišome ir laikome uždarame indelyje, užrašę pavadinimą bei pasigaminimo datą. Galiojimo laikas - 1 metai, jeigu neišnaudosite per 1 savaitę.

2010-07-03

Moliūginė sriuba


Moliūginę sriubą įjunkau valgyti gyvendama Amerikoje. Prisipažinsiu: ilgą laiką nebuvau didelė moliūgo gerbėja, ir jo vengdavau visose formose ar pavidaluose. Kažkodėl ši sriuba - išimtis. Ne tik kad ją pamėgau,- gyventi be jos negaliu, dažną žiemos naktį ramybės sau nerandu, taip moliūginės noriu.

Skanesnė sriuba gaunasi jeigu naudojami tamsiai žali moliūgai, kaip mano gilių skvošai, dar labai skaniai tinka spagetinis skvošas. arba riešutinis skvošas. Oranžinis didelis moliūgas mažiau saldus, lyginant su riešutiniu skvošu, be to, ir moliūgiško skonio jame mažiau - lyginant su kitais moliūgais,

Sriubos paruošimui reikia turėti rankinį elektrinį maišiklį (toks mažiukas, viena ranka laikomas, angl. hand blender) arba blenderį - aukštą indą, kurio apačioje įtaisytas malūnėlis. 
Produktai:
  • 400 ml buljono (vištienos arba vegetariško)
  • 2 žali moliūgai (apie 2 kg) arba vienas vidutiniškas oranžinis
  • 1 Valg. Š. sviesto
  • 1 Valg. Š. aliejaus
  • 1 svogūnas arba poras, smulkiai supjaustytas
  • 1 arb. š. rupios druskos
  • 1/2 arb. š. maltų juodųjų pipirų
  • 3-4 švieži čiobreliai (thyme-angl.), arba 1 arb. š. džiovintų
  • 150 ml (truputį daugiau nei pusė stiklinės) grietinėlės
  • žiupsnelis maltų muškatų / gvazdikėlio / cinamono - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Paruošiame labai karštą 230°C (450°F) orkaitę.
  2. Moliūgus nuplauname ir perpjauname pusiau išilgai. Šaukštu pašaliname sėklas ir plaušus. Iš jų gaminama "Moliūgo mėsa" - priedas troškiniams.
  3. Pjūvio puse žemyn moliūgus dedame ant skardos ir kepame apatinėje orkaitės dalyje apie 20 minučių, kol suminkštės.
  4. Ištraukiame moliūgus ir paliekame juos kambario temperatūroje truputį atvėsti. Jeigu moliūgų kraštai apdegę, juos nupjauname ir išmetame (arba suvalgome, jei nieks nemato).  Dar šiltų moliūgų minkštimą išsobiame į dubenį. Žieves išmetame.
  5. Puode (ne keptuvėje, o PUODE!) virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų ir ištirpiname sviestą. Sudedame svogūnus, pasūdome, pridedame pipirų ir maišant mentele pakepiname 3-5 min. Sudedame moliūgą, čiobrelius, pilame sultinį ir dar 0.5 litro vandens.
  6. Sriubą užviriname ir, sumažinę liepsną, paverdame 10 min.
  7. Aš naudoju elektrinį maišytuvą ir sriubą sumalu tiesiog puode. Jeigu naudosite blenderį, tada labai atsargiai, pilant ne daugiau kaip 200 ml dalimis, suplakite visą sriubą. Gautą vientisą tirštą sriubą pilkite atgal į puodą.
  8. Supilame grietinėlę, dosniai pasūdome ir papipiriname; pasirinktinai pridedame muškato / gvazdikėlių / cinamono. Jeigu sriuba labai tiršta - papildome vandens, ir vėl sriubą trumpai užverdame. Jeigu visą sriubos kiekį suvartosite tą pačią dieną, antrąkart užvirinti nebūtina.
  9. Pateikiame "Moliūginę" moliniuose dubenėliuose, papuošę skrebučiais arba čiobreliais.

Pankolio salotos

Pankolis - anyžiaus ir krapo giminaitis. Kaip žinia, pankolis padeda viršinimui, o jo sėklų arbata - nepamainomas vaistas verksmingiems kūdykėliams nuo pilvuko sąrėmių. Jūsų dėmesiusi paprasčiausias pankolio salotų receptas, paruošiamas per 5 minutes. Šios saltos tokios puošnios, kad tiesiog prašosi šventiniam stalui, ypač per Kalėdas ar Velykas, kai visi linkę persivalgyti, pankolis gali tapti geros savijautos ir puikios nuotaikos garantu.

Šios salotos labai tinka šalia sūdytos arba rūkytos lašišos bei kitų žuvies patiekalų. Jos tinka ir vaikams: maniškiai, nors išrankūs, valgo pankolio salotas su džiaugsmu. Uždarame indelyje, šaldytuve pankolio salotos išlieka šviežios 4 dienas.

Produktai:
  • 2 pankolio "galvos"
  • 1 didelė citrina
  • 1/2 arb. š. rupios druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 2 valg. Š. alyvuogių aliejaus

Paruošimas:
  1. Nuskabome aplink pankolio galvas esančias gražesnes plunksnines šakeles.
  2. Nuo citrinos nutarkuojame geltoną žievelės sluoksnį. Pjauname citriną pusiau ir išspaudžiame sultis.
  3. Nupjauname pankolio stiebus virš atsišakojimų. Likusius pankolio stiebus ir galvas smulkiai supjaustome juostelėmis, lyg kopūstą. Aš pjaustymui naudoju mandoliną - lentelę su lygiagrečiai jos paviršiui įtaisytu peiliu - labai pavojingas, bet gelbstintis ruošoje įrengimas.
  4. Salotas pasūdome, papipiriname, apšlakstome citrinos sultimis, aliejumi, lengvai išmaišome.
  5. Papuošiame citrinos žievelės tarkučiais ir žaliomis pankolio šakelėmis.

Skoniui ir spalvai paįvairinti pasirinkite vieną iš sekančių priedų:
  • 1 šiaudeliais supjaustyta morka
  • 1/2 gūžės raudono (violetinio) kopūsto, supjaustyto smulkiais šiaudeliais 
  • 1 gūžė radikio (radicchio - tamsiai violetinės, karstelėjusio skonio kopūstinės salotos), supjaustyta
  • 1-no greipfruto minkštimas
  • 6-8 ridikėliai, supjaustyti šiaudeliais
  • 200 g žalių įstrižai supjaustytų ankštinių pupelių
  • 100 g stambiai sukapotų migdolų