Puslapiai

2010-07-03

Moliūginė sriuba


Moliūginę sriubą įjunkau valgyti gyvendama Amerikoje. Prisipažinsiu: ilgą laiką nebuvau didelė moliūgo gerbėja, ir jo vengdavau visose formose ar pavidaluose. Kažkodėl ši sriuba - išimtis. Ne tik kad ją pamėgau,- gyventi be jos negaliu, dažną žiemos naktį ramybės sau nerandu, taip moliūginės noriu.

Skanesnė sriuba gaunasi jeigu naudojami tamsiai žali moliūgai, kaip mano gilių skvošai, dar labai skaniai tinka spagetinis skvošas. arba riešutinis skvošas. Oranžinis didelis moliūgas mažiau saldus, lyginant su riešutiniu skvošu, be to, ir moliūgiško skonio jame mažiau - lyginant su kitais moliūgais,

Sriubos paruošimui reikia turėti rankinį elektrinį maišiklį (toks mažiukas, viena ranka laikomas, angl. hand blender) arba blenderį - aukštą indą, kurio apačioje įtaisytas malūnėlis. 
Produktai:
  • 400 ml buljono (vištienos arba vegetariško)
  • 2 žali moliūgai (apie 2 kg) arba vienas vidutiniškas oranžinis
  • 1 Valg. Š. sviesto
  • 1 Valg. Š. aliejaus
  • 1 svogūnas arba poras, smulkiai supjaustytas
  • 1 arb. š. rupios druskos
  • 1/2 arb. š. maltų juodųjų pipirų
  • 3-4 švieži čiobreliai (thyme-angl.), arba 1 arb. š. džiovintų
  • 150 ml (truputį daugiau nei pusė stiklinės) grietinėlės
  • žiupsnelis maltų muškatų / gvazdikėlio / cinamono - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Paruošiame labai karštą 230°C (450°F) orkaitę.
  2. Moliūgus nuplauname ir perpjauname pusiau išilgai. Šaukštu pašaliname sėklas ir plaušus. Iš jų gaminama "Moliūgo mėsa" - priedas troškiniams.
  3. Pjūvio puse žemyn moliūgus dedame ant skardos ir kepame apatinėje orkaitės dalyje apie 20 minučių, kol suminkštės.
  4. Ištraukiame moliūgus ir paliekame juos kambario temperatūroje truputį atvėsti. Jeigu moliūgų kraštai apdegę, juos nupjauname ir išmetame (arba suvalgome, jei nieks nemato).  Dar šiltų moliūgų minkštimą išsobiame į dubenį. Žieves išmetame.
  5. Puode (ne keptuvėje, o PUODE!) virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų ir ištirpiname sviestą. Sudedame svogūnus, pasūdome, pridedame pipirų ir maišant mentele pakepiname 3-5 min. Sudedame moliūgą, čiobrelius, pilame sultinį ir dar 0.5 litro vandens.
  6. Sriubą užviriname ir, sumažinę liepsną, paverdame 10 min.
  7. Aš naudoju elektrinį maišytuvą ir sriubą sumalu tiesiog puode. Jeigu naudosite blenderį, tada labai atsargiai, pilant ne daugiau kaip 200 ml dalimis, suplakite visą sriubą. Gautą vientisą tirštą sriubą pilkite atgal į puodą.
  8. Supilame grietinėlę, dosniai pasūdome ir papipiriname; pasirinktinai pridedame muškato / gvazdikėlių / cinamono. Jeigu sriuba labai tiršta - papildome vandens, ir vėl sriubą trumpai užverdame. Jeigu visą sriubos kiekį suvartosite tą pačią dieną, antrąkart užvirinti nebūtina.
  9. Pateikiame "Moliūginę" moliniuose dubenėliuose, papuošę skrebučiais arba čiobreliais.

2 komentarai:

  1. Man dar skanu su indiskais prieskoniais (karis ar pan.) ir muskatu svieziai patarkuotu :) o vietoj cesnako galima deti cesnakinius skrebucius..

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas3/02/2014

    Pertrinta moliugo sriuba valgiau tik Dominykos respublikoje. Isimylejau is karto, o pati nemoku jos gaminti. Dabar pagal jusu receptuka, butinai pasigaminsiu. Aciu. Kamane.

    AtsakytiPanaikinti