Puslapiai

2010-07-03

Pankolio salotos

Pankolis - anyžiaus ir krapo giminaitis. Kaip žinia, pankolis padeda viršinimui, o jo sėklų arbata - nepamainomas vaistas verksmingiems kūdykėliams nuo pilvuko sąrėmių. Jūsų dėmesiusi paprasčiausias pankolio salotų receptas, paruošiamas per 5 minutes. Šios saltos tokios puošnios, kad tiesiog prašosi šventiniam stalui, ypač per Kalėdas ar Velykas, kai visi linkę persivalgyti, pankolis gali tapti geros savijautos ir puikios nuotaikos garantu.

Šios salotos labai tinka šalia sūdytos arba rūkytos lašišos bei kitų žuvies patiekalų. Jos tinka ir vaikams: maniškiai, nors išrankūs, valgo pankolio salotas su džiaugsmu. Uždarame indelyje, šaldytuve pankolio salotos išlieka šviežios 4 dienas.

Produktai:
  • 2 pankolio "galvos"
  • 1 didelė citrina
  • 1/2 arb. š. rupios druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 2 valg. Š. alyvuogių aliejaus

Paruošimas:
  1. Nuskabome aplink pankolio galvas esančias gražesnes plunksnines šakeles.
  2. Nuo citrinos nutarkuojame geltoną žievelės sluoksnį. Pjauname citriną pusiau ir išspaudžiame sultis.
  3. Nupjauname pankolio stiebus virš atsišakojimų. Likusius pankolio stiebus ir galvas smulkiai supjaustome juostelėmis, lyg kopūstą. Aš pjaustymui naudoju mandoliną - lentelę su lygiagrečiai jos paviršiui įtaisytu peiliu - labai pavojingas, bet gelbstintis ruošoje įrengimas.
  4. Salotas pasūdome, papipiriname, apšlakstome citrinos sultimis, aliejumi, lengvai išmaišome.
  5. Papuošiame citrinos žievelės tarkučiais ir žaliomis pankolio šakelėmis.

Skoniui ir spalvai paįvairinti pasirinkite vieną iš sekančių priedų:
  • 1 šiaudeliais supjaustyta morka
  • 1/2 gūžės raudono (violetinio) kopūsto, supjaustyto smulkiais šiaudeliais 
  • 1 gūžė radikio (radicchio - tamsiai violetinės, karstelėjusio skonio kopūstinės salotos), supjaustyta
  • 1-no greipfruto minkštimas
  • 6-8 ridikėliai, supjaustyti šiaudeliais
  • 200 g žalių įstrižai supjaustytų ankštinių pupelių
  • 100 g stambiai sukapotų migdolų

    7 komentarai:

    1. Anonimiškas2/10/2013

      Skanu!
      Tik citrinos dėjau mažai, užpyliau šlakelį austrių padažo.
      Fantastika.

      AtsakytiPanaikinti
    2. Anonimiškas12/30/2017

      Ak, ponia Segebute, sias salotas gaminu jau gal 5 metus, ir jos visuomet puikios. Siemet pagaliau jau reikia padekoti uz recepta :)) Aciu aciu aciu ir laimingu Naujuju Metu

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Džiugu žinoti, kad ir kitiems patinka mano paprasti receptai. Aš dar gaminu panašias pankolio salotas su paprikomis ir šviežiomis halapenjo čilėmis - viską pjaustau plonomis juostelėmis-pusžiedžiais; ir dar kitas variantas su belgiškais endivais (kitaip vadinama cikorinės salotos). Abu variantai labai lengvi ir skanūs, papuoš kasdieninį ar šventinį stalą.

        Panaikinti
    3. Neįtikėtinai gardu ir nėra anyžiaus skonio!

      AtsakytiPanaikinti
    4. Anonimiškas9/25/2024

      Tai cia ne Kotrynos sugalvotasnreceptasno Sagebutes,kodel Kotryna kopijuoja ir savinasi kas jos recepti

      AtsakytiPanaikinti